Congres VS keurt begrotingsakkoord goed

Het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met een begrotingsakkoord dat vorige week door president Barack Obama en de leiders van de Democraten en de Republikeinen overeen was gekomen. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat ging akkoord met een bezuiniging op het budget voor het lopende fiscale jaar van 38 miljard dollar (26 miljard euro).

Vorige week bereikten Obama en de leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden dit begrotingsakkoord vlak voor het verstrijken van een deadline. Zij wisten zo op het laatste moment een zogeheten 'shutdown' te voorkomen.

De politieke verdeeldheid over bezuinigingen op de overheidsuitgaven is vooral met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar enorm groot. Obama had gewaarschuwd dat een eventuele shutdown zou betekenen dat achthonderdduizend ambtenaren tijdelijk op non-actief zouden worden gesteld, een ramp voor de herstellende economie.

De Republikeinen hebben sinds januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zwoeren flink te snoeien in de in hun ogen torenhoge overheidsuitgaven om op deze wijze het federale begrotingstekort terug te dringen. Zij werden er door de Democraten van beschuldigd te willen bezuinigen op vitale overheidsdiensten om op deze manier hun eigen sociale agenda door te duwen, terwijl de Republikeinen op hun beurt de Democraten met opgeheven vinger verweten dat zij het terugdringen van de overheidsuitgaven niet serieus namen.

Vorige week vrijdag werd, na zes afmattende weken, op het allerlaatste moment dan toch een akkoord bereikt. Een uur voor er een einde zou zijn gekomen aan het financieren van de overheidsuitgaven deelden Obama, de Republikeinse voorzitter van het Huis John Boehner en de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid mee dat zij het eens waren geworden.

Dat akkoord werd donderdagavond door een fikse meerderheid van 260 tegen 167 stemmen in het Huis en 81 tegen 19 stemmen in de Senaat goedgekeurd.