Forse kritiek op kinderopvang

Kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere partijen die betrokken waren bij de Amsterdamse zedenzaak hebben allemaal steken laten vallen. Dat concludeert de commissie-Gunning, die de zedenzaak onderzocht.

Commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers stelt vast dat risicosignalen vaak onvoldoende worden opgepikt en protocollen voortaan strikter moeten worden nageleefd. Het risico van seksueel misbruik krijgt nu in de dagelijkse praktijk te weinig aandacht.

In kinderdagverblijven moeten voortaan altijd twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen kunnen zien en horen. En dat moet goed worden gecontroleerd. Ook moet nieuw personeel voortaan beter worden gescreend, om risico's te minimaliseren. Het is gewenst dat meer hogeropgeleid personeel in de branche wordt ingezet.

"We zijn bereid 3 miljard euro aan de kinderopvang te besteden", zei Gunning, die voorzitter is van de Gezondheidsraad. "Daarom zouden ouders in ons systeem van marktwerking eigenlijk alleen een keuze moeten hebben tussen goede en heel goede kinderdagverblijven." Ze zei erbij dat ze in het onderzoek ook heel veel goede kinderdagverblijven was tegengekomen.

De commissie ziet een centrale rol weggelegd voor de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling in het verzamelen en beoordelen van signalen van seksueel misbruik. Maar ook het toezicht door GGD's en gemeenten moet sterker.

De commissie presenteerde haar rapport over de zedenzaak vrijdagochtend. De drie commissieleden onderzochten de regelgeving, evenals de gang van zaken in de kinderopvang en betrokken instanties.

Hoofdverdachte Robert Mikelsons was onder meer werkzaam op kinderdagverblijf Het Hofnarretje. De 27-jarige Let heeft bekend 85 kinderen in de leeftijd tot 2,5 jaar te hebben misbruikt.

Donderdagavond was al uitgelekt dat Mikelsons in het verleden twee weken op non-actief was gesteld door Het Hofnarretje. Directeur Albert Drent schorste hem na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

Daarnaast is gebleken dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door Mikelsons Er is nooit wat met de tip gebeurd. De commissie ziet dit als een 'gemiste kans'. Het management zou er alles aan moeten doen om de onderste steen boven te krijgen bij vermoedens, niet alleen van seksueel misbruik, maar ook van mishandeling en andere veiligheidsrisico's.

Het werk van de commissie staat los van het enorme strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.