Schorsing Wickmayer en Malisse geschrapt

Yanina Wickmayer en Xavier Malisse mogen weer in actie komen. De twee Belgische tennissers waren een jaar geschorst wegens het missen van een dopingcontrole, maar deze straf is ongedaan gemaakt. Dit besliste een Belgische rechtbank.

De advocaat van Wickmayer en Malisse, Kristof de Saedeleer, vertelt: "We gaan ervan uit dat ze spoedig weer kunnen spelen." Zowel Wickmayer, de nummer zestien van de wereld, als Malisse hadden verkeerde informatie doorgegeven omtrent hun verblijfplaats en misten bovendien een dopingcontrole. Het Vlaams Doping Tribunaal schorste vervolgens beide sporters.

Johnny Maeschalck had namens Wickmayer en Malisse vervolgens een zaak aangespannen tegen de VDT wegens dat besluit en het feit dat beide tennissers tijdelijk geen beroep konden uitoefenen. De rechter stelde Maeschalck in het gelijk op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Advocaat De Saedeleer: "De rechter stelt eigenlijk in één zin dat artikel 6 van dat Europees Verdrag is geschonden als een atleet in beroep moet gaan bij een louter privaatrechtelijke instantie als het Internationaal Sporttribunaal. Dat kan niet in de eigen taal, daar kan ineens een derde partij - mondiaal antidopingagentschap - tussenkomen en een zwaardere straf eisen en bovendien is er geen controle van een Belgische rechter."