Column: Bellen met Briatore

Met lede ogen heeft Dieter Mateschitz, de eigenaar van Red Bull, de Grand Prix van België aangezien. Het resultaat was niet eens onbevredigend, met drie man in de punten (al hadden de auto's wat vaker in beeld genomen mogen worden, wat hem betreft), maar er zit hem toch iets dwars. Hij pakt z'n telefoon en belt met Briatore.

Flavio? Hey, met Dieter. Hoe is 't nou? Goed? Mooi. Ja, ik zag jouw jongen ook net niet op het podium terecht komen. Jammer ja.

En, bevalt 't getrouwde leven een beetje? Niet? Hm, nee. Nee, ik denk niet dat er in een huwelijkscontract iets over proefperiodes staat. Nee, dat is niet gebruikelijk. Als 't niet meer bevalt gewoon inruilen voor een nieuw model. Ja, dat kost meestal wel geld ja. Of je moet iemand vinden die 'r voor een leuk prijsje wil overnemen. Ja joh, er is altijd wel ergens een eenzame ziel die blij wordt met zo'n afdankertje. Nee ziel. Z-I-E-L. Niet Seal. Nee, die heeft er al één, dat weet ik.

Hee, maar even serieus. Over die motoren. Die van jou. Die waar ik tig miljoen per jaar voor betaal, ja. Nou, eerlijk gezegd niet. Nee, echt niet. Nee, die jongens van het Light team stuiven er ondertussen voorbij alsof ze stil staan. Nee, ik denk niet dat het daar aan ligt. Nou ja... misschien aan Coulthard, maar niet aan Webber. Hoor 'es – je hebt me Webber zelf aanbevolen. Ja maar toch niet alleen vanwege de commissie?

Ok, maakt niet uit, volgens de speed-traps en de kenners zijn de Renault motoren nu ook veel langzamer dan de Ferrari's. Ja, ik heb gezien dat je er over geklaagd hebt in de pers, maar daar worden mijn auto's niet sneller van. Wat ik wil? Dat jullie ook de motoren sneller maken, natuurlijk! Hoezo tegen de geest van de reglementen? Volgens mij had jij er vroeger nooit moeite mee om iets te doen tegen de geest van de wet. Sterker nog, volgens mij had jij vroeger ook nooit veel te schaften met de letter van de wet. Ik weet dat dat nooit bewezen is, maar daar gaat het even niet om, die motoren moeten sneller worden.

Ja, Flavio, ik snap dat daar een prijskaartje aan hangt, ik had niet anders verwacht. Hoeveel wil je? Wat? Nee, Vettel is niet te koop. Nee, ook niet te huur, te leen, te pacht, te lease of wat dan ook. Ruilen voor Piquet? Probeer je me nou te dissen of wat? Ja, je mag het best proberen, maar eigenlijk zat ik gewoon aan dollars te denken. Euro's ook goed. Hmm... misschien een getal met twee nullen minder? Eén nul minder dan? En krijg ik het KERS er dan ook een beetje competitief bij, of moet ik extra betalen als ik meer dan een standaard fietsdynamo en een oplaadbaar negen-volts batterijtje wil hebben? Ok, mooi. En wat? Van wie? Ik niet, maar ik zal het eens aan David vragen, die heeft haar nummer vast wel.