De Vegt is Wüst dankbaar

De Nederlandse schaatsbondscoach Wopke de Vegt is Ireen Wüst dankbaar dat ze mee heeft gedaan aan de ploegenachtervolging in Salt Lake City. De TVM-rijdster wilde aanvankelijk niet starten, maar besloot later dit toch te doen en de 1.000 meter te laten schieten.

Wüst reed in de Verenigde Staten een overvol programma met een 3.000 meter, een 1.500 meter en een ploegenachtervolging. Ze wilde ook de 1.000 meter rijden, maar omdat Nederland zich nog voor de Spelen moest kwalificeren op de achtervolging heeft ze die laatste afstand laten schieten.

De Vegt kon naast de Brabantse alleen maar beschikken over Elma de Vries en de uit vorm zijnde Paulien van Deutekom. "Ik kan niemand dwingen. Ik kan alleen schaatsers op hun verantwoordelijkheden wijzen," zei De Vegt over het in eerste instantie afzeggen van Wüst. Hij was blij dat ze later terugkwam op haar beslissing en de 1.000 meter liet schieten. "Dat vind ik groots. Maar goed, ze rijdt hier niet alleen voor het land, maar ook voor een medaille op de Spelen," zei de bondscoach die Nederland uiteindelijk vierde zag worden en zo een plaats voor de Spelen in Vancouver zag pakken.