Snelle schadevergoeding voor evacués Japan

Tepco, de exploitant van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi, moet nog deze maand een schadevergoeding uitkeren aan de mensen die vanwege het stralingsgevaar geëvacueerd moesten worden. Het gaat om een voorlopige compensatie voor rond de 48.000 huishoudens. Dit heeft de Japanse minister van Handel en Industrie Banri Kaieda op een persconferentie bekendgemaakt.

De regering wil dat op 28 april wordt begonnen met de uitbetaling van compensatie aan de mensen die binnen een straal van 30 kilometer bij de centrale woonden en hun huizen hebben moeten verlaten toen de centrale door de aardbeving en tsunami van 11 maart zware schade bleek te hebben opgelopen. Aan huishoudens moet 1 miljoen yen (ruim 8000 euro) worden betaald; aan individuen 750.000 yen (ruim 6000 euro).

Betrokkenen waren niet onverdeeld enthousiast over de maatregel. Dat geen rekening wordt gehouden met de grootte van gezinnen - huishoudens krijgen allemaal hetzelfde bedrag - werd vooral als ontoereikend gezien.

Masataka Shimizu, de president-directeur van Tepco, verwacht dat zijn bedrijf zo'n 50 miljard yen aan door de regering gelaste schadevergoeding zal moeten uitkeren.