50Plus pakt zetel in peiling

De nieuwe partij 50Plus staat deze week op één zetel in de peiling van Maurice de Hond. De winst gaat ten koste van de PvdA, die een zetel inlevert. De mensen die aangeven dat ze eventueel op 50Plus kunnen stemmen komen volgens De Hond van alle partijen, maar wat meer van de PvdA dan van het CDA.

Bij de oprichting zei partijvoorzitter Jan Nagel goede hoop te hebben dat zijn partij via de Provinciale Statenverkiezingen in maart uiteindelijk twee of drie zetels in de senaat verovert. Die kans lijkt gering, aangezien de senaat slechts 75 zetels heeft. De peiling van De Hond gaat over de Tweede Kamer, waar twee keer zo veel zetels beschikbaar zijn.

Nagel haalde bij de presentatie van zijn partij een eerder onderzoek van Maurice de Hond aan waarin staat dat een ouderenpartij een 'potentie' van acht tot tien zetels heeft. De Hond benadrukte toen dat voor alle partijen geldt dat het potentieel aantal Kamerzetels groter is dan het daadwerkelijke aantal Kamerzetels. Het potentieel aantal zetels wordt namelijk gemeten door mensen te vragen of ze eventueel ooit nog op een bepaalde partij zouden kunnen stemmen.