Snacksterren voor 'culinair fastfood'

Kok Pierre Wind en schrijver Bart Chabot gaan snackbars belonen voor de fastfood die er wordt gemaakt. Zij ontwikkelden een sterrensysteem, naar het voorbeeld van de Michelinsterren, voor de hedendaagse patatzaak.

De eerste 'oorkondes' zijn vandaag uitgedeeld tijdens de uitreiking van het lees- en snackboek Patatje Oorlog.

Het lijkt droevig gesteld met de snackbars, want van alle zaken die in de top 50 staan hebben er tien één of twee sterren gekregen. Alleen Wassenaar in Scheveningen, Cookers in Bergschenhoek en Snackshop King Lao in Lisse kregen twee sterren. Drie sterren, de culinaire fastfoodtop, werden niet uitgedeeld.

Een zaak met twee sterren is volgens Wind en Chabot een topbedrijf. "Veel van de producten komen uit eigen keuken en klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel." Eén ster is een 'zeer goed bedrijf' waar het vooral gaat om een goede service, al moet het bedrijf wel iets extra's brengen, vinden de kok en schrijver.

Wassenaar in Scheveningen kreeg het hoogste aantal punten: 9,2. "In de kwaliteitssnackbar worden minimaal 42 producten huisgemaakt, van kroket tot lihanboutje. Wat hier op de weinige meters gebeurt is van zeer hoge kwaliteit. Alles is spic en span. Alsof de zaak gisteren is opgeknapt", aldus Wind en Chabot.

Helemaal onderaan, op nummer vijftig, staat cafetaria Hendriks in Meppel met vier punten. "Slappe, vette patat. De kroket ligt in zijn eigen vet te baden op het inmiddels doordrenkte broodje. Geen frikadel zichtbaar onder de enorme hoeveelheid saus. Ook hebben ze nog nooit van vorkjes gehoord, zodat het voor ons onmogelijk wordt om deze frikadel met schone handen op te eten."

Zaken met één ster staan in Echt, Berg aan de Maas, Castricum, Valkenburg aan de Geul, Lochem, Groningen en Reduzum. Drie sterren lijken er pas te komen als er ook patatzaken komen die fruit en groente gaan verkopen en dat kan volgens Wind op allerlei creatieve manieren. 'Tweesterren snackkoning' Albert Verheij van Wassenaar ziet dat wel zitten. "Ik ga eens kijken hoe we dat gaan oppakken."

  (foto: ANP)