'Afkomst reljongeren doet er niet toe'

De Amsterdamse voorzitter van stadsdeel Osdorp, de PvdA'er Marjo Teuling, vindt het ongewenst en zinloos dat de afkomst van straattuig wordt benoemd. Dat zegt ze vandaag in het Parool naar aanleiding van uitspraken van burgemeester Job Cohen die vorige week zei dat het vaak ''onze Marokkaanse medeburgers, Marokkaanse jochies'' zijn, die hulpverleners bedreigen.

Volgens Teuling heeft het benoemen van de afkomst geen enkele zin. Als er bij haar in Osdorp wat gebeurt, wordt ook niet vermeld wat de oorsprong is van de daders. ''Bij overlast spreken wij van Amsterdammers of Osdorpers. Die moet je op het rechte spoor brengen en wat hun afkomst is, is daarbij niet interessant.'' De PvdA-stadsdeelvoorzitter vervolgt: ''Het gaat om jongeren die hier zijn opgegroeid en vaak hier zijn geboren. Zo lang je het onderscheid tussen allochtonen en autochtonen blijft benoemen, houd je de verschillen in stand.''

Teuling ziet ook geen toegevoegde waarde van het aanspreken van de Marokkaanse gemeenschap als jongeren van Marokkaanse komaf over de schreef gaan. ''Dan moet je de ouders erop aanspreken en het hele gezin aanpakken. Dan maakt het niet uit waar ze vandaan komen. Het is niet interessant of het om Pietje of Mohammed gaat. Je moet er straatcoaches op afsturen of de gezinsaanpak erop loslaten, maar de afkomst moet je buiten beschouwing laten. Je moet daders aanspreken en eventueel vervolgen. En je moet zorgen dat broertjes en zusjes niet hetzelfde doen.''

Eerder uitte PvdA-stadsdeelvoorzitter Robin de Bood (Geuzenveld-Slotermeer) ook al kritiek op Cohens harde taal. Volgens De Bood zijn de bedreigingen ''onderdeel van de 'straatcultuur''. Overheidspersoneel moet zich daartegen ''wapenen'' en niet elke bedreiging ''letterlijk nemen''.

Gisteren liet het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) weten niet gediend te zijn van wat zij omschrijven als het ''stigmatiseren'' van de Marokkaanse gemeenschap. Binnen de Amsterdamse PvdA-fractie heerst verdeeldheid over de kwestie. Een deel meent dat Cohen onterecht een verband heeft gelegd tussen criminaliteit en etniciteit. Een andere groep vindt het juist goed dat hij zich duidelijk heeft uitgesproken.

Zie ook de video rechtsboven van dit bericht.