Kabinet komt met heffing voor verduurzaming energie

De energierekening gaat in 2013 met 8 euro omhoog. Het kabinet voert deze opslag in om het stimuleren van duurzame energie te bekostigen. Huishoudens zijn in 2015 25 euro extra kwijt aan energie, dit moet in 2028 zijn opgelopen tot een extra 120 euro per jaar. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Het budget voor de nieuwe stimuleringsregeling bedraagt in 2013 100 miljoen euro, een jaar later het dubbele en in 2015 300 miljoen euro. Vanaf 2028 moet er structureel 1,4 miljard euro naar het stimuleringsfonds voor duurzame energie. Huishoudens en bedrijven dragen ieder de helft van het bedrag bij.

Premier Mark Rutte (VVD) wees vrijdag op de noodzaak om in de toekomst tot een goede energiemix te komen. Deze bestaat wat hem betreft uit fossiele brandstoffen, kernenergie en duurzame vormen als zonne- of windenergie.

Het stimuleren van duurzame energie is volgens Rutte niet uitsluitend een taak voor de overheid, maar iets dat je 'als maatschappij oppakt'. Dit rechtvaardigt de opslag op de energierekening, meent hij. De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord.