Eisen kwalificatie Vancouver liggen klaar

Dizzy-Miss-Lizzy
Het NOC*NSF heeft de normen en limieten voor kwalificatie voor de Winterspelen van Vancouver (2010) al klaarliggen. Voornamelijk de eisen omtrent het langebaanschaatsen zijn voor Nederland van belang maar voor algehele duidelijkheid daarover moet men tot begin oktober wachten.

In internationale wedstrijden kan worden voldaan aan de eisen van het NOC*NSF, maar de schaatsbond KNSB moet eerst de selectiecriteria voor deze wedstrijden bekend maken. Tevens is er een beschermende status te verdienen die van pas kan komen bij het nationaal olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Nu zullen de meesten meeste schaatsers en schaatssters niet wakker liggen van de limieten van zowel NOC*NSF als de ISU. Maar vooral de strijd onderling is hevig, met als hoogtepunt het OKT. Er mogen maximaal tien mannen en tien vrouwen naar de Spelen, verdeeld over vijf afstanden en niet meer dan drie deelnemers per land op een afstand.

Aankomende winter kan alvast een nominatie worden binnengesleept door bij de beste acht in een wereldbekerwedstrijd of het WK-afstanden te eindigen. Mocht bij dit WK- afstanden het podium worden bereikt is de kwalificatiestatus een feit. Vormbehoud toont men door in het olympische seizoen op de genomineerde afstand te eindigen in de top 12 van de wereldbeker. Lukt een kwalificatie deze winter nog niet, is een topachtklassering in de wereldbeker of de eerste plaats bij het OKT in het olympisch seizoen ook voldoende.