Nachtje hotel 5 procent duurder

De gemiddelde hotelkamerprijzen in Nederland zijn vorig jaar met 5 procent gestegen. Reizigers betalen nu gemiddeld 105 euro voor een overnachting. Amsterdam is nog steeds de duurste hotelstad van Nederland, gevolgd door Den Haag en Utrecht. Dat blijkt uit de Hotel Price Index van boekingssite hotels.com.

De prijsstijging in Amsterdam wordt vooral veroorzaakt door het toenemend aantal toeristen en zakenreizigers. Voor een overnachting in de hoofdstad betaalden hotelgasten vorig jaar gemiddeld 115 euro, 8 procent meer dan in 2009. De gemiddelde prijs in Den Haag is nu 106 euro per nacht en Utrecht volgt met 104 euro.

De grootste prijsstijgingen waren te vinden in Haarlem, waar een hotelkamer gemiddeld 9 procent duurder werd. De stijging werd vooral veroorzaakt door het uitwijken van toeristen als hotels in Amsterdam waren volgeboekt.

In Groningen daalden de prijzen het hardst. Hier waren hotelkamers gemiddeld 11 procent goedkoper dan in 2009. De goedkoopste hotelkamerprijzen zijn te vinden in Breda, waar een nacht in een hotel gemiddeld 63 euro kost. In andere grote steden in het zuiden, zoals Eindhoven, kost dat 83 euro en in Maastricht gemiddeld 100 euro per nacht.

De index is gebaseerd op boekingen die via hotels.com werden gemaakt.