[Dakar] Uitslag Etappe 13

De Dakar Rally editie 2011 zit er weer op. Gisteren werd de dertiende en laatste etappe verreden, een korte special richting de finishplaats Buenos Aires. Bij de motoren pakte Marc Coma de eindzege, bij de auto's was Nasser Al-Atiyah de beste en bij de vrachtwagens greep Vladimir Chagin de winst.

Motoren

De zege in de laatste etappe ging naar Frans Verhoeven. De Nederlander had op de streep vijf seconden voorsprong op Helder Rodrigues. Henk Knuiman en Teus Visser deden het met een respectievelijk zesde en elfde plaats ook goed.

In het klassement werd Coma de winnaar met een kwartier voorsprong op zijn grootste concurrent Cyril Despres. De derde stek was voor Rodrigues die een uur en veertig minuten langer onder weg was dan de winnaar. Francisco Lopez Contardo kende in de laatste etappe problemen met zijn motor en viel zodoende nog net van het podium af.

Frans Verhoeven was met de vijftiende plaats de beste Nederlander. Als hij niet in de achtste etappe een vastloper had gehad dan had een vijfde plaats voor hem in het verschiet gelegen. Henk Knuiman kreeg alsnog straf voor bereiken van de waypoints in de verkeerde volgorde in de twaalfde etappe en zakte hierdoor naar plaats 22. Teus Visser nam in diezelfde etappe de verkeerde route en mocht niet terugkeren. Hierdoor kreeg hij ruim zeventien uur straftijd opgelegd en duikelde naar 68e plaats in het klassement.

Daar tussen staan nog Hans-Jos Liefhebber die keurig 35e is geworden en Mirjam Pol die als 64e de finish bereikte. Ook Erik Kofman (73e), Richard de Groot (74e) en Orlando Ellens (81e) reden de wedstrijd uit.

Auto's

Ook de laatste etappe werd gewonnen door Carlos Sainz. De Spanjaard bereikte de finish met een voorsprong van 38 seconden op Volkswagen-teamgenoot Al-Attiyah. Eric van Loon bewees nog steeds goed in vorm te zijn door een fraaie zesde plaats te halen.

In het klassement in Al-Attiyah afgetekend de winnaar geworden. De rijder uit Qatar had een voorsprong van veertig minuten op Giniel de Villiers en 1:20 uur op Sainz. Voor de beste BMW-rijder Stéphane Peterhansel zat er niet meer in dan een vierde plaats.

Beste Nederlander was na het wegvallen van Tonnie van Deijne Eric van Loon. Hij behaalde een mooie elfde plaats, slechts tien minuten achter de nummer tien van het klassement. Tim Coronel werd ondanks de problemen die hij in de afgelopen dagen meemaakte toch nog 36e. Hiermee was hij de beste solo-rijder. Mike van Eikeren eindigde op de 45e stek.

Vrachtwagens

De laatste etappe bij de trucks werd een prooi voor Firdaus Kabirov. De Rus bleef zijn Kamaz-teamgenoot Vladimir Chagin en MAN-rijder Franz Echter nipt voor. Marcel van Vliet deed het goed met een vierde plaats, terwijl ook Martin van den Brink met een achtste tijd nog bij de eerste tien finishte.

In het klassement was Chagin na dertien etappes de beste. De Rus bleef Kabirov een half uur en zijn jonge landgenoot Eduard Nikolaev ruim drie uur voor. Beste Nederlander was Van Vliet die uiteindelijk als zevende finishte. Net buiten de top tien eindigde Martin van den Brink met een elfde stek.

Ook Frits van Eerd (17e), Peter van den Bosch (18e), Jan Lammers (19e), Eimbert Timmermans (21e), Johan Elfrink (23e), Jos Smink (27e), Edwin van Ginkel (28e), Teun Stam (29e) en Kornelis Offringa (30e) bereikten de finish in Buenos Aires. Dit gold uiteindelijk ook voor Pascal de Baar die na vele problemen onderweg, zoals enkele crashes, toch nog als veertigste binnen kwam. De Nederlander was vanwege de te grote achterstand al door de organisatie uit koers genomen, maar na onderhandeld te hebben mocht hij uiteindelijk toch nog deelnemen aan de laatste etappe.