FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 januari 2011

Leers: Moeder en Abiram mogen blijven

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel heeft besloten dat de doodzieke basisschoolleerling Abiram en zijn moeder mogen blijven in Nederland en niet terug hoeven naar Sri Lanka. Een woordvoerster van Leers zei zondag dat de minister hiervoor zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt.

Ook wordt er een visum voor de oma van de ongeneeslijk zieke jongen geregeld, zodat de 8-jarige zijn grootmoeder nog een keer kan zien voor zijn overlijden.

Volgens de woordvoerster werd vrijdag pas bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het ziekteverloop van Abiram bekend. Dit heeft volgens haar een nieuw licht geworpen op de zaak. Het asielverzoek van de jongen en zijn moeder werd tot dan toe als onvoldoende beschouwd.

Leers wil volgens zijn woordvoerster de jongen de tijd geven om rustig te sterven. Zijn moeder mag ook blijven, omdat ze een ongeneeslijk ziek kind heeft en de overheid haar als alleenstaande en getraumatiseerde vrouw niet wil uitzetten.

Leers: moeder en Abiram mogen blijven
Leers: Moeder en Abiram mogen blijven (Foto: ANP)

[Video] Barça-fan gaat los in Bernabéu

Een aanhanger van FC Barcelona heeft vanmiddag in de thuishaven van Real Madrid, Estadio Santiago Bernabéu, voor grote opschudding gezorgd door het clublied van Barcelona te spelen. Hij deed dit boven in de catacomben terwijl hij bezig was aan een rondleiding.

De fan nam een trompet mee naar binnen en zonderde zich even af van de groep. Daar trok hij zijn vest uit waarna een Barcelona-shirt zichtbaar werd. Hij blies op het instrument Cant del Barça, het clublied van Barcelona. Of zijn daad nog consequenties heeft gekregen is helaas nog niet duidelijk.

ASEAN: hef sancties tegen Birma op

De internationale sancties tegen Birma moeten worden opgeheven. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, ASEAN, zondag gezegd op het Indonesische eiland Lombok.

De internationale gemeenschap moet zich positief tonen over de recente ontwikkelingen in Birma, aldus ASEAN. In het land werden in november verkiezingen gehouden. Bovendien werd oppositie-icoon Aung San Suu Kyi vrijgelaten.

In ruil voor het opheffen van de sancties moet het bewind in Birma tonen dat het zich houdt aan de verkiezingsuitslag door een verzoeningsproces te starten en Suu Kyi toe te laten treden tot het politieke systeem, menen de ministers.

Brandweer redt peuter, moeder aangehouden

De Rotterdamse brandweer heeft zondag een kind van bijna 2 jaar gered uit een rokende woning in het centrum. De politie neemt de zaak ernstig op. De moeder is later aangehouden wegens het verlaten van een hulpbehoevende, laat een woordvoerder weten. Het jongetje lijkt ongedeerd, maar is wel voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 17.20 uur kwam een melding binnen dat er brand was in de woning aan de Schiedamseweg. Een pannetje melk had vlam gevat en het vuur was al snel weer onder controle. De 22-jarige moeder belde na een uur en is op een politiebureau aangehouden.

'Iran trekt zich niets aan van sancties'

Ondanks een reeks sancties probeert Iran nog altijd stiekem technologie te kopen voor zijn controversiële atoomprogramma. Dat staat in door Wikileaks gelekte diplomatieke memo's waarover de Noorse krant Aftenposten zondag heeft bericht.

Iran heeft in 2008 en 2009 geprobeerd uranium, computers en controlesystemen te kopen die nodig zijn voor het gebruik van kernreactoren. Ook probeerde de islamitische republiek centrifuges aan te schaffen en materialen die het bereik van Iraanse raketten kunnen vergroten.

Eerste goederentreinen Kijfhoek rijden weer

Het goederenvervoer vanaf Kijfhoek is sinds zondagavond 20.30 uur weer beperkt op gang gebracht. Het gaat om treinen tussen de Rotterdamse haven en Duitsland, melden de gemeente Zwijndrecht en Keyrail. Zij verwachten geen extra geluidsoverlast.

Het treinverkeer en het rangeren was vrijdagavond stilgelegd, nadat op het terrein brand was uitgebroken. De brand was zaterdagochtend geblust. Vanwege de onderzoeken naar de oorzaak van de brand zijn nog niet alle werkzaamheden hervat.

De brand op het rangeerterrein tussen Barendrecht en Zwijndrecht is wellicht ontstaan door een fout bij het rangeren. Wat er precies is gebeurd moet nog worden uitgezocht. De brand brak vrijdag omstreeks 21.45 uur uit in een ketelwagon gevuld met 65 ton ethanol en een wagon met staal. Volgens de brandweer zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Been weet zeker dat Simon maandag tekent

Mario Been is er van overtuigd dat Krisztián Simon vanaf morgen deel uit maakt van de selectie van Feyenoord. Tegen RTV Rijnmond zei de trainer dat morgen het contract zal worden ondertekend.

Volgens Hongaarse media zou ook het Duitse TSG 1899 Hoffenheim intussen een bod hebben gedaan op de 19-jarige vleugelspeler, maar Been is niet ongerust. Simon zal morgen een huurovereenkomst voor een half jaar tekenen, de Rotterdamse club werkt nog aan een optie tot koop.

Algemeen directeur Eric Gudde vertelde afgelopen week tegen NuSport dat de onderhandelingen met FC Újpest onder meer nog draaien om de mate waarin de Hongaren meeprofiteren wanneer Feyenoord de speler later eventueel doorverkoopt.

Prem: undercoveractie bij Volkskrant

Een undercoveractie moet de ware aard van de Volkskrant-redactie onhullen. "Met verborgen camera's en alles," zei Prem Radhakishun zondag op Radio 2, meldt het radioprogramma High Tea van WNL. Onduidelijk is wie de actie uitvoert.

Radhakishun werd vorig jaar afgevoerd als tafelheer in De Wereld Draait Door omdat hij een Volkskrant-redacteur had beschuldigd van seksueel misbruik. Hij had in het televisieprogramma op zijn gebruikelijke luidruchtige manier gezegd dat Jean-Pierre Geelen het met kleine kinderen doet, wat de VARA in het verkeerde keelgat schoot. Geelen reageerde zelf vrij laconiek.

De 48-jarige Prem vertelde dat hij nog steeds achter die uitspraak staat, ook al heeft hij er geen bewijs voor. Wel belden mensen hem, naar eigen zeggen om allerlei 'misstanden' bij de Volkskrant te onthullen.

Radhakishun zou er niet op uit te zijn de krant kapot te maken, maar andere mensen willen volgens hem de ware gang van zaken op de redactie onthullen. "Ik heb gezegd dat ik daar niet mee bezig ben, maar als ik die beelden krijg, zal ik ze doorspelen naar Geenstijl. Dat is tenminste nog een vrij medium."

[AO] De Nederlandse deelnemers

Morgen start in het Australische Melbourne het eerste grand-slamtoernooi van dit jaar; de Australian Open. Alle Nederlanders komen op de eerste speeldag al in actie; Thiemo de Bakker, Robin Haase en Arantxa Rus.

Thiemo de Bakker, op dit moment de nummer 47 van de wereld, zal in de eerste ronde direct vol aan de bak mogen. De Bakker, vorig seizoen definitief doorgebroken, treft namelijk de als twaalfde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Beide tennissers speelden driemaal eerder tegen elkaar. Vorig jaar was Monfils tweemaal de sterkste. Hij won zowel tijdens het ABN Amro-toernooi als het Masters-toernooi in Toronto. In 2009 wist De Bakker in de Davis Cup van Monfils te winnen.

De beste prestatie van Monfils in Melbourne was in 2009. In dat jaar haalde de Fransman de vierde ronde. De Bakker kwam eenmaal eerder in actie. Vorig jaar wist hij de eerste ronde niet te overleven. Destijds verloor De Bakker met 1-6, 4-6 en 4-6 van Andy Roddick.

De Bakker hoopt op een verrassing: "Het had beter gekund. Maar aan de andere kant is hij ook wel iemand die je kansen geeft. Ik hoop dat ik voor een verrassing kan zorgen." Afgelopen week werd duidelijk dat Monfils niet geheel fit is, aangezien hij tijdens een demonstratietoernooi geblesseerd raakte aan zijn rug. De Fransman lijkt echter voldoende hersteld voor de wedstrijd tegen De Bakker.

De tweede Nederlander die morgen in actie komt in het mannentoernooi is Robin Haase. De huidige nummer 62 van de wereld, die vorig jaar na langdurige blessureleed een oersterke comeback meemaakte, mag het in zijn eerste partij van het toernooi opnemen tegen de relatief onbekende Carlos Berlocq.

De Argentijn staat op dit moment vijf plaatsen lager op de wereldranglijst dan Haase. Berlocq, die gravel als zijn favoriete ondergrond heeft, heeft tijdens de Australian Open nog nooit de tweede ronde bereikt. Zowel in 2006 als 2008 sneuvelde hij in de eerste ronde.

Haase wist in 2008 ten koste van de Kroaat Ivan Ljubicic de tweede ronde te bereiken van de Australian Open. Daarin was uiteindelijk de Fransman Sebastian Grosjean te sterk. Vorig jaar verloor onze landgenoot kansloos in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych; 0-6, 3-6 en 3-6.

De Nederlander was tevreden met zijn loting tegen Berlocq: "Ik heb eindelijk niet meteen iemand uit de wereldtop als tegenstander. Daar ben ik wel blij mee. Ik moet er nu alleen wel voor zorgen dat ik goed speel en mijn niveau haal."

Ook in het vrouwentoernooi is er Nederlandse inbreng. Aranxta Rus wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor het grandslamtoernooi in Melbourne. Onze landgenote wist tijdens de laatste kwalificatieronde de Japanse Kurumi Nari eenvoudig in twee sets te verslaan; 6-4 en 6-1.

In de eerste ronde van de Australian Open, waar Rus haar debuut zal maken, treft ze de Bettanie Mattek-Sands. De Amerikaanse is de huidige nummer 48 van de wereldranglijst, terwijl we Rus terugvinden op plek 139.

Beide tennisters speelden nog nooit eerder tegen elkaar. Daardoor weet Rus, die in Melbourne de enige Nederlandse deelneemster in het damestoernooi is, niet wat ze precies van haar tegenstandster kan verwachten: "Ik heb nooit eerder tegen haar gespeeld en weet eigenlijk alleen dat ze een echte hardhitter is,"Alle ballen slaat ze keihard weg. Het is zaak dat ik gewoon vasthoud aan mijn eigen spel, en dan zien we vanzelf waar me dat brengt."

'UWV moet flexmisbruik tegengaan'

Het UWV zou werkgevers voortaan geen vergunning meer mogen geven om personeel te ontslaan, als zij deze mensen vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) terugnemen. Dat stelt vakcentrale FNV, waar de afgelopen week meer dan honderd reacties binnenstroomden bij het nieuwe meldpunt over flexwerk.

De vakcentrale is vooral geschrokken van het aantal meldingen vanuit overheidsinstellingen waar 'gesjoemeld' zou worden met flexwerk. Zo zouden er bij gemeenten en politie mensen zijn ontslagen, die vervolgens voor een minder contract konden terugkomen. "Je verwacht toch meer loyaliteit van de overheid’’, zei een woordvoerster van FNV.

De vakcentrale vindt het onterecht dat werkgevers op deze manier alle risico's afwentelen op de individuele werknemer. "Flexwerkers doen hetzelfde werk voor minder geld. En tegen slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden", aldus de woordvoerster.

Otter: "Dit hebben we nodig"

De bondscoach van de Nederlandse shorttrackers Jeroen Otter heeft een missie: bij de Olympische Spelen van 2014 in Sochi meedoen met de wereldtop. Afgelopen weekend was in Heerenveen een tussenstop: het Europees kampioenschap. Hij kon tevreden zijn na het twee gouden plakken op de aflossing en brons voor Sjinkie Knegt.

"Onze sport wordt gedomineerd door Noord-Amerika en Azië, maar hiermee doen we heel veel ervaring op," zei Otter na afloop van het toernooi. "We hebben vier jongens die vreselijk snel kunnen schaatsen, maar het gaat om details. Je moet dominant willen en durven zijn. Er was veel vertrouwen en we hebben het dit keer waargemaakt. Het is net roeien. Je zit met elkaar in een boot en je moet elkaar perfect aanvoelen. We hebben nu zoveel ervaring dat we dat ook doen."

Otter ziet zeker op de aflossing kansen, omdat de damesploeg bij de Spelen in Vancouver vorig jaar vierde werd en er nog rek in zit. "Ik houd de jongens voor dat Koreanen ook maar twee armen en benen hebben. Je komt er uiteindelijk door hard te werken. Inmiddels weten de meiden en jongens hoe ze moeten anticiperen op situaties in de race. Dit goud hebben we nodig om straks in Sochi ook succes te hebben."

Zwaargewonde na brandstichting flat

Een 26-jarige man uit het Gelderse dorp Silvolde is zondagochtend zwaargewond geraakt bij een brand en mishandeling in zijn flatwoning. De politie heeft drie Achterhoekers aangehouden, die worden verdacht van ernstige mishandeling en het in brand steken van de woning.

Rond 05.30 uur woedde een brand in een appartement op de eerste verdieping van de flat aan de Houtduivenhof. De gewonde bewoner werd op de parkeerplaats gevonden. Hij is met hoofdletsel en gebroken handen naar een ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer heeft verklaard ernstig te zijn mishandeld door een aantal bekenden, meldt de politie, die nog niets wil zeggen over de aanleiding. Nog onduidelijk is wanneer de woning precies in brand is gestoken. De bovenburen zijn tijdelijk elders opgevangen.

De drie verdachten uit de gemeente Oude IJsselstreek werden in de loop van de middag aangehouden en zijn in een cel gezet om te worden verhoord.

Van Gelder mag meedoen aan EK-kwalificatie

Turner Yuri van Gelder mag van de voorzitter van gymnastiekunie KNGU, Jos Geukers, meedoen aan de kwalificatiewedstrijden voor de EK turnen. The Lord of the Rings werd kort voor het WK in Rotterdam uit de selectie gezet, maar inmiddels zijn de partijen nader tot elkaar gekomen.

"Yuri is nu volgens mij nog op vakantie in Brazilië. Er zijn afspraken met hem gemaakt op medisch gebied en op trainingstechnisch gebied. Yuri zal het eerste deel van die afspraken in gang moeten zetten en is dan zeker weer welkom in onze trainingsaccommodaties. Er zijn echt nog wel wat gesprekjes nodig. Met coach Bram van Bokhoven, met zijn collega-turners," zei Geukers.

Knegt: "Misschien zilver laten liggen"

Sjinkie Knegt behaalde vandaag bij het EK Shorttrack in Heerenveen een bronzen plak in het eindklassement. De 21-jarige Fries werd derde achter Thibaut Fauconnet en Haralds Silovs. Hij beseft dat er mogelijk meer in gezeten had als hij geen pech had gekregen op de 1.000 meter.

"Ik weet het niet, het kan," zei Knegt die op zijn favoriete 1.000 meter al in de kwartfinale uitgeschakeld werd. Een boutje van zijn linkerschaats zat niet vast genoeg gedraaid, waardoor hij met die schaats geen druk kon zetten. Dit kwam door een fout van materiaalman Dave Versteeg. Knecht zakte daardoor van de tweede naar de vierde plaats, maar kon op de afsluitende 3.000 meter toch nog naar het brons rijden.

"Ik ben tevreden met brons. En dat goud op de aflossing maakte alles wel goed. Daar ben ik superblij mee," ging Knegt verder. "Versteeg kwam het na afloop eerlijk zeggen. Ik moest het op die 1.000 meter met één been doen en dat is heel lastig. Wat moet je ervan zeggen. Het is niet anders op dat moment."

EA-content in de aanbieding op Xbox Live

Nadat Activision vorige week een sale had op Xbox Live waar veel van hun downloadable content en arcadespellen voor 50% minder over de virtuele toonbank ging, gaat EA dat nu ook doen. Van 18 tot en met 24 januari zal een behoorlijk aantal artikelen van EA voor 50% minder te koop zijn.

Hieronder kun je het gehele lijstje zien wat er allemaal bij zit. Naast DLC voor Dragon Age en hun sportspellen zitten er ook oudere arcadegames bij zoals Deathspank, maar ook recente zoals MicroBot.

* Dragon Age: Origins - Awakening
* Dragon Age: Origins - The Golems of Amgarrak
* Dragon Age: Origins - The Darkspawn Chronicles
* Dragon Age: Origins - Witch Hunt
* Dragon Age: Origins - Leliana's Song
* Medal of Honor - Hot Zone Pack
* Battlefield 1943
* DeathSpank: Thongs of Virtue
* DeathSpank
* RISK: Factions
* Madden NFL Arcade
* Hasbro Family Game Night: Battleship
* Hasbro Family Game Night: Scrabble
* Hasbro Family Game Night: Boggle
* NHL 3 on 3 Arcade
* MicroBot
* Madden NFL 11 Max Pack
* NCAA Football 11 - NCAA Power Pack
* Tiger 11 - Favorites Course Pack
* FIFA 11 - Live Season All Leagues
* Fight Night Round 4 - Champions Pack II
* NHL 11 - 20th Anniversary Bauer Boost Pack

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 18

Afgelopen weekend werd er weer gevoetbald in de Duitse Bundesliga. De achttiende speelronde stond op het programma. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Een verslag van de topper tussen Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund is hier terug te lezen.

Hannover rukt op naar tweede plaats

Hannover 96 staat na vandaag op de tweede plaats van de Bundesliga. De ploeg, die vorig seizoen keeper Robert Enke verloor en vervolgens ook nog bijna degradeerde, won met 0-3 van Eintracht Frankfurt en steeg zodoende naar een uiterst knappe tweede plaats.

In Frankfurt zetten Abdellaoue en Schulz de bezoekers voor rust al op een comfortabele 0-2 voorsprong. Frankfurt had weinig in te brengen en zag kort voor tijd Ya Konan zijn tiende doelpunt van het seizoen maken en zette tevens daarmee de 0-3 eindstand op het scorebord.

Hannover zag concurrenten FSV Mainz 05 (1-0 verlies tegen VfB Stuttgart) en Bayer Leverkusen (1-3 verlies tegen Borussia Dortmund) eerder dit weekend verliezen en zodoende steeg de ploeg naar plek twee. De achterstand op koploper Borussia Dortmund bedraagt acht punten.

Bayern München niet voorbij VfL Wolfsburg

Bayern München heeft de eerste wedstrijd na de winterstop niet in winst weten om te zetten. De formatie van trainer Louis van Gaal speelde op bezoek bij VfL Wolfsburg met 1-1 gelijk. Arjen Robben maakte na langdurig blessureleed zijn eerste minuten mee van dit seizoen.

Müller zette de bezoekers al snel op voorsprong. Der Rekordmeister verzuimde vervolgens de voorsprong uit te breiden. Zo liet Lahm na twintig minuten spelen een strafschop onbenut. Robben maakte voor rust zijn rentree. Hij verving Ribéry, die wegens een enkelblessure het veld noodgedwongen moest verlaten.

Wolfsburg kreeg, naarmate de wedstrijd vorderde, grote kansen om terug op gelijke hoogte te komen. Voor rust werd een doelpunt van Cicero afgekeurd en miste Grafite eveneens een penalty. Na rust leek Bayern de wedstrijd simpel uit te spelen, maar na knullig balverlies van Schweinsteiger counterde Wolfsburg alsnog naar de 1-1. Schäfer wist met zijn voorzet Riether te bereiken, die op zijn beurt de jonge Bayern-doelman Kraft passeerde.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Bayer Leverkusen Borussia Dortmund 1-3
VfB Stuttgart FSV Mainz 05 1-0
Werder Bremen 1899 Hoffenheim 2-1
1. FC Nürnberg M'gladbach 0-1
FC Sankt Pauli SC Freiburg 2-2
VfL Wolfsburg Bayern München 1-1
Schalke 04 Hamburger SV 0-1
Eintracht Frankfurt Hannover 96 0-3
FC Kaiserslautern 1. FC Köln 1-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 18 15 1 2 46 42-11
2 Hannover 96 18 11 1 6 34 28-27
3 FSV Mainz 05 18 11 0 7 33 30-20
4 Bayer Leverkusen 18 9 6 3 33 36-28
5 Bayern München 18 8 6 4 30 32-21
6 SC Freiburg 18 9 2 7 29 27-27
7 Hamburger SV 18 8 3 7 27 28-28
8 Eintracht Frankfurt 18 8 2 8 26 24-24
9 1899 Hoffenheim 18 6 7 5 25 33-24
10 FC Kaiserslautern 18 6 4 8 22 28-28
11 Schalke 04 18 6 4 8 22 25-25
12 1. FC Nürnberg 18 6 4 8 22 22-29
13 Werder Bremen 18 6 4 8 22 25-36
14 VfL Wolfsburg 18 4 8 6 20 25-26
15 FC Sankt Pauli 18 5 3 10 18 18-32
16 1. FC Köln 18 4 4 10 16 19-34
17 VfB Stuttgart 18 4 3 11 15 33-35
18 M'gladbach 18 3 4 11 13 27-47

Klik hier om meer statistieken te bekijken over de Duitse Bundesliga!

Spurs houden Manchester United op 0-0

Tottenham Hotspur heeft zondag gelijkgespeeld tegen Manchester United. Op White Hart Lane kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0. Manchester maakte de wedstrijd af met tien man nadat Rafael rood kreeg. Ondanks het gelijkspel nam United de leiding in de Premier League wel weer over van Manchester City. Beide ploegen hebben 45 punten, maar City speelde twee duels meer.

Nadat United in het eerste deel van de wedstrijd de beste kansen had, was het na rust Tottenham dat de lakens uitdeelde. De Londense ploeg werd echter zelden echt gevaarlijk. De kansen kwamen pas nadat Manchester-verdediger Rafael in de 73e minuut zijn tweede gele kaart kreeg en Spurs-trainer Harry Redknapp besloot Jermaine Defoe voor Wilson Palacios te brengen en zo zijn aanval te versterken.

De beste kans kwam vervolgens van Rafael van der Vaart, maar de Nederlandse spelmaker krulde een bij toeval in zijn bezit gekomen bal net over het doel van United-keeper Edwin van der Sar. In de hectische slotfase bleven de Spurs druk zetten, maar kwam United er aan de andere kant ook weer uit zodat Tottenham-goalie Heurelho Gomes ook nog op moest treden.


(Foto: Novum)

Links hoopt dat 'historische dag' keerpunt is

De PvdA, de SP en GroenLinks hopen dat de linkse manifestatie Een ander Nederland, zondag in Amsterdam, het begin van het einde wordt van hun gemeenschappelijke vijand, het kabinet-Rutte. De overeenkomsten tussen de drie en de noodzaak samen te werken werden voortdurend benadrukt op wat door PvdA-leider Job Cohen 'een historische dag' werd genoemd.

De PvdA was de initiatiefnemer van de bijeenkomst in de Brakke Grond waarbij behalve de kopstukken van de PvdA, SP en GroenLinks ook een groot aantal maatschappelijke organisaties aanwezig was. D66 was met één Kamerlid aanwezig, maar alleen om rond te lopen en te luisteren naar wat de anderen te zeggen hadden. D66 wil dan ook niet met de manifestatie geassocieerd worden.  De ChristenUnie had bedankt voor de eer. Van GroenLinks en SP waren overigens ook maar weinig Kamerleden aanwezig.

Toch hing er een sfeer van 'de handen ineenslaan’ in de aanloop naar 2 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen die bepalend zijn voor de Eerste Kamer en daarmee voor de vraag of het minderheidskabinet van VVD en CDA ook daar verder kan met gedoogsteun van de PVV. Die partij is nu niet vertegenwoordigd in de senaat en dat heeft het kabinet al problemen opgeleverd.

Cohen, Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) benadrukten de overeenkomsten. "Natuurlijk zijn er verschillen, maar die moeten we niet uitventen en in de etalage zetten", zei Roemer. Doel is het naar huis sturen van het 'meest vreselijke rechtse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog', aldus Roemer, die aan het einde van zijn speech zijn jasje uitdeed en de mouwen opstroopte. "We moeten schouder aan schouder gaan staan, de mouwen opstropen en tegen dit vreselijke kabinet zeggen: Mark, here we come."

Sap ging even later verder in die lijn en beaamde het 'historische moment'. Het kabinet-Rutte maakt zich volgens haar schuldig aan symboliek en valse retoriek. "Terwijl we in de grootste crisis van de laatste tachtig jaar leven, terwijl we echte problemen hebben, werkt dit kabinet aan schijnoplossingen. Wat heeft Nederland aan een boerkaverbod en caviapolitie? Wat moeten we met kernenergie en 130 kilometer per uur?"

Het slotwoord was voor Job Cohen, de gastheer van de bijeenkomst. "Vandaag is een historische dag, nooit eerder stonden de politiek leiders van PvdA, GroenLinks en de SP samen op een politieke manifestatie", zei hij. Om zich in één adem door te wenden tot premier Mark Rutte, die hij uitdaagde om samen een 'onderwijspact’ te sluiten.

Cohen wil investeren in onderwijs door de boete op langstuderen te schrappen, het speciaal onderwijs te beschermen en ervoor te zorgen dat innovatie in stand blijft. Het geld daarvoor wil hij ophalen door de verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven terug te draaien.

Links hoopt dat'historische dag’ keerpunt is
Links hoopt dat 'historische dag' keerpunt is (Foto: ANP)

VS: revolte Tunesië niet door WikiLeaks

De Amerikaanse regering ontkent beweringen dat onthullingen in geheime Amerikaanse diplomatieke berichten over corruptie in Tunesië hebben bijgedragen aan de revolte in het Noord-Afrikaanse land. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Volgens de woordvoerder waren de Tunesiërs zich zelf al voldoende bewust van de omkoperij, het nepotisme en de kwistige levensstijl van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali en zijn familie, voordat WikiLeaks de geheime memo's op zijn website plaatste.

Veel commentatoren suggereerden dat het beeld dat van Ben Ali wordt geschetst in de memo's heeft bijgedragen aan het publieke misnoegen over de hoge werkloosheid en de slechte staat van de economie in Tunesië.

Pienaar vertrekt naar Chelsea

Steven Pienaar heeft in Chelsea een nieuwe club gevonden. De 28-jarige Zuid-Afrikaan had bij Everton een aflopend contract en weigerde deze te verlengen. Daarom mag hij komende week al naar zijn nieuwe club vertrekken.

"We hebben een bod van Chelsea aanvaard. Pienaar moet nog wel een akkoord bereiken met Chelsea," zei de manager van Everton, David Moyes, na afloop van de met 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Liverpool.

Pienaar, die tussen 2001 en 2006 bij Ajax voetbalde, stond ook in de belangstelling van onder meer Tottenham Hotspur. Spurs-trainer Harry Redknapp zei dat Chelsea drie miljoen pond, ruim 3,5 miljoen euro, voor de oud-Ajacied over heeft. "Ik weet niet of we bereid zijn dat bod te evenaren. Ik betwijfel het ten zeerste."

Wellens mist mogelijk WK veldrijden

Het is onzeker of Bart Wellens te bewonderen zal zijn tijdens het wereldkampioenschap veldrijden. De wereldkampioen van 2003 en 2004 moest vandaag na een kwartier opgeven tijdens de wereldbekerveldrit in Pont-Château met een liesblessure.

"Ik heb het toch geprobeerd omdat ik mijn vierde plaats in de Wereldbeker niet zomaar wilde verliezen," zei Wellens tegen Sporza. "Maar fietsen had geen enkele zin. Het fietsen op zich lukte nog, maar afspringen, lopen en trappen lopen niet. Wat een ellende!"

"Dit is vreselijk jammer. Eerst en vooral omdat ik in de Wereldbeker terugzak naar de achtste plaats, ten tweede omdat het WK snel nadert en ik mogelijk out ben. Ik zie het nu even niet meer zitten. Ik hield een flinke verrekking over aan de cross in Otegem. Aanvankelijk leek het allemaal  mee te vallen. Ik heb zelfs mijn trainingen op de wielerbaan van Gent probleemloos kunnen afwerken. Bij de verkenning van de omloop moest ik voor het eerst opnieuw lopen en dat viel flink tegen. Een beetje in paniek ben ik van de fiets gestapt."

Rijsbergen wordt trainer in Indonesië

Wim Rijsbergen gaat als trainer aan de slag in Indonesië. De voormalig international tekende een contract bij PSM Makassar. Rijsbergen is inmiddels gepresenteerd bij de club, die uitkomt in de nieuwe Indonesische Premier League.

Rijsbergen, basisspeler in het Nederlands elftal dat de WK-finale van 1974 verloor, was voor het laatst trainer in 2007. Hij was toen bondscoach van Trinidad & Tobago. De 58-jarige Leidenaar werkte in Nederland voor FC Groningen, NAC Breda en FC Volendam.

Go Ahead Eagles haalt Schuurman terug

Resit Schuurman keert in de zomer van Heracles Almelo terug naar Go Ahead Eagles. Het contract van de rechtsbenige verdediger, die ook op het middenveld kan spelen, loopt af. Een overstap in de winterstop bleek financieel niet haalbaar.

De 31-jarige Schuurman debuteerde in het seizoen 1997/98 als prof bij Go Ahead Eagles. Na vier seizoenen bood NEC hem de kans in de Eredivisie. Schuurman speelde vervolgens voor FC Twente, De Graafschap en Heracles Almelo. In Almelo wordt nauwelijks een beroep gedaan op hem. Daarom besloot de ervaren Schuurman, die 311 competitieduels als prof in de benen heeft, terug te keren naar de club uit zijn geboortestad. Hij tekende een contract tot medio 2013 bij zijn oude liefde.

Burgzorg naar Almere City

Almere City FC kan per direct beschikken over Mitchell Burgzorg. De clubloze rechtsback tekende een contract tot medio 2012 in Almere. Afgelopen zomer vertrok hij bij NEC, nadat zijn contract was afgelopen.

De 23-jarige Zaandammer liep stages bij diverse clubs, waaronder AGOVV Apeldoorn. Dit resulteerde niet in een contract. De bij Ajax opgeleide verdediger, die namens Haarlem en NEC tot 61 competitieduels als prof kwam, tekende nu dus wel bij Almere City FC. Burgzorg timmert naast het veld ook als rapper aan de weg. Zijn artiestennaam is Priester.

L.L. Sánchez ontkent contact met Fuentes

Eerder vandaag claimde de Spaanse krant El Mundo dat nieuwbakken Rabobank-renner Luis León Sánchez contract onderhield met Eufemiano Fuentes en afspraken had met de dopingdokter. Sanchez en zijn nieuwe werkgever Rabobank ontkenden direct dat dit het geval was.

El Mundo schreef dat Sánchez telefooncontact had met mountainbiker Alberto Leon, die als koerier en leverancier van dopingproducten wordt gezien. Leon pleegde vorige week zelfmoord. De krant meldde ook dat het documenten heeft van Leon, die de codenaam Hugo bevatte. De vrouw van Sánchez wordt zo op haar werk genoemd. Onder de codenaam zouden afspraken zijn gemaakt met Leon en Fuentes.

Sánchez ontkende dit contact direct: "Ik ontken enig contact te hebben met Fuentes, of mensen die met hem in contact staan. Ik ken die man niet en heb hem nooit ontmoet. Ik heb geen idee waar dit verhaal vandaan komt, maar het klopt in ieder geval niet. Ik ben verbaasd over wat ze nu over mij zeggen."

Rabobank zei tegen Cyclingnews achter zijn renner te staan: "Sánchez heeft tegen ons gezegd dat er geen relatie is met Fuentes. We hebben geen enkel informatie om hieraan te twijfelen."

Rutte hekelt uitspraken Wilders

Premier Mark Rutte vindt dat PVV-leider Geert Wilders 'oude politiek' bedrijft door het voorstel voor een nieuwe missie naar Afghanistan 'de grootste blunder tot nu toe van het kabinet' te noemen.

Rutte zei zondag in tv-programma Buitenhof zich te verbazen over uitspraken van Wilders een dag eerder in het AD. De gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA suggereerde in dat gesprek dat het beter was het Afghanistanbesluit over de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart heen te tillen.

"Dat vond ik een hele rare uitspraak", stelde Rutte zondag. Het is volgens hem een feit dat het kabinet met dit voorstel komt in de aanloop naar de Statenverkiezingen. "En ik zou zeggen: als je nou een partij leidt zoals de PVV, die anti-establishment is, die open en eerlijk wil communiceren dan is het gek om het advies te geven een moeilijk besluit over de verkiezingen heen te tillen. Een opmerkelijke uitspraak."

Rutte hekelt uitspraken Wilders
Rutte hekelt uitspraken Wilders (Foto: ANP)

Naakte man beschadigt vliegtuig in Eindhoven

Een naakte Spanjaard heeft in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd een vliegtuigje op Eindhoven Airport binnen te komen. De 20-jarige man uit Sevilla is opgepakt door de marechaussee en in een cel gezet.

Een dokter onderzoekt wat de verwarde man mankeert. Hij was waarschijnlijk over een hek geklommen, laat een marechausseewoordvoerder weten.

De man zag rond 01.00 uur wel kans beschermhoezen van het vliegtuigje te verwijderen, waardoor het toestel waarschijnlijk schade heeft opgelopen. De marechaussee onderzoekt de kwestie.

Cohen roept Rutte op tot onderwijspact

PvdA-partijleider Job Cohen heeft Mark Rutte (VVD) zondag in Amsterdam opgeroepen tot een pact op het gebied van onderwijs. Hij riep de premier op netto te investeren in onderwijs, zoals dat ook in het VVD-programma staat verwoord.

Cohen bracht een uitspraak van Rutte uit 2008 in herinnering, waarin de oud-staatssecretaris van Onderwijs opriep dat Nederland het best denkbare onderwijs voor de komende generatie moet organiseren. "Waarom doe je het niet", vroeg Cohen zich af. "Kom je beloften na en versterk dit land."

De boetes die het kabinet wil opleggen aan langstudeerders moeten worden geschrapt, zei Cohen. Ook moet het speciaal onderwijs worden beschermd en innovatie in stand blijven. Dat kan volgens hem worden betaald uit door de verlaging van de vennootschapsbelasting terug te draaien. "Want ook het bedrijfsleven heeft baat bij goed opgeleide kinderen." Rutte deelt het besef dat extra geld voor onderwijs nodig is, zei Cohen.

De PvdA-leider had partijen en maatschappelijke organisaties onder het motto 'Een nieuw jaar, een ander Nederland' opgeroepen tot meer progressieve samenwerking. SP-leider Emile Roemer en zijn GroenLinks-collega Jolande Sap namen de uitnodiging aan. Zowel Sap als Cohen spraken van een 'historisch moment'.

Nooit eerder kwamen deze drie partijen die veel ideeën delen samen, zei Cohen. "Mark, here we come", zeiden Roemer en Sap eensgezind in de Brakke Grond. Het gaat niet om kortetermijncoalities, zei Cohen, maar om de toekomst van ons mooie Nederland. "We moeten ons niet verliezen in het uitvergroten van onderlinge verschillen." Hij sprak van samen de weg bewandelen, elkaar de hand reiken en het besef dat we er samen iets van moeten maken. "Er is behoefte aan een nieuwe koers."

"Een ander Nederland ligt binnen bereik", vervolgde Cohen, die opriep tot respect en fatsoen, ook voor politici. Evenals Sap riep Cohen op zaken positiever te benaderen en aan de toekomst te bouwen. "Een grote stille meerderheid vraagt dat van ons", zei de oud-burgemeester van Amsterdam. Cohen hekelde het 'boerkajagen en andere rechtse hobby's' "Als beschaafde samenleving kunnen we beter."

Hond bijt acht padvinders in Naarden

Een hond heeft zaterdagmiddag in Naarden acht kinderen van een scoutinggroep gebeten. De kinderen zijn met hun ouders ter controle naar een ziekenhuis gegaan, laat de politie zondag weten.

Waarom de loslopende dobermann de kinderen aanviel is onduidelijk. De hondenbrigade van de politie heeft het beest in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er met de hond gaat gebeuren.

Het incident vond rond 16.25 uur plaats op de Fazantweg.

Het gaat weer los!

Woensdag begint het weer: de Eredivisie. Na een broodnodige winterstop maken acht clubs zich op voor een aantal inhaalduels, dat ondergesneeuwd was in december. Vroeger keek ik uit naar de hervatting van de competitie. Het wachten duurde eindeloos voor ik me weer op de bank kon nestelen met een bord warme piepers op mijn schoot en afstemde op Studio Sport. Nu niet meer.

Jordania blijft volhouden: "Binnen drie jaar kampioen"

Merab Jordania verwacht nog altijd binnen drie jaar landskampioen met Vitesse te worden. De Georgische eigenaar, die begin dit seizoen aan de macht kwam in Arnhem, liet dit weten in een interview op de website van Vitesse.

"Ik denk dat we over twee of drie jaar goed genoeg zijn om mee te strijden om de titel. Dat zijn niet alleen woorden; iedereen zal zien dat we goed genoeg zijn", aldus Jordania.

Sinds zijn aanstelling als eigenaar van Vitesse is het een komen en gaan van spelers in Arnhem. Jordania verklaart dit: "Het kost tijd om een grote club te worden. We hebben al veel gedaan, maar dat is moeilijk uit te leggen aan de fans. Die willen zo snel mogelijk resultaten zien. Ik kan verzekeren dat die snel zullen komen."

De trainingsaccomodatie van Vitesse, dat op dit moment vijftiende staat, zal ook onder handen genomen worden: "We hebben een nieuwe trainingsaccommodatie nodig. Iedereen zal over een jaar zien dat we de beste accommodatie hebben, die misschien zelfs niet alleen maar de beste van Nederland is."

'Wolharige mammoet keert terug op aarde'

Over vier jaar zullen wolharige mammoeten onze planeet weer bewandelen, zo beweert althans de Japanse wetenschapper Akira Iritani. Waarschijnlijk is de diersoort ongeveer 4000 jaar geleden uitgestorven.

De Japanse professor gaat gebruikmaken van nieuwe kloontechnieken om de diersoort nieuw leven in te blazen. In de jaren negentig werd al eerder onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Er waren namelijk cellen gevonden van de mammoeten, maar de celkernen bleken door de permafrost te beschadigd.

In 2008 werd er een kloontechniek ontworpen die het mogelijk maakt om bevroren cellen te gebruiken om een wezen te klonen. Deze techniek wil Iritani toepassen. Hij zal aankomende zomer naar Siberië afreizen om een geschikte celkern te zoeken. Mocht deze zoektocht op niets uitlopen dan zal hij de Russen vragen om een celkern die zij al een tijd in hun bezit hebben.

De verkregen cel zal Iritani vervolgens in een eicel van een Afrikaanse olifant plaatsen, zodat die als surrogaatmoeder kan dienen voor de mammoetbaby. Sinds kort is de slagingskans van het klonen van vee gestegen naar 30 procent. Iritani verwacht zelf een goede kans te hebben om zijn missie binnen vier of vijf jaar succesvol af te ronden. 

Rommedahl en Pantelic draaien warm in Griekenland

Dennis Rommedahl en Marko Pantelic beginnen op stoom te raken in Griekenland. Olympiakos is koploper en stevent af op de landstitel.

De ex-Ajacieden zijn niet elke week zeker van een plaats in de basis, maar vooral Rommedahl voelt zich steeds beter thuis. "Het voetbal in Griekenland is hectischer, er wordt minder getemporiseerd. Bij Ajax is het normaal dat je bij 3-0 de bal even rustig rondtikt, hier is het altijd: vol gas!", vertelt Rommedahl aan Voetbal International.

"We móéten kampioen worden. Vergeleken met Panathinaikos vind ik ons vooral in de breedte sterker", zegt Rommedahl, die met Marko Pantelic een oude bekende tegenkwam in Athene. "Marko wordt vaak gebruikt als nummer 9, voor zijn positie heeft Olympiakos ook Kevin Mirallas (clubtopscorer met negen goals, red.), die iets sneller en beweeglijker is. Marko fungeert eigenlijk het best als aanspeelpunt."

Pantelic: "Duels met Panathinaikos, AEK Athene en PAOK Saloniki zijn nóg meer beladen dan Ajax-Feyenoord. Olympiakos heeft een ervaren ploeg met veel WK-gangers. Helaas speel ik niet elke wedstrijd, maar ik blijf professioneel. Zodra de coach me nodig heeft, sta ik er en scoor ik."

"Door tien zomeraankopen was Olympiakos de eerste seizoenshelft nog wat zoekende en hebben we nog niet eens alles laten zien wat we kunnen. In 2011 moet al het potentieel volledig eruit komen. De titel opnieuw mislopen, zou voor iedereen een nachtmerrie zijn."

Liverpool en Everton gelijk in Merseyside-derby

Kenny Dalglish heeft ook de derde wedstrijd na zijn terugkeer bij Liverpool niet winnend af kunnen sluiten. Op het eigen Anfield Road werd het 2-2 tegen stadsgenoot Everton. Dirk Kuyt en Raul Meireles scoorden voor de Reds, Sylvain Distin en Jermaine Beckford deden dat voor de rivaal, die twaalfde blijft in de Premier League. Liverpool staat een positie lager.

De remise was een terechte uitslag, aangezien beide ploegen een helft de bovenliggende partij waren. Het eerste bedrijf was voor Liverpool. Na een kwartier was Fernando Torres dichtbij de openingstreffer, maar de paal stond succes voor de Spanjaard in de weg. Tien minuten later was het alsnog raak. Meireles poeierde de bal hard in de kruising.

Na rust waren de Reds volledig de kluts kwijt. Binnen tien minuten boog Everton de achterstand om in een 2-1 voorsprong. Eerst kopte Distin raak uit een corner, even later profiteerde Beckford van slecht uitverdedigen bij Liverpool. Met dank aan Kuyt pakte Dalglish toch zijn eerste punt. De international schoot vanaf de penaltystip raak, nadat Maxi Rodriguez gevloerd was door doelman Tim Howard.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond er een inhaalronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. De topper tussen koploper FC Oss en De Treffers eindigde onbeslist. De uit de Jupiler League gedegradeerde Brabanders blijven daardoor koploper. De ploeg heeft evenveel punten als De Treffers. FC Oss had echter minder duels nodig om dit puntenaantal te verzamelen.

Argon verloor verrassend van FC Lienden en verliest dus terrein. JVC Cuijk blijft door een zege op hekkensluiter Baronie goed bij, terwijl de opmars van Haaglandia gestuit werd. De club uit Rijswijk klom in de laatste weken van 2010 flink op de ranglijst, maar verloor vandaag bij AFC. Gisteravond al won Achilles '29 bij EVV.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AFC Haaglandia / Sir Winston 4-1
EVV Achilles '29 0-2
Gemert FC Hilversum 2-2
JVC Cuijk Baronie 3-2
FC Lienden Argon 1-0
De Treffers FC Oss 2-2
VVSB Quick '20 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 14 8 5 1 29 25-13
2 De Treffers 16 8 5 3 29 22-19
3 JVC Cuijk 15 8 3 4 27 30-24
4 Argon 15 8 2 5 26 15-14
5 Achilles '29 15 6 5 4 23 23-15
6 AFC 14 6 4 4 22 31-24
7 Haaglandia / W. 16 6 4 6 22 29-23
8 FC Lienden 16 6 1 9 19 25-34
9 Hollandia 13 5 3 5 18 12-13
10 VVSB 14 5 3 6 18 18-20
11 Gemert 16 4 4 8 16 14-20
12 FC Hilversum 14 3 6 5 15 15-18
13 EVV 14 4 3 7 15 12-17
14 Quick '20 14 3 5 6 14 15-18
15 Baronie 14 2 3 9 9 13-27

'AC Milan wil bod op Eriksen uitbrengen'

Volgens Italiaanse media is AC Milan bereid een bod uit te brengen op Cristian Eriksen, aldus VI. De Ajacied staat al langere tijd in de belangstelling van de Italiaanse ploeg.

Milan zou naar verluid een bod van elf miljoen euro willen uitbrengen op het Deense talent. Ajax zou zelf nog geen bod hebben ontvangen van de Italianen. Tevens is het niet duidelijk of de Amsterdamse ploeg Eriksen wil laten gaan.

De jonge Deen, die onder trainer Frank de Boer op een basisplaats kan rekenen, heeft in Amsterdam nog een contract tot 2014.

Jongste Miss America gekozen

De 17-jarige Teresa Scanlan uit Nebraska is de jongste miss die in de Verenigde Staten is verkozen sinds 1921. De tiener won zaterdag een beurs van 50.000 dollar waarmee ze rechten wil gaan studeren.

Scanlan sprak zich tijdens de wedstrijd onder meer uit over dat de veiligheid van het volk boven het recht op informatie moet worden gesteld, refererend aan WikiLeaks. "Ik wil staan voor het goede, integriteit en eerlijkheid", zei ze na haar overwinning.

Miss Arkansas werd tweede, Miss Hawaii eindigde op de derde plek. De jury beoordeelde de dames onder meer op hun kleding, talent en de interviewronde.


Ja, echt....50.000! (foto Novum)

 

Belgische pedo gepakt in Utrecht

Bij een inval in een woning in Utrecht heeft de politie vrijdag een 44-jarige Belg aangehouden. De man moest nog een straf van 23 jaar uitzitten omdat hij minderjarigen seksueel heeft misbruikt. Dat meldt de politie zondag.

De pedoseksuele man wordt overgedragen aan de Belgische autoriteiten.

De Belg was zo'n vier jaar geleden in België ontsnapt en in Nederland een nieuw leven begonnen. Hij woonde samen met zijn nieuwe vrouw en hun jonge kind in een woning aan de Saigondreef.

JSF kost zestig miljoen euro per stuk

De Joint Strike Fighter (JSF) gaat naar schatting 59,7 miljoen euro exclusief btw kosten. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven na een nieuwe kostenraming. Eerder werd nog uitgegaan van 47,4 miljoen.

De jaarlijkse onderhoudskosten per toestel bedragen 3,9 miljoen euro. Ook die kosten zijn met zo'n 20 procent aanzienlijk gestegen.

De order voor de opvolger van de F-16 is nog niet geplaatst. Nederland krijgt eerst twee testtoestellen geleverd. De eerste wordt in augustus 2012 verwacht, de tweede omstreeks maart 2013. Deze zijn overigens duurder dan de 'gewone' gevechtsvliegtuigen. De Kamer gaat hier binnenkort over in debat.

Hillen zei eerder al niet uit te sluiten dat de gestegen kosten kunnen leiden tot de aanschaf van minder dan de voorgenomen 85 toestellen, die zo'n dertig jaar mee moeten gaan. Hij liet de Amerikaanse ambassadeur in december al weten 'grote moeite' te hebben met de kostenoverschrijding.

De Amerikaanse overheid is overigens nog in onderhandeling met de fabrikanten van het toestel en de motor over de werkelijke kale stuksprijs, schrijft Hillen. Een aantal Nederlandse bedrijven participeert sinds 2002 in de ontwikkeling van de straaljager.

Hillen informeert de Kamer in het voorjaar over het verdere verloop van het project rond de aanschaf, waarover het volgende kabinet gaat beslissen. Premier Mark Rutte (VVD) liet onlangs overigens weten dat Nederland 'niet met de JSF getrouwd is'.


60 miljoen euro per stuk (Foto: Novum)

Excelsior verslaat Heerenveen

Excelsior heeft SC Heerenveen vandaag verslagen in een oefenwedstrijd. De Rotterdammers waren in het Abe Lenstra-stadion met 1-2 te sterk voor de ploeg van Ron Jans, dat bij rust nog wel aan de leiding ging door een goal van Oussama Assaidi.

De nummer zestien van de Eredivisie wist uiteindelijk nummer zeven Heerenveen te verslaan door doelpunten van Guyon Fernandez en Tim Vincken. Heerenveen hervat de competitie vrijdag bij ADO Den Haag, terwijl Excelsior zondag op bezoek gaat bij Roda JC Kerkrade.

Ribéry twee weken aan de kant

De blessure van Franck Ribéry valt mee. De 27-jarige aanvaller van Bayern München staat naar verwachting slechts twee weken aan de kant. De Rekordmeister vreesde voor een lange afwezigheid van de Fransman, nadat hij gisteren in het duel met VfL Wolfsburg geblesseerd raakte aan zijn knie. Een MRI-scan heeft vandaag uitgewezen dat de schade meevalt.

Ribéry is 'blij en opgelucht' met de diagnose. Hij hoeft nu alleen de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Kaiserslautern en het bekerduel tegen Alemannia Aachen van vier dagen later te missen. De 48-voudig international stond eerder dit seizoen al anderhalve maand aan de kant met een enkelblessure.


Ribéry twee weken aan de kant (Foto: Novum)

Hamburger SV: "Ruud blijft bij ons"

Hamburger SV denkt er niet aan om Ruud van Nistelrooy van de hand te doen. Afgelopen vrijdag werd namelijk bekend, dat Real Madrid wil proberen de aanvaller terug naar Spanje te halen.

"Ons besluit blijft overeind," was de duidelijke taal van Bastian Reinhardt, technisch directeur van de ploeg uit Hamburg. "Hij blijft bij ons."

Van Nistelrooy weet inmiddels dat Hamburger SV hem niet wil laten gaan. Toch gaat de interesse van De Koninklijke onze landgenoot niet in de koude kleren zitten. "Real Madrid wil me, dat spookt natuurlijk door mijn hoofd. Ik hoop dat beide clubs elkaar alsnog vinden."

Goud voor aflossingsploegen op EK shorttrack

De Oranje-ploegen hebben bij het Europees kampioenschap shorttrack in Heerenveen goud veroverd op de aflossing. De dames, met onder anderen Jorien ter Mors en Annita van Doorn versloegen in de finale op de streep Hongarije. Italië pakte de bronzen medaille.

De mannen streden met onder anderen bronzen medaille winnaar Sjinkie Knegt en de nummer acht van het individuele klassement Niels Kerstholt. Zij wisten in de finale Rusland en Groot-Brittannië te kloppen.

Club Brugge ziet af van Vleminckx

Björn Vleminckx zal ook na de winterstop voor N.E.C. Nijmegen blijven spelen. Club Brugge had interesse in de Belgische aanvaller, maar blijkt niet genoeg geld te hebben. Hierdoor zal de speler niet naar de ploeg van trainer Adrie Koster vertrekken.

"Belgische clubs krijgen het steeds moeilijker omwille van de financiële mogelijkheden", liet de voorzitter van Club Brugge, Pol Jonckheere, in De Gazet van Antwerpen weten. Daarom kiezen de Belgen ervoor om zich op andere aanvallend ingestelde spelers te concentreren.

Club Brugge kent tot dusver een slecht seizoen. De ploeg staat op de vierde plaats, maar het verschil met koploper RSC Anderlecht bedraagt maar liefst veertien punten.

Judoka Bosch wint brons op World Masters

Edith Bosch heeft zondag een bronzen medaille gewonnen op de World Masters in Azerbeidzjan. De beste Nederlandse judoka in de klasse tot 70 kilogram verloor in de halve finale nipt van de Franse wereldkampioene Lucie Decosse. Ze verloor in de golden score, de extra tijd in het judo

Bosch rekende in de aanloop naar de halve finale overtuigend af met Juliane Robra uit Zwitserland en de Duitse Kersten Thiele. Bosch zorgde voor het enige succesje van de Nederlandse ploeg op de World Masters, waarvoor de beste zestien judoka's van iedere gewichtsklasse een uitnodiging ontvingen. Marhinde Verkerk (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) moesten net als Jeroen Mooren (-60 kg) en Dex Elmont (-73 kg) zaterdag genoegen nemen met de vijfde plaats.

Judoka Bosch wint brons op World Masters
Judoka Bosch wint brons op World Masters (Foto: ANP)

Brons voor Knegt op EK shorttrack

Sjinkie Knegt heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack brons veroverd. De 21-jarige Fries gebruikte voor eigen publiek in Heerenveen de superfinale over 3.000 meter om op te schuiven naar het podium. Knegt won een tussensprint, goed voor vijf extra punten, en sloot de race als derde af. Dat was voldoende om het brons in het eindklassement zeker te stellen.

De Europese titel was voor de Fransman Thibaut Fauconnet, die ook de afsluitende race won en zodoende op vier afstanden de sterkste was. De Let Haralds Silovs eindigde als tweede in het eindklassement. Hij had drie punten meer dan Knegt.

Brons voor Sjinkie Knegt op EK shorttrack
Brons voor Sjinkie Knegt op EK shorttrack (Foto: ANP)

Vrouw belt 911 om naaktfoto op Facebook

Een Amerikaanse vrouw belandde onlangs naakt op Facebook. Omdat ze deze foto uiteraard ervan af wilde hebben, vroeg ze de profielensite deze te verwijderen. Aangezien dit volgens haar niet snel genoeg ging, besloot ze het alarmnummer te melden om de verwijdering te bespoedigen.

Angelica Nicholson uit Portage, Indiana, maakte ooit een naaktfoto van zichzelf voor de spiegel. Een vriend gaf ze toestemming de foto naar zijn gsm door te sturen. Geen probleem, maar de foto dook later op op Facebook dankzij de vriendin van de kennis die de foto mocht doorsturen.

De twee vrouwen vlogen elkaar hierop digitaal in de haren. Omdat Facebook in de ogen van Nicholson geen haast maakte de foto te verwijderen, belde ze 911. Ze vertelde dat ze tijdens het maken van de foto 17 jaar was en dus minderjarig.

Helaas pindakaas, de politie ontdekte dat de gefotografeerde vrouw 18 jaar was. Zij pakten Nicholson op wegens het doen van valse aangifte. Ze zit momenteel nog vast, wachtend op het moment tot iemand 500 dollar borgsom betaalt.

Coulthard blijft ook actief voor Red Bull

Vorige week werd bekend dat David Coulthard samen met Martin Brundle de Formule 1-races op de BBC van commentaar zal gaan voorzien. Een woordvoerster van de Britse omroep laat weten dat Coulthard gewoon consultant bij Red Bull kan blijven, ondanks dat er een botsing van belangen kan dreigen.

"We zullen David Coulthard niet vragen om zijn banden met Red Bull door te snijden om geheel onpartijdig te kunnen zijn. We hebben wel stappen ondernomen om te zorgen dat we banden die ons talent buiten zijn commentaarwerk onderhoudt met partijen hem tijdens de uitzendingen niet in de weg gaan zitten," zei een woordvoerster van de BBC in Schotse krant Daily Record.

Pauwels wint WB-wedstrijd Pont-Château

Kevin Pauwels heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden gewonnen in Pont-Château. De Belg versloeg in een sprint de leider in de wereldbekerstand Niels Albert. De derde plaats was ook voor een Belg, namelijk Sven Nys.

Pauwels en Albert waren al vroeg samen in de aanval gegaan en redden een grote voorsprong bijeen op een grote achtervolgende groep waar voormalig wereldkampioen bij de beloften Philip Walsleben het kopwerk deed. Die ging echter in de slotronde onderuit, waardoor hij een mooie klassering kon vergeten. Bart Aernouts, Rob Peters en Sven Nys konden profiteren.

Vooraan bleven Pauwels en Albert bij elkaar, waardoor een sprint de beslissing moest brengen. In de laatste bocht drukte Pauwels Albert iets richting de hekken, waardoor de oud-wereldkampioen moest inhouden en de zege aan Pauwels moest laten. Sven Nys werd derde.

[Video] Puber geschokt door alien in tuin

Op internet is een bijzonder filmpje opgedoken van een alien die is gesignaleerd in Australië. De ooggetuige is zo geschokt door het wezen in zijn tuin, dat hij zijn verbazing laat blijken door met enkele krachttermen te smijten.

De jongen uit Bilambil Heights in de Australische deelstaat New South Wales was naar verluidt acht weken geleden 's nachts met zijn kat aan het spelen in de tuin. Ineens dook er in het hoge gras een grijs mannetje op. De alien beweegt zich op het filmpje duidelijk door de hoge grassprieten.

UFO-enthousiastelingen staan in dubio over het filmpje. De een houdt het op duidelijk overtuigend, terwijl een ander het op een zeer goede hoax houdt. Buiten kijf staat dat in het plaatsje Bilambil Heights alleen vorige week al drie UFO's zijn gesignaleerd door een andere ooggetuige.


Overtuigend of nep? Hier het bewuste filmpje!

Kinderen aangereden op zebrapad

Twee kinderen zijn gistermiddag zwaargewond geraakt toen ze werden aangereden op een zebrapad op de De La Reyweg in Den Haag. Een jongen van 11 jaar en een meisje van 6 jaar staken een zebrapad over toen een autobestuurster de twee keurig voorrang gaf.

Een tweede automobilist had dit waarschijnlijk niet door en knalde bovenop de automobiliste. Door de botsing schoof de stilstaande wagen het zebrapad op en reed de twee kinderen aan. Een slachtoffertje werd overreden. De ander kwam terecht op de voorruit. De kinderen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

PVV'er De Bruin weggestuurd wegens drankrijden

De opgestapte PVV-kandidaat Carlo de Bruin is van de lijst voor de Statenverkiezingen op 2 maart gehaald omdat hij tot twee keer toe is gepakt met te veel drank op achter het stuur. Dat heeft lijsttrekker Hero Brinkman bevestigd tegenover RTV Noord-Holland, laat de omroep zondag weten.

Eerder verklaarde Brinkman dat zijn nummer twee niet meer verkiesbaar was omdat 'hij het te druk had met een nieuwe baan die hij niet kon laten schieten'. Het bedrijf van De Bruin rekruteert moslima's voor een baan in de zorg.

De Bruin geeft in een interview met RTV Noord-Holland toe dat hij met een slok op is aangehouden, maar de ondernemer is 'zeer teleurgesteld' dat Brinkman heeft 'verzonnen' dat hij het Statenlidmaatschap niet kon combineren met zijn werk. Dat zou veel beter zijn voor zowel de PVV als De Bruin, zou het argument zijn geweest. Volgens RTV Noord-Holland was het echter een leugen.

Kamerlid Brinkman kwam zelf overigens eerder een paar keer in het nieuws vanwege alcoholgerelateerde incidenten.

Ook nummer veertien op de PVV-lijst in Noord-Holland Oege Bakker is opgestapt, maar onduidelijk is waarom. Mogelijk kreeg ook hij geen Verklaring Omtrent Gedrag. Zelf wees hij op 'persoonlijke omstandigheden'.

'Overstromingen door klimaatverandering'

De klimaatverandering heeft geleid tot de vele overstromingen in de Australische staat Queensland, dat zeggen wetenschappers. Ze wijzen erop dat Queensland al maanden te maken heeft met hevige regenbuien en onweer.

De wetenschappers voorspellen dat Australië nog veel vaker te maken gaat krijgen met overstromingen en periodes van intense droogte. "Ik denk dat mensen allemaal kunnen concluderen dat de intensiteit van het moessonseizoen in Queensland een gevolg is van de klimaatverandering", meldt Matthew England van het klimaatonderzoekscentrum van de Universiteit van New South Wales in Sydney. Ook de temperaturen van de Australische wateren waren nog nooit zo hoog geweest. Dat is mogelijk het gevolg van de luchtvochtigheid in de atmosfeer van Queensland en de moessontijd van Noord-Australië.

Door de overstromingen in Queensland stierven zestien mensen, liepen hele wijken onder water en is werken in de steenkolenmijnen onmogelijk geworden. De vele regenbuien zouden een oorzaak zijn van de sterkste La Niña ooit. Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater wordt verschoven naar Australië en Indonesië.

Man beschiet Alkmaarse jongeren

Een man heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Alkmaar vier vluchtende jongeren beschoten, maar heeft niemand geraakt. Hij had even daarvoor een van de vier met het vuurwapen op zijn hoofd geslagen. De politie zoekt getuigen.

Het incident vond rond 00.05 uur plaats bij het tunneltje bij de Wielingenweg. De man kwam plotseling op het viertal aflopen, trok het vuurwapen en sloeg het 18-jarige slachtoffer uit Alkmaar.

In de daaropvolgende worsteling wist het slachtoffer het wapen uit de handen van de verdachte te slaan, waarna de jongeren op de vlucht sloegen. Toen de man van tussen de 20 en 25 jaar het wapen had opgeraapt, beschoot hij de jongeren.

Met hulp van een speurhond heeft de politie het wapen kunnen vinden, maar van de dader was geen spoor meer te bekennen. De man had volgens de politie een opvallend bleek gezicht.

Karthikeyan: "Lange afwezigheid geen probleem"

Narain Karthikeyan heeft er geen moeite mee dat hij na een lange afwezigheid zijn rentree in de Formule 1 zal gaan maken. De Indiër tekende een contract dat hem één seizoen aan Hispania Racing zal binden. Hierdoor kan hij hoogstwaarschijnlijk deel gaan nemen aan de eerste Grand Prix in zijn land.

Karthikeyan reed in 2005 een Formule 1-seizoen voor Jordan, waarna hij aan de kant werd gezet. Daarna heeft de coureur niet stil gezeten, want hij kwam uit in de A1GP, Le Mans Series, Superleague Formula en de NASCAR Truck Series. "Alles is anders tegenwoordig in de Formule 1. Ik heb echter bijna alleen maar in eenzitters gereden sinds mijn laatste race in de Formule 1 dus het is niet iets nieuws voor me. Het enige verschil is dat je in de Formule 1 nóg harder moet werken voor je resultaten," zei de Indiër.

"Volgens verschillende coureurs die ik heb gesproken liggen de rondetijden ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005, 2006 en 2007. Ik zal me alleen moeten aanpassen aan de nieuwe Formule 1-auto's, maar ik verwacht daar geen problemen omdat ik veel verschillende bolides heb bestuurd. Ik heb nog niet in de auto gereden, dus ik weet ook niet wat we precies qua resultaten mogen verwachten komend seizoen."

[Video] Toppers tennissen voor Queensland

Vannacht hebben de toptennissers van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, een benefietwedstrijd gespeeld voor de slachtoffers van de overstromingen in Australië.

In Melbourne kwamen onder anderen Kim Clijsters, Roger Federer, Justine Henin, Rafael Nadal, Caroline Wozniacki en Novak Djokovic op de baan. De proftennissers speelden één lange partij, waarbij de meest opmerkelijke combinaties op de baan kwamen. Zo speelden Nadal en Federer een dubbel tegen de vrouwen Clijsters en Sam Stosur.

Het was niet voor niets, want de tennissers wisten ruim 1,5 miljoen Australische dollars bij elkaar te spelen en dat bedrag loopt nog steeds op. Hieronder zijn de beelden te vinden van de diverse partijen.

Kankeroverlevende vernederd op vliegveld

Het veiligheidspersoneel van de Canadian Air Transport Security Authority is in opspraak geraakt, omdat het een overlevende kankerpatiënte vernederd zou hebben. De 82-jarige Elizabeth Strecker vloog van Calgary naar Abbotsford, nadat ze haar kinderen had bezocht.

Doordat ze een pen in haar been heeft sloeg de metaaldetector aan waardoor ze verplicht door de bodyscanner heen moest. De bejaarde dame heeft een borst laten amputeren, nadat er kanker bij haar werd ontdekt. Ze draagt nu een speciale prothese op de plek waar de borst zat. De bodyscanner sloeg aan vanwege de prothese wat zorgde voor een nieuw probleem. Strecker: "Ik hoorde iemand zeggen: wat ze ook zegt, het is niet waar."

Kort daarna werd de vrouw verplicht om mee te werken aan een grondig lichaamsonderzoek. Strecker moest haar kleren uitdoen en werd overal betast. Ze vond het onmenselijk en vernederend om mee te maken. Het ergste vond ze nog dat ze werd uitgemaakt voor leugenaar. Minister van Transport, Chuck Stahl, vindt het compleet onacceptabel wat is er is gebeurd. Er komt een onderzoek naar de manier waarop de bejaarde is behandeld.

Roemer wil 'schouder aan schouder' optrekken

SP-leider Emile Roemer wil 'schouder aan schouder' optrekken met de PvdA en andere politieke en maatschappelijke organisaties om het kabinet-Rutte ten val te brengen. Dat zei hij zondag op de PvdA-bijeenkomst 'Een ander Nederland' in de Brakke Grond in Amsterdam.

Roemer wil 'breed' samenwerken aan een alternatief voor de 'bezuinigingswoede' van dit kabinet om 'op een sociale manier' uit de crisis te komen. "Dat gaat alleen lukken door samen de mouwen op te stropen tegen dit vreselijke rechtse kabinet", zei Roemer. "Mark, here we come."

De SP-leider wees op het volgens hem asociale inkomensbeleid van het kabinet voor mensen met lage lonen, maar ook 'asociale' maatregelen in de zorg en het onderwijs.

Roemer erkende dat er wel verschillen tussen de linkse partijen zijn, maar pleitte ervoor die niet te benadrukken. "We zullen het samen moeten gaan doen. We hebben een grotere klus te klaren, namelijk een kabinet naar huis sturen."

Oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) hekelde de term 'links blok'. Volgens hem is iedereen in Amsterdam bijeen om samen wat te doen tegen de plannen van dit kabinet.

Kamerlid Boris van der Ham is aanwezig namens D66. Hij zei er alleen te zijn om rond te lopen, maar zeker niet om wat te zeggen over, of te worden betrokken bij een linkse samenwerking. Partijleider Alexander Pechtold gaf geen gehoor aan de uitnodiging van PvdA-leider Job Cohen. Hij sprak eerder van een 'fotomoment'.

Cohen heeft de oppositie opgeroepen tot progressieve samenwerking. GroenLinks-leider Jolande Sap en Cohen komen later zondagmiddag aan het woord.


'Schouder aan schouder' het kabinet ten val brengen (foto: Novum)

Knegt uitgeschakeld op 1.000 meter EK shorttrack

Sjinkie Knegt is er vanmiddag bij het EK shorttrack niet in geslaagd zich voor de halve finales van de 1.000 meter te plaatsen. De 21-jarige Fries eindigde in zijn serie als derde, terwijl een plaats bij de eerste twee nodig was om door te gaan. Knegt finishte in 1.28,63 minuten en moest Vladislav Bykanov (1.28,58) en Maxime Chataignier (1.28,30) voor zich dulden.

Knegt was in Heerenveen kandidaat voor eremetaal. Niels Kerstholt plaatste zich wel voor de halve finales. Hij eindigde achter Thibaut Fauconnet met 1.28,27 als tweede in zijn serie. Voor Freek van der Wart was de kwartfinale het eindstation. Hij eindigde net als Knegt als derde in zijn serie.

Kristensen: "F1 is eerlijker geworden"

Autosportfederatie FIA heeft er met het invoeren van oud-coureurs als steward er voor gezorgd dat de Formule 1 eerlijker is geworden, althans dat is de mening van achtvourig Le Mans-winnaar Tom Kristensen. Hijzelf schoof bij de Grand Prix van Australië aan bij de wedstrijdleiding.

De rijders en de teams lieten al eerder hun tevredenheid blijken over het feit dat acties in de wedstrijden nu ook vanuit het standpunt van de racers bekeken worden. En moesten de rijders voor de wedstrijdleiding verschijnen dan konden ze niet meer dingen in hun voordeel verdraaien, iets wat in het verleden nog wel eens gebeurde.

"Het was een goed idee om een rijder met de stewards samen te laten werken. Het heeft de beslissingen stukken beter gemaakt. Samen met de andere rijders die er waren zorgden we er voor dat er kennis bij kwam en dat geen coureur meer kon liegen over wat er gebeurd was. Het maakte zaken eerlijker en maakte de zaken beter voor degenen die de beslissingen moeten maken," zei Kristensen vanuit Birmingham waar de Autosport-show gehouden wordt.

De FIA heeft inmiddels aangegeven door te gaan met het aan laten schuiven van (oud-)coureurs bij de wedstrijdleiding. Naast de Formule 1 zullen ook andere raceklasses gebruik kunnen gaan maken van de ervaring van de (voormalige) toppers.

Vrouw (29) masturbeert in volle treincoupé

De Duitse politie heeft donderdag een 29-jarige vrouw gearresteerd die zichzelf met behulp van een vibrator naar een hoogtepunt bracht. In een bomvolle treincoupé welteverstaan, tot woede van haar medepassagiers.

De vrouw reed met de trein door Beieren en was flink aan de slag met haar trillende vriend. In plaats van vrolijk mee te fappen, deden de passagiers hun beklag bij de conducteur. Deze stelde op zijn beurt de politie op de hoogte.

Bij Würzburg werd de vrouw door de politie uit de trein geplukt en meegenomen naar het bureau. Hier bekende de vrouw te hebben gemasturbeerd in de trein. Ze zei er wel bij dat ze niet begreep waarom de andere reizigers er zo'n moeite mee hebben. Het feit dat een kind de hele actie met de oogjes heeft gezien deed haar niets.

Desondanks zal de vrouw moeten boeten voor haar onzedige gedrag. Ze zal worden aangeklaagd wegens zedenschennis, een vergrijp waar een jaar celstraf voor staat of een fikse geldboete.

Tiener: Berlusconi gaf me 7000 euro

Het Marokkaanse tienermeisje dat de spil vormt in het jongste strafrechtelijke onderzoek naar Silvio Berlusconi kreeg 7000 euro van de Italiaanse premier om zijn villa op Valentijnsdag 2010 te bezoeken. Het meisje ontkent echter nog altijd seks met Berlusconi te hebben gehad.

Aanklagers in Milaan onderzoeken of Berlusconi het destijds minderjarige meisje betaalde om seks met hem te hebben en vervolgens probeerde de zaak in de doofpot te stoppen.

Het meisje, een nachtclubdanseres met de bijnaam Ruby, zei zaterdag in een interview voor Sky TG24 TV dat de premier niet wist dat ze minderjarig was toen hij haar vorig jaar uitnodigde in zijn villa nabij Milaan, 'omdat ik iedereen vertelde dat ik 24 was'. In werkelijkheid was ze toen 17 jaar oud.

Op de vraag waarom Berlusconi haar 7000 euro gaf voor het bezoek, antwoordde Ruby dat 'ik net in de stad was aangekomen en hij wist van mijn moeilijke familieomstandigheden'. Het nu 18-jarige meisje herhaalde in het interview opnieuw dat de twee 'absoluut' geen seks hebben gehad. Op het feestje zou er zijn gedineerd en gedanst en Berlusconi 'zong en vertelde grapjes'.


'Berlusconi gaf me 7000 euro' (foto: Novum)

Vos pakt eerste wereldbekerwinst van seizoen

Marianne Vos heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Pont-Château op haar naam geschreven. De wereldkampioene liet in Frankrijk de Duitse Hanka Kupfernagel in de één na laatste ronde achter zich en kwam solo over de treep. De derde plaats was voor thuisrijdster Christel Ferrier-Bruneau.

Het was voor Vos haar eerste wereldbekerzege van het seizoen. De leiding in het wereldbekerklassement blijft in handen van Sanne van Paassen, die vierde werd in de wedstrijd. Ze liep uit op haar Amerikaanse concurrente Katherine Compton.

[WB] Kostelic zegeviert op slalom

Ivica Kostelic heeft vanmiddag bij wereldbekerwedstrijden in Wengen de slalom gewonnen. De Kroaat was op de Zwitserse piste veruit de snelste.

Marcel Hirscher uit Oostenrijk eindigde op bijna een seconde achterstand als tweede, de Fransman Jean-Baptiste Grange werd derde. Hirscher was in de eerste manche nog de snelste, maar hij moest in de tweede run zijn meerdere erkennen in Kostelic.

School telt 90 zwangere en pas bevallen tienermeisjes

Het leerlingenbestand van de Frayser High School in Memphis zal de komende tijd drastisch inkrimpen. Op de Amerikaanse school zijn maar liefst negentig tienermeisjes zwanger of pas bevallen, bijna 20 procent van alle leerlinges.

Het hoge aantal tienerzwangerschappen ligt geheel in de lijn van het aantal tienerzwangerschappen in Memphis, Tennessee. Hier is maar liefst 15 tot 20 procent van de tienermeisjes in verwachting of heeft pas een baby gekregen, bijna twee keer zo veel als in de rest van de VS. In de gemeenschap van Frayser is dit zelfs ruim een kwart.

Op de 978 leerlingen tellende school is nu een lesprogramma gestart om het aantal zwangerschappen onder de 508 meisjes op Frayser High terug te dringen. Zo wordt de meisjes geleerd sneller 'nee' te zeggen tegen opdringerige jongens. Toch is het hoge aantal tienerzwangerschappen onder scholieren er al jaren aan de orde.


Een nieuwsitem over de tienerzwangerchappen op deze school

Prodrive: "Nu geen Formule 1-plannen"

Het bedrijf Prodrive heeft voorlopig geen plannen om de Formule 1 te gaan betreden. De baas, David Richards, liet dit weten tijdens de Autosport-beurs in Birmingham. Hij zegt dat andere projecten momenteel belangrijker zijn.

Prodrive veroverde enkele jaren een startplaats in de Formule 1, maar zag hier uiteindelijk van af. Voor het jaar 2010 probeerde de Britse onderneming het weer, maar toen kwam het niet door de selectie van de FIA. Voor een nieuwe procedure voor dit jaar schreef Prodrive zich niet in.

"We moeten er eerst voor zorgen dat de terugkeer van Mini in het wereldkampioenschap rally soepel verloopt en dat Aston Martin competitief wordt in de 24 uur van Le Mans. Het eerstvolgende logische moment om weer aan de Formule 1 te denken, is 2013, wanneer er grote regelveranderingen worden doorgevoerd. Als je in de Formule 1 zou willen stappen, dan zou dat het meest ideale moment zijn," zei Richards.

'Aantrekkelijke mensen zijn intelligenter'

Dat aantrekkelijke mensen meer kans maken op een goede baan en meer verdienen was al langer bekend. Nu is uit Engelse en Amerikaanse onderzoeken ook gebleken dat er een correlatie is tussen schoonheid en intelligentie.

Uit de onderzoeken blijkt dat mooie mensen maar liefst 14 punten boven het gemiddelde scoren op iq-tests. Dit is te verklaren doordat attractieve mensen vaak partners krijgen die intelligent zijn. Hun kinderen krijgen vervolgens beide kenmerken mee in de genetische structuur.

Bij mannen is de correlatie tussen aantrekkelijkheid en intelligentie groter dan bij vrouwen. Mooie mannen scoren gemiddeld 2 punten hoger op iq-tests dan mooie vrouwen.

[Dakar] Uitslag Etappe 13

De Dakar Rally editie 2011 zit er weer op. Gisteren werd de dertiende en laatste etappe verreden, een korte special richting de finishplaats Buenos Aires. Bij de motoren pakte Marc Coma de eindzege, bij de auto's was Nasser Al-Atiyah de beste en bij de vrachtwagens greep Vladimir Chagin de winst.

Motoren

De zege in de laatste etappe ging naar Frans Verhoeven. De Nederlander had op de streep vijf seconden voorsprong op Helder Rodrigues. Henk Knuiman en Teus Visser deden het met een respectievelijk zesde en elfde plaats ook goed.

In het klassement werd Coma de winnaar met een kwartier voorsprong op zijn grootste concurrent Cyril Despres. De derde stek was voor Rodrigues die een uur en veertig minuten langer onder weg was dan de winnaar. Francisco Lopez Contardo kende in de laatste etappe problemen met zijn motor en viel zodoende nog net van het podium af.

Frans Verhoeven was met de vijftiende plaats de beste Nederlander. Als hij niet in de achtste etappe een vastloper had gehad dan had een vijfde plaats voor hem in het verschiet gelegen. Henk Knuiman kreeg alsnog straf voor bereiken van de waypoints in de verkeerde volgorde in de twaalfde etappe en zakte hierdoor naar plaats 22. Teus Visser nam in diezelfde etappe de verkeerde route en mocht niet terugkeren. Hierdoor kreeg hij ruim zeventien uur straftijd opgelegd en duikelde naar 68e plaats in het klassement.

Daar tussen staan nog Hans-Jos Liefhebber die keurig 35e is geworden en Mirjam Pol die als 64e de finish bereikte. Ook Erik Kofman (73e), Richard de Groot (74e) en Orlando Ellens (81e) reden de wedstrijd uit.

Auto's

Ook de laatste etappe werd gewonnen door Carlos Sainz. De Spanjaard bereikte de finish met een voorsprong van 38 seconden op Volkswagen-teamgenoot Al-Attiyah. Eric van Loon bewees nog steeds goed in vorm te zijn door een fraaie zesde plaats te halen.

In het klassement in Al-Attiyah afgetekend de winnaar geworden. De rijder uit Qatar had een voorsprong van veertig minuten op Giniel de Villiers en 1:20 uur op Sainz. Voor de beste BMW-rijder Stéphane Peterhansel zat er niet meer in dan een vierde plaats.

Beste Nederlander was na het wegvallen van Tonnie van Deijne Eric van Loon. Hij behaalde een mooie elfde plaats, slechts tien minuten achter de nummer tien van het klassement. Tim Coronel werd ondanks de problemen die hij in de afgelopen dagen meemaakte toch nog 36e. Hiermee was hij de beste solo-rijder. Mike van Eikeren eindigde op de 45e stek.

Vrachtwagens

De laatste etappe bij de trucks werd een prooi voor Firdaus Kabirov. De Rus bleef zijn Kamaz-teamgenoot Vladimir Chagin en MAN-rijder Franz Echter nipt voor. Marcel van Vliet deed het goed met een vierde plaats, terwijl ook Martin van den Brink met een achtste tijd nog bij de eerste tien finishte.

In het klassement was Chagin na dertien etappes de beste. De Rus bleef Kabirov een half uur en zijn jonge landgenoot Eduard Nikolaev ruim drie uur voor. Beste Nederlander was Van Vliet die uiteindelijk als zevende finishte. Net buiten de top tien eindigde Martin van den Brink met een elfde stek.

Ook Frits van Eerd (17e), Peter van den Bosch (18e), Jan Lammers (19e), Eimbert Timmermans (21e), Johan Elfrink (23e), Jos Smink (27e), Edwin van Ginkel (28e), Teun Stam (29e) en Kornelis Offringa (30e) bereikten de finish in Buenos Aires. Dit gold uiteindelijk ook voor Pascal de Baar die na vele problemen onderweg, zoals enkele crashes, toch nog als veertigste binnen kwam. De Nederlander was vanwege de te grote achterstand al door de organisatie uit koers genomen, maar na onderhandeld te hebben mocht hij uiteindelijk toch nog deelnemen aan de laatste etappe.

Zwitser geeft WikiLeaks bankgegevens

Een voormalige Zwitserse bankdirecteur overhandigt WikiLeaks-voorman Julian Assange twee cd's met namen van tweeduizend waarschijnlijke belastingontduikers, meldde hij zondag.

De betrokkenen zijn multimiljonairs, multinationals en hedgefunds uit meerdere landen. De cd's bevatten ook gegevens van circa veertig politici. De Zwitser Rudolf Elmer zegt dat de gegevens afkomstig zijn van minstens drie financiële instellingen en de periode 1990-2009 beslaan. Elmer zegt de gegevens maandag in Londen te overhandigen bij een persconferentie met Assange. Die zou de gegevens van belastingontduikers later publiceren op onthullingssite WikiLeaks.

De Zwitser was directeur van de Bank Julius Baer op de Kaaiman Eilanden. Hij moet woensdag in Zürich voor de rechter komen omdat hij in 2007 al het bankgeheim schond door documenten te sturen naar WikiLeaks.

Zwitser geeft WikiLeaks bankgegevens
Julian Assange (Foto: ANP)

België krijgt Super Mario-postzegels

De Belgen kunnen vanaf aanstaande maandag rennen naar het postkantoor om een stel nieuwe postzegels te kopen: die van Super Mario Bros. Wii welteverstaan.

De postzegels worden gemaakt door het nationale postbedrijf van het land, bpost, en kosten 4,99 euro per velletje en zijn een gelimiteerde tijd beschikbaar. Het bedrijf bpost heeft al een hechte relatie met Disney, dus wie weet wat de toekomst brengt.

CD: Star One - Victims of the Modern Age

Star One is een project/band van onze eigen Nederlander Arjen Anthony Lucassen, onder andere ook bekend van zijn muziekprojecten “Ayreon”, “Guilt Machine” en “Ambeon”. Allemaal projecten die vol zitten met creativiteit, kwaliteit en gewoon erg lekkere (rock)muziek. Een bekend kenmerk van Arjens muziek is dat hij gebruik maakt van arsenaal aan gastartiesten, zo heeft hij bijvoorbeeld Bruce Dickinson, Anneke van Giersbergen, Fish, Damian Wilson, James LaBrie, Barry Hay en Hansi Kürsch in zijn studio gehad voor Ayreon.

'Hoffenheim bedreigt Feyenoord-transfer Simon'

Feyenoord krijgt in de poging om Krisztián Simon in te lijven stevige concurrentie van Hoffenheim. Volgens de Hongaarse sportkrant Nemzeti Sport heeft de Duitse club een bod van zeven ton op de buitenspeler gedaan. De eerste aanbieding van vijf ton werd nog afgewezen door Újpest FC, de Hongaarse werkgever van Simon.

Eerder deze week claimde de algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde, een akkoord te hebben bereikt over de huur van Simon tot het einde van het seizoen. Over een optie tot koop waren de clubs nog in onderhandeling, zei Gudde.

Er is Feyenoord veel aan gelegen om Simon vast te leggen, nadat hij de afgelopen weken indruk maakte tijdens zijn proefperiode. Hij scoorde in een oefenwedstrijd tegen het olympisch team van Oman de winnende treffer en was tegen Sparta Rotterdam met een goal en twee assists ook belangrijk.

De 19-jarige Hongaar was het afgelopen halfjaar voorÚjpest FCminder doeltreffend. Hij scoorde in vijftien duels twee doelpunten.

SOCOM 4 komt in april uit

SOCOM 4: U.S. Navy SEALS komt naar verluidt uit in april van dit jaar, zo meldt The Wall Street Journal. Helaas is niet bekend of daarmee Noord-Amerika, Europa of heel de wereld mee bedoeld wordt.

De shooter, die ondersteund wordt door PlayStation Move, wordt ontwikkeld door Zipper Interactive. Deze studio heeft eerder MAG gemaakt, een first-person shooter waarin in de online modus 256 man het tegen elkaar op kunnen nemen.

De Bakker zakt weer op ATP-ranglijst

Thiemo de Bakker is voor de tweede week op rij gezakt op de wereldranglijst van de ATP. De Bakker zakte aan de vooravond van de Australian Open één plaatsje naar plaats 47. Hij is daarmee nog wel de beste Nederlander op de ranglijst.

Tweede Nederlander is nog steeds Robin Haase, die 62e bleef staan. Voor Jesse Huta Galung (121) en Igor Sijsling (128) veranderde ook niks. Thomas Schoorel steeg daarintegen twee plaatsen naar plek 163. In de top veranderde niks.

Van Calker ook met viermansbob zestiende

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Oostenrijkse Iglis is Edwin van Calker vandaag zestiende geworden in de viermansbob. Gisteren werd Van Calker, die dit weekend zijn rentree maakte in het wereldbekercircuit, ook al zestiende in de tweemansbob.

Van Calker ging vandaag met broer Arnold, Sybren Jansma en Cesar Gonzalez naar beneden. Na twee runs kwam het viertal op een tijd uit van 1.43,91. Daarmee waren ze bijna een seconde langzamer dan Duitsland I, met Manuel Machata aan het stuur, die de wedstrijd won.

[AO] Rus treft Mattek-Sands

Arantxa Rus speelt in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Amerikaanse Bettanie Mattek-Sands. Rus, die vandaag via het kwalificatietoernooi het hoofdschema bereikte, speelde nog niet eerder tegen de nummer 48 van de wereld.

"Ik heb nooit eerder tegen haar gespeeld en weet eigenlijk alleen dat ze een echte hardhitter is," aldus Rus. "Alle ballen slaat ze keihard weg. Het is zaak dat ik gewoon vasthoud aan mijn eigen spel, en dan zien we vanzelf waar me dat brengt."

Mattek-Sands won dit jaar al samen met John Isner de Hopman Cup en bereikte daarnaast de finale van het toernooi van Hobart. De wedstrijd tussen Rus en Mattek-Sands staat voor maandag op de planning.

Extreem-rechtse ophitser

95 procent van de zendtijd op TV voor dementenomroep Max. De tram gratis voor kwijlende bejaarden. De rollator voor altijd in het zorgpakket. Ons nieuwe volkslied standaard gezongen door Ron Brandsteder en Loekie knol. Juliana opgegraven en opnieuw gekroond. De Selvera’s terug op Radio 3. Het Malando-orkest minimaal eens per uur op TMF en MTV. Spruitjes verplicht in ieder bejaardentehuis. De bijstand gehalveerd en de AOW verdubbeld. Lieve help, wat een gedachtegoed.

Eerste capsulehotel in China geopend

Zaterdag is in China het eerste zogenaamde capsulehotel geopend in Shanghai. Slaapcapsules zijn al langer een rage in Japan, maar nu is er ook een in China te vinden. De eigenaar van dit hotel heeft in Japan gestudeerd en kwam zo in aanraking met dit fenomeen. Daar heeft hij de kunst afgekeken om zo'n hotel ook in Shanghai op te zetten.

De capsule bestaat uit een soort grote kunststof kist waarvan één van de korte zijdes open is. Een capsule is 110 cm hoog en 220 cm lang. Opmerkelijk is dat de capsules verhuurd worden per uur. Met een basistarief van 24 Yuan (2,73 euro) waar elk uur 4 Yuan (0.45 euro) bijkomt, oplopend tot maximaal grofweg 10 euro per nacht.

De capsules zijn voorzien van een kussen, deken, ventilator, wekker, stopcontacten, lcd-tv en er is ook internetverbinding mogelijk. De 68 capsules zijn verdeeld in drie gedeelten. Er is een aparte badkamer, toilet, rookruimte, winkel en een ruimte om spullen in op te slaan.

Voor foto's van deze 'geriefelijke' slaapplaatsen, klik hier.

Goss wint Cancer Counsil Classics

De Cancer Counsil Classics, het traditionele criterium in de aanloop naar de Tour Down Under, is gewonnen door Matthew Goss. De Australiër van HTC-Highroad reed, met hulp van ploegmaat en landgenoot Mark Renshaw,  gemakkelijk naar de overwinning. Renshaw zelf werd tweede.

De verwachtte massasprint in de straten van Adelaide bleef uit door een val van Greg Henderson in de laatste bocht. Door de breuk in het peloton zag Mark Cavendish ook geen kans om te winnen. Na afloop was hij wel blij voor zijn ploeggenoot."Dit is een mooie start voor ons team. Ikzelf voelde me goed, al merkte ik wel dat ik moeite had met het optrekken na de bochten. Ik ben erg tevreden over mijn ploeg. Je zag toch dat onze trein goed bij elkaar bleef, in tegenstelling tot die van Omega Pharma-Lotto (van rivaal André Greipel, red). Dat geeft vertrouwen voor de ritten in de Tour Down Under.”

Overigens doneerde de wielrenners het volledige prijzengeld van 12.000 euro aan de slachtoffers van de watersnoodramp in Queensland.

Uranium in Zeeland aangetroffen

In het Zeeuwse Burgh-Haamstede is uranium in de bodem aangetroffen, zo heeft Wise, de organisatie die zich sterk maakt voor het milieu, bekendgemaakt. Volgens een onderzoeksrapport ligt de uranium op 150 meter diepte onder Schouwen-Duiveland.

Het onderzoek naar de bodem heeft al in de jaren zestig plaatsgevonden door de Rijks Geologische Dienst, maar is toen ergens in een openbaar archief geplaatst. Wise heeft het rapport gevonden bij research naar een mogelijke nieuwe kerncentrale. In de vorige eeuw werd besloten dat het te veel geld zou kosten om de uranium zelf te winnen.

De tweede kerncentrale zou er volgens voorstanders moeten komen, zodat Nederland onafhankelijker wordt van het buitenland. Een woordvoerder van Wise weet te vertellen dat het winnen van uranium in Europa verboden is, omdat het te slecht is voor het milieu. Hierom importeert Nederland uranium onder andere uit Afrika.

Mortal Kombat-trailer krijgt webisode-serie

Kennen jullie nog die super gewelddadige concept-trailer voor een Mortal Kombat-film afgelopen zomer? Helaas overtuigde die trailer Warner Bros. niet tot het maken van een Mortal Kombat-film, maar dat betekent niet dat het project helemaal dood is. Volgens de horror fansite Bloody Disgusting zal regisseur Kevin Tancharoen een tiendelige Mortal Kombat webisode-serie maken en begint hij volgende maand al.

Behalve dat Jai White nog steeds Jax speelt heeft Bloody Disgusting niets onthuld over het verhaal van de film. Omdat de films van Mortal Kombat sowieso niet zo heel hoog staan is de lat laag voor deze webisode-serie. Volgende maand weten we hopelijk meer. Heb je de trailer niet zo fris in het geheugen staan? Hieronder kan je hem nog eens bekijken.

Iran vindt hogere olieprijs prima

Een olieprijs van meer dan 100 dollar (70 euro) per vat is mogelijk en maakt geen spoedberaad nodig van het kartel van olieproducerende landen OPEC. Dat zei de Iraanse olieminister Masoud Mirkazemi, die het kartel momenteel voorzit.

"Een prijs van 100 dollar is niet onrealistisch", zei Mirkazemi zondag tegen journalisten. "Sommige OPEC-leden vinden dat er zelfs geen spoedberaad nodig is als de prijs 110 of 120 dollar bereikt."

De olieprijs is de laatste weken sterk gestegen. Dat komt door de strenge winter in Europa en de VS en de toegenomen vraag in China. Vrijdag moest bij de handelsbeurs in New York 91,54 dollar (62,67 euro) betaald worden voor een vat ruwe olie.

Iran vindt hogere olieprijs prima
Iran vindt hogere olieprijs prima (Foto: ANP)

Vijf gewonden bij massale vechtpartij

Bij een massale vechtpartij tussen bezoekers van een café in het Gelderse dorp Garderen zijn zaterdagnacht vijf gewonden gevallen. Bij de vechtpartij waren zeker vijftig mannen betrokken, meldt de politie op basis van getuigen. Er werden onder meer honkbalknuppels gebruikt.

De vechtpartij aan de Speulderweg werd rond 01.30 uur gemeld. Toen de politie ter plaatse kwam, was de rust inmiddels weer gekeerd. Wel waren er nog vijf bezoekers die waren geslagen met onder meer honkbalknuppels. Het ging om jongeren van 18 tot en met 20 jaar uit Ermelo, Garderen, Stroe en Putten. Ze zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

Een 19-jarige Puttenaar is aangehouden omdat hij agenten beledigde. Een auto en een bromfiets die voor de zaak stonden hebben bij de vechtpartij schade opgelopen. Waardoor het gevecht losbarstte, is nog niet duidelijk. Er heeft nog niemand aangifte gedaan.

Molhoek twijfelt over toekomst bij Vitesse

Rogier Molhoek denkt niet dat zijn toekomst bij Vitesse ligt. De van een enkelblessure herstelde middenvelder wil hoe dan ook zo snel mogelijk weer voetballen.

Molhoek (29) speelde zijn laatste competitieduel ruim een jaar geleden. Nadien bleef hij aan de kant met een slepende enkelblessure. Inmiddels is Molhoek op de weg terug en speelde hij al wat oefenwedstrijden met het beloftenteam.

"De bedoeling is om zo snel mogelijk weer te voetballen", aldus Molhoek tegenover De Gelderlander. "Ik denk niet dat mijn toekomst bij Vitesse ligt, maar je weet het natuurlijk nooit. Je moet mij nooit afschrijven", vertelt de oud-speler van onder meer RKC Waalwijk, NAC Breda en AZ.

Of hij verhuurd wil worden of de deur in Arnhem definitief achter zich sluit weet Molhoek nog niet: "Daar ben ik nog niet mee bezig. Voor mij is het nu belangrijk dat ik aan de mensen laat zien zonder pijn te kunnen voetballen".

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteren werd een inhaalronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Alle acht de geplande wedstrijden vonden doorgang. IJsselmeervogels verspeelde de koppositie, door een verrassende nederlaag in eigen huis tegen Harkemase Boys. De Friezen wonnen op de openingsdag ook al van de landskampioen. Spakenburg, dat won bij FC Lisse, profiteerde optimaal en staat nu weer bovenaan.

Ook Rijnsburgse Boys kwam prima uit de winterstop. Op eigen veld werd Excelsior '31 op een ruime nederlaag getrakteerd. De duels tussen de staartploegen, namelijk ARC - Barendrecht en Hoek - Sparta Nijkerk eindigden onbeslist. Dit gold ook voor het treffen tussen de nummers 4 en 5, HHC Hardenberg en Katwijk.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ARC Barendrecht 1-1
Capelle CSV Apeldoorn 4-0
Flevo Boys Emmeloord SC Genemuiden 2-2
HHC Hardenberg Katwijk 0-0
Hoek Sparta Nijkerk 0-0
FC Lisse Spakenburg 0-2
Rijnsburgse Boys Excelsior '31 4-0
IJsselmeervogels Harkemase Boys 2-4


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 17 11 3 3 36 48-24
2 Rijnsburgse Boys 16 10 5 1 35 38-16
3 IJsselmeervogels 16 10 3 3 33 29-18
4 Katwijk 16 8 3 5 27 24-17
5 HHC Hardenberg 17 8 3 6 27 29-13
6 Capelle 16 7 3 6 24 21-16
7 Harkemase Boys 16 7 3 6 24 27-23
8 SC Genemuiden 17 7 3 7 24 26-32
9 Flevo Boys E. 16 5 6 5 21 22-25
10 Excelsior '31 16 5 5 6 20 21-26
11 Barendrecht 17 5 5 7 20 14-22
12 CSV Apeldoorn 16 4 5 7 17 18-32
13 Hoek 17 4 4 9 16 11-21
14 FC Lisse 17 3 5 9 14 18-30
15 Sparta Nijkerk 17 3 5 9 14 15-29
16 ARC 17 2 5 10 11 14-31

50Plus pakt zetel in peiling

De nieuwe partij 50Plus staat deze week op één zetel in de peiling van Maurice de Hond. De winst gaat ten koste van de PvdA, die een zetel inlevert. De mensen die aangeven dat ze eventueel op 50Plus kunnen stemmen komen volgens De Hond van alle partijen, maar wat meer van de PvdA dan van het CDA.

Bij de oprichting zei partijvoorzitter Jan Nagel goede hoop te hebben dat zijn partij via de Provinciale Statenverkiezingen in maart uiteindelijk twee of drie zetels in de senaat verovert. Die kans lijkt gering, aangezien de senaat slechts 75 zetels heeft. De peiling van De Hond gaat over de Tweede Kamer, waar twee keer zo veel zetels beschikbaar zijn.

Nagel haalde bij de presentatie van zijn partij een eerder onderzoek van Maurice de Hond aan waarin staat dat een ouderenpartij een 'potentie' van acht tot tien zetels heeft. De Hond benadrukte toen dat voor alle partijen geldt dat het potentieel aantal Kamerzetels groter is dan het daadwerkelijke aantal Kamerzetels. Het potentieel aantal zetels wordt namelijk gemeten door mensen te vragen of ze eventueel ooit nog op een bepaalde partij zouden kunnen stemmen.

Ophef om plassende politievrouw

In Duitsland is ophef ontstaan over een kunstwerk van een plassende politievrouw genaamd Petra. Het kunstwerk van Marcell Waldorff is echter al een jaar oud.

Sinds Bild er schande van sprak zijn er ineens meer afkeurende reacties. Het kunstwerk is een standbeeld van een politievrouw in uniform die met de broek naar beneden aan het plassen is. Het kunstwerk is het afgelopen jaar al zeker vier keer tentoongesteld. Het beeld Petra zie je hier.

[WB] Milde weer gooit wederom roet in het eten

De slalom voor vrouwen bij wereldbekerwedstrijden in Maribor is voor vandaag afgelast. De milde weersomstandigheden gooien roet in het eten. Net als gisteren bleek een normaal en eerlijk verloop van de wedstrijd niet mogelijk te zijn op de Sloveense piste.

De reuzenslalom voor vrouwen werd gisteren na de eerste 25 races gestaakt. Naast het milde weer. 10 graden boven nul, vormde de beschadigde baan een gevaar voor de deelnemende vrouwen.

Het is nog onduidelijk wanneer de wedstrijden zullen worden ingehaald.

DVD: Planet Earth - Nieuwe Ontdekkingen

In 2006 werd één van de meest indrukwekkende natuurseries allertijden uitgezonden, Planet Earth. De BBC, Discovery Channel en het Japanse NHK hadden daarvoor meer dan vijf jaar gewerkt om de wonderen der natuur op camera vast te leggen, op bijzondere manier dan wel te verstaan. Extreme close-ups, halsbrekende avonturen werden niet geschuwd en heel vaak vraag je je als kijker af: hoe krijg je dit in godsnaam zo mooi in beeld!? De daaropvolgende film Earth was van hetzelfde laken een pak, wederom prachtige beelden van deze aardkloot en zijn bewoners.

De makers komen nu met een kijkje in de keuken van de filmcapriolen die de makers hebben moeten uithalen om het geheel op film te krijgen, Planet Earth - Nieuwe Ontdekkingen. In totaal werden er meer dan 200 locaties aangedaan en werden er 40 high definition camera's gebruikt. Verschillende locaties en fragmenten van de serie Planet Earth worden uitgelicht en de cameramensen en producers komen aan het woord, maar bovenal laten ze zien wat ze moesten doorstaan om de beelden te krijgen. De voor hun mooiste beelden komen nog een keer voorbij in 'Great Planet Earth Moments' en 'Production Diaries'.

Yorick van Wageningen in Millenniumfilm VS

De Nederlandse acteur Yorick van Wageningen heeft een rol bemachtigd in de Amerikaanse verfilming van het eerste deel van de Millennium-trilogie van schrijver Stieg Larsson. Dat heeft zijn agentschap zondag bekendgemaakt.

De opnames van The Girl with the Dragon Tattoo, die in Nederland werden uitgebracht onder de titel Mannen die vrouwen haten, vinden plaats in Los Angeles en Zweden en beginnen volgende week. Van Wageningen speelt advocaat Bjurman, een van de grote bijrollen. De regie is in handen van David Fincher, die eerder veelgeprezen films als Se7en, Fight Club en The Social Network maakte.

De Millenniumtrilogie van de overleden schrijver verhaalt over onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en zijn onconventionele partner, computerhacker Lisbeth Salander.

Deze rollen worden in de Amerikaanse versie vertolkt door acteurs Daniel Craig en Rooney Mara.

Yorick van Wageningen in Millenniumfilm VS
Yorick van Wageningen in Millenniumfilm VS (Foto: ANP)

Libische leider hekelt opstand Tunesië

De Libische leider Muammar Kadaffi vindt het maar niets dat het Tunesische volk de president Zine al-Abidine Ben Ali heeft verdreven.

"Waar was dit voor nodig? Zine al-Abidine had al gezegd dat hij over drie jaar zou aftreden. Wacht drie jaar en uw zoon blijft leven", zei Kadaffi, die zelf al bijna 42 jaar aan de macht is Libië, buurland van Tunesië.

Kadaffi zei dat het bloedvergieten en de wetteloosheid in Tunesië hem veel pijn doet. "Tunesië leeft nu in angst. Gezinnen kunnen worden afgeslacht in hun slaapkamers en de burgers in de straat gedood, alsof het de Russische of Amerikaanse revolutie is."

Kaddafi zei dat de onrust alleen ergens goed voor is geweest, als Tunesië het Libische regeermodel overneemt. Deze zogeheten Derde Universele Theorie gaat uit van een zeggenschap van het volk door middel van volkscomités.

Libische leider hekelt opstand Tunesië
Libische leider hekelt opstand Tunesië (Foto: ANP)

iOS art-game iCarus gratis

Sir Realisms nieuwe iOS game, iCarus, is gratis te downloaden tot en met 19 januari. De game is veilig te rekenen tot de iets kunstzinnigere games in de App Store. In het spel kom je helemaal geen tekst tegen en moet je het verhaal zelf afleiden van de gebeurtenissen.

De game vertelt het verhaal van een oude man rouwend om zijn gestorven zoon. In de trailer lijkt het erop dat je het verhaal van Daedalus en Icarus bewandelt in het spel. Op het begin zal je bijvoorbeeld moeten zorgen dat je als Icarus niet te hoog of te laag vliegt. Als je een klein beetje meer duidelijkheid wil raad ik je aan de trailer hieronder te bekijken.

Gewonden op autoweg door keeractie dronken trucker

Doordat een dronken vrachtwagenchauffeur zijn combinatie wilde keren op de A76 bij de Limburgse plaats Voerendaal zijn zaterdagnacht vier gewonden gevallen. Bij de keeractie kwam de vrachtwagen dwars op de weg te staan.

Twee automobilisten die net kwamen aanrijden probeerden volgens de politie nog hard te remmen. Ze konden echter niet voorkomen dat hun auto's onder de oplegger klem kwamen te zitten.

Een van hen, een 23-jarige man uit Sittard-Geleen, kon ondanks een gebroken hand zelf uit de auto komen. In de andere auto zaten een 24-jarige man en zijn 23-jarige vriendin uit België. De brandweer heeft hen uiteindelijk bevrijd, waarna ze met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis zijn gebracht.

De 27-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bosnië-Herzegovina liep een dubbele armbreuk op. Hij is hier zondagochtend aan geopereerd. Daarna is hij aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Danso (FC Utrecht) op proef in Engeland

FC Utrecht-speler Erixon Danso speelt voor de rest van dit seizoen mogelijk in Engeland. De aanvaller traint van vandaag tot en met woensdag mee met Sheffield United, dat uitkomt in de Championship. Utrecht meldt dat op haar officiële website. De 21-jarige spits krijgt in een oefenduel de kans om zijn kwaliteiten te tonen.

Danso staat sinds 2008 onder contract bij FC Utrecht. Een basisplaats heeft de jongeling nooit kunnen veroveren. De Domstedelingen hebben al laten weten dat ze het contract van de spits niet gaan verlengen.

Om nog wat te verdienen aan Danso besloot Utrecht dat hij in de winterstop al mag vertrekken bij de club. Het elftal van Ton du Chatinier was afgelopen week zonder de jonge aanvaller op trainingskamp in Portugal.

[NBA] Miami onderuit ondanks geweldige Wade

In de NBA werd in de Eastern Conference de topper tussen Chicago Bulls en Miami Heat gespeeld. Chicago won met 96-99.

Voor het tweede duel op rij moest Miami het doen zonder LeBron James. Dwyane Wade leek dat gemis in zijn eentje op te vangen. Met 33 punten was hij uitstekend op schot en hij was ook de drijvende kracht aan de zijde van Miami.

Wade scoorde in het vierde kwart twaalf punten inclusief drie driepunters op rij. Miami kwam hierdoor in de slotminuut op voorsprong. Kyle Korver gooide echter roet in het eten door 25 seconden voor de buzzer Chicago de overwinning te bezorgen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Houston 106-112
Washington Toronto 98-95
Charlotte New Orleans 81-88
Detroit Sacramento 110-106
Chicago Miami 99-96
Minnesota Orlando 99-108
Memphis Dallas 89-70
Denver Cleveland 127-99
Portland New Jersey 96-89

Van Persie met jubileumgoal in illuster rijtje

Robin van Persie heeft gisteren zijn vijftigste doelpunt in de Premier League gemaakt. De Nederlander maakte twee treffers tegen West Ham United.

Van Persie leverde ook de assist bij het doelpunt van Walcott, waardoor Arsenal met 1-3 won. De 27-jarige aanvaller is bezig aan zijn zevende seizoen in Noord-Londen en hij had 142 duels nodig om tot vijftig treffers te komen. Dat weet Voetbal International.

Voor gisteren had Van Persie in het huidige Premier League-seizoen pas één doelpunt gemaakt. Hij staat nu op drie treffers in elf wedstrijden. In 2006/07 en 2008/09 was de spits het productiefst, met elf goals in respectievelijk 22 en 28 competitiewedstrijden.

Met de jubileumgoal voegt Van Persie zich toe aan een lijstje van drie Nederlanders die ook vijftig keer trefzeker waren in de hoogste Engelse divisie. Dennis Bergkamp maakte er 87 voor Arsenal, terwijl Ruud van Nistelrooy (Manchester United) op 95 staat. Topscorer is echter Jimmy-Floyd Hasselbaink met 127 doelpunten.

De Vries wint in Alkmaar

Bart de Vries heeft gisteravond in Alkmaar de vijftiende wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De 22-jarige marathonschaatser was zijn broer Bob en Martijn van Es te snel af in de sprint. Karlo Timmerman blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

De broers De Vries, Van Es en Jens Zwitser sprongen halverwege de race weg uit het peloton. De vier schaatsers pakten een ronde voorsprong en dankzij een goede samenwerking bleven ze uit de greep van het peloton.

Bij de vrouwen ging naar de overwinning naar klassementsleider Carla Zielman. Zielman bleef Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal voor.

'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht'

Sigaretten schaden de gezondheid sneller dan tot nu toe werd gedacht. Kankerverwekkende stoffen die het lichaam aanmaakt door tabaksrook zijn al direct terug te vinden. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Research in Toxicology.

Voor het onderzoek lieten wetenschappers van de universiteit van Minnesota twaalf vrijwilligers roken. Vervolgens onderzochten ze de manier waarop het lichaam omgaat met een van de kankerverwekkende stoffen in de tabaksrook, fenantreen.

De lichamen van de proefpersonen bleken al na ongeveer een kwartier het fenantreen te hebben verwerkt. In het bloed van de rokers werden extreem hoge waardes gemeten van een stof die het DNA-materiaal in cellen beschadigt. Zulke celbeschadigingen vormen het begin van kanker, zo wordt algemeen aangenomen. Volgens de wetenschappers moeten de resultaten een waarschuwing zijn voor mensen die erover denken te beginnen met roken: "Het heeft direct gevolgen en het is niet een theoretisch effect van de lange termijn."

'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht'
'Roken sneller gevaarlijk dan gedacht' (Foto: ANP)

Nederlands schip pikt 241 immigranten op

Een schip onder Nederlandse vlag heeft voor de Griekse kust 241 immigranten opgepikt. Ze waren met een houten boot gestrand op ongeveer 50 kilometer voor de kust van het eiland Corfu. De kustwacht zoekt nog met boten en helikopters naar 22 vermisten, meldt persbureau Reuters.

De geredde immigranten maken het goed en zeggen volgens de kustwacht dat ze uit Afghanistan komen. Ze riepen zaterdagnacht rond 02.30 uur lokale tijd om hulp.

Duizenden illegale immigranten proberen ieder jaar met krakkemikkige bootjes de Griekse kust te bereiken. De laatste jaren is de veiligere route over land, via Turkije, populairder geworden.


Nederlands schip pikt 241 immigranten op (Foto: Novum)

Slachtoffer Tucson vast voor bedreigen politicus

Een van de slachtoffers van de schietpartij in het Amerikaanse Tucson is zaterdag zelf opgepakt voor het bedreigen van een leider van de Tea Party. Dat gebeurde bij een bijeenkomst in een gemeentehuis in Tucson.

Jamer Eric Fuller werd bij de schietpartij in Tucson in zijn knie en in zijn rug geraakt. Bij het debat protesteerde Fuller tegen iets dat de lokale leider van de Tea Party Trent Humphries had gezegd. Daarna maakte hij een foto van Humpries en riep hij 'je bent dood'.

Fuller is opgepakt voor wangedrag en bedreiging, laat de politie weten. De man is naar een ziekenhuis gebracht om na te gaan of hij geestelijk in orde is.

De schietpartij heeft de Tea Party veel kritiek opgeleverd. De agressieve campagne van de partij zou mensen op verkeerde ideeën hebben gebracht.

Bij een poging van een 22-jarige man om de Democratische politica Gabrielle Giffords dood te schieten, kwamen vorige week zes mensen om het leven en raakten meer dan tien mensen gewond. De politica werd in haar hoofd geraakt. Ze heeft sinds zaterdagochtend geen beademing meer nodig.

[AO] Rus wel, Schoorel niet naar hoofdtoernooi

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. In de derde ronde van de kwalificaties won Rus, als achttiende geplaatst, van de Japanse Kurumi Nara met 6-4 en 6-1.

Bij de mannen slaagde Thomas Schoorel er niet in om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. In de laatste kwalificatie-ronde verloor hij met 7-6, 3-6 en 1-6 van de Bulgaar Grigor Dimitrov.

Weer bewaking voor burgemeester Helmond

Het huis van burgemeester van Helmond Fons Jacobs wordt weer permanent bewaakt. Jacobs is opnieuw bedreigd, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Jacobs beveiliging nodig heeft vanwege bedreigingen. In beide gevallen zou het gaan om de vergunning die Jacobs heeft afgegeven voor een tweede coffeeshop in Helmond.

De eerste keer moesten Jacobs en zijn echtgenote in december enige tijd onderduiken. Ruim vier weken geleden keerde hij terug in Helmond. Sinds twee weken had hij geen beveiliging meer en is hij weer volledig aan het werk

Hij zei toen nog de bedreigingen als een eenmalig incident te beschouwen en niet als een teken dat de georganiseerde misdaad de dienst uitmaakt in de stad. "We moeten ervoor zorgen dat dit zich niet kan herhalen", had Jacobs tegen Omroep Brabant gezegd.

De beveiliging bestaat uit een politiejeep met zwaar bewapende agenten. Ook komt er volgens de krant een politieunit voor het huis te staan. Die is bedoeld als onderdak voor de agenten.

Eind november werd een man opgepakt die met de bedreigingen te maken zou hebben. Hij werd een paar dagen later echter vrijgelaten.

Prijsvraag: Win een Gorillamobile voor iPhone 4

 
De komende drie weken mag FOK!weblog in samenwerking met Gorrilapod elke week een leuke gadget weggeven. Deze week kun je een van de drie Gorillamobiles voor je iPhone 4 winnen.
 
Joby introduceert daarnaast twee nieuwe Gorillamobile producten die het gebruik van je iPad nog leuker maken. Deze producten zijn vanaf eind januari beschikbaar. FOK!kers die meedoen aan deze prijsvraag kunnen de eerste gelukkige bezitters worden van een van deze producten. De producten van Joby zijn vooral bekend van de verschillende Gorillapods voor cameras in alle soorten en maten.
 
 
Sinds november 2010 is de Gorillamobile voor iPhone4 beschikbaar. Profiteer maximaal van de 5-megapixel fotofunctie en HD video's die de iPhone 4 aankan door je iPhone stabiel te bevestigen aan wat je maar wilt. De Gorillamobile werkt perfect als flexibel statief. Het meegeleverde veiligheidsframe, dat beschermt tegen vallen en stoten, bevestig je gemakkelijk aan de buigzame beentjes en zorgt ervoor dat je met de iPhone 4 de prachtigste fotos maakt. Wikkel het bijvoorbeeld rond een boom tijdens je wandeling om de omgeving vast te leggen (en natuurlijk jezelf!). Met de Gorillamobile haal je het beste uit de krachtige iPhone. Gorillamobile voor iPhone 4 is uit voorraad levernaar en heeft een adviesprijs van: €39,95
 
Hoe kun je meedoen? 
 
Dat is heel simpel, vertel ons in de reacties waarom jij een van deze Gorillamobiles voor iPhone 4 wilt winnen.
Meedoen kan tot en met volgende Woensdag de 19de Januari.

(N)iemand

Iemand is een heel onopvallend persoon. Er zijn wel miljoenen Iemanden op de wereld, maar vind hen maar eens. Het probleem is namelijk dat Iemand vaak wordt vergeten. De naam raakt vergeten, de herinnering, de persoonlijkheid. Het vergeten gebeurt meestal al direct na de ontmoeting, of bij de nabespreking van een dag. Je telt na met hoeveel mensen je ook al weer was. Aan het aantal smerige koffiekopjes te zien, moeten er twaalf personen zijn geweest, maar je vergeet steeds één persoon. En dat is Iemand.

Speel Fahrenheit met Kinect

Kinect-modder Jack Schofield was deze donderdag nog bezig met Max Payne, nu laat hij zien wat hij kan met Fahrenheit, of in andere landen, Indigo Prophecy. In de game ging de besturing al via bewegingen met de analoge sticks. De Kinect en Wii-controller combinatie maakt het weer een graadje echter.

In het filmpje hieronder krijg je een lange demonstratie van Kinect en Fahrenheit. Zo kan je zien dat ook snelle bewegingen (onder andere rond de vijf minuten in het filmpje) goed worden geregistreerd.

Real Madrid wil Van Nistelrooy

Real Madrid wil Ruud van Nistelrooy graag van Hamburger SV overnemen. Dat heeft de Nederlandse spits aan zijn trainer Armin Veh laten weten. "Ze willen hem hebben", zei de oefenmeester zaterdag vlak voor het competitieduel met Schalke 04. "Ruud heeft me dat verteld."

Van Nistelrooy voetbalde van 2006 tot 2010 voor Real Madrid. De 34-jarige spits bezorgde de club uit de Spaanse hoofdstad in 93 wedstrijden maar liefst 61 doelpunten. Van Nistelrooy is op dit moment de enige fitte centrumspits van Hamburger SV. Jose Guerrero en Mladen Petric zijn voorlopig nog geblesseerd.

Real Madrid heeft nog geen bod op Van Nistelrooy uitgebracht. De naaste belager van koploper Barcelona is op zoek naar een centrumspits omdat Gonzalo Higuain een zware rugblessure heeft. De Argentijn komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie.

Real Madrid wil Van Nistelrooij
Real Madrid wil Van Nistelrooy (Foto: ANP)

Popprijs voor Caro Emerald

Op muziekfestival Noorderslag is zaterdag de Popprijs uitgereikt aan Caro Emerald. Dat heeft juryvoorzitter Hans Kosterman bekendgemaakt. De Popprijs is een van de belangrijkste popmuziekprijzen van Nederland.

Caro Emerald kreeg eerder zaterdagavond ook al de Mega Award uitgereikt, de prijs voor de populairste Nederlandse artiest uit de Mega Top 50. Luisteraars van 3FM kozen de zangeres tot winnaar van deze award.

Eerdere winnaars waren onder anderen Herman Brood, Anouk, De Dijk, Within Temptation, Urban Dance Squad, Junkie XL, Spinvis en Kyteman.

Popprijs voor Caro Emerald
Popprijs voor Caro Emerald (Foto: ANP)

Sierra On-line games voor de iPad via web-app

Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat Activision hier in zal grijpen, maar voor zo lang het duurt kan je er nog gebruik van maken. Ik heb het hier over de catalogus aan Sierra On-Line adventure games die Sarien.net heeft samengesteld. Je kan op de site gewoon een spel kiezen en in je bookmarks zetten, zodat je het kan spelen op een iPad.

Onder de spellen zitten onder andere games als Space Quest, King's Quest en Leisure Suit Larry. Activision zal hier hoogstwaarschijnlijk niet blij mee zijn, dus maak er gebruik van zolang het nog kan.

ipad

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.