Alonso: "Nieuw strafsysteem FIA werkt"

Sally (Tessa)
Nu mengt Renault-rijder Fernando Alonso zich ook in de discussie die gaat over de straf van Lewis Hamilton bij de Grand Prix van België. De Spanjaard zei dat het nieuwe strafsysteem van de FIA dus werkte, nu de stewards van Spa deze beslissing hebben genomen.

De FIA heeft voor dit seizoen het systeem voor de stewards aangepast. Alonso legde aan een aantal journalisten uit waarom: "De FIA besloot het te veranderen na meerdere grote schandelen in de afgelopen seizoenen." De hele gedachte achter de verandering was om consequentie te brengen in de straffen voor overtredingen van coureurs.

Daar is de FIA wel in geslaagd, vond Alonso: "In de afgelopen vier à vijf jaar waren er altijd verrassingen. Je wist nooit wat ze zouden gaan doen. Doe je dit jaar iets fout, dan moet je boeten. Ik reed over een witte lijn in Valencia en moest 10.000 euro betalen."

Of de FIA ook consequent blijft, zal moeten blijken in de beroepszaak die McLaren heeft aangespannen tegen de straf van Hamilton. Het International Court of Appeal zal die uitspraak waarschijnlijk voor de Grand Prix van Singapore doen. Het is overigens nog de vraag of het ingediende beroep van McLaren ontvankelijk wordt verklaard, omdat er tegen een drivethroughpenalty normaal gesproken geen protest kan worden ingediend. En de tijdstraf van 25 seconden voor Hamilton stond gelijk aan die straf, maar dan na de race uitgedeeld.