[AO] De Nederlandse deelnemers

Morgen start in het Australische Melbourne het eerste grand-slamtoernooi van dit jaar; de Australian Open. Alle Nederlanders komen op de eerste speeldag al in actie; Thiemo de Bakker, Robin Haase en Arantxa Rus.

Thiemo de Bakker, op dit moment de nummer 47 van de wereld, zal in de eerste ronde direct vol aan de bak mogen. De Bakker, vorig seizoen definitief doorgebroken, treft namelijk de als twaalfde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Beide tennissers speelden driemaal eerder tegen elkaar. Vorig jaar was Monfils tweemaal de sterkste. Hij won zowel tijdens het ABN Amro-toernooi als het Masters-toernooi in Toronto. In 2009 wist De Bakker in de Davis Cup van Monfils te winnen.

De beste prestatie van Monfils in Melbourne was in 2009. In dat jaar haalde de Fransman de vierde ronde. De Bakker kwam eenmaal eerder in actie. Vorig jaar wist hij de eerste ronde niet te overleven. Destijds verloor De Bakker met 1-6, 4-6 en 4-6 van Andy Roddick.

De Bakker hoopt op een verrassing: "Het had beter gekund. Maar aan de andere kant is hij ook wel iemand die je kansen geeft. Ik hoop dat ik voor een verrassing kan zorgen." Afgelopen week werd duidelijk dat Monfils niet geheel fit is, aangezien hij tijdens een demonstratietoernooi geblesseerd raakte aan zijn rug. De Fransman lijkt echter voldoende hersteld voor de wedstrijd tegen De Bakker.

De tweede Nederlander die morgen in actie komt in het mannentoernooi is Robin Haase. De huidige nummer 62 van de wereld, die vorig jaar na langdurige blessureleed een oersterke comeback meemaakte, mag het in zijn eerste partij van het toernooi opnemen tegen de relatief onbekende Carlos Berlocq.

De Argentijn staat op dit moment vijf plaatsen lager op de wereldranglijst dan Haase. Berlocq, die gravel als zijn favoriete ondergrond heeft, heeft tijdens de Australian Open nog nooit de tweede ronde bereikt. Zowel in 2006 als 2008 sneuvelde hij in de eerste ronde.

Haase wist in 2008 ten koste van de Kroaat Ivan Ljubicic de tweede ronde te bereiken van de Australian Open. Daarin was uiteindelijk de Fransman Sebastian Grosjean te sterk. Vorig jaar verloor onze landgenoot kansloos in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych; 0-6, 3-6 en 3-6.

De Nederlander was tevreden met zijn loting tegen Berlocq: "Ik heb eindelijk niet meteen iemand uit de wereldtop als tegenstander. Daar ben ik wel blij mee. Ik moet er nu alleen wel voor zorgen dat ik goed speel en mijn niveau haal."

Ook in het vrouwentoernooi is er Nederlandse inbreng. Aranxta Rus wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor het grandslamtoernooi in Melbourne. Onze landgenote wist tijdens de laatste kwalificatieronde de Japanse Kurumi Nari eenvoudig in twee sets te verslaan; 6-4 en 6-1.

In de eerste ronde van de Australian Open, waar Rus haar debuut zal maken, treft ze de Bettanie Mattek-Sands. De Amerikaanse is de huidige nummer 48 van de wereldranglijst, terwijl we Rus terugvinden op plek 139.

Beide tennisters speelden nog nooit eerder tegen elkaar. Daardoor weet Rus, die in Melbourne de enige Nederlandse deelneemster in het damestoernooi is, niet wat ze precies van haar tegenstandster kan verwachten: "Ik heb nooit eerder tegen haar gespeeld en weet eigenlijk alleen dat ze een echte hardhitter is,"Alle ballen slaat ze keihard weg. Het is zaak dat ik gewoon vasthoud aan mijn eigen spel, en dan zien we vanzelf waar me dat brengt."