Kinderopvang neemt aanbevelingen over

De kinderopvangbranche is positief over de aanbevelingen van de commissie-Gunning. De sector onderschrijft dat toezicht en handhaving moeten worden aangescherpt. Dat laten de MO Goep Kinderopvang en de branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang weten in een reactie op het rapport naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

De aanbevelingen sluiten volgens beide organisaties voor een belangrijk deel aan bij de ontwikkelingen in de branche. Dat geldt voor kwaliteitsverbetering, zelfregulering, betere herkenning van signalen van seksueel misbruik en betere screening van medewerkers.

De brancheorganisaties wijzen erop dat medewerkers al worden bij- en nageschoold. Daarnaast moet de recent gestarte meldcode 'Huiselijk geweld en kindermishandeling' een bijdrage leveren aan de verbetering van de kinderopvang. Ook het voorstel van de commissie om de Verklaring van Goed Gedrag om te zetten in een Europese variant valt goed bij de sector.

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons, die tientallen kinderen misbruikte in een aantal Amsterdamse kinderdagverblijven, was eerder weggestuurd bij een Duitse instelling, maar dat was in Nederland helemaal niet bekend.

De branche heeft 'begrip' voor de aanbeveling dat er altijd twee volwassenen voor een groep moeten staan. Nu is het nog zo dat gedurende drie uur per dag één paar ogen is toegestaan. De commissie wijst op de mogelijkheid van het gebruik van vrijwilligers, maar ook bouwkundige oplossingen.

Het kabinet wil echter 1 miljard euro bezuinigen, stellen beide organisaties, waardoor de branche kampt met 'zware afwegingen als het gaat om het totaalpakket'. Kindermisbruik is een breed maatschappelijk probleem dat niet specifiek is voor de kinderopvang, stelt de brancheorganisatie. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen moet hier rekening mee worden gehouden.