NAVO rekent op meer gevechtsvliegtuigen

Voor de tweede dag op rij is het de NAVO niet gelukt toezeggingen voor extra gevechtsvliegtuigen voor luchtaanvallen in Libië te krijgen. Toch zei secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen vrijdag tijdens de NAVO-top in Berlijn dat hij verwacht dat er snel meer vliegtuigen toegezegd worden. Hij zei 'indicaties' te hebben dat landen 'zullen aanleveren wat nodig is'.

Er zijn meer vliegtuigen voor precisie-aanvallen nodig om burgerslachtoffers te voorkomen, zei de Amerikaanse NAVO-bevelhebber James Stavridis. De aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi houden zich in dichtbevolkte gebieden schuil om zo de westerse luchtaanvallen te ontwijken.

De internationale alliantie heeft moeite de meningsverschillen over de Libië-missie op te lossen. Groot-Brittannië en Frankrijk willen meer aanvallen, vooral door de Verenigde Staten. Die hebben echter al gezegd zich liever op de achtergrond te houden. Veel andere landen houden zich aan hun wetgeving, die luchtaanvallen niet toestaat behalve als het om zelfverdediging gaat.

Vrijdag zeiden de Amerikaanse, Britse en Franse leiders in een gezamenlijke verklaring dat de militaire operatie zo lang zal voortduren als nodig is om het vertrek van Gadhafi te bewerkstelligen. De NAVO ondersteunt dat, aldus Rasmussen.


NAVO rekent op meer vliegtuigen (Foto: Novum)