Dertig maanden cel geëist tegen neptandarts

Tegen de Haarlemse tandarts die onbevoegd patiënten behandelde, is vandaag dertig maanden gevangenisstraf geëist. Daarvan zijn zes voorwaardelijk met een proeftijd van tien jaar, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Ook eist het OM dat het uiteindelijke vonnis in de media wordt gepubliceerd zodat iedereen op de hoogte is van het bestaan van de 64-jarige man en zijn activiteiten.

De tandarts staat terecht omdat hij van 2003 tot en met 2005 onbevoegd werkte. Hij was daarvoor toen al twee keer veroordeeld door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Tijdens de zitting zijn negen mensen naar voren gekomen die grote schade aan hun gebit opliepen, soms zo erg dat hun hele gebit getrokken moest worden.

Volgens het OM zijn zeker honderd patiënten de dupe geworden. Vorig jaar stuurde de officier van justitie een brief aan het patiëntenbestand van de neptandarts met daarin de vraag wie letsel had opgelopen na een behandeling door de Haarlemmer. Daarop kwamen ruim honderd reacties.

Volgens het OM heeft de tandarts het vertrouwen van zijn patiënten ernstig geschaad. "Ze krabben zich voortaan wel zes keer achter de oren voor ze weer in een tandartsstoel gaan liggen", meldt een woordvoerder.

De uitspraak is over veertien dagen.