FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 september 2008

Vijfhonderdste GP voor Williams

Dit jaar is een bijzonder jaar voor Williams F1. De resultaten vallen lichtelijk tegen, maar het is wel het dertigste Formule 1-seizoen voor de renstal van Frank Williams.

Dit weekend in Monza staat Williams F1 voor de vijfhonderdste keer aan de start van een Grand Prix. Een historisch moment voor het team dus. Alleen Ferrari en McLaren stonden vaker aan de start van een Grand Prix.

Williams F1 stond voor het eerst als onafhankelijk team aan de start in 1979. Sindsdien wist het Engelse team zeven rijderstitels te halen en was het negen keer de beste constructeur. Tot nu toe werden 113 races gewonnen.

De coureurs van Williams, Nico Rosberg en Kazuki Nakajima, hopen de historische race nog mooier te maken met een goede race op Monza. "We hadden een goede test twee weken geleden op Monza en dus kijk ik erg uit naar deze race," aldus Rosberg. "Monza is een erg leuk circuit vanwege de hoge snelheden die we bereiken en de uitdagende bochten. Persoonlijk vind ik het een van de beste circuits waar we racen. Daar bovenop is de sfeer altijd geweldig op Monza en dus heb ik erg veel zin in dit raceweekend."

Ook Nakajima kijkt uit naar het komende raceweekend. "Twee weken geleden heb ik voor het eerst op Monza gereden met een Formule 1-wagen en dus was dat een erg drukke test voor mij," aldus de Japanner. "Ik moest erg wennen aan het rijden met een auto met zo weinig downforce. Tijdens de test werd mij nog maar eens duidelijk dat Monza een erg spannend, snel en technisch circuit is. Vooral de kerbstones zijn erg tricky: hier moet je namelijk vol overheen zonder de controle over de auto te verliezen. Ik denk dat dit circuit echt bij mijn rijstijl past."

Snacksterren voor 'culinair fastfood'

Kok Pierre Wind en schrijver Bart Chabot gaan snackbars belonen voor de fastfood die er wordt gemaakt. Zij ontwikkelden een sterrensysteem, naar het voorbeeld van de Michelinsterren, voor de hedendaagse patatzaak.

De eerste 'oorkondes' zijn vandaag uitgedeeld tijdens de uitreiking van het lees- en snackboek Patatje Oorlog.

Het lijkt droevig gesteld met de snackbars, want van alle zaken die in de top 50 staan hebben er tien één of twee sterren gekregen. Alleen Wassenaar in Scheveningen, Cookers in Bergschenhoek en Snackshop King Lao in Lisse kregen twee sterren. Drie sterren, de culinaire fastfoodtop, werden niet uitgedeeld.

Een zaak met twee sterren is volgens Wind en Chabot een topbedrijf. "Veel van de producten komen uit eigen keuken en klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel." Eén ster is een 'zeer goed bedrijf' waar het vooral gaat om een goede service, al moet het bedrijf wel iets extra's brengen, vinden de kok en schrijver.

Wassenaar in Scheveningen kreeg het hoogste aantal punten: 9,2. "In de kwaliteitssnackbar worden minimaal 42 producten huisgemaakt, van kroket tot lihanboutje. Wat hier op de weinige meters gebeurt is van zeer hoge kwaliteit. Alles is spic en span. Alsof de zaak gisteren is opgeknapt", aldus Wind en Chabot.

Helemaal onderaan, op nummer vijftig, staat cafetaria Hendriks in Meppel met vier punten. "Slappe, vette patat. De kroket ligt in zijn eigen vet te baden op het inmiddels doordrenkte broodje. Geen frikadel zichtbaar onder de enorme hoeveelheid saus. Ook hebben ze nog nooit van vorkjes gehoord, zodat het voor ons onmogelijk wordt om deze frikadel met schone handen op te eten."

Zaken met één ster staan in Echt, Berg aan de Maas, Castricum, Valkenburg aan de Geul, Lochem, Groningen en Reduzum. Drie sterren lijken er pas te komen als er ook patatzaken komen die fruit en groente gaan verkopen en dat kan volgens Wind op allerlei creatieve manieren. 'Tweesterren snackkoning' Albert Verheij van Wassenaar ziet dat wel zitten. "Ik ga eens kijken hoe we dat gaan oppakken."

  (foto: ANP)

Verdonk in peiling omlaag

Trots op Nederland, de beweging van Rita Verdonk, valt terug in de kiezersgunst na de forse kritiek van haar voormalige naaste adviseur Ed Sinke. Zij zou zeventien zetels behalen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, tegen twintig zetels twee weken geleden.

Dat blijkt vandaag uit de jongste Politieke Barometer. De andere politieke partijen blijven stabiel. Als enige krijgt de SP er twee zetels bij en stijgt naar 21 zetels. In de huidige Kamer is de fractie van Agnes Kant goed voor 25 plekken.

  (foto: ANP)

Vrijwillige vaccinatie tegen Q-koorts

Veehouders in Brabant kunnen binnenkort hun niet gedekte melkgeiten en melkschapen laten inenten tegen Q-koorts, een dierziekte die kan overslaan naar de mens en dan kan leiden tot longontsteking.

Het gaat om een vrijwillige inenting, waarbij de overheid het vaccin betaalt. De kosten van de veearts komen echter voor rekening van de veehouders.

Het ministerie van LNV stelt vaccins beschikbaar voor 40.000 dieren in een straal van 45 kilometer rondom Uden. Het vaccin, dat uit Frankrijk komt, is nog niet geregistreerd in ons land. Die procedure zal zo'n twee weken duren. Daarna kunnen de dieren worden ingeënt.

Tsvangrirai: akkoord bereikt in Zimbabwe

Oppositieleider Morgan Tsvangirai en president Robert Mugabe hebben vandaag een akkoord bereikt over het delen van de macht in Zimbabwe. Dat heeft Tsvangirai van oppositiepartij MDC bekendgemaakt.

"De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki geeft een persverklaring, maar ik kan alvast zeggen dat we een overeenkomst hebben bereikt", aldus de oppositieleider na onderhandelingen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Mbeki trad op als bemiddelaar.

Mugabe's ZANU-PF en MDC probeerden al maanden een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land. Beide partijen claimden de overwinning bij parlements- en presidentsverkiezingen in maart en juni.

  (foto: ANP)

Bewoners Vijzelgracht nog maandenlang uit hun huis

De bewoners aan de Vijzelgracht die gisteren hun huis uit moesten wegens verzakking kunnen pas over enkele maanden hun woning weer in. "Er is fors veel tijd nodig voor het herstel", zei verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema vandaag tijdens een persconferentie.

De bewoners zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Ze verblijven nu in hotels, bij familie of vrienden.

Burgemeester Job Cohen zei dat de bouwactiviteiten aan de Vijzelgracht en het Rokin in ieder geval tot maandag stilliggen. "We willen precies weten wat de stand van zaken is en daarna verder kijken."

  (foto: ANP)

Kanaaltunnel dicht wegens brand

De Franse autoriteiten hebben vandaag de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië gesloten, nadat er brand was uitgebroken. Het treinverkeer is stilgelegd. Niemand raakte gewond, aldus reddingswerkers.

Dertig mensen, voornamelijk vrachtwagenchauffeurs, die in een goederentrein zaten, werden geëvacueerd uit de tunnel.

De brandweer heeft het vuur onder controle, aldus de BBC. Het is niet bekend wanneer de Eurotunnel weer open gaat. Ook de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

  (foto: ANP)

Eisen kwalificatie Vancouver liggen klaar

Het NOC*NSF heeft de normen en limieten voor kwalificatie voor de Winterspelen van Vancouver (2010) al klaarliggen. Voornamelijk de eisen omtrent het langebaanschaatsen zijn voor Nederland van belang maar voor algehele duidelijkheid daarover moet men tot begin oktober wachten.

In internationale wedstrijden kan worden voldaan aan de eisen van het NOC*NSF, maar de schaatsbond KNSB moet eerst de selectiecriteria voor deze wedstrijden bekend maken. Tevens is er een beschermende status te verdienen die van pas kan komen bij het nationaal olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Nu zullen de meesten meeste schaatsers en schaatssters niet wakker liggen van de limieten van zowel NOC*NSF als de ISU. Maar vooral de strijd onderling is hevig, met als hoogtepunt het OKT. Er mogen maximaal tien mannen en tien vrouwen naar de Spelen, verdeeld over vijf afstanden en niet meer dan drie deelnemers per land op een afstand.

Aankomende winter kan alvast een nominatie worden binnengesleept door bij de beste acht in een wereldbekerwedstrijd of het WK-afstanden te eindigen. Mocht bij dit WK- afstanden het podium worden bereikt is de kwalificatiestatus een feit. Vormbehoud toont men door in het olympische seizoen op de genomineerde afstand te eindigen in de top 12 van de wereldbeker. Lukt een kwalificatie deze winter nog niet, is een topachtklassering in de wereldbeker of de eerste plaats bij het OKT in het olympisch seizoen ook voldoende.

Moreira de Melo stopt misschien als international

Er is een kans dat de hockeydames zonder Fatima Moreira de Melo verder moeten. De blondine die op de afgelopen Spelen nog goud won denkt namelijk na over stoppen bij Oranje.

De Rotterdamse speelster is bij haar club HCR ook nog niet begonnen aan het nieuwe seizoen. "Op dit moment heb ik er geen trek in. Ik word al moe als ik aan een hockeystick denk. Bij mijn club Rotterdam ben ik daarom ook nog niet begonnen met trainen. Ik wil eerst even bijkomen. Maar de kans dat ik stop als international is groter dan dat ik doorga," aldus de vriendin van Raemon Sluiter.

Tot op heden kwam Moreira de Melo 244 keer uit voor Oranje waarin ze 35 maal doel trof. Ze won onder andere olympisch goud, zilver en brons met de nationale ploeg.

Bettini dreigt te vertrekken bij Quick-Step

Paolo Bettini wil weg bij zijn ploeg Quick-Step. Hij is boos op de ploegleiding.

Quick-Step heeft de afgelopen maanden altijd gezegd dat er geen geld was om volgend jaar zijn huidige salaris te kunnen betalen. Vandaag bleek dat er kennelijk wel genoeg geld was om Stefan Schumacher te halen.

De 34-jarige Bettini vertelt op de website van de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zich geschoffeerd te voelen door Quick-Step en op zoek te gaan naar een andere ploeg.

Vooruitblik Grand Prix Italië

Dit weekend staat de Grand Prix van Italië op het programma, traditioneel de snelste race in het kampioenschap. FOK!sport geeft een blik op het circuit, de geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Autodromo Nazionale di Monza

Bron: Fia.com

Lengte: 5,793 km
Aantal ronden: 53
Racelengte: 306,720 km
Baanrecord: Rubens Barrichello 1:21.046 (2004)

Geschiedenis

Het circuit is gebouwd in 1922 in slechts drie maanden tijd om op 3 september dat jaar geopend te worden. Een week later stond al de Italiaanse Grand Prix op het programma. Het circuit bestond uit een 4,5 kilometer lange oval en een 5,5 kilometer lang normaal circuit. In 1928 vond op de baan het meest tragische ongeval uit de Italiaanse racegeschiedenis plaats toen Emilio Materassi van de baan raakte en met hem 27 toeschouwers omkwamen. De jaren daarna is de race dan ook alleen maar op de kombaan verreden.

In 1933 werd er weer gereden op het normale circuit en na de dood van drie coureurs werd er besloten om twee chicanes aan te leggen en de rechte stukken in te korten. In 1938 en 1939 werd het circuit volledig herbouwd en werden er 2 bochten toegevoegd, zodat één ronde 6,3 kilometer bedroeg. Daarna werd in 1955 het circuit opnieuw grondig aangepakt, waardoor er een 5,75 kilometer lang circuit ontstond en een 4,25 kilomter lange oval. De Formule 1-race werd nog enkele malen gehouden op de oval, maar na een ongeluk, waarbij Wolfgang von Trips en veertien toeschouwers omkwamen nabij de Parabolica, is de race niet meer gehouden op de oval.

In de jaren ’70 werden er vanwege de hoge snelheden twee chicanes ingelegd, die enkele jaren later opnieuw aangelegd werden en tevens werd er een derde chicane toegevoegd. Daarnaast werden er door de jaren heen verschillende uitloopstroken en grindbakken aangelegd. In 2000 werd de chicane aan het eind van het rechte stuk veranderd van een dubbele links-rechts in een enkele rechts-links-chicane, waardoor de huidige lengte van het circuit ontstond en het voor de coureurs per ronde 80% volgas is.

De Italiaanse Grand Prix werd in 1921 voor het eerst gehouden op het circuit van Brescia en werd gewonnen Jules Goux in een Ballot. Daarna is de Grand Prix vrijwel altijd gehouden op Monza, al ging de race onder andere vanwege de oorlog enkele jaren niet door. In 1999 ging Mika Häkkinen riant aan de leiding van de Italiaanse Grand Prix, maar in de eerste chicane verschakelde hij zich en viel uit. De anders zo koele Fin stapte kwaad uit en stond later huilend langs de baan. Heinz Harald Frentzen won daardoor voor Ralf Schumacher en Mika Salo.

De race in 2000 kende in de eerste ronde een enorme crash bij de Variante della Roggia, waarbij de beide Jordans van Jarno Trulli en Frentzen, de McLaren van David Coulthard, de Ferrari van Rubens Barrichello, de Arrows van Pedro de La Rosa en de Jaguar van Johnny Herbert betrokken waren. Door een rondvliegend wiel van de auto van Trulli werd marshal Paolo Ghislimberti geraakt en hij kwam later te overlijden. In ronde elf, op het moment dat de safetycar naarbinnen ging, gaf Michael Schumacher op het rechte eind achter de pits iedereen een remtest en Jenson Button werd hier het slachtoffer van. Schumacher won de race voor Häkkinen en broer Ralf. Jos Verstappen werd in de Arrows keurig vierde.

Voor de race in 2001 wilde Schumacher de eerste ronde rijden alsof er een safetycar was, omdat hij bang was dat er een herhaling zou zijn van het ongeval in 2000 en na wat er op elf september dat jaar gebeurd was in New York. Flavio Briatore en Jacques Villeneuve zagen dat niet zitten, waardoor het plan niet doorging. De race betekende de eerste overwinning voor Juan Pablo Montoya, die knap won voor Barrichello en Ralf. Alex Yoong en TomᨠEnge maakten deze race hun Formule 1-debuut.

In 2002 was het Barrichello die de sterktste was voor Schumacher en Irvine. Een jaar later werd de race gewonnen door Schumacher voor Montoya en Barrichello. De race was de snelste Formule 1-race ooit met een gemiddelde snelheid van 247.585 km/h. Ook reden er liefst negen (voormalig-)Minardi-coureurs rond. In 2004 was het wederom Barrichello voor Schumacher en Button, waarbij de Ferrari’s zich na een foute bandenkeuze van Barrichello en de spin van Schumacher door het veld heen moesten werken gedurende de race. Deze race was de laatste race voor Jarno Trulli bij Renault en de laatste van Giorgio Pantano in de Formule 1.

In 2005 was Montoya de beste voor Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella. De na een motorwissel als elfde gestarte Kimi Räikkönen lag lange tijd op koers voor een overwinning, maar een lekke band wierp hem terug tot plek vier. Antônio Pizzonia verving bij Williams Nick Heidfeld voor de rest van het seizoen en voor het eerst sinds de Grand Prix van Nederland in 1961 kende een Formule 1-race geen uitvallers. In 2006 was Schumacher weer de beste voor Räikkönen en Robert Kubica die in zijn derde Formule 1-race de eerste podiumplaats voor een Pool in de Formule 1 behaalde. Na de race maakte Schumacher bekend te stoppen met racen in de Formule 1.

Vorig jaar was McLaren dominant in de Italiaanse Grand Prix. In de kwalificatie stonden beide bolides vooraan en ook in de race bezetten zij de bovenste podiumplaatsen. Alonso behaalde hier zijn laatste overwinning tot nu toe, voor Lewis Hamilton en Räikkönen. Ook was het voor het eerst dat een Spanjaard de race in Italië won.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag10.00-11.30vrije training 1
Vrijdag14.00-15.30vrije training 2
Zaterdag11.00-12.00vrije training 3
Zaterdag14.00-15.00kwalificatie
Zondag14.00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag17 °C26 °C70 %'s middags regen
Zaterdag15 °C23 °C60 %lichte regen
Zondag11 °C16 °C60 %buiïg
Bron:The Weather Channel

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2007200620052004
1Kimi Räikkönen3 (5)2 (1)4 (11)DNF (7)
2Felipe MassaDNF (3)9 (4)9 (15)12 (16)
3Nick Heidfeld4 (4)8 (3) 14 (20)
4Robert Kubica5 (6)3 (6)
5Fernando Alonso1 (1)DNF (10)2 (2)DNF (4)
6Nelson Piquet jr.
7Nico Rosberg6 (8)DNF (12)
8Kazuki Nakajima
9David CoulthardDNF (20)12 (14)15 (10)6 (10)
10Mark Webber9 (11)10 (19)14 (14)9 (12)
11Jarno Trulli11 (9)7 (11)5 (5)10 (9)
12Timo Glock
14Sébastien Bourdais
15Sebastian Vettel18 (16)
16Jenson Button8 (10)5 (5)8 (3)3 (6)
17Rubens Barrichello10 (12)6 (8)12 (7)1 (1)
20Adrian Sutil19 (21)
21Giancarlo Fisichella12 (15)4 (9)3 (8)8 (15)
22Lewis Hamilton2 (2)
23Heikki Kovalainen7 (7)
gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen

Klassement Coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton76
2Felipe Massa74
3Robert Kubica58
4Kimi Räikkönen57
5Nick Heidfeld49
6Heikki Kovalainen43
7Jarno Trulli26
8Fernando Alonso23
9Mark Webber19
10Timo Glock15
11Nelson Piquet Jr.13
12Sebastian Vettel13
13Rubens Barrichello11
14Nico Rosberg9
15Kazuki Nakajima8
16David Coulthard6
17Sebastien Bourdais4
18Jenson Button3

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari131
2McLaren Mercedes119
3BMW F1107
4Toyota Racing41
5Renault F136
6Red Bull Racing25
7Scuderia Toro Rosso17
8Williams17
9Honda Racing F114
10Force India0
11Super Aguri F10

Left4Dead demo aangekondigd

Gabe Newell, president-directeur van Valve, heeft aangekondigd dat een demo gaat uitkomen voor Left4Dead. Gabe kon ons het volgende mededelen:

"I don't know what the date is for release [of the demo] though. I think it's going to contain the first part of one of the campaigns. I think it'll probably be Hospital but I'm not sure."

Het spel komt uit op de PC en Xbox 360, de demo zal voor beide platformen verschijnen. Het is echter nog niet bekend deze voor of na de launch eind november uit gaat komen.


"Arrrrrrr", aldus Gabe Newell

Boogerd: "Comeback niet te serieus nemen"

Michael Boogerd is verbaasd over de hoeveelheid aandacht na het nieuws van zijn eventuele comeback.

"Ik heb zowat iedereen aan de telefoon gehad sindsdien", aldus Boogerd. Die meldde gisteren open te staan voor een comeback bij een serieus aanbod. Maar volgens Boogerd moeten die plannen niet al te serieus worden genomen. "Presentator Matthijs van Nieuwkerk stelde me die vraag naar aanleiding van de rentree van Lance Armstrong. Nou, daar heb ik gewoon op gezegd: waarom niet? Meer stelt het echt niet voor."

Verkoop Xbox 360 verdubbeld in de VS

Microsoft heeft sinds kort de prijs voor de Xbox 360 in Amerika verlaagd naar $199. Natuurlijk kan zoiets niet zonder gevolgen blijven. Microsoft heeft in een persbericht verklaard dat de verkoop van alle modellen verdubbeld is ten opzichte van vorig weekend:

"Coming off the heels of the console price drop last week, Microsoft Xbox 360 sales have surged, with retailers reporting over 100% sales lift for all Xbox 360 models compared to the previous weekend. Additionally, retailers are reporting that between Friday, Sept. 5 and Sunday, Sept. 7, some Xbox 360 models were selling at six times the rate they were the weekend prior."

Microsoft is niet van plan om de kosten voor de 360 in Europa te verlagen, maar met de kerstdagen in het verschiet weet je het maar nooit.



WipEout HD nog geen £12

PSN-exclusive WipEout HD zal binnenkort uitkomen in de PlayStation Store voor £11,99 (omgerekend ongeveer €15 of $21). Dit heeft Sony bekend gemaakt tegenover ComputerAndVideogames.com. Vooralsnog heeft Sony geen releasedatum bekend gemaakt, maar heeft wel aangekondigd dat ze deze spoedig bekend zullen maken. Dit bericht vanuit Sony is in elk geval stukken positiever dan het gerucht dat WipEout HD voor €29,99 op de markt zou komen. Of WipEout HD hiermee geen Platinum Trophy zal krijgen is vooralsnog niet bekend.

Met zijn tweetjes aan de slag in Saints Row 2-screens

Nog iets langer dan een maand en dan is het zover; de release van Saints Row 2. Waar concurrent Rockstar er voor koos om met het nieuwe deel van de GTA-serie in een nieuwe realistischere richting te slaan, gaat Volition gewoon door met waar het in Saints Row mee begonnen was: lekker overdreven gangwars neerzetten. Dit zal natuurlijk ook met zijn tweeën te doen zijn, zoals je hier kunt zien op deze screenshots:






De game speelt zich een aantal jaren na het origineel af en de 3rd Street Saints hebben niet meer de controle over Stillwater. Het is aan de speler om dit wederom te bewerkstelligen en wraak te nemen op diegene die de Saints niet heel vriendelijk behandeld hebben. Saints Row 2 neemt vrijheid nog een stap verder dan in het origineel. Je kunt spelen als wie je wilt, hoe je wilt en met wie je wilt. Alles kan ook afgesteld worden, van auto's tot woningen.

Kane & Lynch film definitief met Bruce Willis

Kane & Lynch stond bij vele gamers hoog op hun verlanglijstje. De uiteindelijke game viel voor veel van diezelfde gamers toch een beetje tegen. Er was zelfs een heel gedoe rondom de game op Gamespot, na een ontslag vanwege een te laag cijfer.

Ondanks dat de game niet zo heel goed was, werd het spel wel aangeprezen vanwege de cinematische sfeer die het spel had. Ali Shearmur, de nieuwe topman van Lionsgate films, heeft nu bevestigd dat het spel wordt verfilmd. Na eerdere geruchten is het nu definitief: Bruce Willis zal de rol van Kane op zich nemen.

Dertig maanden cel geëist tegen neptandarts

Tegen de Haarlemse tandarts die onbevoegd patiënten behandelde, is vandaag dertig maanden gevangenisstraf geëist. Daarvan zijn zes voorwaardelijk met een proeftijd van tien jaar, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Ook eist het OM dat het uiteindelijke vonnis in de media wordt gepubliceerd zodat iedereen op de hoogte is van het bestaan van de 64-jarige man en zijn activiteiten.

De tandarts staat terecht omdat hij van 2003 tot en met 2005 onbevoegd werkte. Hij was daarvoor toen al twee keer veroordeeld door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Tijdens de zitting zijn negen mensen naar voren gekomen die grote schade aan hun gebit opliepen, soms zo erg dat hun hele gebit getrokken moest worden.

Volgens het OM zijn zeker honderd patiënten de dupe geworden. Vorig jaar stuurde de officier van justitie een brief aan het patiëntenbestand van de neptandarts met daarin de vraag wie letsel had opgelopen na een behandeling door de Haarlemmer. Daarop kwamen ruim honderd reacties.

Volgens het OM heeft de tandarts het vertrouwen van zijn patiënten ernstig geschaad. "Ze krabben zich voortaan wel zes keer achter de oren voor ze weer in een tandartsstoel gaan liggen", meldt een woordvoerder.

De uitspraak is over veertien dagen.

Verdachte 't Zandt weer vastgezet

De verdachte van de branden in 't Zandt zit weer vast. De rechtbank besloot vandaag hem vrij te laten omdat de kans groot is dat hij de straf die hij mogelijk krijgt voor de brandstichtingen in voorarrest al heeft uitgezeten. Maar omdat Johnny B. ook wordt verdacht van het sturen van poederbrieven, is hij daarvoor onmiddellijk weer opgepakt.

B. werd vanmiddag na een zitting bij de rechtbank in Groningen naar het Huis van Bewaring gebracht. Daar heeft hij zich 'administratief uitgemeld' en werd direct weer aangehouden. 'Hij is dus feitelijk niet op vrije voeten geweest', zei een persofficier van justitie tegen de NOS-radio. B. wordt naar verwachting volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of hij langer vast moet blijven voor het sturen van de brieven.

De brieven werden verstuurd naar bewoners en regionale media. De afzender beweerde de pyromaan van 't Zandt te zijn, stelde dat B. dus ten onrechte vastzat en dat die moest worden vrijgelaten. Op enkele brieven werd het DNA van B. aangetroffen. Overigens zat er in de brieven poedersuiker.

B. moet op 17 november voor de rechter verschijnen in verband met een reeks branden in het Groningse dorp. Die woedden vorig jaar tussen augustus en december.

Dakloze moet twee ton betalen en brommen

Een 56-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is gisteravond in Eindhoven opgepakt omdat hij nog boetes van in totaal tweehonderdduizend euro en een celstraf van bijna een jaar open had staan. De dakloze man kon de boetes volgens een woordvoerder van de politie niet betalen.

De man werd opgepakt op de Vestdijk. Agenten konden niet direct zien waar hij het enorme bedrag aan boetes aan te danken had, maar namen hem wel mee naar het bureau. De zwerver heeft zijn misdaden in de regio Rotterdam gepleegd, waardoor de woordvoerder van het Brabantse korps niet veel kan zeggen over wat hij op zijn kerfstok heeft. Wel kan hij zeggen dat het 'vermoedelijk iets met oplichting of flessentrekkerij' te maken heeft.

De man zit inmiddels vast.

Duitse joden boos op vorst Liechtenstein

Het staatshoofd van Liechtenstein heeft zich de woede op de hals gehaald van de joodse gemeenschap in Duitsland door in een brief over het huidige Duitsland te spreken als 'het vierde rijk'. De brief werd vandaag in de Zwitserse krant Tages-Anzeiger gepubliceerd.

In een brief aan het joodse museum in Berlijn schreef Hans-Adam dat zijn land 'al drie Duitse rijken heeft overleefd in de afgelopen tweehonderd jaar'. "Ik hoop dat we daar ook een vierde aan kunnen toevoegen", vervolgde hij. Duitsland stond tussen 1933 en 1945 onder Adolf Hitlers leiding bekend als het Derde Rijk, een periode waarin de Europese joodse bevolking stelselmatig werd vervolgd en vermoord.

"Door het hedendaagse Duitsland vierde rijk te noemen, wordt het in één lijn geplaatst met Hitler-Duitsland en worden de gruwelen van dat tijdperk gebagatelliseerd", zegt Eva Södermann, woordvoerster van het museum. Hans-Adam liet in een verklaring weten dat het nooit zijn bedoeling is geweest een vergelijking te willen maken met de zwartste periode uit de Duitse geschiedenis. Met zijn brief wilde hij de kwestie van onteigening tijdens de oorlog en daarna aan de kaak stellen.

Het museum in Berlijn had de vorst van Liechtenstein een schilderij van Frans Hals te leen gevraagd. Hans-Adam weigerde dat, omdat hij meent dat Duitsland zich niet aan internationale regels houdt waar het gaat om het uitlenen en teruggeven van kunstwerken. Het vorstenhuis van Liechtenstein is in een juridische strijd met Duitsland verwikkeld om kunst terug te krijgen dat volgens hem tijdens de oorlog door de nazi's van zijn familie is geroofd.

De opmerking over het vierde rijk is niet de enige rel tussen Duitsland en Liechtenstein. Recentelijk heeft Duitsland een medewerker van de LGT bank in Liechtenstein betaald om ruim duizend rekeninggegevens door te spelen van rijke Duitsers die in Liechtenstein van het gunstige belastingklimaat profiteren. De LGT bank is eigendom van Hans-Adam en zijn familie.

VI-werknemer brak in op Ajax-computer

Hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International heeft vandaag een werknemer op non-actief gesteld wegens computervredebreuk. De inwoner van Zoetermeer brak in mei in op een computer van ex-voorzitter John Jaakke van Ajax en haalde zo gevoelige informatie tevoorschijn.

Bij VI bood hij dat volgens Derksen aan met de smoes dat hij het kreeg van een vriend die bij Ajax werkte. De politie heeft vandaag huiszoeking gedaan bij de man en heeft daarbij computers in beslaggenomen. Op de redactie van VI ging de officier van justitie langs om onder meer de inlog-gegevens van de man te onderzoeken. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de verdachte inmiddels een "bekennende verklaring" afgelegd.


Hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International  (foto: ANP)

[Vuelta] Dagzege Bettini, Valverde grote verliezer

De twaalfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Paolo Bettini. Het was voor de Italiaan de tweede etappewinst deze Vuelta.

In de etappe van vandaag, over 186 kilometer van Burgos naar Suances, was Bettini veruit de rapste van de eerste groep met de meeste favorieten. In de finale van de etappe probeerde Tom Stamsnijder nog weg te rijden uit de eerste groep, maar hij faalde in zijn opzet. Vervolgens reed Bettini in de laatste meters van kop af naar de dagwinst.

De verliezer van vandaag was Alejando Valverde. De Spanjaard raakte in de afdaling van de laatste col van de dag op achterstand. Zijn ploeggenoten van Caisse d'Epargne probeerden de schade voor hun kopman nog beperkt te houden, maar bij de finish was de achterstand van de Spanjaard op Bettini ruim vier minuten.

Egoi Martinez blijft aan de leiding in het algemeen klassement. De Spanjaard heeft elf seconden voorsprong op de Amerikaan Levi Leipheimer. Beste Nederlander is Robert Gesink. Hij is naar de zevende plaats gestegen en heeft drie minuten en 22 seconden achterstand op Martinez.

Bourdais: "Wil auto die mijn rijstijl past"

Sébastien Bourdais wil niet koste wat kost bij zijn huidige werkgever, Scuderia Toro Rosso blijven. Maar hij wil dan wél een wagen die bij zijn rijstijl past. Zijn stoeltje is voor 2009 nog altijd niet zeker, dus het lijkt een gewaagde uitspraak.

Bourdais legt de bal weer bij STR: "Het mag duidelijk zijn dat ik graag wil blijven, maar dat hangt ook af van de verwachtingen. Als ze bij Toro Rosso verwachten dat ik mijn rijstijl aan zal passen aan een auto waar ik niet graag mee rijd, dan is het misschien geen goed idee voor hun om mij te behouden. Als ze echter geloven in mijn potentieel en in mijn ideeën, dan zouden we het zeker een kans moeten geven en onze samenwerking verder voortzetten. Persoonlijk geloof ik namelijk dat ik de auto kan verbeteren, omdat ik daar tot nu toe altijd in geslaagd ben."

Gerhard Berger, teambaas van Toro Rosso, was tevreden over de prestaties van zijn coureur in België. Maar of die race voldoende was om Bourdais een stoeltje te te garanderen daar is de teambaas nog niet uit. Een aantal zwakke races deden de Fransman geen goed in ieder geval. Het team heeft zelfs herhaaldelijk aangegeven dat hij moest verbeteren en er gingen geruchten dat Bourdais halverwege het seizoen al zijn koffers moest pakken.

De races in Valencia en Spa-Francorchamps gingen echter al een stuk beter en de Fransman haalde beide keren de derde kwalificatiesessie. Berger wil hem dan ook nog een kans geven zich te bewijzen: "Maar het gaat bij hem niet om snelheid, maar om zelfvertrouwen. We hebben geen haast om een beslissing te maken. Laten we Monza nog afwachten en dan zien we wel. Als hij rijdt zoals in Spa dan is het in orde. Daar reed hij een geweldige race. Als hij zo door zou kunnen gaan, zou dat fantastisch zijn."

Bourdais lijkt zichzelf weer gevonden te hebben, nadat hij eerst niet met de wagen overweg leek te kunnen. Berger vroeg zich af waar die problemen dan vandaan kwamen, maar kan geen antwoord geven. "Ik weet het niet. Hij deed het in Valencia al goed. Misschien dat hij zelfvertrouwen heeft gekregen, misschien dat hij de druk voelde. Maar hij heeft fantastisch gereden."

Offensieve problemen voor TOP Oss

Hans de Koning, de trainer van TOP Oss, wacht de komende tijd een aardige puzzel bij het kiezen van zijn voorhoede. De aanvallers Karim Fachtali, Aziz Moutawakil en Erik Quekel zijn namelijk enige tijd uit de roulatie.

Moutawakil liep vorige week vrijdag een knieblessure op in de wedstrijd tegen FC Emmen. Hij is vier tot zes weken uitgeschakeld, net als Erik Quekel. De clubtopscorer van vorig seizoen heeft een liesblessure. De van NEC gehuurde Karim Fachtali heeft eveneens klachten aan de lies, waarbij het nog onduidelijk is hoelang hij niet kan spelen. Hij komt morgen tegen FC Zwolle zeker niet in actie.

Waarschijnlijk zal Tony de Groot, die als invaller tegen FC Emmen zowel de gelijkmaker als de winnende goal fabriceerde, morgen in de basis starten. Wie hem gaan flankeren is nog onbekend.

Banlieues 'broeinesten van terrorisme'

De buitenwijken van grote en middelgrote Franse steden, de zogeheten banlieues, zijn broeinesten van terrorisme. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, gezegd in een vandaag gepubliceerd interview met de krant Le Figaro.

In de banlieues vonden de afgelopen jaren een aantal rellen plaats. Veelal Noord-Afrikaanse jongeren kwamen in opstand, omdat zij zich gediscrimineerd en buitengesloten voelden. Ook elders in Europa, bijvoorbeeld in Antwerpen en Amsterdam, leidden dergelijke spanningen tot ongeregeldheden.

De bewindsvrouw noemde ook Franse gevangenissen als een plaats waar radicale moslims worden geworven voor de jihad, de islamitische heilige oorlog. Ze pleit daarom voor een Europese aanpak van 'terreurwerving'.

Alliot-Marie becijferde in het vraaggesprek dat dit jaar 55 mensen zijn gearresteerd op verdenking van moslimterrorisme. In heel 2007 zouden 89 vermeende terroristen zijn opgepakt.

Rellen in Banlieues  (foto: ANP)

Zwerm bijen doodt drie Chinezen na verkeersongeluk

Agressieve bijen hebben na een verkeersongeluk in China drie mensen doodgestoken. Een vrachtwagen geladen met bijenkorven botste op een landbouwvoertuig, waarna een zwerm bijen ontsnapte. Dat meldde de Chinese krant China Daily vandaag.

Het ongeval gebeurde in de stad Changchun in de noordoostelijke provincie Jilin. Bergingswerkers hadden een flinke kluif aan het opruimen; ze moesten speciale pakken en maskers dragen om te voorkomen dat de duizenden boze bijen hen ook zouden prikken.


Bijen  (foto: ANP)

Lighthouse Interactive geeft Pirate Party uit

De Nederlandse uitgever Lighthouse Interactive heeft bekend gemaakt de game Pirate Party: Adventures of the Black Corsair uit te gaan geven voor de Nintendo DS en Wii. De game wordt ontwikkeld door Virtual Identity en is, zoals de titel al doet vermoeden, een familievriendelijke partygame. Wall, Vice President of Business Development for Lighthouse Interactive, ziet Pirate Party als een goede eerste stap de console-industrie in. De game kent een goede mix van adventure en party-style gameplay die veel gamers moet aanspreken.

Given our recent acquisition by SilverBirch Inc., we now have the means to branch out into the console market. We are proud that Pirate Party will be our first of many console games to come and we are very happy to be working with the Virtual Identity team. Pirate Party has a wonderful mix of Adventure and party-style gameplay that gamers will love.





Pirate Party: Adventures of the Black Corsair neemt spelers mee naar het Londen van de 17e eeuw. Onze hoofdrolspeler is net verraden door zijn kapitein en ook gelijk als verrader bestempeld door het vaderland (Engeland). Je zult vele problemen moeten overkomen om je naam te zuiveren en de meest beroemde Black Corsair te worden. De game staat gepland voor een release in het begin van 2009.

Extreemrechtse Le Pen zwaait af

De Franse extreemrechtse politicus Jean-Marie le Pen heeft het einde van zijn politieke loopbaan aangekondigd. In een interview met de krant Valeurs Actuelles heeft Le Pen gezegd niet meer mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen van 2012.

Hij schoof zijn dochter Marine le Pen naar voren om hem over twee jaar op te volgen als leider van zijn partij Front National. Het nieuws kwam niet helemaal als een verrassing. Bij een eventuele deelname in 2012 zou de extreemrechtse politicus 83 jaar zijn. Wel wil Le Pen zijn partij nog twee jaar leiden om het leiderschap vervolgens het liefst over te doen aan zijn dochter. Marine staat volgens Le Pen 'dichter bij de problemen van de mensen' dan haar voornaamste concurrent Bruno Gollnisch.

Met de bekendmaking komt een einde aan een van de meest omstreden politieke carrières in Frankrijks naoorlogse geschiedenis. Le Pen richtte zijn partij Front National 36 jaar geleden op. Het werd de invloedrijkste nationalistische partij sinds de Tweede Wereldoorlog, die de strijd tegen immigratie tot een van haar hoofdthema's heeft gemaakt.

Als partijleider werd Le Pen meermalen veroordeeld wegens racistische en antisemitische uitlatingen, net als voor het bagatelliseren van de geschiedenis van het nazisme. In 1991 kreeg hij een boete van 1,2 miljoen frank omdat hij de holocaust een 'detail van de geschiedenis' had genoemd. In februari werd hij veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf wegens het noemen van de Duitse bezetting als 'niet bijzonder onmenselijk'.

Zes jaar geleden ging het het Front National nog voor de wind toen Le Pen bij de presidentsverkiezingen tot schrik van een groot deel van de Franse bevolking de sociaaldemocratische presidentskandidaat Lionel Jospin versloeg en doordrong tot de tweede verkiezingsronde. Daar werd hij met afstand verslagen door Jacques Chirac.

Vervolgens ging het bergafwaarts. Bij de presidentsverkiezingen van 2007 kreeg het Front National 10,7 procent van de stemmen, een onthutsende uitslag voor de partij. De conservatieve Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy, die dat jaar tot president werd gekozen, kreeg in dat jaar veel stemmen van voormalige Le Pen-aanhangers. Eerder dit jaar werd de partij door grote financiële problemen gedwongen haar partijkantoor aan Chinese investeerders te verkopen en Le Pen zelf bood zijn gepantserde limousine aan op een veilingsite op het internet.


Extreemrechtse Le Pen zwaait af (foto: DAG)

Massagraf met slachtoffers Srebrenica ontdekt

Onderzoekers hebben een massagraf blootgelegd met minstens 247 slachtoffers van de massaslachting in Srebrenica. Dat maakte Murat Hurtic van de Bosnische Commissie Vermiste Personen vandaag bekend.

De lichamen werden gevonden in het dorp Kamenica in het oosten van Bosnië. Mogelijk liggen in het massagraf nog eens honderd stoffelijke overschotten.

Na de val van de stad Srebrenica in juli 1995 werden ongeveer 8000 islamitische mannen gedood en ruim 30.000 vrouwen, kinderen en bejaarden verjaagd. Meer dan 3000 slachtoffers zijn inmiddels opgegraven en geïdentificeerd. Zij zijn herbegraven in Potocari, nabij Srebrenica.


Massagraf met slachtoffers Srebrenica ontdekt  (foto: ANP)

Sony en Center Parcs gaan samenwerken

Voortaan hoef je je geen zorgen meer te maken dat je niet kunt gamen als je ouders je weer meesleuren naar een bungalowpark, waar dan van je verwacht wordt dat je gaat zwemmen. Voortaan zul je je namelijk kunnen vermaken met de verscheidene systemen van Sony in de PlayStation Cottage, Deluxe Cottages en Gamecorners. Ook zullen er PlayStation Events georganiseerd worden, waarin kinderen het tegen elkaar kunnen opnemen in spellen als SingStar en FIFA.

De PlayStation Cottage in De Eemhof is voor de echte gamefamilies. Deze is namelijk volledig ingericht in Sony-stijl voor multimedia vermaak. Zo staat er in de woonkamer een Full-HD Sony televisie en er staan verpreid door het huisje een PlayStation 3, twee PlayStation 2s en meerdere PSPs. Uiteraard kun je op deze systemen de nieuwste games van Sony spelen. Michiel Illy, Innovation Director van Center Parcs, ziet het als een perfecte uitbreiding voor het familie-aanbod van Center Parcs:

Center Parcs wil haar aanbod uitbreiden met een aantrekkelijk concept, waarin het sociale aspect van gaming centraal staat. We richten ons hierbij op kinderen en volwassenen. Zo is in de selectie van spellen vooral gekozen voor sociale spellen en 'family games'. Leuke en ontstpannende games die je -weer of geen weer- met de hele familie of groep kunt spelen, zoals Buzz!, Gran Turismo en Singstar.



Antispore.com één grote Rick Astley grap?

Gisteren wisten we jullie te melden dat er een website was opgedoken die niet echt blij was met de game Spore. De website, Antispore.com, zou geschreven zijn door een Christen die Spore propaganda vond voor de Evolutietheorie. Oplettende users op FOK!games hebben nu opgemerkt dat er iets niet klopt.

Op de site staat namelijk een stuk uit de bijbel gequoteerd dat verdacht lijkt op de tekst uit het bekende liedje van Rick Astley, Never gonna give you up:


But the Bible teaches us that God was not done with man. For we were His creation and He then spoke to Noah in Genesis 8:21-27 after the flood. ;21. The LORD smelled the pleasing aroma and said in his heart: Never again will I curse the ground because of man, even though every inclination of his heart is evil from childhood. And never gonna give you up. 22. Never gonna let you down.; 23.Never gonna run around and desert you.; 24. Never gonna make you cry. 25. Never gonna say goodbye. 26. Never gonna tell a lie and hurt you. 27. Never truly believe anything you read on the Internet. There will always be cases of Poet's Law.

It's these teachings that I've spent my life learning, believing and becoming, that have made me the woman that I am today.

Dit komt niet overeen met de tekst die in de digitale bijbel staat vermeld:

20. Then Noah built an altar to the LORD and, taking some of all the clean animals and clean birds, he sacrificed burnt offerings on it. 21 The LORD smelled the pleasing aroma and said in his heart: "Never again will I curse the ground because of man, even though [a] every inclination of his heart is evil from childhood. And never again will I destroy all living creatures, as I have done.
22 "As long as the earth endures,
seedtime and harvest,
cold and heat,
summer and winter,
day and night
will never cease."

Aldus Genesis 8:21-27. Zijn me met zijn allen in een grote grap getrapt? Zodra we meer weten, laten we jullie het weten.

Alonso: "Nieuw strafsysteem FIA werkt"

Nu mengt Renault-rijder Fernando Alonso zich ook in de discussie die gaat over de straf van Lewis Hamilton bij de Grand Prix van België. De Spanjaard zei dat het nieuwe strafsysteem van de FIA dus werkte, nu de stewards van Spa deze beslissing hebben genomen.

De FIA heeft voor dit seizoen het systeem voor de stewards aangepast. Alonso legde aan een aantal journalisten uit waarom: "De FIA besloot het te veranderen na meerdere grote schandelen in de afgelopen seizoenen." De hele gedachte achter de verandering was om consequentie te brengen in de straffen voor overtredingen van coureurs.

Daar is de FIA wel in geslaagd, vond Alonso: "In de afgelopen vier à vijf jaar waren er altijd verrassingen. Je wist nooit wat ze zouden gaan doen. Doe je dit jaar iets fout, dan moet je boeten. Ik reed over een witte lijn in Valencia en moest 10.000 euro betalen."

Of de FIA ook consequent blijft, zal moeten blijken in de beroepszaak die McLaren heeft aangespannen tegen de straf van Hamilton. Het International Court of Appeal zal die uitspraak waarschijnlijk voor de Grand Prix van Singapore doen. Het is overigens nog de vraag of het ingediende beroep van McLaren ontvankelijk wordt verklaard, omdat er tegen een drivethroughpenalty normaal gesproken geen protest kan worden ingediend. En de tijdstraf van 25 seconden voor Hamilton stond gelijk aan die straf, maar dan na de race uitgedeeld.

Mens, zeur niet zo

Ze was een jaar of vijftien toen ze psoriasis kreeg, wat vrijwel meteen tot gevolg had dat haar weelderige haardos grotendeels verdween om niet meer terug te komen. Weer een paar jaar later werden haar neus- en keelamandelen verwijderd. Korte tijd later klaagde haar oudere zus over buikpijn. Het bleek dat zij zelf ook die klacht had. Zus bleek een chronische blindedarmontsteking te hebben, zij een acute. Meteen ingrijpen dus.

Verplichte hiv-test verdachte zedenmisdrijf

Verdachten van een zedenmisdrijf worden verplicht mee te werken aan een hiv-test om erachter te komen of zij het slachtoffer mogelijk hebben besmet. De Tweede Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

De minister wil dat het belang van slachtoffers van misdrijven zwaarder weegt dan het belang van verdachten. Ook in het geval van een mogelijke besmetting met hepatitis wordt een bloedtest straks verplicht.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het wetsvoorstel een 'prima versterking van de positie van het slachtoffer'. Volgens PvdA-Kamerlid Ton Heerts gaat het om een 'stevig wetsvoorstel'. Hij wijst erop dat het wetsvoorstel het ook mogelijk maakt om mensen die betrokken zijn bij een misdrijf, maar nog geen verdachte zijn, aan een bloedtest te onderwerpen.

Het CDA stelt vandaag te overwegen een wetsvoorstel in te dienen dat het opzettelijk besmetten van andere mensen met hiv ook strafbaar moet maken. Op dit moment is het lastig om mensen te veroordelen die anderen opzettelijk besmetten. Volgens Van Toorenburg blijkt eenzelfde wet in Noorwegen al goed te werken, hoewel het om een juridisch zeer gecompliceerde kwestie gaat.

Regeringspartij PvdA vindt zo'n voorstel erg ver gaan. "We staan daar buitengewoon kritisch tegenover. We willen geen regels die niet handhaafbaar zijn", zegt PvdA'er Heerts. "Je hebt het bijna over een verbod op onveilige seks."

Ammerlaan eenvoudig door

Robin Ammerlaan, Maikel Scheffers en Ronald Vink hebben bij de Paralympics alledrie de kwartfinales bereikt van het rolstoeltennistoernooi bij de mannen.

Ammerlaan, die goud won bij de Paralympics van 2004 en in Peking als tweede is geplaatst, won met 6-2 en 6-3 van de Amerikaan Stephen Welch. De als zesde geplaatste Scheffers versloeg de Japanner Yoshinobu Fujimoto met tweemaal 6-1. Vink was tenslotte met 6-4 en 6-3 de Oostenrijker Martin Legner de baas.

Spaanse tiener test voor Williams

Teamgenoot van Renger van der Zande, de Spanjaard Dani Clos, mag volgende week voor Williams testen. Het Formule 1-team zet hem op dinsdag in Jerez achter het stuur van de FW28.

De 19-jarige rijdt in het Formule 3 Euroseries-kampioenschap en staat daar zestiende in het klassement nu. Glos heeft nog nooit een Formule 1-wagen bestuurd, en hij is dan ook helemaal verguld met deze mogelijkheid van de Williams-renstal. "Ik ben hier heel blij mee en ik ben ervan overtuigd dat het een ongelofelijke ervaring wordt. Ik wil het team bedanken dat ze zoveel vertrouwen in mij hebben."

Dat Clos mag testen is wel opvallend gezien zijn magere resultaten in de F3 Euro-series. Hij heeft pas 8 punten heeft weten te halen, terwijl zijn teamgenoot, onze landgenoot Renger van der Zande, dit seizoen al twee races won en derde staat in de strijd om de titel met 37 punten. Blijkbaar zijn goede prestaties niet altijd graadmeter om voor een F1-test in aanmerking te komen.

Daar lijkt de Spanjaard niet echt mee te zitten: "Deze test zal mijn Formule 1-debuut betekenen en het is voor mij een eer dat ik dat mag doen bij Williams, want het is een team met een heleboel racehistorie. Ik hoop dat ik aan de verwachting kan voldoen."

[Gerucht]Harmonix in zee met AC/DC

Activision gaf gamers en vooral de fans een leuke alternatief van Guitar Hero door samen te werken met Aerosmith. Ookal werd die game niet zo geweldig ontvangen zoals ze hadden gehoopt, ziet de concurrentie hier toch geld in. Volgens de website Kotaku zou het bedrijf Harmonix, dat verantwoorlijk was voor Rock Band, een vergelijkbare game aan het maken zijn in samenwerking met AC/DC. Naast de game zal er ook een enorme marketingsactie ondernomen worden met t-shirts, nieuwe gitaren en faceplates.
Het is alleen onbekend of het hier om downloadbare content gaat of een standalone product.



Column: Bellen met Briatore

Met lede ogen heeft Dieter Mateschitz, de eigenaar van Red Bull, de Grand Prix van België aangezien. Het resultaat was niet eens onbevredigend, met drie man in de punten (al hadden de auto's wat vaker in beeld genomen mogen worden, wat hem betreft), maar er zit hem toch iets dwars. Hij pakt z'n telefoon en belt met Briatore.

Flavio? Hey, met Dieter. Hoe is 't nou? Goed? Mooi. Ja, ik zag jouw jongen ook net niet op het podium terecht komen. Jammer ja.

En, bevalt 't getrouwde leven een beetje? Niet? Hm, nee. Nee, ik denk niet dat er in een huwelijkscontract iets over proefperiodes staat. Nee, dat is niet gebruikelijk. Als 't niet meer bevalt gewoon inruilen voor een nieuw model. Ja, dat kost meestal wel geld ja. Of je moet iemand vinden die 'r voor een leuk prijsje wil overnemen. Ja joh, er is altijd wel ergens een eenzame ziel die blij wordt met zo'n afdankertje. Nee ziel. Z-I-E-L. Niet Seal. Nee, die heeft er al één, dat weet ik.

Hee, maar even serieus. Over die motoren. Die van jou. Die waar ik tig miljoen per jaar voor betaal, ja. Nou, eerlijk gezegd niet. Nee, echt niet. Nee, die jongens van het Light team stuiven er ondertussen voorbij alsof ze stil staan. Nee, ik denk niet dat het daar aan ligt. Nou ja... misschien aan Coulthard, maar niet aan Webber. Hoor 'es – je hebt me Webber zelf aanbevolen. Ja maar toch niet alleen vanwege de commissie?

Ok, maakt niet uit, volgens de speed-traps en de kenners zijn de Renault motoren nu ook veel langzamer dan de Ferrari's. Ja, ik heb gezien dat je er over geklaagd hebt in de pers, maar daar worden mijn auto's niet sneller van. Wat ik wil? Dat jullie ook de motoren sneller maken, natuurlijk! Hoezo tegen de geest van de reglementen? Volgens mij had jij er vroeger nooit moeite mee om iets te doen tegen de geest van de wet. Sterker nog, volgens mij had jij vroeger ook nooit veel te schaften met de letter van de wet. Ik weet dat dat nooit bewezen is, maar daar gaat het even niet om, die motoren moeten sneller worden.

Ja, Flavio, ik snap dat daar een prijskaartje aan hangt, ik had niet anders verwacht. Hoeveel wil je? Wat? Nee, Vettel is niet te koop. Nee, ook niet te huur, te leen, te pacht, te lease of wat dan ook. Ruilen voor Piquet? Probeer je me nou te dissen of wat? Ja, je mag het best proberen, maar eigenlijk zat ik gewoon aan dollars te denken. Euro's ook goed. Hmm... misschien een getal met twee nullen minder? Eén nul minder dan? En krijg ik het KERS er dan ook een beetje competitief bij, of moet ik extra betalen als ik meer dan een standaard fietsdynamo en een oplaadbaar negen-volts batterijtje wil hebben? Ok, mooi. En wat? Van wie? Ik niet, maar ik zal het eens aan David vragen, die heeft haar nummer vast wel.

Steeds vaker met de neus in de digitale krant

Online edities van dagbladen worden steeds belangrijker voor uitgevers. In het eerste kwartaal van 2008 bezochten 5,9 miljoen mensen per maand de gezamenlijke krantensites. Dit is een stijging van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat is de constatering van onderzoeksbureau Atos consulting. Uitgevers van online edities van dagbladen kunnen het bezoek aan hun website een forse impuls geven door te investeren in gebruiksgemak. Daar wordt nogal over geklaagd. Een goede reputatie van de papieren krant resulteert dan ook niet per definitie in hogere bezoekersaantallen van de elektronische editie, zo blijkt uit een onderzoek onder 500 nieuwsconsumenten.

Mannen klikken veel buitenlands, financieel en sportnieuws aan, vrouwen vaker weer en verkeer, familieberichten en shownieuws. Mannen en vrouwen zijn in dezelfde mate geïnteresseerd in binnenlands en regionaal nieuws. Lager opgeleide bezoekers hebben meer interesse in entertainment en ontwikkelingen die zich in hun directe leefomgeving afspelen dan hoger opgeleiden. Jongeren zijn gek op onder meer polls en discussiefora.

Studiefinanciering niet inhouden op bijstand

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) wil niet dat gemeenten alleenstaande ouders in de bijstand korten op hun uitkering als inwonende kinderen studiefinanciering ontvangen. De PvdA-bewindsman laat dit nu onderzoeken.

Hij komt met een landelijke regeling als blijkt dat veel gemeenten, bijvoorbeeld 50 procent, toch vergoedingen voor scholingskosten inhouden op de bijstand. Dat heeft Aboutaleb vandaag de Tweede Kamer toegezegd. Vooral de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks, maar ook het CDA, zijn bezorgd over de kortingen.

De vakcentrale FNV trok hierover eerder dit jaar aan de bel. Volgens PvdA-Kamerlid Hans Spekman betekent het niet alleen een daling van inkomsten voor de gezinnen, maar kan het jongeren ook afschrikken om door te leren.

CD: Levellers - Letters from the Underground

Bij politiek geëngageerde bands zoals de Levellers krijg ik de indruk dat ze alleen presteren onder invloed van een 'slecht' regime. Het leek wel of de folk-rockband uit Brighton nadat Labour-man Tony Blair (na jaren van conservatieve regeringen) in 1997 aan de macht kwam in Groot-Brittannië weinig potten meer kon breken. Maar toen bleek dat Labour langzaamaan Thatcheriaanse trekjes begon te krijgen, herwonnen de Levellers weer de kracht om te vechten voor meer gerechtigheid in deze wereld. Tegenwoordig gemarginaliseerd tot een undergroundband komen nu ze met hun negende album Letters from the Underground.

'Afkomst reljongeren doet er niet toe'

De Amsterdamse voorzitter van stadsdeel Osdorp, de PvdA'er Marjo Teuling, vindt het ongewenst en zinloos dat de afkomst van straattuig wordt benoemd. Dat zegt ze vandaag in het Parool naar aanleiding van uitspraken van burgemeester Job Cohen die vorige week zei dat het vaak ''onze Marokkaanse medeburgers, Marokkaanse jochies'' zijn, die hulpverleners bedreigen.

Volgens Teuling heeft het benoemen van de afkomst geen enkele zin. Als er bij haar in Osdorp wat gebeurt, wordt ook niet vermeld wat de oorsprong is van de daders. ''Bij overlast spreken wij van Amsterdammers of Osdorpers. Die moet je op het rechte spoor brengen en wat hun afkomst is, is daarbij niet interessant.'' De PvdA-stadsdeelvoorzitter vervolgt: ''Het gaat om jongeren die hier zijn opgegroeid en vaak hier zijn geboren. Zo lang je het onderscheid tussen allochtonen en autochtonen blijft benoemen, houd je de verschillen in stand.''

Teuling ziet ook geen toegevoegde waarde van het aanspreken van de Marokkaanse gemeenschap als jongeren van Marokkaanse komaf over de schreef gaan. ''Dan moet je de ouders erop aanspreken en het hele gezin aanpakken. Dan maakt het niet uit waar ze vandaan komen. Het is niet interessant of het om Pietje of Mohammed gaat. Je moet er straatcoaches op afsturen of de gezinsaanpak erop loslaten, maar de afkomst moet je buiten beschouwing laten. Je moet daders aanspreken en eventueel vervolgen. En je moet zorgen dat broertjes en zusjes niet hetzelfde doen.''

Eerder uitte PvdA-stadsdeelvoorzitter Robin de Bood (Geuzenveld-Slotermeer) ook al kritiek op Cohens harde taal. Volgens De Bood zijn de bedreigingen ''onderdeel van de 'straatcultuur''. Overheidspersoneel moet zich daartegen ''wapenen'' en niet elke bedreiging ''letterlijk nemen''.

Gisteren liet het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) weten niet gediend te zijn van wat zij omschrijven als het ''stigmatiseren'' van de Marokkaanse gemeenschap. Binnen de Amsterdamse PvdA-fractie heerst verdeeldheid over de kwestie. Een deel meent dat Cohen onterecht een verband heeft gelegd tussen criminaliteit en etniciteit. Een andere groep vindt het juist goed dat hij zich duidelijk heeft uitgesproken.

Zie ook de video rechtsboven van dit bericht.

Onderzoek naar problemen jeugd

Er komt een onderzoek naar de oorzaak van de groei van het aantal jongeren met ernstige problemen. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maakt zich grote zorgen over die stijging, zei hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het aantal jongeren dat een beroep doet op bijvoorbeeld jeugdzorg, een Wajong-uitkering voor gehandicapten of het speciaal onderwijs stijgt snel. Niemand weet precies hoe dat komt. "Ik heb hier al langer een onbehaaglijk gevoel over", zei Rouvoet. Hij gaat in het kabinet bespreken hoe het onderzoek er komt uit te zien.

Voorzitter Hans Kamps van de MOgroep, de brancheorganisatie voor onder meer de jeugdzorg, luidde eerder deze week in de Volkskrant de noodklok over de groei van het aantal jongeren met ernstige problemen. Kamps, ook kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), sprak van 'een bom onder de samenleving'. De SER zou onderzoek moeten doen naar de oorzaken van de stijging.

De Tweede Kamer deelt de zorgen van Kamps. "We moeten weten wat er aan de hand is", zei PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti. Rouvoet laat momenteel al onderzoeken wat precies de problemen zijn van de jongeren die op de wachtlijst staan voor de jeugdzorg. Ook daarover zijn nu geen gegevens beschikbaar.

Rouvoet kreeg tijdens het debat in de Kamer steun voor zijn aanpak van de wachtlijsten voor de jeugdzorg. Eerder deze week maakte hij bekend dat er de komende twee jaar zo'n tweehonderd miljoen euro extra komt voor het wegwerken van de wachtlijsten. De helft van het geld komt van Rouvoet. De rest wordt opgehoest door de provincies, die gaan over de jeugdzorg. De wachtlijsten moeten eind volgend jaar zijn weggewerkt. Per 1 juli waren er 3911 jongeren die al langer dan negen weken op een wachtlijst stonden.

Slachtoffers schietpartij A73 afkomstig uit Oss

Het slachtoffer dat omkwam bij de schietpartij die gisteren plaatshad op de snelweg A73 bij Nijmegen, was een 33-jarige man uit Oss. De gewonde is een 24-jarige inwoner van diezelfde plaats. Dat meldde de politie vandaag.

De twee zaten in een auto die gisteren om drie uur 's nachts werd beschoten op de A73 in noordelijke richting. Op de snelweg lagen tientallen hulzen en kogels. "Er heeft zich daar flink wat afgespeeld", aldus een politiewoordvoerder. Bewoners van een naastgelegen wijk konden de schietpartij horen.

De politie heeft de 24-jarige man, die lichtgewond raakte, inmiddels gehoord over de toedracht van de schietpartij. De politie wil alleen kwijt dat de slachtoffers eerder die avond en nacht in Venlo waren.

De snelweg A73 was gisteren een groot deel van de dag gesloten in verband met een grootschalig politieonderzoek. Over een aantal kilometers werden sporen gevonden die met de schietpartij te maken hadden. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Hadouir nog niet terug op het voetbalveld

Roda JC-coach Raymond Atteveld kan zondag, in de uitwedstrijd tegen Ajax, nog niet beschikken over Anouar Hadouir.

De aanvallende middenvelder is nog altijd niet hersteld van een operatie aan zijn meniscus. "Hoewel we verwachtten dat Anouar vorige week in het oefenduel met Anderlecht mee kon doen, zit hij nu nog niet bij de groep," aldus Atteveld die nog niet kon zeggen wanneer Hadouir wel weer inzetbaar is.

Lindenbergh kan naar eredivisionist

Olaf Lindenbergh keert mogelijk toch terug op het hoogste niveau. De middenvelder is in verregaande onderhandeling met een club uit de Eredivisie. Om die reden wees Lindenbergh deze week een aanbieding van FC Dordrecht af.

Lindenbergh, die in het verleden voor Ajax en AZ speelde, zit zonder club sinds hij deze zomer geen nieuw contract aangeboden kreeg bij Sparta. Vorige week liet hij in het AD nog weten dat hij dolgraag weer aan de slag wilde in de Eredivisie. "Met mijn ervaring kan ik voor veel clubs uit de eredivisie nog een nuttige kracht zijn. Daarom vreet het aan me dat de voetbalwereld me kennelijk is vergeten. Misschien denken clubs dat ik met mijn verleden bij Ajax te duur ben, maar dat is dan een misverstand."

Met welke club uit de Eredivisie Lindenbergh in gesprek is, is nog onduidelijk.

Pang en Jie bereiken laatste 16 in Taiwan

Tijdens de ‘Yonex Open Chinese Taipei 2008’ hebben Eric Pang (8) en Yao Jie (4) de achtste finales bereikt.

Eric Pang won na een vrije eerste ronde met 21-11, 19-21, 21-16 van de Japanner Hiroyuki Saeki. In de achtste finale ontmoet hij opnieuw Japanse tegenstand: Takuma Ueda.

Bij de vrouwen zit Yao Jie eveneens bij de laatste 16. De nummer 17 van de wereld klopte de Indonesische Sisca Ratnasari met 22-20, 21-17. De volgende tegenstandster van de vriendin van Pang is Soratja Chansrisukot uit Thailand

De Taiwan Open is een van de zwaarst bezette toernooien op de prof kalender. Mia Audina wist in 2003 het toernooi nog te winnen.

Drie Nederlandse tennisters naar halve finale

Bij de Paralympics hebben drie Nederlandse vrouwen zich geplaatst voor de halve finales bij het rolstoeltennis.

Esther Vergeer won met 6-0 en 6-2 van de Chinese Dong Fuli. Jiske Griffioen had een game meer nodig en won met 6-3 en 6-0 van de Amerikaanse Beth Arnoult. De als tweede geplaatste Korie Homan won met tweemaal 6-1 van de Chinese Hu Dandan.

Vergeer en Griffioen spelen in de halve eindstrijd nu tegen elkaar en Homan moet het opnemen tegen de als vijfde geplaatste Florence Gravellier uit Frankrijk.

Honkballers Pioniers winnen gestaakte wedstrijd

De honkballers van Pioniers hebben woensdag de gestaakte wedstrijd tegen Kinheim met 8-5 gewonnen. Het duel werd in mei bij 5-5 in de zesde inning stilgelegd vanwege een massale vechtpartij en dat leidde weer tot getouwtrek in de bondsburelen. De KNBSB wilde Kinheim de zege toekennen, maar dat kon Pioniers nog net voorkomen.

De tuchtcommissie wees Pioniers in eerste instantie als schuldige aan van de vechtpartij en kende Kinheim een reglementaire 2-0 zege toe. Pioniers ging met succes in beroep, maar het bestuur van de KNBSB wil daar niet aan omdat de scheidsrechter ter plaatse al een schuldige had aangewezen. Toen Pioniers met een kort geding dreigde, ging de bond overstag en werd besloten het duel uit te spelen. Pioniers was in de drie resterende innings met 3-0 te sterk en won dus uiteindelijk met 8-5 van Kinheim.

O'Grady langer bij CSC

Stuart O’Grady rijdt ook in 2009 en 2010 bij CSC. De 35-jarige verlengde zijn contract bij de Deense wielerploeg.

"Ik kon het me simpelweg niet voorstellen om voor een andere ploeg te rijden. Ik zit nu bij het beste team. De resultaten die ik hier heb behaald zou ik waarschijnlijk elders niet hebben bereikt," aldus de Australiër die eerder reed voor GAN, Crédit Agricole en Cofidis.

Ook de manager van het team, Bjarne Riis, is blij met het langere verblijf van O'Grady bij de ploeg. "Stuart is van grote waarde voor het team. Hij heeft veel ervaring en kan een klassieker of een Touretappe beslissen."

Geen toestemming voor nieuwe kerncentrale

Het kabinet geeft energiebedrijf Delta geen toestemming om een nieuwe kerncentrale te bouwen. Minister Jacqueline Cramer van Milieu heeft dat vandaag gezegd voor BNR Nieuwsradio.

Delta kondigde deze week aan een vergunning te willen aanvragen voor de bouw van een tweede centrale in Borssele. Maar volgens Cramer krijgt het bedrijf die niet. "Het coalitieakkoord is klip en klaar duidelijk. Wij zullen geen besluiten nemen over de bouw van nieuwe kerncentrales."

Energiebedrijf Delta krijgt geen toestemming voor bouw kerncentrale (foto: ANP)

"Geen doping, maar middel tegen haaruitval"

De paralympiër Ahmet Coskun, waarvan gisteren werd bekend dat hij betrapt is op doping, heeft een opmerkelijke verklaring over zijn vermeende gebruik van doping. Volgens de Duitser zat het middel in een product dat hij gebruikt tegen zijn haaruitval.

Coskun testte buiten competitie op 23 augustus positief en werd meteen het olympisch dorp uitgezet. Hij zou het middel Finasteride gebruikt hebben.

Ubisoft geeft games ondertitels

Vanaf heden zal ontwikkelaar Ubisoft al haar games volledig voorzien van ondertitels. Het idee hierachter is dat ook doven en slechthorenden zonder problemen de spellen kunnen spelen.

Waar voorheen Assassins Creed en Rainbow Six Vegas 2 het nog zonder kleine lettertjes moesten stellen, zal vanaf nu elk spel dat Ubisoft intern ontwikkelt niet alleen hoorbaar, maar ook leesbaar zijn. De eerste games die aan Ubisofts eigen eis gaan voldoen, zijn Far Cry 2, Prince of Persia en Shaun White Snowboarding.

Hiervoor zal Ubisoft wel enkele game-engines moeten aanpassen. Ook zal vanaf het begin van de ontwikkeling van een game al rekening gehouden moeten worden met de ondertiteling.


Of de ondertitels ook in andere talen beschikbaar zullen zijn, is niet bekend

Ritzege, leiderstrui Vandevelde

Christian Vandevelde is de nieuwe leider in de Ronde van Missouri. De Amerikaan won de 28,6 kilometer lange individuele tijdrit rond Branson en nam de leiderstrui over van de Brit Mark Cavendish .

Vandevelde reed een tijd van 39.51 en was daarmee 21 seconden sneller dan de Australiër Michael Rogers. Rob Ruygh (Sparkasse) was met de 37e plaats op bijna vier minuten achterstand de beste Nederlander.

Noorduin zevende bij discuswerpen

Willem Noorduin is bij de paralympics zevende geworden bij het discuswerpen, klasse F35/36. De Nederlander kwam tot een afstand van 32 meter en 60 centimeter.

Het goud ging naar de Chines Guo Wei die met 54,13 een nieuw wereldrecord worp.

Noorduin komt later dit toernooi nog in actie bij het kogelstoten. Tijdens de paralympics van 1988, 1992, 2000 en 2004 veroverde hij al driemaal goud, vijf keer zilver en eenmaal brons.

Stelende moeder stalt kind bij McDonald's

Een 37-jarige vrouw uit Tilburg liet gisteren tijdens een strooptocht in Den Haag haar 6-jarige dochtertje achter in de McDonald's aan de Grote Marktstraat. De moeder had gezegd dat het meisje even moest wachten, zo maakte de politie vandaag bekend.

Het kind zat twee uur zonder haar moeder in het restaurant, waarop de politie werd gewaarschuwd die het meisje meenam naar het bureau. Daar werd ze al snel met haar moeder herenigd: agenten brachten de vrouw net binnen omdat ze was aangehouden voor winkeldiefstal. De vader heeft het meisje opgehaald.

Van Marwijk: "Bonuspunten"

Na de overwinning van gisteren van het Nederlands elftal op Macedonië had bondscoach Bert van Marwijk het over bonuspunten.

“Het is moeilijk voetballen hier. Niet voor niets is Schotland in Skopje onderuit gegaan. Ik kan me daar na deze wedstrijd iets bij voorstellen,” aldus Van Marwijk die na een lastige avond daarom tevreden was met de 2-1 eindstand. "Aanvankelijk zijn we te veel meegegaan met het opportunistische spel van onze tegenstander. Tegen het einde van het eerste deel kregen we meer rust in ons voetbal. Dat is na de hervatting voortgezet.”

“Door die tegentreffer werd het aan het slot toch nog even spannend. Toch hebben we ook in die fase de mogelijkheden gehad om verder uit te lopen. Wij hadden steeds de betere kansen.”

Pyromaan 't Zandt vrijgelaten

Johnny B., de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, is op vrije voeten. De rechtbank heeft vanochtend tijdens een pro formazitting besloten zijn voorlopige hechtenis op te heffen.  B. zat sinds december vorig jaar vast op verdenking van negen brandstichtingen in het dorp.

De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis op te heffen, omdat de kans aanwezig is dat de straf van B. lager uitvalt dan de periode die hij al vast zit. De rechter zegt zich wel te realiseren dat het ernstige feiten betreft en dat de inwoners van 't Zandt geschokt zullen reageren op het besluit. Ook het feit dat de voorlopige hechtenis van B. slechts gebaseerd was op twee strafbare feiten, brandstichting en een poging daartoe, deed de rechter besluiten B. voorlopig op vrije voeten te stellen.

Tijdens de zitting bleek verder dat de poederbrieven die naar aanleiding van de reeks branden werden verstuurd, waarschijnlijk door B. zelf zijn geschreven. De brieven werden in mei vorig jaar verstuurd naar onder meer regionale media en inwoners van 't Zandt. De schrijver ervan claimde in de brief dat hij de brandstichter was en eiste vrijlating van Johnny B.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten. Hoewel het DNA niet op alle enveloppen is teruggevonden, gaat het NFI ervan uit dat ook de andere brieven door B. zijn geschreven.

B. ontkende vandaag de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven werden verstuurd al vast zat. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden.

B. deed indertijd op TV Noord heldhaftig verslag van een brand die hij had weten te voorkomen

'Arshavin komt, Podolski gaat'

Bayern München hoopt in de winterstop Lukas Podolski te verkopen aan Real Madrid of Manchester City. Met de verkoop van de international hoopt de Duitse kampioen Andrei Arshavin aan te trekken.

Arshavin kost normaal meer dan Podolski opbrengt, maar de interesse van het rijke Manchester City zou hier wel eens verandering in kunnen brengen. Real Madrid heeft echter niet veel hoop op de komst van de aanvaller. "Ik denk niet dat Bayern Podolski laat gaan," aldus technisch directeur Predrag Mijatovic.

Podolski kwam in 2006 naar Bayern, maar lijkt dit seizoen wederom genoegen te moeten nemen met een plaats op de bank. De international werd deze zomer gelinkt aan onder meer Tottenham Hotspur en AS Roma, maar tot een transfer kwam het niet.

Ook Arshavin kwam niet weg bij Zenit St. Petersburg, maar hoopt nog altijd op een transfer naar een Europese topclub. Een probleem: de Rus moet minimaal 30 miljoen euro opbrengen.

Man hakt met bijl in op meubilair CWI Delft

Een woedende man heeft zich vanochtend met een bijl uitgeleefd op het interieur van het zogeheten Werkplein in Delft, waarin het UWV en CWI zijn gevestigd. Hij vernielde een aantal deuren, meubels en computers. De gemeente laat weten in het duister te tasten over de motieven van de man. Niemand raakte gewond.

De man was rond 09.30 uur de 'beursvloer' van het Werkplein opgeglipt. Medewerkers hebben de aanwezige klanten snel van de vloer weggeleid en de man gekalmeerd. Hij leverde zijn bijl in toen de politie arriveerde. De man is aangehouden.

Het Werkplein blijft de rest van de dag gesloten vanwege onderzoek door de politie. De aanwezigen kunnen een beroep doen op slachtofferhulp. Wethouder Saskia Bolten kwam direct na het incident aangesneld.

Cafélucht negen keer schoner door rookverbod

De luchtkwaliteit in de horeca is sinds het rookverbod aanzienlijk verbeterd. De schadelijke concentratie fijnstof in horecagelegenheden ligt na de invoering van het verbod negen keer lager dan ervoor. Dat hebben metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uitgewezen, meldt de VWA vandaag.

De fijnstofdeeltjes PM2.5 kunnen voortkomen uit tabaksrook en zijn slecht voor de gezondheid. Volgens de VWA is uit metingen bij 61 horecagelegenheden gebleken dat voor 1 juli de concentratie PM2.5 488 milligram per kubieke meter bedroeg. Na de invoering van het rookverbod was dat gehalte gedaald naar 54. Dat is overigens altijd nog meer dan de volgens de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit toegestane 25 milligram per kubieke meter.

Gisteren werd bekend dat een op de zes kroegen zich niet aan het rookverbod houdt. De VWA kondigde dan ook aan meer controles uit te voeren in cafés. In de horeca als geheel wordt het rookverbod in 95 procent van de gevallen nageleefd. Nederland telt 65.000 horecagelegenheden. De VWA wil er dit jaar 17.000 controleren.

Zo'n 25 kroegen in Tilburg en omstreken besloten eerder deze week dat in hun kroeg weer mag worden gerookt. De eigenaren van voornamelijk kleine cafés kondigden aan gezamenlijk het rookverbod te negeren, schreef Omroep Brabant. Om de eventuele boetes te betalen, hebben de kroegbazen geld bij elkaar gelegd. (Zie ook de video rechts van dit bericht).

Gameplaybeelden Warhammer 40K: Space Marine gelekt

Jaren geleden besloot een bedrijf genaamd Games Workshop om hun succesvolle tabletop strategygame Warhammer naar de verre toekomst uit te breiden met Warhammer 40.000. Beide franchises waren erg succesvol en worden tot de dag van vandaag nog gespeeld. Bovendien bieden ze inspiratie voor gamedevelopers.
De jongste toevoeging aan de reeks videogames die op Warhammer 40.000 gebaseerd zijn is Warhammer 40.000: Space Marine. THQ heeft deze game nog niet officieel aangekondigd, maar de eerste gameplaybeelden zijn nu gelekt. In deze game vecht je als Space Marine voor The Empire, de menselijke factie in de intergalactische oorlog die in de toekomst woedt.

De game is een third person shooter waarbij de focus zowel op ranged combat als melee combat ligt. Space Marines zijn namelijk niet alleen uitgerust met zware guns, maar ook met zwaarden en kettingzagen om aliens die te dichtbij komen snel te kunnen afslachten. In onderstaand filmpje kun je bekijken hoe dat in-game er uit zal zien.

Mocht het filmpje niet werken, dan kun je hier kijken.

Aangezien de game nog niet officieel is aangekondigd kunnen we slechts gissen naar de platforms waarvoor de game ontwikkeld wordt. Het filmpje is er een van de Xbox 360-versie, dus het is redelijk zeker dat de game naar de console van Microsoft zal komen. De geruchten gaan dat de game ook op de PC en PlayStation 3 uit zal komen.

Opmerkelijke vondst in Peruaans graf

Archeologen hebben in Peru tussen de overblijfselen van een geofferde vrouw het kaakbeen van een foetus gevonden. Dat hebben ze gisteren gezegd.

De archeologen doen opgravingen in Chotuna Chornacap, een heilige plaats uit de Lambayeque-cultuur. Die cultuur vierde hoogtij tussen 800 en 1350, voor de opkomst van de Inca's. Het kaakbeen werd gevonden in een graf waarin nog drie andere vrouwen lagen, alsmede een aantal geofferde lama's.

Volgens de Peruaanse Inca-kenner Walter Alva was het in de tijd vóór de Inca's hoogst ongebruikelijk dat zwangere vrouwen werden geofferd: "Het idee van vruchtbaarheid werd alom gerespecteerd, dus het zou hier wel eens om een offer voor een heel belangrijk religieus gebeuren kunnen gaan."

De leider van het archeologisch team, Carlos Wester La Torre, denkt dat de mensenoffers werden gebracht ter gelegenheid van de wederopbouw van de tempel in Chotuna Chornacap, of ter ere van een belangrijk persoon die mogelijk in de buurt begraven ligt. De archeologen hopen ook het graf van die persoon te vinden.

Snelheid op z'n best op nieuwe screens WipEout HD

WipEout HD is de nieuwste telg uit de serie die bekend is geworden op de PSP. Race met onmetelijke snelheden, zonder zwaartekracht, door futuristische circuits in full-HD op 60fps. Het spel zal binnenkort te koop zijn via de PlayStation Store, maar je kan nu al genieten van nieuwe screenshots.







WipEout zal als eerste spel je de mogelijkheid geven om je schepen te besturen via de SIXAXIS wireless controller’s motion sensing technology. Er zijn diverse circuits uit de vorige delen gepakt en vanaf de grond af opnieuw opgebouwd om volledig gebruik te maken van de grafische kracht van de PS3. Verder zal WipEout HD vijf verschillende spelmodes bevatten: Single Race, Tournament, Time Trial, Speed Lap and Zone Mode. Tot slot zal het mogelijk zijn om met zeven anderen online tegen elkaar te racen.

Anti-islambetoging Vlaams Belang verboden

De extreem-rechtse Belgische partij het Vlaams Belang mag vandaag geen betoging houden tegen de islam of ter herdenking van de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001. De partij van Filip Dewinter wilde in de Belgische hoofdstad Brussel een protest houden.

De burgemeester van Brussel, de socialist Freddy Thielemans, had de manifestatie eerder al verboden omdat hij vreest voor rellen tussen betogers en allochtonen. De burgerlijke rechtbank en de Raad van State hebben gisteren in een beroepszaak besloten dat dit verbod gerechtvaardigd is. 

Vlaams Belang-voorzitter Dewinter noemt de beslissing "laf" en zegt vandaag een symbolische actie te zullen houden.

DVD: 10,000 BC

Mensen die wel van een lekker potje spektakel houden, zitten bij Roland Emmerich aan het juiste adres. Films als Independence Day, Godzilla and The Day After Tomorrow staan dan misschien niet bekend om hun diepgang, maar met deze blockbusters achter zijn naam staat Emmerich wel garant voor een ontspannend avondje spektakel. Zijn laatste grote project draaide begin van dit jaar wereldwijd in de bioscopen. 10.000 BC is nu op dvd verschenen. Voor diegene met een fatsoenlijke thuisbioscoop valt er nog wel wat te genieten, maar zonder de overweldigingskracht van een beetje bioscoop worden de tekortkomingen van deze film wel pijnlijk duidelijk.


Grossier in verkeersovertredingen klemgereden

Een 41-jarige man uit Nieuwegein is gisteravond klemgereden door de politie, nadat hij met te hoge snelheid op de A12 reed. De man bleek al de nodige verkeersovertredingen op zijn naam te hebben staan en reed terwijl zijn rijbewijs was ingetrokken. Ook gaf hij een valse naam op, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vandaag. De bestuurder reed gemiddeld zo'n 180 kilometer per uur op de snelweg.

De man passeerde bij Bunnik met 172 kilometer per uur een onopvallende videoauto van het KLPD. De politie wilde hem daarop aanhouden, maar de man reed door. Met nog hogere snelheden, tot 210 kilometer per uur, maakte hij de A12 onveilig.

De politie besloot hulp in te schakelen, waarna de man rond 22.30 uur bij Driebergen door drie auto's kon worden klemgereden. Hierbij raakte niemand gewond. De inzittenden, de 41-jarige bestuurder, een 20-jarige man en een 14-jarige jongen, werden aangehouden.

De bestuurder verklaarde dat hij was gebeld dat zijn vrouw was flauwgevallen en dat hij nog een invalide dochter thuis had zitten. Na onderzoek van de politie bleek hier niets van waar te zijn. Later verklaarde de man bang te zijn om gepakt te worden, omdat hij dacht dat hij nog veel boetes open had staan. De man was na diverse verkeersovertredingen wel een bekende van de politie, maar van openstaande boetes was geen sprake. De bestuurder is bekeurd en het drietal is na verhoor vrijgelaten.

'Pyromaan 't Zandt verstuurde zelf poederbrieven'

De poederbrieven die werden verstuurd naar aanleiding van de reeks branden in het Groningse dorpje 't Zandt zouden door verdachte Johnny B. zelf zijn geschreven. Dat bleek vanochtend op de pro formazitting voor de rechtbank in Groningen.

De brieven werden in mei vorig jaar verstuurd naar onder meer regionale media en inwoners van 't Zandt. De schrijver ervan claimde in de brief dat hij de brandstichter was en eiste vrijlating van Johnny B.

B. deed indertijd op TV Noord heldhaftig verslag van een brand die hij had weten te voorkomen

'Alarmfase' bij de PvdA

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft tijdens een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren gezegd dat haar partij in een alarmfase verkeert. Alle geledingen binnen de sociaaldemocraten zouden op scherp staan vanwege de historisch lage score die de partij momenteel in de diverse peilingen scoort.

Volgens haar wordt er gewerkt aan een 'reanimatieplan'. Wouter Bos staat overigens niet ter discussie: ''Hij doet het heel goed op Financiën. Sinds de zomer hebben we de weg omhoog weer te pakken. Het kabinet komt met allerlei interessante plannen.''

Hamer zegt dat haar partij nooit zal verdwijnen omdat er altijd wel minimaal 5 zetels zullen worden gehaald. In de laatste peiling van Maurice de Hond scoorden de sociaaldemocraten 15 zetels.

De reden dat de PvdA virtuele klappen krijgt, komt volgens Hamer doordat politici van alles beloven. ''Omdat ze het niet kunnen waarmaken, levert dat veel boosheid bij de kiezers op. En die woede van de kiezers komt vooral bij ons terecht. Want wij zijn toch het meest de partij van de gewone mensen.''

Alanya stoort zich aan bikini's

In de ook onder Nederlandse toeristen populaire Turkse badplaats Alanya zouden vrouwelijke vakantiegangers geen bikini meer moeten dragen. Dat vinden diverse lokale politici die zich zorgen maken om het 'morele verval'. "De toeristen lopen zelfs in straten, steegjes en markten bijna halfnaakt rond", zo zegt Hilmi Arikan van de conservatieve Democratische Partij.

Sükrü Sadullahoglu, gemeenteraadslid namens het islamitisch-conservatieve AKP, stoort zich aan half naakte toeristes die 'zelfs' tijdens de islamitische vastenmaand ramadan in bikini door de stad paraderen. ''Een paar dagen geleden sprak ik in het centrum nog een dame aan, die daar nog net niet naakt rondliep in haar veel te kleine badpak. Dit beeld wekte bij mij irritatie op, omdat we nu in de vastenmaand zitten. Toen ik haar hiermee confronteerde zei ze dat ze nergens waarschuwingsborden had zien hangen. Dus lijkt het mij geen slecht idee dit in de toekomst wel te gaan doen.''

De burgemeester van Alanya heeft nog niet gereageerd op het voorstel om borden tegen het bikinidragen op te hangen.

Gears of War 2 behind the scenes: sound effects

Eigenlijk zouden alle games standaard 'behind the scenes' footage moeten krijgen. Voor de liefhebber is het altijd leuk om te zien hoe een specifieke game tot stand is gekomen. Bovendien krijg je meer inzicht in wat er allemaal bij komt kijken om een game te ontwikkelen.

Maxim nam een kijken achter de schermen bij Gears of War 2. Nu zijn er al een heleboel filmpjes en interviews over deze game gemaakt, maar deze keer wordt het auditieve gedeelte belicht. Het geluid van de guns, de stemmen van de characters en de sound effects. Zeker de moeite waard om te bekijken! Klik op de afbeelding.



Hoe moet een gatling gun klinken?


Dieren verkracht op kinderboerderij

Op een kinderboerderij in Spijkenisse zijn deze zomer drie dieren verkracht. Dat maakte de gemeente gisteravond bekend. Een nog onbekende 'dierenliefhebber' klom in warme nachten bij kinderboerderij De Trotse Pauw over het hek en sloeg toe bij twee schapen en een koe.

De schapen liepen door de penetratie verwondingen op en moesten door een dierenarts worden behandeld. De koe ondervond geen last van het voorval.  De verkrachting van de koe werd ontdekt omdat er een paar kistjes in het onderkomen van het rund waren opgestapeld, zodat de verkrachter en kennelijk beter bij kon.

De politie onderzocht de zaak, maar heeft (nog) geen daders aangehouden. Na elke ontdekte verkrachting werden de dieren enige tijd op stal gehouden, maar omdat het zo warm was, werd dat na enkele dagen al ondoenlijk.

Schumacher naar Quick-Step

De wielerploeg Quick-Step wordt uitgebreid met de Duitser Stefan Schumacher. De wielrenner komt over van Gerolsteiner dat er na dit seizoen mee ophoudt.

De 27-jarige Duitser tekent een contract voor twee seizoenen bij de Belgische ploeg. Teamleider Patrick Lefevere is blij met zijn nieuwe aanwinst. "Ik denk dat Schumacher het type is dat oorlog kan maken in veel klassiekers en ook op rondevlak altijd goed is. Zijn twee tijdritzeges in de Ronde van Frankrijk van dit jaar bewijzen dat. De liefde was wederzijds."

Dansen in onderbroek kost minister de kop

Een minister van de Australische staat New South Wales is gisteren afgetreden naar aanleiding van berichten dat hij op een feestje op zijn kantoor in "een heel kort onderbroekje" had gedanst. De minister, Matt Brown, was net deze week aangetreden als minister van politie. Ten tijde van het feestje, drie maanden geleden, was hij minister van huisvesting.

Het Labour-lid Brown verdedigde zichzelf aanvankelijk door te zeggen dat er niets onbetamelijks was gebeurd op het feestje, maar de premier van New South Wales, Nathan Rees, maakte hem duidelijk dat zijn positie onhoudbaar was. "Ik heb gisteravond tegen de voormalige minister Brown gezegd dat er te veel berichten over hem in zijn ondergoed waren om te kunnen negeren", zei Rees vandaag voor de radio. "Het is te genant voor woorden."

Volgens de krant The Australian danste Brown op het 'dronkemansfeestje' staand op een leren bank in zijn onderbroek op techno.

SP laakt 'gespleten tong' van PvdA

De PvdA spreekt met twee tongen over marktwerking in de zorg. Die beschuldiging uitte SP-fractievoorzitter Agnes Kant gisteravond naar aanleiding van tegenstrijdige verklaringen van PvdA-Kamerleden.

Tijdens een debat met minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zei PvdA'er Mei Li Vos dat haar partij vooralsnog tegen verdere marktwerking in de zorg is. Op hetzelfde moment was elders in het Kamergebouw een debat gaande met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Daar stemde Vos' partijgenoot Eelke van der Veen in met een voorstel van het kabinet om de vrije prijsvorming in ziekenhuizen uit te breiden.

"Ik word helemaal duizelig van het gedraai van de PvdA", vond Kant hiervan. Vos moest toegeven dat zij niet wist dat haar partijgenoot akkoord was gegaan met het voorstel om 34 in plaats van 20 procent van de behandelingen onderwerp van prijsonderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars te laten zijn.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik zei graag te willen weten wat regeringspartij PvdA nu werkelijk vindt van marktwerking in de zorg. "De ziekenhuiszorg is het enige terrein waarop dit kabinet de marktwerking wil uitbreiden. Dan is het tamelijk cruciaal wat de PvdA vindt."

PvdA'er Van der Veen verklaarde na afloop van beide debatten dat de PvdA tegen verdere marktwerking is, tenzij er een goede reden is om anders te vinden. "Ik denk dat Mei Li Vos dat ook heeft bedoeld te zeggen."

Volgens Van der Veen is het de vraag of het uitbreiden van de vrije prijsvorming onder marktwerking valt. De PvdA hecht er vooral aan dat ziekenhuizen opdraaien voor de tegenvallers als blijkt dat de afgesproken tarieven niet kostendekkend zijn. Dat heeft Klink gisteren toegezegd.

'Israël vergroot scheiding Palestijnen'

Israël vergroot met zijn beleid de scheiding tussen de Palestijnse gebieden en schendt bovendien internationale wetten. Dat zeggen twee Israëlische mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijk rapport. Het beleid, in gebruik sinds november 2007, maakt het voor Palestijnen zeer moeilijk om tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook heen en weer te reizen.

Volgens de organisaties B'Tselem en Hamoked worden Palestijnen tot 'illegale inwoners' van hun eigen gebieden gemaakt. Israël probeert vooral te voorkomen dat Palestijnen uit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook naar de Westoever reizen.

In een uitzonderlijk geval kreeg een inwoner van Gaza geen toestemming zijn vrouw te bezoeken, die na in een Israëlisch ziekenhuis van een vierling te zijn bevallen naar de Westoever was gereisd. De vrouw wil niet terugkeren naar de Gazastrook, omdat de omstandigheden daar slecht zijn en ze haar pasgeborenen daar niet aan wil blootstellen.

Ook weigert Israël de adressen te wijzigen van mensen die voor 2000 vanuit Gaza naar de Westoever zijn verhuisd. Deze mensen moeten nu een speciale vergunning aanvragen om hier te wonen. Om de vergunning te krijgen moet aan strenge eisen worden voldaan, trouwen met iemand uit de Westoever volstaat bijvoorbeeld niet. De vergunning is bovendien slechts drie maanden geldig.

Israël zegt dat het beleid is ingevoerd nadat Hamas vorig jaar in de Gazastrook aan de macht kwam. Na de machtsovername riep Israël het gebied uit tot 'vijandige entiteit' en blokkeerde het gebied samen met Egypte, dat in het zuidwesten aan Gaza grenst. In de Gazastrook wonen 1,4 miljoen Palestijnen.

Om verandering in de situatie te brengen moet de gematigde Palestijnse premier Mahmoud Abbas volgens Israël de controle over Gaza terugwinnen. Tot die tijd is het alsof er onderhandeld wordt met 'een halve man', aldus een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken.

De Westoever en de Gazastrook worden door Israëlisch grondgebied van elkaar gescheiden. Samen met delen van Jeruzalem maken de Palestijnen aanspraak op deze gebieden voor een toekomstige Palestijnse staat. Sinds het mislukken van vredesonderhandelingen in 2000 heeft Israël het reizen tussen de twee gebieden steeds verder bemoeilijkt.

Volgens het rapport van de mensenrechtenorganisaties is het vergunningenbeleid een wetteloze beslissing van de Israëlische regering, die bewoners van de bezette Palestijnse gebieden tot 'illegale bewoners' van hun eigen huizen maakt. B'Tselem schat dat honderden Palestijnen door de regels worden getroffen.

Peiling: angst voor aanslag historisch laag

De angst voor een terroristische aanslag in Nederland is sinds 11 september 2001 niet zo laag geweest. Zo'n 27 procent van de Nederlanders is bang voor een aanslag, meldt Maurice de Hond op basis van een peiling. In 2005, kort na de aanslagen in het Londense openbaar vervoer, was dat nog 55 procent.

De helft van de ondervraagden denkt, net een jaar geleden, dat de wereld nu onveiliger is dan kort na de aanslagen in 2001. Ook is 42 procent van mening dat de Nederlandse overheid de burger niet goed beschermt tegen eventuele aanslagen. Drie op de tien Nederlanders vinden dat Nederland hierin slechter is dan de Verenigde Staten.

Fallout 3 zonder echte drugs

Bethesda Softworks heeft toegegeven dat ze Fallout 3 internationaal gaan aanpassen. Aanvankelijk zou deze aanpassing alleen gelden voor Australië, om de game zo door de rating heen te krijgen, maar Peter Hines van Bethesda Softworks heeft verklaard dat ze deze veranderingen in alle games gaan doorvoeren.

Maar wat is er nu precies veranderd? De game bevatte referenties naar drugs die ook in het echt bestaan, zoals morfine. Deze drugs zullen worden vervangen met fictionele drugs, zoals "Med-X". Hines verklaarde gelukkig ook dat naast deze aanpassing de game volledig hetzelfde zal blijven. Wel zei hij eerder dat de game ook geen naaktheid of kindermoorden zal bevatten.

Fallout 3 staat gepland voor 31 october op de Xbox 360, PS3 en PC.



Nou als dit geen junkie is dan weet ik het niet meer

Scooterrijder overleden bij mogelijke stunt

Een nog onbekende jongeman is gisteravond in Utrecht overleden na een ongeluk met zijn scooter. De politie kreeg rond 19.30 uur een melding dat zich een groep scooters en motors in het Griftpark had verzameld. Bij aankomst bleek een van de aanwezigen zwaargewond, meldt de politie. Hij overleed in een ziekenhuis.

De politie heeft een auto in beslag genomen en de bestuurder meegenomen voor verhoor. Hij wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij stunts die de groep uitvoerde. Er zijn geruchten dat de aanwezigen aan het stunten waren en dat de stunts werden gefilmd, maar ook dat kan de politie niet bevestigen.

Of het slachtoffer zelf stuntte is ook onbekend. Het is volgens de politie nog niet bekend of de man zelf onderuit is gegaan of is aangereden. Volgens RTV Utrecht werkten de aanwezigen mee aan opnamen voor een videoclip van de Utrechtse rappers van 3D Entertainment.

Spanje wil chemische castratie voor pedofielen

Spanje is van plan veroordeelde pedofielen en verkrachters de keuze voor chemische castratie voor te leggen. Dat maakten de ministers van binnenlandse zaken en justitie gisteren bekend. Zij stelden tevens voor recidivisten van seks- en terreurmisdrijven tot twintig jaar na hun vrijlating te volgen.

De wetsvoorstellen worden in de herfst aan het parlement voorgelegd, maar het kan maanden duren voor zij uiteindelijk goedgekeurd worden.

Andere Europese landen zoals Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden bieden veroordeelde seksmisdadigers al aan op vrijwillige basis medicijnen te gebruiken die de geslachtsdrift beperken, de essentie van chemische castratie.

De Poolse premier Donald Tusk maakte deze week bekend wetgeving te willen doorvoeren die veroordeelde pedofielen als onderdeel van de straf aan gedwongen castratie onderwerpt. Hij kwam tot het idee na de arrestatie van een man die zijn dochter zes jaar gevangen hield en waarschijnlijk twee kinderen bij haar verwekte.

Oudste hond ter wereld overleden

Dit is Bella, de oudste hond ter wereld. Afgelopen weekend is ze overleden op een leeftijd van 29 jaar, dat is 203 in 'hondenjaren'. Toen Bella drie was kocht David Richardson (76) haar van de RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Sindsdien woonde ze bij hem en zijn partner Daisy Cooper (81) in Derbyshire in Groot-Brittanië.

Richardson heeft geen bewijs dat Bella, een labrador kruising, zo oud is geworden. Maar hij is er zeker van de ze de leeftijd van 29 heeft gered. Bella is gestorven aan een hartaanval terwijl ze met het stel mee op vakantie was. "We gaan altijd naar het zelfde adres op vakantie omdat we dan de honden mee kunnen nemen. Opeens begon Bella te piepen en stortte ze in. We zijn snel naar de dierenarts gegaan maar ze was zo ziek dat we haar in hebben moeten laten slapen." Bella bleef tot op zeer hoge leeftijd een energieke hond. Ze werd alleen, zoals alle oudjes, een beetje grijs.

Volgens het Guinness Book of Worlds is 28 jaar het meest recente leeftijds-record. Dat staat op naam van de Amerikaanse Butch die in 2003 overleed. De oudste hond ooit was de Australische Bluey, een schaapsherder. Hij is net als Bella 29 jaar geworden. Helaas voor Richardson zal zijn hond nooit in het Guinness Book worden opgenomen omdat de ware leeftijd van Bella niet bewezen kan worden. De RSPCA houdt daar namelijk geen nauwkeurige gegevens van bij.

Door: DAG / Sanne van Ettinger


Oudste hond ter wereld overleden (foto: DAG)

Deeltjesversneller 'eist' eerste leven

De veelbesproken deeltjesversneller, de Large Hadron Collider, die gisteren in gebruik is genomen, heeft een eerste leven 'geëist'. Een zestienjarig meisje uit India heeft gisteren zelfmoord gepleegd uit angst dat de wereld zou vergaan door het oerknalexperiment.

Bij het experiment wordt het ontstaan van het universum nagebootst, waarbij volgens critici zwarte gaten kunnen ontstaan die de aarde vernietigen. Het meisje zou zich de afgelopen tijd al redelijk zorgen hebben gemaakt over een mogelijke ondergang van de wereld als gevolg van dit experiment, ondanks dat haar meermaals verteld is dat dit niet zou gebeuren. "We zeiden tegen haar dat ze zich geen zorgen moest maken, maar tevergeefs", aldus haar vader.

Met dank aan BaZzY en zyx1981 voor de submit en TSI voor het herschrijven.

'Borat' wint opnieuw rechtszaak

De makers van de filmkomedie Borat hebben in de Verenigde Staten opnieuw een rechtszaak gewonnen. Een rijleraar en twee docenten van een etiquetteschool hadden de filmmakers voor de rechter gesleept, omdat ze in de film onder valse voorwendselen zouden zijn geïnterviewd.

Ze vingen uiteindelijk bot, omdat ze voor de opnames een verklaring hadden getekend waarin ze beloofden de filmmakers nergens voor aansprakelijk te stellen. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

De succesvolle film over de lompe en onhandige Kazachse journalist Borat, gespeeld door komiek, acteur en beroepsprovocateur Sasha Baron Cohen, leverde een lawine aan rechtszaken op. Figuranten, studenten, een taxichauffeur en zelfs de inwoners van een afgelegen Roemeens dorp dat in de film zat wilden na het uitkomen van de komedie geld zien. Ze hadden aanvankelijk gedacht mee te doen aan een serieuze documentaire.

Tot dusver zijn alle rechtszaken gewonnen door de filmmakers, omdat de filmbeelden volgens de Amerikaanse wet onder het recht op vrije nieuwsgaring vallen.

Nederlandse basketballers voorbij Oostenrijk

Het Nederlandse basketbalteam heeft de tweede EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Oostenrijk nipt gewonnen. De ploeg van bondscoach Gade Kedar won met 58-54, terwijl het na de eerste twee kwarten met 30-14 een aardige voorsprong had.

De basketbalheren verspeelden die voorsprong in het derde kwart waarin veel fouten werden gemaakt. De Oostenrijkers konden terugkomen maar kwamen geen enkel moment op voorsprong. NBA-speler Francisco Elson was de topscorer voor Nederland met twaalf punten.

Film: Wanted

Het gevoel is welbekend: je hebt een saaie baan/studie, je bent blut, je beste vriend/collega gaat vreemd met jouw partner en je hele leven stelt eigenlijk weinig voor. Was je maar een superstoere actieheld met speciale gaven en een paar miljoen op je bankrekening. Het overkomt Wesley Gibson (James McAvoy) in Wanted. Een man met een suffe kantoorbaan, wiens leven verandert als hij door Fox (Angelina Jolie) in aanraking komt met een elitegroep van moordenaars, The Fraternity genoemd. Wesley krijgt het leven dat we allemaal willen hebben. Of toch niet?



'Na Armstrong ook Landis terug'

Floyd Landis heeft te kennen gegeven graag te willen terugkeren in het wielerpeloton na zijn dopingschorsing. Vanaf 31 januari is de schorsing van de Amerikaan voorbij. Volgens de Amerikaanse media heeft Landis al een contract getekend bij het team van Health Net-Maxxis

Opvallend is dat Health Net-Maxxis volgend jaar wordt gesponsord door het Britse Smith & Nephew, dat tevens de fabrikant is van Landis zijn kunstheup. Een woordvoerder van dat bedrijf kan het niet bevestigen, maar wil het ook niet ontkennen.

De 32-jarige Landis werd in 2006 geschorst nadat hij betrapt was op een te hoge testosteronwaarde tijdens de Tour de France. Zijn Tourzege in dat jaar werd hem afgenomen.

Amerikaanse ambtenaren in bed met energiesector

Schandaal bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken: ambtenaren die zich bezighielden met de energiesector hadden seks met vertegenwoordigers van de energie-industrie. Ook namen ambtenaren jarenlang honderden geschenken aan en vierden feestjes met alcohol en drugs.

Dat blijkt uit een rapport dat gisteren is gepresenteerd na twee jaar intern onderzoek. Negentien personen zouden de wet hebben overtreden. Tegen de corrupte ambtenaren die nog in dienst zijn worden stappen ondernomen.

De misstanden deden zich voor bij de dienst die olie- en gasleveranties beheert die de staat ontvangt in ruil voor boorvergunningen aan energieconcerns. Zeker twee medewerkers namen zeker 135 keer geschenken en andere giften aan van vier concerns waarmee zaken werden gedaan, waaronder Shell.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen schade voor belastingbetalers ontstaan.

Pro-Syrische politicus Libanon gedood door autobom

De pro-Syrische Libanese politicus Saleh al-Aridi is gisteravond laat door een aanslag met een autobom om het leven gekomen. Dat meldden media in het Midden-Oosten vandaag.

Het explosief ontplofte toen Aridi bij zijn woning in de plaats Aley, in de omgeving van hoofdstad Beirut, in zijn auto wilde stappen. Zes omstanders raakten gewond.

Aridi behoorde tot de Druzen, een islamitische minderheidsgroepering in Libanon. Hoewel de meeste Druzen tegen de Syrische invloed in Libanon zijn, behoorde Aridi tot de pro-Syrische Democratische Partij.

Middelbare scholen vrij om extra geld te besteden

Middelbare scholen krijgen vrijheid om het extra geld te besteden dat zij krijgen om de kwaliteit van de onderwijs te verhogen. Dat blijkt uit de definitieve regeling voor de investeringen zoals staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag bekend maakt.

Eerder was al bekend geworden dat het voor de komende drie schooljaren om een bedrag van 200 miljoen euro gaat. Over de besteding moeten de scholen wel overleggen met docenten en met leerlingen en hun ouders. Verder moet een deel van de investering ten goede komen aan reken- en taallessen.

Voor een school met rond de duizend leerlingen komt het extraatje neer op in totaal zo'n 200.000 euro. Zij kunnen dit geld bijvoorbeeld besteden aan betere lessen, cursussen voor leraren en goede examens. "Scholen weten vaak zelf heel goed op welke punten ze kunnen verbeteren", aldus Van Bijsterveldt.

Internationale verdeeldheid over 11 september 2001

Zeven jaar na de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten, bestaat internationaal nog steeds veel twijfel over de daders. Dat blijkt uit een onderzoek in zeventien landen, waarvan de resultaten vandaag door WorldPublicOpinion.org zijn gepubliceerd.

Slechts in negen landen gelooft een meerderheid van de bevolking dat de radicaalislamitische organisatie al-Qaeda achter de aanslagen zat, zoals Washington beweert. In islamitische landen en gebieden worden vaak Israël en de Verenigde Staten zelf genoemd. In Egypte stelt 43 procent van de ondervraagden dat Israël de aanslagen pleegde, in Jordanië 31 procent en 19 procent in de Palestijnse gebieden. Van de Turken noemt 36 procent de Amerikanen, van de Palestijnen 27 procent.

In het westen zijn het vooral de Duitsers (23 procent) en Italianen (15 procent) die vermoeden dat Washington de boosdoener was. Van de Britten zegt 26 procent niet te weten wie achter de aanslagen zat.

De Verenigde Staten herdenken vandaag voor de zevende keer de aanvallen met vier gekaapte vliegtuigen, waarbij in totaal bijna drieduizend slachtoffers vielen. De campagne voor de presidentsverkiezingen wordt uit respect voor de doden een dag onderbroken.

De puinhopen na de aanslagen op 11 september 2001  (foto: ANP)

Yfke Sturm geeft zich niet meer bloot

Het Nederlandse topmodel Yfke Sturm wil nooit meer naakt gefotografeerd worden. Dat zegt ze in het nieuwste nummer van het groene magazine Green2.

"Blootfotografie hoeft van mij niet meer. In juli doken er op internet ineens wat topless foto's van me op die ruim twee jaar geleden zijn genomen. Doe mij maar een fotoshoot in een organische beha", aldus het model dat op de catwalk heeft gestaan voor merken als Versace, Giorgio Armani, Calvin Klein, Chanel en Dolce& Gabanna.

In het interview met Green2 wordt ze langs De Groene Meetlat gelegd. Daarin zegt ze niet te weten dat het vliegverkeer schadelijk is voor het milieu. "Ik zit een tot twee keer per week in het vliegtuig, maar ik wist echt niet dat vliegen zo schadelijk is. Nu ik weet dat ik de CO2-uitstoot van mijn vluchten kan compenseren, ga ik me daar zeker in verdiepen."

Als het om eten gaat weet ze precies wat goed is en wat niet. Ze zegt zo veel mogelijk aan het milieu en haar gezondheid te denken. "Ik ben fan van Raw Food, een organische supermarkt bij mij in de buurt. Dat betekent wel dat alles twee keer zo duur is als normaal, maar ik vind het de moeite waard."

Opnieuw panden ontruimd aan Vijzelgracht

De brandweer heeft gisteravond vier panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam na een verzakking ontruimd. Die ontstond door een lek in een damwand die is geslagen voor de aanleg van de metro.

Dat meldde een woordvoerster van het gemeentelijk projectbureau Noord-Zuidlijn. Aan de Vijzelgracht wordt een metrostation gebouwd.

Tientallen bewoners moesten hun woning verlaten. De gemeente zoekt voor hen vervangende accommodatie. De bewoners hebben zelf de brandweer gebeld, omdat het 'monitoringsysteem' niet goed werkte. Dat houdt in dat camera's registreren of de huizen wel of niet verzakken. Om de paar uur worden die beelden geanalyseerd.

Enkele bewoners meldden dat deuren niet meer sloten en dat er flinke scheuren in de muren ontstonden. Een bewoner had het over een meterslange scheur van een paar centimeter breed.

Het gaat niet om dezelfde vier panden die in juni ook al verzakten. De oorzaak daarvan waren de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn in de straat. In een damwand van de bouwput was een lekkage ontstaan, waardoor de grondwaterstand daalde en deze zogeheten wevershuisjes verzakten. De bouw aan de Noord-Zuidlijn lag daarna enkele weken stil, maar ging afgelopen dinsdag weer van start. Volgens de gemeente was de situatie daar weer veilig genoeg voor.

Ontruiming Vijzelgracht na verzakking  (foto: ANP)

Zware aardbevingen treffen Azië

De Indonesische meteorologische dienst heeft vanochtend kortstondig een waarschuwing voor een tsunami gegeven na een zware aardbeving in het oosten van Indonesië. Het epicentrum was bij de Molukken-eilanden. De meldingen over de kracht van de beving lopen uiteen van 6,6 tot 7,6 op de schaal van Richter. De Amerikaanse geologische dienst USGS houdt het op 6,6.

Ook Japan werd vanochtend getroffen door een zware aardbeving. De beving met een kracht van 6,9/7,0 vond plaats in het noordoosten van het eiland Hokkaido. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven, maar dat bleek achteraf overbodig. De golven waren ongeveer slechts tien centimeter hoger dan normaal. Er zijn geen meldingen van slachtoffers bekend.

Gisteren trof een beving van 6,1 op de schaal van Richter het zuiden van Iran. De beving was te voelen vanaf de kust tot in de hoofdstad Teheran. Trouw meldt dat er drie mensen zijn omgekomen en 22 gewond zijn geraakt. Er zou in een aantal gebieden slechts sprake zijn van lichte beschadigingen aan gebouwen. Iran wordt geregeld getroffen door aardbevingen, waarbij veel mensen omkomen. De laatste zware beving met veel doden dateert van 2005, 612 mensen kwamen toen om.

 

Mongolen zijn geweldig!

Weekend! Dáár kijken we naar uit. Tenminste, ik wel. Niet dat werken zo erg is, maar ik kan mij leukere dingen in het leven voorstellen. Weekend, bijvoorbeeld. 

Heerlijk! Ik zette al mijn spulletjes op de kunststof tafel en ging zitten in de tuinstoel. Langzaam slurpte ik wat koffie. Op het moment dat ik mijn voeten op het krukje legde en de eerste krant wilde openslaan, klonk in de verte getoeter. Kan gebeuren.

Obama en McCain zijn Bad Boys in Saints Row 2 trailer

"Weet je, vrede enzo, dat is echt machtig mooi. Echt prachtig weet je. Ik bedoel, waarom kan niet iedereen gewoon blij zijn samen, waarom moeten er vijanden zijn? Kan niet iedereen gewoon ff tof met elkaar zijn enzo? Gewoon je vrijand de hand geven en zeggen: 'Hee, gast, ik ben het met je oneens, maar laten we samen werken aan een betere toekomst! Laten we onze verschillen overstijgen om tot iets mooiers te komen! Laten we samen op pad gaan om de wereld te verbeteren!'"

Nu kan dit gelukkig met Saints Row 2! In een nieuwe trailer wordt duidelijk dat willekeurig geweld zelfs de grootste vijanden samen bindt.

Saints Row 2 wordt 17 oktober verwacht op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

FIFA 2009 demo nu te downloaden.



Net zoals ieder jaar komt EA Sports met een opvolger van het welbekende voetbalspel, in dit geval betreft het de Fifa reeks en zijn wij inmiddels aangekomen bij Fifa 09. Een voorproefje hiervan, in de vorm van een demo is nu dan ook te downloaden.

De demo bevat vier minuten speeltijd, met daarbij zes teams om te spelen: Marseille, Schalke, Real Madrid, Chelsea, AC Milan en Toronto FC. De demo weegt 768 MB en is onder andere te vinden bij onderstaande mirrors:

Officiële mirror
Gamer's Hell


De volledige versie van Fifa 09 zal uitkomen voor de volgende platformen: PS3, 360, Wii, PC, PS2, PSP en de DS.

Uitslagen WK-kwalificatie

Vandaag speelden de Europese landen weer om plaatsing voor het Wereldkampioenschap. Voor enkele landen, zoals Nederland, was het de eerste. Anderen startten afgelopen woensdag al met hun campagne.

Groep 1

Zweden - Hongarije 2-1
55' Kim Källström 1-0
64' Samuel Holmén 2-0
90' Gergely Rudolf 2-1

Albanië - Malta 3-0
45' Erjon Bogdani 1-0
83' Klodian Duro 2-0
89' Ermend Dallku 3-0

Portugal - Denemarken 2-3
42' Nani 1-0
84' Nicklas Bendtner 1-1
86' Deco (Pen) 2-1
90' Christian Poulsen 2-2
90+3' Daniel Jensen 2-3

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Albanië243-0
2Denemarken243-2
3Zweden242-1
4Portugal236-3
5Hongarije211-2
6Malta200-7


Groep 2

Moldavië - Israël 1-2
1' Igor Picusciac 1-0
39' Omer Golan 1-1
45' Klemi Saban 1-2
65' Victor Golovatenko (Moldavië)

Letland - Griekenland 0-2
10' Theofanis Gekas 0-1
49' Theofanis Gekas 0-2

Zwitserland - Luxemburg 1-2
29' Jeff Strasser 0-1
43' Blaise Kufo 1-1
86' Alphonse Leweck 1-2

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Griekenland265-0
2Israël244-3
3Letland232-3
4Luxemburg232-4
5Zwitserland213-4
6Moldavië202-4


Groep 3

San Marino - Polen 0-2
35' Euzebiusz Smolarek 0-1
69' Roman Lewandowski 0-2

Noord-Ierland - Tsjechië 0-0

Slovenië - Slowakije 2-1
23' Milivoje Novakovič 1-0
81' Milivoje Novakovič 2-0
83' Martin Jakubko 2-1

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Polen243-1
2Slovenië243-2
3Slowakije233-3
4Tsjechië110-0
5Noord-Ierland211-2
6San Marino100-2


Groep 4

Rusland - Wales 2-1
22' Roman Pavlyuchenko (Pen) 1-0
67' Joe Ledley 1-1
81' Pavel Pogrebyak 2-1

Azerbeidzjan - Liechtenstein 0-0

Finland - Duitsland 3-3
32' Jonatan Johansson 1-0
38' Miroslav Klose 1-1
43' Mika Väyrynen 2-1
45' Miroslav Klose 2-2
53' Daniel Sjölund 3-2
83' Miroslav Klose 3-3

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Duitsland249-3
2Rusland132-1
3Wales232-2
4Finland113-3
5Azerbeidzjan210-1
6Liechtenstein210-6


Groep 5

Turkije - België 1-1
31' Wesley Sonck 0-1
74' Emre Belözoglu (Pen) 1-1

Bosnië-Herzegowina - Estland 7-0
25' Zvjezdan Misimović 1-0
29' Zvjezdan Misimović 2-0
57' Zvjezdan Misimović 3-0
58' Zlatan Muslimović 4-0
60' Edin D¸eko 5-0
72' Edin D¸eko 6-0
88' Senijad Ibričić 7-0

Spanje - Armenië 4-0
7' Joan Capdevila 1-0
16' David Villa 2-0
79' David Villa 3-0
82' Marcos Senna 4-0

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Spanje265-0
2Turkije243-1
3België244-3
4Bosnië-Herzegowina237-1
5Armenië200-6
6Estland202-10


Groep 6

Kazachstan - Oekraïne 1-3
45' Serhiy Nazarenko 0-1
54' Andriy Svhevchenko 0-2
68' Sergei Ostapenko 1-2
80' Serhiy Nazarenko 1-3

Andorra - Wit-Rusland 1-3
37' Dmitriy Verkhovtsov 0-1
68' Marc Pujol (Pen) 1-1
79' Vitali Rodionov 1-2
89' Aliaksandr Hleb 1-3

Kroatië - Engeland 1-4
26' Theo Walcott 0-1
53' Robert Kovač (Kroatië)
59' Theo Walcott 0-2
63' Wayne Rooney 0-3
78' Mario Mand¸ukić 1-3
82' Theo Walcott 1-4

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Engeland266-1
2Oekraïne264-1
3Wit-Rusland233-2
4Kroatië234-4
5Kazachstan334-6
6Andorra301-8


Groep 7

Faeroer Eilanden - Roemenië 0-1
49' Sorin Ghionea (Roemenië)
59' Răzvan Cociş 0-1

Litouwen - Oostenrijk 2-0
53' Marius Stankevičius 1-0
58' Tomas Danilevičius 2-0

Frankrijk - Servië 2-1
54' Thierry Henry 1-0
64' Nicolas Anelka 2-0
76' Branislav Ivanović 2-1

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Litouwen265-0
2Servië233-2
3Oostenrijk233-3
4Frankrijk233-4
5Roemenië231-3
6Faeroer Eilanden200-3


Groep 8

Montenegro - Ierland 0-0

Italië - Georgië 2-0
17' Daniele de Rossi 1-0
90' Daniele de Rossi 2-0

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Italië264-1
2Ierland242-1
3Montenegro222-2
4Bulgarije112-2
5Cyprus101-2
6Georgië201-4


Groep 9

IJsland - Schotland 1-2
18' Kirk Broadfoot 0-1
59' Barry Robson 0-2
76' Stephen McManus (Schotland)
77' Eiður Guðjohnsen (Pen) 1-2

Macedonië - Nederland 1-2
46' John Heitinga 0-1
60' Rafael van der Vaart 0-2
78' Goran Pandev (Pen) 1-2

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Nederland132-1
2Macedonië232-2
3Schotland232-2
4Noorwegen112-2
5IJsland213-4

Lighthouse Interactive opent eigen webshop

Nederlandse uitgever Lighthouse Interactive heeft besloten distributie van haar games niet meer alleen aan derden over te laten en een eigen webshop te beginnen. Nooit meer zoeken naar die wat obscure adventure, je gaat gewoon naar de webwinkel om de game te bestellen. Niet alleen games kun je via de webshop kopen, maar ook merchandise van games van deze publisher of waardebonnen. Om de opening te vieren worden er binnen Europa geen verzendkosten gerekend bij bestellingen die uiterlijk 30 september gedaan worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.