FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 september 2007

Door trein gegrepen man op slag dood

Icoon OngelukBij het treinstation in Putten is vandaag een 20-jarige man uit Kampen om het leven gekomen. Bij het oversteken van het spoor is de man gegrepen door de intercity van Nijkerk-Harderwijk. De man heeft het niet overleefd.

Om 19:15 is de man door de trein gegrepen. Uit onderzoek blijkt dat de jongeman aan het eind van het met hekken afgesloten perron naar beneden gesprongen is. Dit deed hij om bij de spoorwegovergang verderop te komen. Aldaar heeft de man samen met een aantal klasgenoten bij de gesloten slagbomen gewacht om het spoor over te steken.

Nadat een eerste trein richting Amersfoort de overgang gepasseerd is werd de man gegrepen door de uit de andere richting komende intercity. De man was op slag dood. Geruime tijd was het treinverkeer gestremd. De klasgenoten die getuigen waren van het ongeval zijn door medewerkers van het Bureau Slachtofferhulp opgevangen.

Mishandeling opgelost via Hyves

Icoon Domme criminelenInternet is niet alleen voor de ontspanning. Dankzij de profielensite Hyves is een mishandeling opgelost.

Gisteren is een man uit Glanerbrug aangehouden voor het mishandelen van een inwoner van Losser. De man is een van de daders die de Lossenaar in elkaar heeft geslagen en vervolgens zijn weggelopen.

De man is herkend door het slachtoffer aan de hand van foto's die op de profielensite stonden. Hierop is het slachtoffer naar de politie gegaan.
Met dank aan dennistd voor de submit.

Nep-Bin Laden vlakbij Bush' hotel

Bin Laden is het vandaag gelukt om langs twee wachtposten van politieagenten te komen. Hij wist zo het hotel in Sydney waar de Amerikaanse president momenteel verblijft op een haar na te bereiken. Gelukkig bleek het hier niet te gaan om de veel gezochte terrorist, maar om een Australische acteur.

Acteurs en medewerkers van het satirische programma 'The Chaser's war on everything' hadden twee motoren en drie auto's gehuurd. Deze werden versierd met de vlag van Canada. Twee politieposten gaven de stoet ruim baan, maar later werd de stoet toch een halt toegeroepen.

De politie heeft de auto's in beslag genomen en elf acteurs en hun collega's gearresteerd. Uit een van de auto's stapte acteur Chas Licciardello, traditioneel gekleed in een wit gewaad en met een lange baard. Het elftal kan ieder een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden krijgen wegens het betreden van verboden terrein.

De Amerikaanse president Bush is in het land van de kangoeroe om er een top bij te wonen van landen rond de Stille Oceaan. Nog nooit eerder heeft de politie van Sydney zulke strenge veiligheidsmaatregelen in het leven moeten roepen.


Het programma steekt de draak met de veiligheidsmaatregelen

Uitslagen vrouwen Eredivisie speelronde 2

Vanavond is er in de Plus Eredivisie voor vrouwen een volledig programma afgewerkt. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
AZFC Twente0-1
SC HeerenveenADO Den Haag1-2
Willem IIFC Utrecht0-5

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1ADO Den Haag22003-16
2FC Utrecht21015-23
3AZ21012-13
4SC Heerenveen21014-43
5FC Twente21013-33
6Willem II20020-60

Topscorers

#NaamClubDoelpunten
1Mandy VersteegtFC Utrecht2
=Roos KwakkenbosFC Utrecht2
=Sherida Spitse SC Heerenveen 2
=Marieke van OtteleFC Twente2
5Rianne van SchorelADO Den Haag1
=Jill WilmotADO Den Haag1
=Cynthia BeekhuisSC Heerenveen 1
=Anouk HoogendijkFC Utrecht1
=Nangila van EijckADO Den Haag1
=Latoya MitchellAZ1
=Merel van NesAZ1
=Sylvia SmitFC Twente1
=Nicole DeliesSC Heerenveen 1

Programma

DatumThuisUit
13-9ADO Den HaagFC Utrecht
13-9FC TwenteWillem II
13-9SC HeerenveenAZ

Bosz: "Smolarek was onhaalbaar"

Peter Bosz, technisch directeur van Feyenoord, heeft laten weten dat het voor de Rotterdammers niet mogelijk was om Ebi Smolarek in te lijven. De aanvaller wilde graag terug naar zijn oude club, maar Borussia Dortmund weigerde hem te laten gaan.

Niet veel later meldde Real Racing Club de Santander zich voor Smolarek en was Feyenoord te laat. "Smolarek wilde zelf graag komen, maar we kregen van Borussia Dortmund nul op het rekest. Ze wilden hem absoluut niet kwijt. Racing Santander kwam kennelijk met een dermate hoog bod dat Borussia toch overstag ging. Wij hebben dat nooit tegengehouden zoals wel eens geschreven is. Wél hebben we een percentage van de transfersom ontvangen", liet Bosz weten.

Uiteindelijk wist Feyenoord alsnog een speler te contracteren, namelijk Chun-Soo Lee. De Zuid-Koreaanse speler tekende een contract voor de duur van vier jaar.

Waterpoloheren verliezen laatste duel

De Nederlandse waterpolomannen hebben ook hun laatste wedstrijd op het Olympisch kwalicatietoernooi in Bratislava verloren. Hierdoor eindigt de equipe van Johan Aantjes puntloos onderaan.

In het laatste duel moest de Nederlandse ploeg het opnemen tegen favoriet Montenegro. Uiteindelijk won het laatstgenoemde land met 15-5. Oranje had sinds gisteren overigens al geen zicht meer op de Spelen in Peking. Toen verloren ze namelijk van Griekenland.

PSP versie Oblivion laat weer van zich horen

Het leek er een tijdje op dat de PSP versie van de populaire RPG Oblivion in de ijskast was gelegd. Het afgelopen jaar was het namelijk pijnlijk stil rondom deze titel van Bethesda. Vandaag hebben we er dan eindelijk toch weer iets van vernomen in de vorm van een plekje in Ubisofts releaselijst. De game staat nog voor dit jaar gepland.

Over wat we precies kunnen verwachten op het gebied van gameplay tasten we nog in het duister. Het originele idee was om vanwege de beperkingen van de PSP een Oblivion te maken zonder overworld. Of dit nog steeds het geval is, is onduidelijk.

Boete McLaren om versnellingsbak

McLaren Mercedes heeft een boete van 50.000 dollar ontvangen. De renstal kreeg deze straf opgelegd van de wedstrijdleiding in Italië opgelegd. In Hongarije zou het team namelijk met een lichtere versnellingsbak hebben gereden, die geen crashtest had ondergaan.

In een verklaring van de stewards, die donderdag werd uitgegeven, was het volgende te lezen: "In de ogen van de FIA waren de veranderingen aan de versnellingsbak dusdanig dat er een nieuwe crashtest moest worden uitgevoerd. Er zal geen verdere straf volgen, omdat het onderdeel na afloop wel alle tests heeft doorstaan en dus aan elk technisch reglement voldeed. Toch moet deze beslissing niet als vergeving worden gezien."

'Jeugdgevangenissen moeten dicht'

Icoon OnderzoekDe jeugdgevangenissen moeten dicht. Een soort opvoedingsinternaat zou ervoor in de plaats moeten komen. Dit stelt het personeel van jeugdinrichtingen in een rapport, meldde RTL Nieuws.

Het rapport is donderdag door de ondernemingsraad van de justitiële jeugdinrichtingen JJI overhandigd aan staatssecretaris van justitie Nebahat Albayrak.

Volgens het rapport krijgen de jonge criminelen vaak geen goede behandeling. Veel jongeren gaan daardoor opnieuw in de fout als zij uit de gevangenis komen; 70 procent van hen pleegt binnen vier jaar weer een misdrijf.

In 2002 zaten 5500 jongeren in een jeugdgevangenis en in 2006 waren dat er al ruim 7300. Ze zitten daar hun straf uit, maar moeten ook een goede behandeling krijgen voor hun gedragsproblemen. Het personeel vindt dat het daaraan schort en dat snel maatregelen nodig zijn.

De staatssecretaris kon nog niet reageren op het rapport. "Wij gaan het bestuderen", zei een woordvoerder.

De Haan in RvC SC Heerenveen

Foppe de Haan gaat deel uitmaken van de Raad van Commissarissen (RvC) van SC Heerenveen. Dit geldt ook voor voormalig preses Riemer van der Velde. De laatste jaren was het tweetal als adviseur aan de club van trainer Gert-Jan Verbeek verbonden.

De benoemingen van Van der Velde en De Haan passen bij de nieuwe bestuursstructuur die Heerenveen wil gaan hanteren. Er zal een directieteam geformeerd worden, die de verantwoording over de dagelijkse gang van zaken gaat dragen. Tot dit selecte groepje behoren Yme Kuiper (algemene en technische zaken), Henk Hoekstra (operationele zaken) en Jan van Erve (commerciële zaken).

Ook Jan de Roos, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), zal deel uit gaan maken van de RvC. Hierdoor zal deze groep uiteindelijk uit zeven personen bestaan. Naast Van der Velde, De Roos en De Haan zitten ook Loek Hermans, Klaas de Leeuw, voorzitter Bart van der Meer en Theun van der Meulen in deze raad.

Vos aan de leiding in Holland Ladies Tour

Marianne Vos mag zich weer leidster noemen in de Holland Ladies Tour. De Nederlandse wist de vierde etappe namelijk op haar naam te schrijven. Judith Arndt, die de dag in het oranje leiderstricot begon, verloor deze.

De Duitse wielrenster kwam een halve minuut na Vos binnen. Onze landgenote pakte op de finish echter tien bonificatieseconden en daarmee ook de leiderstrui. Het is overigens niet de eerste keer dat de wielrenster in het algemeen klassement aan de leiding gaat. Na de openingsrit stond ze ook al op de eerste plaats.

Toch blijft Vos voorzichtig met haar uitspraken over de eventuele winst in de Holland Ladies Tour. "Daarvoor was het verschil te gering", liet ze weten. "De afsluitende tijdrit van zaterdag in Denekamp zal volgens mij de beslissing brengen. Natuurlijk spookte zowel de dagzege als de trui door mijn hoofd, maar pas op anderhalve kilometer voor de aankomst begon ik me voor de sprint te sparen."

Vos besloot met de woorden: "Met deze twee zeges is het sowieso al een geslaagde ronde, maar het zou natuurlijk mooi zijn als het lukt die trui te behouden."

Historisch: Italië 1961

De man die indirect Michael Schumacher in het racestoeltje hielp, was hem bijna voor als eerste Duitse wereldkampioen. In zijn vroege racejaren werd hij ook wel Count von Crash genoemd, maar toen hij die bijnaam van zich af geworpen had, maakte ironisch en tragisch genoeg juist een crash een definitief einde aan de opmars in de Formule 1 van graaf Wolfgang von Trips.

1961 was het laatste jaar dat de Grand Prix van Italië op de langste configuratie van Monza zou worden verreden. Een combinatie van het normale wegcircuit en de razendsnelle kombaan zorgde voor een omloop van precies tien kilometer, waarbij het rechte stuk tweemaal per ronde werd aangedaan. Dubbel plezier voor de toeschouwers dus, zeker omdat het kampioenschap nu toch wel spannend begon te worden. Stirling Moss had de Duitse Grand Prix gewonnen, maar door een tweede plaats was de jonge Wolfgang von Trips verder uitgelopen op Phil Hill aan de leiding van het klassement en had nu vier punten voorsprong.

Hill kreeg een nieuwe motor van Ferrari, om zijn teamgenoot te kunnen verslaan, maar kwalificeerde zich slechts op de vierde plaats. Voor hem stonden louter Ferrari's, met Von Trips op pole position. Hill maakte echter een wereldstart en ging al in de eerste ronde aan de leiding, gevolgd door Richie Ginther, debutant Ricardo Rodriguez en de jonge maar snelle Jim Clark. Von Trips viel terug naar de vijfde plaats, maar dat was op de kombaan van Monza geen reden tot paniek. De races stonden niet alleen bekend om hun hoge snelheid, maar ook om de geweldige slipstreamduels, en wisselingen in de leiding waren eerder regel dan uitzondering.

Een ronde op Monza begon op de kombaan, om vervolgens het normale circuit te volgen naar start/finish, langs de pitstraat. Zover kwam de leider in het kampioenschap echter niet. Bij het aanremmen voor de Parabolica probeerde Clark Von Trips langs de linkerkant in te halen. "Opeens kwam hij naar links en reed zo in mijn rechterzijkant," herinnert Clark zich. "Ik ben er zeker van dat hij me niet heeft gezien. Ik wilde hem nog toeschreeuwen dat hij in zijn spiegels moest kijken, maar toen ging alles razendsnel."

De Ferrari van 'Taffy' von Trips schoot linksaf, het talud op, waar een grote menigte toeschouwers zich achter de hekken verdrong. De wagen begon om zijn lengteas te rollen, waardoor de coureur uit de wagen werd geslingerd. Het wrak ploegde door de omheining en raakte tientallen toeschouwers, voordat het op de baan tot stilstand kwam.

Von Trips was op slag dood. Denis Jenkinson, destijds verslaggever: "Dat was misschien maar goed ook, want hij heeft nu nooit geweten dat zijn wagen elf toeschouwers de dood in joeg." Van de vele gewonden stierven er later nog eens drie. Intussen ging de race gewoon door, want de wedstrijdleiding koos er bewust voor geen mededelingen over de afloop van de crash te doen. De andere Ferrari's strandden bijna allemaal met motorpech, maar Phil Hill won de race. Hij kon daarmee, met nog één race voor de boeg, niet meer ingehaald worden in het kampioenschap. Het was echter een lege overwinning. Wolfgang von Trips had deze race willen winnen en de wereldtitel voor Hills eigen publiek, op Watkins Glen, binnen willen slepen.

Von Trips werd niet de eerste Duitse wereldkampioen in de Formule 1, maar legde onbewust wel de basis voor de man die dat wel zou worden. In 1961 startte Von Trips een kartbaan in Kerpen, waar ruim tien jaar later de kleine Michael Schumacher zijn eerste rondjes reed. In 1996 deed deze Schumacher wat zijn landgenoot 35 jaar eerder niet was gelukt: Monza winnen in een Ferrari.


Over de geschiedenis van Monza is eerder dit artikel verschenen. Een artikel over de Italiaanse Grand Prix van 1956 vind je hier.

Vroeg opstaan is ongezond

Goed nieuws voor luie donders. Ondanks dat er generaties lang bij ons werd ingeramd dat vroeg opstaan goed zou zijn voor 'den werkenden mensch', is men er nu achter gekomen dat vroeg opstaan helemaal niet zo gezond is. Het zou zelfs de gezondheid op den duur kunnen schaden.

Dat is namelijk uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Wetenschappers, verbonden aan diverse Japanse universiteiten, hebben aangetoond dat vroeg uit je bed vallen kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes.

Het onderzoek werd verricht onder meer dan drieduizend Japanners. De uitslag van de studie wordt deze week gepresenteerd op het Wereldcongres van de Wereldfederatie van Slaaponderzoek- en Slaapgeneeskundeverenigingen.


Wellicht heeft elke baas straks wakker personeel

Met dank aan Rianne84 en Catwoman1986 voor de submit.

Middelkoop naar kwartfinale Alphen

Matwé Middelkoop heeft de kwartfinales van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De Nederlander versloeg de Spanjaard Gabriel Trujillo-Soler met 6-3, 4-6 en 6-2. Gisteren plaatste Thiemo de Bakker zich al bij de laatste acht.

Igor Sijsling en Nick van der Meer overleefden de tweede ronde niet. Sijsling verloor in drie sets van de Fransman Jeremy Chardy: 2-6 7-6 2-6. Van der Meer ging met tweemaal 6-3 onderuit tegen Marcel Granollers-Pujol.

Fisichella kondigt contractverlenging aan

Giancarlo Fisichella heeft gezegd dat hij verwacht dat hij volgend jaar ook bij het team van Renault F1 zal tijden. Volgens de Italiaan zal het Franse team zijn contractverlenging dit weekend bevestigen.

"Het is mijn droom en doel om nog een jaartje langer voor het team te racen. Ik verwacht die kans te krijgen en mogelijk krijg ik dit weekend bevestiging", aldus de Italiaan die momenteel al drie jaar voor het Franse team rijdt. "Ik dacht dat ik dit seizoen echt voor de titel zou vechten, maar niks was minder waar. Dit is echt een zwaar seizoen, maar ik doe mijn best en hoop op nog een kans."

Holleeder verdacht van moord op Endstra

Icoon MisdaadWillem Holleeder en zijn compagnon Dino S. worden door de Amsterdamse recherche verdacht van moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004. Olivier Dutilh, chef van het bureau Zware Criminaliteit, bevestigde een bericht van de NOS hierover. Holleeder zou Endstra hebben laten liquideren nadat er door Endstra een poging gedaan zou zijn om Holleeder te laten vermoorden.

Endstra zou de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels opdracht gegeven hebben om Holleeder, die zo nu en dan op bezoek kwam, te vermoorden. Willem van Boxtel, de voormalig Hells Angels-voorman, weigerde dit en hield het achter voor de andere leden van de club. Om die reden werd hij later oneervol uit de club gezet.

Deze week werd er door de politie een man aangehouden die schakel geweest zou zijn tussen de opdrachtgevers en de uitvinders van de liquidatie. Op dit moment zitten er twee mensen vast op verdenking van de moord. Uit stukken blijkt dat het Openbaar Ministerie een zaak tegen Holleeder wil starten met betrekking tot de moord maar formeel wordt hij nog niet verdacht.

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Holleeder, is niet blij met het naar buiten komen van de moordverdenking. "Maandag begint de zitting, het heeft iets van een geregisseerde actie. Ik ken die stukken niet, ze zitten niet in het dossier. Ik heb er al eerder om gevraagd, maar volgens de officier waren ze niet relevant. Het lijkt alsof er op twee borden wordt geschaakt", aldus Kuijpers. Holleeder zelf zegt dat de verdenking "volstrekte lariekoek" is. Ook zegt hij negen van de tien namen in het proces-verbaal niet te kennen.


Endstra met Holleeder nog gezellig op een bankje.

Dorpshuis beschoten met kruisboog

Het lijkt er wel op dat de legendarische Wilhelm Tell is opgestaan in het Drentse Zwartemeer. Afgelopen nacht werd er in het pittoreske dorpje een raam vernield met een pijl, afkomstig van een kruisboog.

De beheerder ontdekte vanochtend een gat in een raam van het dorpshuis. Dacht hij eerst nog dat onverlaten een steen door de ruit hadden gegooid, na de vondst van een veertig centimeter lange kruisboogpijl krabde hij zich toch even achter het hoofd. Door de kracht van de kruisboog was de pijl zelfs in de muur beland.


Wilhelm Tell in Drenthe?

Chinese turners pakken goud

De Chinese turners hebben bij de het wereldkampioenschap in het Duitse Stuttgart voor de achtste keer goud in de landenwedstrijd veroverd.

In de finale bleven de superieure Chinezen Japan ruim voor. Duitsland pakte voor eigen publiek knap brons.

China stond na de eerste omloop nog op een derde plaats, maar namen daarna het heft in handen. Halverwege gingen de Chinezen aan de leiding en die stonden ze niet meer af. Yibing Chen, Fuliang Liang, Kai Zou, Xu Huang, Wei Yang en Qin Xiao bleven met een totaal van 281,900 de Japanners 4,875 voor.

Vrouwen gamen net zo vaak als mannen

Nederlandse vrouwen spelen vrijwel net zo vaak computerspelletjes als mannen. Van de ruim tien miljoen Nederlanders die internetten speelt ongeveer tweevijfde van zowel de mannen als de vrouwen minstens een kwartier per dag een game. Dit zijn dan zelden extreem gewelddadige games. Tweederde van de gamers vindt dat deze verboden moeten kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek TNS NIPO onder ruim achtduizend Nederlanders.

42 Procent van de Nederlandse vrouwen speelt minstens een kwartier per dag een game. Daarmee blijven de vrouwen niet achter bij de Nederlandse mannen waarvan 44 procent dit doet. Ook spelen mannen en vrouwen vrijwel even vaak. Alleen de groep zeer fanatieke gamers is onder vrouwen kleiner. Speelt zes procent van de vrouwelijke gamers meer dan twee uur per dag, onder de mannelijke gamers is dit twaalf procent.

Gemiddeld genomen zijn de mannelijke gamers jonger dan de vrouwen. Eenderde (34 procent) van de mannelijke gamers is jonger dan 25 jaar, onder de vrouwen is dit een kwart (25 procent).

Vrouwen hebben minder op met extreem gewelddadige games. Driekwart van de vrouwelijke gamers is van mening dat deze verboden moeten kunnen worden, 53 procent van de mannelijke gamers is het met hen eens.

De pc is nog steeds het meest gebruikte apparaat om games op te spelen (93 procent). Alleen, voor de spelcomputers worden veel meer en duurdere spellen verkocht. Het lijkt erop dat veel pc-gamers online gratis spellen spelen, en bij het kopen van een spel vaak wachten tot dit afgeprijst is.

Naast de pc is de PlayStation 2 het meest aanwezig, zestien procent maakt hiervan gebruik voor het spelen van games. Daarnaast is de Nintendo Wii aan een sterke opmars bezig.

'Strenger examen dramatische gevolgen'

Het plan van de Onderwijsraad voor strengere exameneisen voor leerlingen op havo en vwo heeft ''dramatische consequenties''. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Onderwijs vandaag gezegd. Volgens de PvdA-bewindsman zou de helft van alle scholieren dan zakken.

De Onderwijsraad vindt dat leerlingen die op het eindexamen een onvoldoende halen voor Nederlands, Engels of wiskunde geen diploma moeten krijgen. Het adviesorgaan wil de basiskennis in deze vakken waarborgen zodat leerlingen goed kunnen meekomen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.

Plasterk gaat het plan van de Onderwijsraad ''heel rustig bekijken''. Op dit moment zou namelijk de helft van alle leerlingen op havo en vwo zakken als de strengere exameneis zou gelden. De minister is bang dat examinatoren de normen voor Nederlands, Engels en wiskunde gaan verlagen om toch genoeg scholieren te laten slagen.

Volgens de bewindsman dreigt nog een ander ongewenst effect. De strengere exameneisen hebben alleen betrekking op het centraal schriftelijk. Dat kan scholen ertoe aanzetten hun leerlingen alleen nog voor deze examens te 'drillen' waardoor de aandacht voor schoolonderzoeken verslapt. Plasterk tekent verder aan dat leerlingen die een vijf voor wiskunde behalen, maar verder goede cijfers scoren, de mogelijkheid moeten behouden om klassieke talen te studeren.

Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft kritiek. Volgens het LAKS is het plan van de Onderwijsraad niet meer dan symboolpolitiek en zal het niet het probleem van de slechte overgang tussen middelbaar en hoger onderwijs oplossen.

Sparta strikt doelman Westerveld

Sparta en doelman Sander Westerveld hebben overeenstemming bereikt over een contract van de doelman tot het einde van dit jaar.

De 32-jarige Westerveld speelde eerder voor FC Twente, Vitesse, Liverpool, Real Sociedad, Mallorca, Portsmouth, Everton en afgelopen seizoen voor Almeria.

De Rotterdamse club zocht dringend versterking onder de lat nu eerste keus Harald Wapenaar voorlopig uit de roulatie is vanwege een hernia. Diens vervanger Cor Varkevisser wist niet te imponeren in de eerste competitiewedstrijden van dit seizoen.

3FM grote winnaar Marconi Awards

Icoon RadioRadio 3FM heeft de meeste Marconi Awards in de wacht gesleept. De publieke popzender kreeg de vakprijzen vanmiddag in Bussum. 3FM werd uitgeroepen tot Beste Zender. Daarnaast kreeg dj Giel Beelen een award als Beste Presentator en voor zijn ochtendprogramma 'Giel'.

"Het is moeilijk om aan te geven waar de verschillen zitten tussen de Dj Giel en zijn programma Giel, en in dat minimale onderscheid zit waarschijnlijk ook het geheim van het succes van de ochtendshow op 3FM", zo legt de vakjury uit. "Niet gehinderd door het veelgebruikte en populaire standaard idee voor een ochtendprogramma op een muziekzender ontwierp hij in 2004 zijn eigen format; een programma met zichzelf en de luisteraars in de hoofdrol. Na 3 jaar eigenwijs en consequent doorzetten is 'Giel' één van de bestbeluisterde ochtendshows met een trouwe en groeiende aanhang, en mag het programma een verrijking voor de Nederlandse radio worden genoemd."

Domien Verschuuren, eens per week in de nacht te horen op 3FM, viel ook in de prijzen. Hij kreeg de award voor grootste Aanstormend Talent. V-Radio, de internetzender van de Veronica Radioschool, kreeg de Innovatie Award. Opmerkelijk genoeg werden de prijzen onder andere gesponsord door de Veronica Radioschool.

De jury bestond uit Arjan Snijders (AVRO), Daniël Dekker (TROS), Jeroen Kijk in de Vegte (Caz!), Astrid de Jong (VARA), Florent Luyckx (3FM), Uunco Cerfontaine (Sky Radio), Rob van Someren (Radio Veronica), Paul van Gessel (BNR Nieuwsradio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine) en Jasper de Vries (Q-music).

Eerder werd al bekend dat Ferry Maat (Radio Veronica) de Marconi Oeuvre Award heeft gekregen.

Muziekcolumn / Emerson Lake & Palmer - 'Peter Gunn'

Muziek, de één beschouwt het als behang, de ander kan als een bezetene doorfreaken over zijn of haar favoriete band of zanger. Freak of onkundig, bijna iedereen heeft wel songs die ontroerende momenten naar boven laten komen. Een oude liefde, een grappige gebeurtenis of het enthousiasme voor een speciaal liedje, terwijl je daar nu heel anders over denkt. Als je dan ook nog van schrijven houdt, is de muziekcolumn een feit.

[Vuelta] En dat is drie voor Freire

Oscar Freire heeft de zesde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Rabo-renner was voor de derde maal deze ronde succesvol in de massasprint.De Rus Vladimir Jefimkin behield de leiding in het klassement.

Na enkele kilometers koersen ontsnapten Lopez Gil ,Krivtsov, Augé en Backstedt uit het peloton. Het viertal werkte prima samen, maar in de slotfase namen de ploegen van de sprinters de regie weer in handen. De mannen van Milram sloofden zich in de straten van Logroño het meeste uit, maar kopman Alessandro Petacchi kwam te vroeg op kop en viel voor de finish al stil.

Wilders ook in Kamer fel tegen de Koran

Icoon PolitiekMinister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) moet haar uitspraak dat Nederland een land met ''joods-christelijke-islamitische traditie'' wordt, terugnemen. Doet ze dat niet, dan zal de PVV het vertrouwen in in de PvdA-bewindsvrouw opzeggen.

PVV-fractieleider Geert Wilders heeft dat vanmiddag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over een omstreden rapport uit 2006 van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid over islamitisch activisme.

Volgens Wilders bewijzen de woorden van Vogelaar, enkele maanden terug gedaan in een interview met Trouw, dat ze ''knettergek'' is geworden. Wilders herhaalde in de Kamer zijn oproep dat de Koran in Nederland verboden moet worden, omdat het volgens hem een extremistisch boek is dat aanzet tot haat en oproept tot moord.

Volgens Wilders is zo'n verbod niet in strijd met de Grondwet, die vrijheid van godsdienst en meningsuiting garandeert. Het verbieden van de Koran zal de vrijheid van godsdienst juist bevorderen, aldus Wilders.

Hij verweet Vogelaar dat ze met haar uitlatingen over de toekomstige joods-christelijke-islamitische traditie de Nederlandse cultuur heeft verraden. Na een oproep van de SGP aan Wilders om zijn kwalificatie 'knettergek' terug te nemen, herhaalde Wilders het woord.

Bijna alle fracties waren vanmiddag van mening dat Wilders met zijn toon de spanningen in de samenleving vergroot. Voor een verbod op de Koran kreeg hij geen enkele steun.



Wilders: Vogelaar is knettergek geworden

Ouders van Tanja zwegen over FARC

Icoon BinnenlandsDe ouders van Tanja Nijmeijer, de Nederlandse vrouw die zich enkele jaren geleden in Colombia bij de guerrillabeweging FARC aansloot, hebben bewust enkele jaren niets over het verblijf van hun dochter in Colombia gezegd. De ouders deden dit uit veiligheidsoverwegingen. Dat lieten zij vanmiddag in een verklaring aan de NOS weten.

De Colombiaanse krant El Tiempo (De Tijd) maakte zondag bekend dat Nijmeijer haar dagboek achterliet toen zij moest vluchten voor het Colombiaanse leger. De militairen vonden de verhalen van de Nederlandse studente in het verlaten kamp van de FARC. De krant citeerde deze week uit haar dagboek.

Tanja zou de schuilnaam Eileen hebben gebruikt. Ze schreef over haar heimwee naar Nederland. Ook liet ze zich overwegend negatief uit over het leven bij de FARC. Zo noemde Tanja namen van andere mensen die actief zijn binnen de guerrillabeweging.

De ontdekking en de openbaarmaking van het boek schokte de familie. De ouders zijn bang dat de media-aandacht hun dochter in gevaar brengt. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) liet gisteren weten dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen aan de vrouw, omdat het niet gaat om een vakantieganger in problemen. ''Als haar dagboeken kloppen, dan is zij vrijwillig tot een terreurorganisatie toegetreden''. In een interview met de Wereldomroep liet zijn Colombiaanse ambtgenoot Fernando Araújo weten niet veel te kunnen doen voor Tanja.

Ex-moslims keren zich tegen Ehsan Jami

Er is een groep ex-moslims opgestaan die ten strijde gaan trekken tegen het comité van ex-moslims van PvdA-raadslid Ehsan Jami. Ze hebben zich verenigd en zullen maandag in de moskee El Oumma in Amsterdam-Slotervaart een persconferentie geven om hun standpunt toe te lichten. De voorzitter van de Vereniging van Imams zal daarbij aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam.

Volgens de initiatiefnemers van deze nieuwe ex-moslimsbeweging misbruikt Jami het recht om afstand te nemen van een godsdienst als dekmantel om moslims te beledigen en te stigmatiseren. Ze vinden bovendien dat hoogleraar Afshin Ellian die Jami van adviezen voorziet, ''categorisch moslims beledigt''. Ook zouden zowel Jami als Ellian ''moslims stigmatiseren door ze als 'gewelddadig' en 'terroristisch' af te schilderen.''

Verder weerspreken de nieuwe ex-moslims, afkomstig uit Iran, Marokko en Turkije, dat 'islamverlaters' vaak het slachtoffer worden van geweld en bedreiging. Een woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam zegt dat ''vrij zijn in de keuze die je maakt als mens hoog in het vaandel staat binnen de islamitische levenswijze.''

De kritische ex-moslims zeggen verder dat zowel PVV-leider Geert Wilders als Ellian en Jami bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten en de samenleving polariseren. Discriminatie van moslims zouden ze door hun optreden acceptabel maken.

IS
Columnist Leon de Winter van weekblad Elsevier laat vandaag overigens weten dat twee van de ex-moslims die zich tegen Jami en Ellian keren, afkomstig zijn van de Internationale Socialisten. Politicoloog Peyman Jafari is het kopstuk van die uiterst linkse beweging en Behnam Taebi, docent techniekfilosofie aan de TU Delft, was gemeenteraadslid van de SP maar trekt veel met IS'ers op.

De Winter wijst er op dat de Internationale Socialisten eerder de Deense cartoonrellen het gevolg noemden van racisme tegen moslims. In Canada werkte de IS samen met de islamist Zafar Bangash, uit de school van verdedigers van de fatwa tegen Salman Rushdie.

De eindredacteur van het toch ook behoorlijk linkse tijdschrift Milieudefensie waarschuwde kort geleden nog voor de Internationale Socialisten en omschrijft ze als volgt: ''Nederland wordt voorgesteld als een soort strafkamp voor moslims. Volgens de IS is Nederland geen democratie.''



'Jami beledigt categorisch moslims'

Met dank aan Super7fighter voor de submit.

Van Dop in het gelijk gesteld

De geschorste directievoorzitter van FC Utrecht, Jan-Willem van Dop, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Raad van Commissarissen van FC Utrecht op alle fronten gewonnen. Vanmiddag bepaalde de voorzieningenrechter van de Utrechtse rechtbank dat zijn schorsing onrechtmatig is.

Binnen twaalf uur na de betekening van het vonnis moet Van Dop zijn functie in stadion De Galgenwaard weer kunnen uitoefenen, tegen een dwangsom van 20.000 euro per dag met een maximum van 2 miljoen euro. "Tsjonge, wat ben ik blij. Vrijdag weer lekker aan het werk", aldus Van Dop in een eerste reactie.

Afgelopen maandag werd hij door RvC op non-actief gesteld. Hem werd onder meer wanbeleid, solistisch gedrag en een gebrekkige interne en externe communicatie verweten.

Van der Vaart niet tegen Bulgarije

Rafael van der Vaart is aankomende zaterdag niet inzetbaar voor Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De aanvoerder van Hamburger SV heeft te veel last van zijn kuitklachten.

Afgelopen dinsdag liet Van der Vaart de eerste training van het Nederlands elftal al schieten vanwege de kwetsuur. Gisteren bleef de middenvelder binnen, om behandeld te kunnen worden aan zijn kuit. De klachten zijn echter niet verdwenen.

Van Basten zal zijn 24-koppige selectie morgenavond verkleinen. "Er zullen achttien of negentien spelers overblijven", aldus de bondscoach. "De spelers die afvallen, blijven wel in de buurt. Want de kans is aanwezig dat ze, afhankelijk van blessures, schorsingen of andere dingen, maandag weer bij de groep komen voor de wedstrijd tegen Albanie." Van Basten wilde nog niet prijsgeven welke spelers zullen afvallen. "Het is lastig, want de onderlinge verschillen zijn klein. Maar we zullen keuzes moeten maken."

Slechte submit

Het leven van een gemiddelde weblogger draait voor een groot deel om het bekijken van submits, op die manier kom je de meest rare dingen tegen en gooi je de dubbele dingen snel weer weg. Er zijn vaak sites in de submit die je uit jezelf nooit zou vinden. Die sites zijn ook nog onder te verdelen in drie categorieen. 1: Spam, 2: Wow! 3 : Wegpleuren.

Heel heel soms is een site uit categorie 1 nog wel de moeite van het delen waard. Zo ook deze keer, kijk naar deze berg volwassen pubers die er van houdt slecht op de foto te gaan:

http://www.voeljeslecht.nl/

Met dank aan een (bijna logisch) anonieme submitter

'Wenger zegt ja tegen nieuw contract Arsenal'

De BBC meldt dat Arsène Wenger langer bij Arsenal blijft. Beide partijen zouden overeenstemming hebben bereikt over een nieuw driejarig contract. De 57-jarige Fransman zou jaarlijks ongeveer 5,5 miljoen euro gaan verdienen.

Het huidige contract van Wenger bij Arsenal loopt aan het eind van dit seizoen af. Wenger is sinds 1996 actief als trainer bij Arsenal. Hij won drie keer de Engelse titel en vier keer de FA Cup. In 2006 bereikt Wenger de finale van de Champions League waarin werd verloren van Barcelona.

Vrouwen gamen net zo vaak als mannen

Icoon GamesNederlandse vrouwen spelen vrijwel net zo vaak computerspelletjes als mannen. Van de ruim tien miljoen Nederlanders die internetten speelt ongeveer tweevijfde van zowel de mannen als de vrouwen minstens een kwartier per dag een game. Dit zijn dan zelden extreem gewelddadige games. Tweederde van de gamers vindt dat deze verboden moeten kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek TNS NIPO onder ruim achtduizend Nederlanders.

42 Procent van de Nederlandse vrouwen speelt minstens een kwartier per dag een game. Daarmee blijven de vrouwen niet achter bij de Nederlandse mannen waarvan 44 procent dit doet. Ook spelen mannen en vrouwen vrijwel even vaak. Alleen de groep zeer fanatieke gamers is onder vrouwen kleiner. Speelt zes procent van de vrouwelijke gamers meer dan twee uur per dag, onder de mannelijke gamers is dit twaalf procent.

Gemiddeld genomen zijn de mannelijke gamers jonger dan de vrouwen. Eenderde (34 procent) van de mannelijke gamers is jonger dan 25 jaar, onder de vrouwen is dit een kwart (25 procent).

Vrouwen hebben minder op met extreem gewelddadige games. Driekwart van de vrouwelijke gamers is van mening dat deze verboden moeten kunnen worden, 53 procent van de mannelijke gamers is het met hen eens.

De pc is nog steeds het meest gebruikte apparaat om games op te spelen (93 procent). Alleen, voor de spelcomputers worden veel meer én duurdere spellen verkocht. Het lijkt erop dat veel pc-gamers online gratis spellen spelen, en bij het kopen van een spel vaak wachten tot dit afgeprijsd is.

Naast de pc is de PlayStation 2 (sinds 2000 op de Nederlandse markt) het meest aanwezig, zestien procent maakt hiervan gebruik voor het spelen van games. Daarnaast is de Nintendo Wii aan een sterke opmars bezig.

FOK!forum helpt Bowie en z'n maten

Icoon Sitenews - ForumFOK!kers uit het Flora en Fauna forum hebben een actie opgezet om de Dierenopvang Rotterdam te ondersteunen. Enkele weken geleden ontstond het idee spontaan om iets te doen voor de immer overvolle dierenopvangcentra in Nederland. De keuze viel op de opvang in Rotterdam, een van de grootste asiels van het land waar jaarlijks zo'n 2.500 honden en katten worden opgevangen. Voor veel van deze dieren wordt gelukkig snel een nieuw baasje gevonden maar voor anderen duurt het verblijf in de opvang helaas langer. De actie is bedoeld om dat noodgedwongen verblijf wat aangenamer voor de diertjes proberen te maken.

Voor de actie worden spulletjes ingezameld die het asiel goed kan gebruiken. Zachte dekens, handdoeken, speeltjes voor honden of katten en manden voor de dieren. Het hoeft allemaal absoluut niet in nieuwstaat te zijn. Hardplastic zandbakjes, denk aan de bekende schelpen, zijn ideaal te gebruiken als spetterbakje voor de honden. Ook partytenten zijn welkom om de dieren op de buitenweide een beschut plekje te bieden. En tenslotte bestaat er ook altijd een hoge vraag naar extraatjes als hondenkoekjes en kattensnoepjes.

Via het mailadres asielactie@gmail.com worden de spullen ingezameld. Daarna wordt geregeld dat het bij een van de inzamelpunten terecht komt.

Wie geen overbodige handdoeken of manden heeft liggen maar toch iets wil doen kan een donatie overmaken via hetzelfde mailadres. De organisatie en uitvoering wordt geheel door FOK!kers gedaan met als enige doel het leven voor de vele asieldieren wat prettiger te maken. De actie loopt nog tot en met 20 september.

Als naamgever voor de actie was de oudste bewoner van de opvang gekozen, Bowie, een bejaarde maar gezonde en levenslustige kater van maar liefst 17 jaar. Vooral voor oudere dieren is vaak moeilijk een nieuw plekje te vinden. Begin deze week kwam het onverwachte goede bericht dat de mascotte Bowie ging verhuizen naar zijn nieuwe baasje.


Mascotte Bowie

Meer informatie over de actie en het verloop ervan is te vinden in een speciaal topic op het FOK!forum.

SGP met Polen tegen anti doodstrafdag

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), de enige partij in de Tweede Kamer die voor herinvoering van de doodstraf is, steunt de Poolse regering in diens strijd tegen de eerste 'Dag tegen de doodstraf' die de Europese Unie en de Raad van Europa op 10 oktober willen houden.

Polen ligt op het laatste moment dwars bij de voorbereiding van de 'Europese Dag tegen de Doodstraf'. De EU-ministers van Justitie moeten het initiatief over tien dagen bekrachtigen en daarvoor is unanimiteit nodig. De Poolse regering wil dat de EU-ministers óók abortus en euthanasie afwijzen. Dit als tegenprestatie voor het feit dat Polen bij aansluiting tot de EU zich absoluut tegen de doodstraf moest uitspreken, terwijl men dat eigenlijk niet is.

Alle andere EU-lidstaten zijn echter van mening dat een verklaring tegen de doodstraf niet bedoeld is om zich ook uit te spreken tegen abortus en euthanasie.

De SGP geeft Polen echter gelijk. Tweede-Kamerlid Kees van der Staaij: ''Afgezien van het feit dat de doodstraf in bepaalde gevallen legitiem is: waarom heeft men dit thema gekozen? In alle lidstaten is het opleggen van de doodstraf toch uitgesloten? Wij zien meer in een 'Europese Dag voor het leven'. Dan kan de focus worden gericht op alle aspecten van het recht op leven, inclusief de praktijk rond abortus en euthanasie.''

-
De visie van de SGP op de doodstraf berust op wat de Bijbel volgens de partij zegt over de roeping, die de overheid heeft tot herstel van het geschonden recht. De mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Vanuit dit vertrekpunt - de hoge waardigheid van de mens als beelddrager van God - volgt dat de overheid (rechter) gerechtigd is om bij ernstige levensdelicten de doodstraf te overwegen en toe te passen. De SGP zegt dat het Oude Testament de doodstraf in Genesis 9 vers 6 legitimeert en dat dit in het Nieuwe Testament bevestigd wordt in onder meer Romeinen 13 vers 4 of Handelingen 25 vers 11.

Heerenveen maakt zich niet druk

Bij SC Heerenveen lijken ze zich niet al te druk te maken over de aanval van de persvoorlichter van Afonso Alves. Gisteren repte Wagner Augusto Alvares de Freitas over slavenarbeid en amateuristische bestuurders bij de Friese club. Alves wilde deze zomer weg, maar Heerenveen hield een transfer van de aanvaller tegen.

"Heerenveen heeft kennis genomen van de uitlatingen op de weblog van Afonso Alves. De club heeft gegronde redenen om aan te nemen dat deze uitlatingen niet van Alves persoonlijk afkomstig zijn. Heerenveen neemt afstand van de tekst op de weblog en zal daar gezien de aard er van geen verdere aandacht aan besteden," aldus een verklaring van de club.

Student voor rechter na weghalen Jihad-vlag

JustitieEen eindejaars student van de Universiteit Twente weigert een boete te betalen die hem was opgelegd omdat hij een 'terroristisch kunstwerk' naar beneden wilde halen. Een zich kunstenaar noemend persoon had september vorig jaar in het kader van een jaarlijkse expositie in het centrum van Enschede op vier Nederlandse vlaggen de term 'Jihad' gekalkt. De student stoorde zich daar dusdanig aan, dat hij het heft in eigen hand nam.

In De Telegraaf vertelt de 23-jarige student vandaag: ''Niet alleen ik maar ook veel voorbijgangers op de Oude Markt stoorden zich mateloos aan het tafereel. 's Avonds ontspon zich een verhitte discussie en iedereen was het erover eens dat dit niet door de beugel kon. Toen ik de vlag naar beneden haalde, werd ik overmeesterd door de beveiliging van het evenement en overgedragen aan de politie.''

De masterstudent kreeg een boete opgelegd, maar weigert die te voldoen. Daarom moet hij aanstaande maandag voor de rechtbank verschijnen. Hij zegt daarover: ''Ik wil de discussie openhouden wat wel en niet is toegestaan in de kunst. Wat mij betreft zijn daar grenzen aan. De Nederlandse vlag staat symbool voor onze bevochten vrijheden en is iets om trots op te zijn.''

De tegenstander van de Nederlande Jihad-vlag wil niet met zijn naam in de krant: ''Ik sta voor 100 procent achter mijn daad, maar ik sta op het punt af te studeren en moet dus straks solliciteren. Dan kan een eventuele veroordeling in mijn nadeel werken. Al reken ik daar niet op.''

De vlaggen maakten overigens deel uit van het kunstwerk 'Nederlands Triptiek'. Het was een project van Chrissy Meijns, Maarten Steenhagen en Jonas Staal. Die laatste kennen we nog van zijn omstreden Wilderskunstwerk. Maker van de vlaggen was Chrissy Meijns.



'Is kunst. Moet je laten hangen!'

Met dank aan NelisH2007 voor de submit.

[Update] 16 man online met Mario Kart?

Update 14:45

Het blijkt dat het Official Nintendo Magazine het aantal personen heeft verzonnen. Het was volgens hun gewoon speculatie en zeker geen officiële aankondiging van Nintendo. Met hoeveel spelers je dan wel online kan racen in Mario Kart Wii is dus nog niet bekend.

quote
The details printed in Official Nintendo Magazine 21 regarding Mario Kart Wii were healthy speculation on our part and are in no way an official announcement from Nintendo.

"We are sorry if we have mislead anyone. We do not set out to mislead our readers. ONM apologises profusely for any misunderstandings that this has caused.


Originele bericht:
Op de E3 deed men er nog geen uitspraken over, maar het Official Nintendo Magazine verschaft ons nu de informatie, Mario Kart voor de Wii zal met maximaal 16 man online te spelen zijn.

De battle modus gaat ook online, maar of je die met 16 personen tegelijk zal kunnen spelen is de vraag. De beroemde balloon battle is sowieso aanwezig en je hebt nu ook de mogelijkheid om stunts uit te voeren in de battle modus.

Mario Kart voor de Wii zal inclusief het Wii Wheel geleverd worden. De Wiimote kan in dit accessoire geplaatst worden om iets extra's aan het racen toe te voegen en om onervaren gamers over te halen om ook te spelen. De wereldwijde launch van Mario Kart voor de Wii zal in 2008 plaats vinden.

Met dank aan Sannr voor de update

Schrijver veroordeeld wegens moord in boek

Icoon OpmerkelijkDe 34-jarige Poolse schrijver Krystian Bala is veroordeeld tot 25 jaar cel wegens moord. Hij werd veroordeeld omdat hij drie jaar na dato de moord tot in de kleinste details wist te beschrijven in zijn boek ‘Amok’. De rechter gaf aan dat er geen feitelijke bewijzen zijn dat Bala ook daadwerkelijk de moord gepleegd heeft.

Bala werd op basis van voornamelijk indirect bewijs veroordeeld wegens ‘het beramen en leiding geven aan de moord’. Het motief voor de moord volgens de rechtbank zou ‘ziekelijke jaloezie’ zijn geweest. Hij zou niet hebben kunnen verkroppen dat zijn ex-vrouw een relatie had met het slachtoffer Dariusz Janiszewski.

Onopgelost
Janiszewski werd in december 2000 gevonden langs de oever van de Oder door een aantal vissers. Hij was slechts gekleed in zijn ondergoed en een overhemd. Zijn lichaam vertoonde tekenen van uithongering en marteling. Zijn handen waren op rug vastgebonden en vastgemaakt aan een strop die om de nek van het slachtoffer bevestigd was.

Dariusz Janiszewski werd geïdentificeerd en bleek vier weken eerder als vermist opgegeven te zijn. Nadat de politie een half jaar aan de zaak gewerkt had en niet tot een oplossing kon komen werd de zaak in het archief gestopt. Een tip die vijf jaar later werd gegeven leidde de politie naar het boek ‘Amok’ waarin een vrouw vermoord wordt door een man genaamd Chris. Hij bindt de handen van de vrouw achter haar rug vast en bevestigt ze aan een strop om haar nek. Het boek verscheen drie jaar na de moord op Dariusz Janiszewski.

Gelijkenis
Omdat de overeenkomsten zeer treffend waren, werd Bala gearresteerd op verdenking van moord. Hij ontkende echter hardnekkig. De rechters oordeelden dat het indirecte bewijs overvloedig is. Zo is er onder andere een telefoonkaart waarmee op de ochtend van Janiszewski’s verdwijning met zijn kantoor en later ook met zijn mobiele telefoon gebeld is.

Diezelfde kaart werd gebruikt om vrienden en de ouders van Bala te bellen. Vier dagen na de verdwijning van het slachtoffer werd de mobiele telefoon van Dariusz Janiszewski verkocht op internet door iemand die gebruik maakte van het account van Bala. Hij heeft zelf geen verklaring hiervoor.

Aandacht op televisie
In 2003 werd op de Poolse televisie aandacht besteed aan de onopgeloste moord op Janiszewski. Korte tijd hierna werd de website van het programma bezocht vanaf computers die in Singapore, Zuid-Korea en Japan stonden. De politie heeft vastgesteld dat ten tijde van de betreffende hits, Bala zich op de genoemde plaatsen bevond.

Psychologen hebben vastgesteld dat Bala, die op het internet zich doorgaans van de naam Chris bediende, ‘sadistische neigingen’ vertoont, en daarmee leek op de hoofdpersoon in het boek ‘Amok’. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar cel, hoewel niet bewezen is dat Bala de moord ook daadwerkelijk gepleegd heeft.

Djokovic zeker van Masters Cup

Novak Djokovic maakt in november zijn debuut in het afsluitende toernooi om de Masters Cup in Shanghai. De Serviër verzekerde zich van deelname aan het officieuze WK door de kwartfinales van de US Open te bereiken.

Na Roger Federer en Rafael Nadal is Djokovic de derde speler die zeker is van het toernooi dat op 11 november van start gaat. De 20-jarige Serviër won dit jaar twee toernooien uit de Masters-series en bereikte twee keer de halve finale van een grand slam. Vorige maand won hij bovendien in het door hem gewonnen toernooi in Montreal van zowel Nadal als Federer.

Politie onderzoekt val minnares Victor Reinier

De politie heeft gisteren de makers en medewerkers van de Nederlandse tv-serie Flikken ondervraagd in verband met de val van de nieuwe vriendin van de Nederlandse acteur Victor Reinier. Die viel dinsdag uit een raam van een hotel in Maastricht.

De 44-jarige Reinier, onder meer bekend van zijn rol Vledder in Baantjer, was in Maastricht voor opnamen van de politieserie Flikken die bij ons door de TROS wordt uitgezonden. Zijn minnares Kim viel door nog onbekende oorzaak uit het raam van het hotel waar de tv-ploeg verbleef en raakte daarbij zwaar gewond. Verschillende bronnen melden dat Kim een zelfmoordpoging zou hebben ondernomen na een ruzie met Victor.

''Vooralsnog lijkt het erop dat het in het geval van Kim inderdaad gaat om een poging tot zelfmoord. In ieder geval hebben we vast kunnen stellen dat er geen sprake is van een misdrijf'', aldus een politiewoordvoerder vandaag.

Haar toestand is momenteel ''redelijk stabiel'', aldus een verklaring van vanochtend van Reinier: ''Mijn vriendin ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Ik ben samen met de familie van mijn vriendin zoveel als mogelijk in het ziekenhuis om haar te steunen.'' Hij wil verder niets zeggen omdat het een privé-aangelegenheid betreft.

Victor Reinier zou in scheiding liggen met zijn vrouw Anja Geels. Samen hebben zij twee kinderen. Eerder ontkende de acteur nog dat hij een verhouding met een andere vrouw had.

Met dank aan kahaarin, MiesMouse en Ladylike voor de submit.

Anonieme brief moord Vaatstra klopt niet

Icoon JustitieDe beweringen in een anonieme brief dat een verdachte asielzoeker vlak na de moord op Marianne Vaatstra het land uit is gezet, zijn vals. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vandaag.

De 16-jarige Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. Vader Bouke Vaatstra kreeg vorig jaar een anonieme brief over de moord op zijn dochter.

Volgens de schrijver is op 3 mei 1999 onder strikte geheimhouding een asielzoeker overgeplaatst van het azc in Kollum, bij Veenklooster, naar een speciale afdeling van het azc in Musselkanaal. Kort daarna is de man volgens de briefschrijver via Schiphol uitgezet naar eigen land, waar hij werd gezocht voor de moord op verscheidene vrouwen.

Oud-directeur Nettie Groeneveld van het asielzoekerscentrum stelde meteen al na de publicatie van de brief in juni dit jaar, dat het onzin was. Na onderzoek van het OM, mede op aandringen van de Tweede Kamer, blijkt dat de beweringen inderdaad niet kloppen.

'Omroep moet meer Nederlands drama maken'

Icoon TelevisieDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet in zijn budget minstens 15 miljoen euro extra vrijmaken voor hoogwaardig Nederlands drama. Dat zei minister Plasterk (Media) vandaag bij de start van het Nationaal Omroepcongres in Bussum.

Verleden week kondigde de NPO, de overkoepelende organisatie van alle publieke omroepen, al aan 7 miljoen extra vrij te maken. De PvdA-bewindsman ziet graag dat daar nog eens 8 miljoen bijkomt en speelt met de gedachte dat in een prestatiecontract met de omroep vast te leggen.

Plasterk vindt goede dramaseries van essentieel belang voor het publieke omroepbestel. Hij oordeelt verder dat goede tv-series op dit vlak een extra stimulans betekenen voor de theater- en filmwereld. Een woordvoerder van de NPO liet donderdag weten dat zijn organisatie zich al extra inspant voor dit dure tv-genre. ''Ook in onze toekomstige meerjarenbegroting van 2008 tot 2011 proberen we extra geld vrij te spelen voor drama'', aldus de zegsman.

Waar de voorgangster van Plasterk, Medy van der Laan, nog aandrong op het weghalen van pure amusementsprogramma's op de publieke tv, gaf Plasterk aan dat er ''best iets vermakelijks'' op Nederland 1, 2 en 3 mag worden uitgezonden.

Hij erkende ook de rol van commerciële zenders die veel meer dan de publieken moeten leven van verstrooiiende uitzendingen. Toch hoopte hij dat de tv-makers zelf hun grenzen durven stellen om te voorkomen dat uitzendingen doorschieten. Het opstellen van een gedragscode door tv-makers lijkt hem wel wat.

Hinder nieuw CS Rotterdam tot 2011

Icoon BinnenlandsReizigers met het openbaar vervoer die langs het Centraal Station in Rotterdam moeten, ondervinden nog tot in 2011 hinder van de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe station. Dat is een jaar langer dan verwacht.

De vertraging komt omdat ProRail de financiering van een kostenoverschrijding niet rond heeft, zo bleek donderdag tijdens een vergadering van de Rotterdamse raadscommissie Vervoer. ProRail wil pas verder bouwen als de financiering rond is en de begroting van de spoorbeheerder daarmee sluitend is.

De bouw van het nieuwe Centraal Station kost 500 miljoen euro, daar komt nu 53 miljoen euro bovenop. Daarvan is 10 miljoen euro voor rekening van de gemeente Rotterdam. Verkeerswethouder Jeannette Baljeu zei dat die financiering rond is, evenals de 10 miljoen euro die het Rijk voor zijn rekening neemt. Volgens haar is het wachten tot ProRail de financiering van de overige 33 miljoen euro bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bewerkstelligd.

Baljeu zal er bij het Rijk en bij ProRail op aandringen deze financiering zo snel mogelijk rond te krijgen. "Rotterdam heeft er baat bij dat dit snel is opgelost." Ze heeft goede hoop dat de financiering binnenkort rond is. "De signalen zien er goed uit."

De budgetoverschrijding zit vooral in het gebruik van duurdere materialen door verscherpte veiligheidsvoorschriften. Het glas dat voor het gebouw wordt gebruikt mag bijvoorbeeld na een explosie niet kapot vallen en verder moet worden voorkomen dat 'bomauto's' zomaar het stationsgebouw in kunnen rijden.

Nieuw Centraal Station Rotterdam
Het nieuwe Centraal Station in Rotterdam - nog een hoop puin

Geen vliegangst, toch met de auto

Javier Clemente, de Spaanse bondscoach van Servië, heeft er veel voor over om zijn ploeg te coachen. Clemente legde de reis tussen San Sebastian (zijn woonplaats) en Belgrado af met de auto.

Na een trip van twee dagen en 2.300 kilometer kwam de bondscoach aan in de Servische hoofdstad, waar Finland zaterdag de tegenstander is in de EK-kwalificatie. De keuze van Clement om met de auto te gaan in plaats van met het vliegtuig, heeft niets te maken met vliegangst. De Bask mag van de dokter niet met het vliegtuig reizen na een zware val in huis waarbij hij zijn sleutelbeen en vier ribben brak.

Valverde mist dopingcontrole

De Internationale Wielerunie UCI beschuldigt Alejandro Valverde ervan dat hij op 23 juni een 'out of competition'-controle heeft gemist.


De nummer zes van de Tour de France heeft een e-mail ontvangen, waarin de UCI bericht dat een controleur op de 23e voor zijn huis voor een dichte deur kwam te staan. Valverde was op dat moment in Eindhoven voor de ploegentijdrit.

"We hebben op 12 juni een fax gestuurd naar de UCI, waarin stond dat Alejandro op 23, 24 en 25 juni present zou zijn in Eindhoven. De UCI was dus op de hoogte van zijn'where-abouts'" aldus Valverdes manager, Sánchez Sabater.

"Daarbij komt dat hij in Eindhoven een dopingcontrole heeft ondergaan. We zullen daarom tegen iedereen die Alejandro in diskrediet probeert te brengen, actie ondernemen, inclusief de UCI. Hij wil er alles aan doen om zijn onschuld te bewijzen."

Jol niet blij met internationale agenda

Voor Martin Jol, de trainer van Tottenham Hotspur, komen de EK-kwalificatiewedstrijden niet echt gelegen. De Nederlander beleefde met de Spurs een slechte start in de Engelse Premier League en hij had zijn internationals daarom liever op White Hart Lane gehouden.


"Iedere trainer zal beamen dat dit ongunstig is. Je bent je spelers kwijt en ze kunnen bovendien een blessure oplopen. Deze onderbrekingen zijn vervelend en ze hebben invloed op mijn planning," aldus Jol.

Van boerendorp tot metropool in SimCity Societies

SimCity Societies, de volgende game in de SimCity reeks, zal een compleet open game worden die afwijkt van de vorige games in de serie.

Waar de nadruk in vorige SimCity games puur lag op het bouwen en onderhouden van de stad, ligt het in dit deel veel meer bij de bewoners van de stad, en de invloed die de stad uitoefent op de bewoners. Van een city-building simulator naar een social engineering simulator dus. Meer informatie over de game valt te vinden in onze preview van de game.






De game wordt 9 november verwacht, en komt traditiegetrouw naar de PC.

Klöden zegt af voor Ronde van Polen

Andreas Klöden heeft zich afgemeld voor de Ronde van Polen. De Duitse wielrenner van Astana gaf eerder aan dat hij daar zijn rentree wilde maken, maar dat zit er nu dus niet in.

Nadat hij werd aangereden tijdens een training, raakte Klöden geblesseerd aan zijn heup. Hij hoopte in Polen zijn vorm op te krikken voor het WK in eigen land eind deze maand. Hij heeft nog altijd de hoop dat hij daar geselecteerd voor zal worden.

Real liet Messi en Cristiano Ronaldo lopen

Real Madrid heeft in het verleden de kans laten liggen om Lionel Messi, Giovani Dos Santos en Cristiano Ronaldo vast te leggen. Miguel Angel Portugal, lid van de technische staf van de Spaanse topclub, heeft dit gezegd. Messi en Giovani spelen nu voor aartsrivaal Barcelona, terwijl Ronaldo uitkomt voor Manchester United.


"Het was in de tijd van de Galacticos. Het aantrekken van grote namen was destijds belangrijker dan het ontwikkelen van de jeugd", aldus Portugal. "Toen Giovani 14 jaar was, hadden we de kans hem te contracteren. Hetzelfde gaat op voor Messi en Cristiano Ronaldo. Het is een schande, maar in die periode had de jeugdopleiding niet voldoende geld om dergelijke spelers vast te leggen."

Portugal zegt dat hij van mening is dat Real nu wél een goede transferpolitiek voert. "De club heeft uitstekend ingekocht. De trainer kan rekenen op spelers die de komende drie, vier of vijf jaar zullen voetballen in de Madrid-stijl."

De antwoorden van Carlo van Dam


Vorige week konden jullie vragen stellen aan autocoureur Carlo van Dam. We hebben uit alle vragen er tien geselecteerd en deze naar Carlo verstuurd. Hieronder vind je zijn antwoorden.


Carlo wat zou jij op dit moment kiezen, F1 bij Spyker of (als het door gaat) CCWS bij een Nederlands team, dat Perridon (trust CEO) wil kopen.
De Formule 1 is voor mij het uiteindelijke doel. Maar als ik hier zou kunnen komen via een paar jaren in de Champcar en dan nog wel met een Nederlands team, dat zou helemaal geweldig zijn!

Wat houdt het Renault Driver Development programma in?
Dit is het junior team van Renault F1. Ik heb hier twee jaar deel van mogen uitmaken in mijn kartperiode en veel ervan geleerd. Zij hebben mij ondersteund op financieel, fysiek en mentaal vlak. En daarnaast was het geweldig om enkele keren tijdens een GP aanwezig te mogen zijn bij het team en alles van dichtbij mee te maken.

Als leeftijdsgenoot en uiteraard als mede racefan zal je net als ik de afgelopen jaren gemerkt hebben dat er in de Formule 1 steeds minder ingehaald wordt. Door de huidige aërodynamica van de wagens is dit namelijk enorm bemoeilijkt. Wat vind je als coureur van deze ontwikkeling en zou je liever in de hoofdklasse van de autosport rijden in een 'treintje' of spreekt een andere klasse met meer aktie op de baan je meer aan?
Dit is niet alleen in de Formule 1 zo. Ook in de Formule 3, waar ik momenteel actief ben, is de aërodynamica zo verbeterd dat het heel moeilijk is om vlak achter iemand te rijden in een bocht en dan nog de neerwaartse druk te houden. Het is natuurlijk erg interessant om de auto's steeds sneller te zien worden, maar de actie op het circuit neemt hierdoor wel af. Mijn inziens moeten er standaard vleugels worden geïntroduceerd die veel minder aërodynamische grip genereren.

Ben je ook geïnteresseerd in andere sporten? Zo ja, welke?
Mijn grootste interesse gaat toch uit naar gemotoriseerde sporten. MotoGP vind ik bijvoorbeeld geweldig om naar te kijken, er gebeurt daar altijd wel wat. Ook vind ik het leuk Feyenoord af en toe te gaan aanmoedigen in de Kuip en ben ik een grote fan van de Tour de France.

Als je je niet had bezig gehouden met sport wat had je dan in het dagelijks leven willen doen?
Ik heb mijn diploma VWO (Economie&Maatschappij) gehaald. Daarna heb ik besloten mij volledig te gaan focussen op het racen. Als ik door had gaan studeren, was ik waarschijnlijk de economische richting opgegaan.

Wat zijn je sterkste/ punten op de baan? Waaraan wil je werken?
Ik wil een zo compleet mogelijke coureur zijn. Dat betekent dat je op alle vlakken moet blijven werken. Wel heb ik mij erg ontwikkeld in de kwalificatie, ik heb dit seizoen al 9 keer de pole-position gereden!

Welke bochtencombinatie is het stoerst/zwaarst/riskantst om doorheen te rijden?
Iedereen zegt altijd dat de bocht Eau Rouge (Spa-Francorchamps) de mooiste bocht ter wereld is. Eigenlijk klopt dat ook, maar door het vernieuwde asfalt en de verbeterde auto's is hij nu voor de coureurs 'te makkelijk' vol gas. Dit seizoen heb ik de mogelijkheid gehad om met mijn Formule 3 een ronde over de Nordschleife van Nurburgring te rijden. Dit is een circuit van 20km lang met maar liefst 73 bochten, dat is wellicht het stoerste circuit dat ik heb gereden. Helaas niet op race-snelheid.

Wat is je favoriete circuit?
Estoril en Istanbul zijn beide circuits waar ik echt van heb genoten om daar te rijden.

Als je nu een aanbod kreeg om naast Robert Doornbos te rijden voor team Minardi USA en een aanbod om 1ste coureur te worden voor team NL in de A1 GP. Welk aanbod heeft dan je voorkeur en waarom?
Dan zou ik voor Champcar kiezen. Ik vind dat een veel betere en professionelere klasse als de A1GP. En daarnaast is Minardi USA een echt topteam in hun klasse en team Nederland in de A1 (nog) niet.

23.000 users op Xbox Live krijgen 24-uurs ban

Microsoft heeft 23.000 users een ban van 24-uur gegeven wegens het misbruiken van een glitch in de Call of Duty 4-beta. Users konden hun beta-key gebruiken om de beta te installeren op een tweede console, waardoor de accounts op die console vervolgens de beta konden spelen.

Ongeveer 23.000 users hebben dus gebruikt gemaakt van deze glitch en hadden illegaal toegang tot de beta. De glitch is intussen opgelost, en de illegale spelers hebben een 24-uurs ban gekregen op Xbox Live wegens het schenden van de Xbox Live Terms of Use. Daarnaast hebben ze ook een bericht gekregen dat er andere, zwaardere, maatregelen zullen volgen als ze in de toekomst een zelfde soort actie proberen uit te halen. Of de users met illegale toegang tot de beta na de ban nog steeds toegang hebben tot de beta is niet helemaal duidelijk, maar de kans is erg groot dat dit niet meer mogelijk is.

Klant wil taxirit met vuurwapen betalen

Icoon Domme criminelenEen taxichauffeur in Rotterdam die afgelopen nacht een passagier afleverde op de Willem Ruysstraat kreeg wel een heel origineel betaalmiddel aangeboden. Op het moment dat de 41-jarige passagier op zijn eindbestemming was aangekomen weigerde hij te betalen. Hij probeerde de chauffeur echter wel een laptop aan te smeren.

Toen de chauffer dit weigerde, probeerde de Rotterdammer zijn schuld te betalen met een vuurwapen. De chauffeur schakelde hierop de politie in. De 41-jarige passagier werd aangehouden en ingesloten. Dit maakte de politie vandaag bekend.

Twaalf jaar cel en tbs voor Julien C.

Icoon MisdaadDe rechtbank in Breda heeft vandaag Julien C. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans. De 23-jarige C. pleegde het misdrijf vorig jaar in het klaslokaal van Jesse op de Klim-Op basisschool in Hoogerheide.

Tegen C. was wegens moord twintig jaar celstraf en tbs geëist. De rechter acht moord niet bewezen omdat volgens hem niet zeker is dat C. het plan had iemand te doden. Er zijn volgens hem meer redenen te verzinnen dat hij met een mes op zak naar school ging. Zijn innerlijke onrust wees ook niet op een moordplan.

De verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de moord altijd ontkend maar zijn versie van de gebeurtenissen op 1 december vorig jaar in Hoogerheide geloofde de rechter niet. Zijn verklaringen over bedreiging, afpersing en mishandeling door drie mannen wisselden teveel. Bovendien hechtte de rechter meer waarde aan het alibi van twee van de drie mannen die C. beschuldigde van de moord.

De rechter noemde het misdrijf buitengewoon laf, een ernstige schok voor heel Nederland en onvoorstelbaar voor de ouders en zusjes van het slachtoffer. Dat C. geen openheid heeft gegeven telde hij mee als strafverzwarend. "Wat hem bezielde. We weten het niet."

Dat de verdachte niet heeft meegewerkt aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum doet volgens de rechter nauwelijks ter zake. In een eerdere strafzaak is gerapporteerd over zijn antisociale en narcistische trekjes.

Zijn misdaad is volgens de rechter het bewijs dat hij er niet in is geslaagd een stabiel leven te ontwikkelen. "Zonder motief iemand beestachtig afslachten past niet bij een gezond mens." De rechter benadrukte dat doodslag geen uitdrukking geeft aan alle emoties en legde uit dat de maximumstraf voor dat feit vijftien jaar is.

Printje maken

Een 3D printer zal dit ooit voor de gewone consument beschikbaar zijn? Mij lijkt me wel wat, je ziet een mooie vaas op internet en je kunt hem thuis ''uitprinten'' of voor de vrijgezellen onder ons een printje van een prettig ogende dame of heer, of een even een Ferrari printen om je oprit mee op te leuken, mogelijkheden genoeg. 

De nieuwe iPods zijn er!

Jawel, het is waar. Je zes maanden oude iPod kan de prullenbak in, want er zijn nieuwe modellen! Lees hier alles over de nieuwe iPods en waarom je ze moet hebben.

apple shuffle

Net zoals Microsoft is Apple nu ook in staat om bugs als features te verkopen. De vorige iPod Shuffle had geen scherm, geen functies maar slechts de mogelijkheid tot jawel, shuffle! Ook de nieuwe iPod shuffle heeft die functie, plus, een handige clip zodat je het apparaatje aan je broekzak kan hangen. Wil je iedereen laten zien dat je een iPod hebt, koop dan deze.

Electronic Arts lanceert The Sims On Stage

Als je na al die programma's als Idols, I wanna be a Popstar en The X Factor zelf ook wel eens in de spotlights wil staan, dan heeft EA sinds vandaag de oplossing voor je: The Sims On Stage. Het is een gratis site, alwaar je met behulp van beelden uit The Sims 2 filmpjes kunt maken, karaoke opnemen, gedichten voordragen, verhalen voorlezen en meer. EA ziet het als een prachtige manier om de creatieve geesten de vrije loop te laten.

"De Sims heeft al tijden een van de grootste, vriendelijkste en creatiefste community's ter wereld. Via The Sims™ On Stage kunnen we een nieuw groep mensen kennis laten maken met ons idee van plezierDe wereld van interactief entertainment is nu breder dan ooit, dankzij nieuwe, op internet gebaseerde technologieën. We vinden het geweldig om een nieuwe manier van plezier maken te introduceren met The Sims™ On Stage."

Aldus studioleider van het The Sims Label, Rod Humble.

The Sims On Stage is gebaseerd op de karaoke community SingShot Media. Deze werd in februari van dit jaar overgenomen door Electronic Arts. Wil je ook je creatieve kunsten vertonen op het internet, ga dan naar de site en toon je kunsten.

Halo krijgt ook tabletop spel later deze maand

Alsof er nog niet genoeg promotie is voor Bungies afsluitende game in de Halo trilogie komt er deze maand ook nog een tabletop versie in de vorm van Halo ActionClix. In het spel speel je met miniatuur poppetjes met karakters uit het Halo universum en moet je die van je tegenstander verslaan.

"Expanding the Halo universe into the Clix CMG world is a perfect fit for the franchise. WizKids' commitment to quality and authentic detail ensures that these new Halo ActionClix figures will appeal to collectors and CMG players alike."

Aldus Brian Jarrard, director of Franchise en Community Affairs bij Bungie Studios.

In de komende weken zal uitgever Wizkids de units die de game zal kennen bekend maken. Vandaag te beginnen met een aantal troepen van de Covenant.

Grunts
Serving as the main infantry of the Covenant army, individually the Grunts are fairly weak and are most effective when attacking in groups. In Halo ActionClix, Grunts will similarly be weak on their own but with grenades they will still stand a chance against more powerful foes.

Jackals
As the next step up from the Grunts, Jackals serve a more defensive/long-range role in the Covenant's forces. In Halo ActionClix, as in the video games, Jackals can also come equipped with shields, making them one of the tougher characters to take down.

Brutes
The newest addition to the Covenant's army, the Brutes are also unquestionably one of its toughest factions. Physically resilient and extremely strong, their Halo ActionClix counterparts will definitely be a force on your tabletop.

Elites
As one of its oldest and most respected members, the Elites hold a special place within the Covenant's hierarchy. This, coupled with their excellent fighting skills and superior military minds, make them one of the biggest threats to the Covenant's enemies. Halo ActionClix's Elites are no different, and will come equipped with a variety of weapons, from Plasma Rifles to Energy Swords.

De eerste set van Halo ActionClix, die later deze maand bij de spellenspeciaalzaken ligt, zal tachtig figuren kennen uit het Halo universum, waaronder wat previews voor Halo 3. Er zullen twee type boosters komen, eentje van $10 (4 figuren, 4 stat kaarten, 2 dobbelstenen en een start-up map) en eentje van $11 ( 5 figuren, 5 stat kaarten, 2 dobbelstenen en een start-up map).



'Psychische' Vicente bestraft door Valencia

Afgelopen seizoen kwam Vicente nauwelijks aan spelen toe wegens een enkelblessure en spierblessures. Volgens Vicente is de medische staf daarvoor verantwoordelijk waarnaar hij hard uithaalde. Valencia kondigde daarop aan de linkspoot disiplinair te zullen straffen.

Op een persconferentie liet Vicente weten weinig waarde te hechten aan de medische staf. "Ik heb alle vertrouwen verloren in de clubarts en het medische team van Valencia", aldus Vicente woensdag.

"De suggestie dat mijn problemen van psychische aard zouden zijn, is onjuist. Ik ben één keer bij een psycholoog geweest en dat was op aanraden van dokter Antonio Giner. Bij die ene keer is het gebleven, want het was niet wat ik nodig had", zo liet de 26-jarige international weten.

De clubleiding van Valencia was ontstemd over de uitspraken van Vicente en kondigde aan maatregelen te nemen. "We zullen de noodzakelijke stappen tegen de speler ondernemen. We beraden ons nog over de mate waarin hij de interne regels heeft overtreden", aldus een verklaring van de club.

Sony verscheept Daxter PSP-bundel

Sony heeft gisteren in Amerika de Daxter Entertainment Pack gelanceerd. Deze bundel bevat naast de Slimline PSP ook de game Daxter, de UMD Family Guy: The Freakin' Sweet Collection en een 1GB geheugenkaart. Hij ligt in de winkels voor $199,99.

In oktober komt in Amerika ook nog een Star Wars-bundel uit. Deze bundel zal een unieke Star Wars-PSP bevatten en de game Star Wars Battlefront: Renegade Squadron.

Of en wanneer beide bundels ook in Europa komen is nog niet bekend.



Zenden niet blij met plaats op de bank

Afgelopen zomer verliet Boudewijn Zenden Liverpool om naar Olympique Marseille af te reizen om daar te gaan voetballen. Tegen de verwachting in moet Zenden nu plaats nemen op de bank. Iets waar hij niet gelukkig mee is.

De laatste twee wedstrijden van L'Om zat Zenden op de reservebank en mocht slechts invallen. De 54-voudig international is daar niet blij mee. "Ik hou er niet van op de bank te moeten zitten. Ik ben hier om te spelen en niet om alleen maar te kijken. Anders had ik wel een kaartje voor de wedstrijd gekocht," aldus Zenden in de Franse sportkrant L'Equipe.

"Het is de keuze van de trainer. Maar ik had het gevoel dat het beter ging als ik speelde", zo tekende L'Equipe op uit de mond van Zenden. De oud-PSV'er spreekt van een gebrek aan dialoog met de trainer, Albert Emon. "Ik ben teleurgesteld dat ik niet speel, maar ben absoluut niet teleurgesteld in Olympique Marseille."

Op 3 oktober speelt zijn ploeg tegen zijn Liverpool in de groepsfase van de Champions League. "Ik ken de spelers, hun spel, de trainer en hun vrije trappen. Ik kan op die manier toch van dienst zijn", aldus de gepasseerde Zenden.

Ook John Kraaijkamp nu op theaterwebsite

Na bekende theaterpersoonlijkheden als Wim Sonneveld, Mary Dresselhuys en Ko van Dijk heeft nu ook John Kraaijkamp sr. zijn eigen pagina's op de website eenlevenlangtheater.nl De presentatie daarvan was gisteren in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bezoekers van de website krijgen een uitgebreid overzicht van het leven en de ruim 65-jarige carrière van de inmiddels 82-jarige zanger, komiek en acteur. Er staan onder meer een biografie en een overzicht van zijn rollen in toneelstukken, televisieprogramma's en zelfs reclamespotjes. Verder zijn er affiches van optredens te zien en uitspraken van collega's over Kraaijkamp te lezen.

Onder de hoogtepunten van de site is de single Droomschip dat de artiest in 1959 opnam met de toen 8-jarige André Hazes, die door Kraaijkamp werd ontdekt. Ook is er een videofragment uit 1958 waarin hij een lied zingt met Rijk de Gooyer, met wie hij vooral in het begin van zijn loopbaan veel samenwerkte. De twee namen onder meer liedjes op en hadden een eigen televisieshow.

Behalve in optredens met De Gooyer was Kraaijkamp onder meer te zien in toneelstukken als King Lear, films als De Aanslag en tv-series als Het Zonnetje in Huis. Zijn laatste rol speelde hij in een begin dit jaar uitgezonden aflevering van het televisieprogramma Kinderen Geen Bezwaar. Kraaijkamp won de Louis d'Or en een Gouden Kalf. Ook zijn de John Kraaijkamp Musical Awards naar hem vernoemd.


Droomschip

CSKA tegen PSV nog zonder Akinfejev en Carvalho

Op 19 september speelt PSV in eigen huis tegen CSKA Moskou in de groepsfase van de Champions League. De Russen zullen dan geen beroep kunnen doen op Igor Akinfejev en Daniel Carvalho. Beide spelers zijn nog geblesseerd en zullen niet op tijd hersteld zijn.

De doelman en aanvaller kampen met ernstige knieblessures, het herstel gaat echter voorspoedig. Beide spelers zullen hoogstwaarschijnlijk wel in een aantal groepswedstrijden kunnen meespelen. De ploeg van coach Valeri Gazzajev zal mogelijk wel kunnen beschikken over Chidi Odiah. De verdediger is ook herstellende van een blessure maar hij zal op korte termijn zijn rentree kunnen maken.

Harvey Birdman zal ook op de Wii in de rechtzaal verschijnen

Naast de eerder aangekondigde PS2- en PSP-versies zal er ook een Wii-versie komen van Harvey Birdman: Attorney at Law. Dat maakte uitgever Capcom onlangs bekend. De game draait om ex-superheld Harvey Birdman. Hij is gestopt met het redden van mensen en werkt nu als matige advocaat. Zijn doel is het vrij krijgen van parodiën op klassieke cartoon karakters.

In vijf verschillende verhalen neemt de game je mee naar bekende locaties uit de tv-serie. Je zult naar de crime-scene gaan voor onderzoek, bewijs verzamelen en praten met andere cartoon karakters, ook zul je door de leugens moeten prikken van de getuigen van de openbaar aanklager. Getuigenissen die schijnbaar soms echt te belachelijk zijn voor woorden.

Harvey Birdman: Attorney at Law verschijnt 13 november in de States voor een adviesprijs van $39,99.



Belgische postbode bewaart post vier jaar thuis

Een Belgische postbode heeft vier jaar lang tijdens zijn ronde post achtergehouden. Hij bewaarde de brieven en pakjes netjes in zijn flat in het Vlaamse Hasselt.

Dat heeft het Belgische postbedrijf (De Post) vandaag gemeld. De Post ontkent dat de 38-jarige man alle stukken vier jaar lang had achtergehouden, zoals Vlaamse kranten meldden. Volgens een woordvoerder gebeurde het achterhouden ''mondjesmaat''.

Het bedrijf ontdekte zelf recent dat brieven niet aankwamen, waarna de politie werd ingeschakeld voor een huiszoeking. Daar werden de stapels van de afgelopen vier jaar ontdekt.

De bezorger is inmiddels geschorst. Hij had sommige post ook opengemaakt maar volgens een woordvoerder lijkt alles nog compleet. De brieven en pakjes worden de komende dagen alsnog bezorgd.

Postbode verduistert verjaardagskaarten

Icoon Domme criminelenIn het Brabantse Eindhoven werden meerdere kinderen teleurgesteld: ze kregen amper verjaardagskaarten toegestuurd. Na een aantal klachten en wat speurwerk bleek dat ze 'onderschept' waren door een 18-jarige postbode.

Na een uitgebreid onderzoek bleek dat de jongen uit Geldrop verschillende verjaardagskaarten had geopend en daar geld uit had gehaald. Vervolgens verstopte hij de niet bezorgde post in zijn eigen huis in Geldrop.

Gisteren rond het middaguur is hij opgepakt bij zijn werkgever.

Met dank aan Aquax voor de submit.

Software verkopen Japan: Bladestorm komt hoog binnen

Een game gebaseerd op een Europese oorlog doet het goed in Japan. Bladestorm, gebaseerd op de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, komt als hoogste binnen in de wekelijkse softwarelijst door de tweede plek te bezetten. Final Fantasy houdt ruim vast aan haar eerste plaats.

GameSysteemAantalTotaal
Final Fantasy Crystal Chronicles: Ring of FatesNDS79.000256.000
Bladestorm: The hundred years warPS359.00059.000
Gintama: Together with Gin-san! My Kabuki-cho DiaryPS257.00057.000
Sengoku Musou 2: Moushouden PS252.000235.000
One Piece: Gear SpiritNDS41.00041.000
Mario Party 8Wii39.000704.000
Summonight: Twin AgeNDS28.00028.000
Phoenix Wright 3NDS20.00077.000
My Housekeeping DiaryNDS20.000166.000
Wii PlayWii19.0001.675.000

11. [WII] Wii Sports (Nintendo)
12. [PS2] beatmania II DX 13 DistorteD (Konami)
13. [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo)
14. [PS2] J-League Winning Eleven 2007: Club Championship (Konami)
15. [NDS] Flash Focus: Vision Training in Minutes a Day (Nintendo)
16. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
17. [NDS] Donkey Kong: Jungle Climber (Nintendo)
18. [NDS] More Brain Age (Nintendo)
19. [NDS] The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (Nintendo)
20. [NDS] SD Gundam: G Generation Cross Drive (Bandai-Namco)
21. [PS3] Hot Shots Golf 5 (Sony)
22. [PS2] Home Teacher Hitman Reborn! Dream Hyper Battle! (Marvelous Entertainment)
23. [NDS] Animal Crossing Wild World (Nintendo)
24. [NDS] More English Training (Nintendo)
25. [NDS] Kanji Brain Test 2M (IE Institute)
26. [NDS] Brain Age (Nintendo)
27. [NDS] Itadaki Street DS (Square-Enix)
28. [PSP] Dragoneer's Aria (Nippon Ichi Software)
29. [360] Hitman: Blood Money (Spike)
30. [NDS] Pokémon Diamond (Pokémon)

NDS - 18
PS2 - 5
WII - 3
PS3 - 2
PSP - 1
360 - 1

'Kilometerheffing vanaf 2010'

Icoon FileAl jaren wordt er gesproken over een kilometerheffing op de Nederlandse snelwegen. Volgens Paul Nouwen, ANWB directeur, komt het omstreden 'rekeningrijden' er in 2010. "Ik heb genoeg aanwijzingen dat dit in december van dit jaar bekend wordt gemaakt door minister Eurlings", zo meldt Nouwen vandaag in het AD.

Vanaf 2010 zou er op alle snelwegen een kilometerheffing moeten worden betaald. In drukke regio's van het land worden ook de omliggende wegen met een heffing aangepakt, dit om sluipverkeer tegen te gaan. "Een paar jaar later zal ook de rest van Nederland volgen", aldus Nouwen. Ook de regio's Arnhem, Nijmegen en Eindhoven zullen vanaf 2010 direct te maken hebben met de kilometerheffing.

Volgens het AD wilde minister Eurlings geen commentaar geven. Het kabinet heeft in het beleidsplan afspraken gemaakt, dat het rekeningrijden er in stappen moest komen. Volgens Nouwen komt dat nu toch sneller dan gedacht. "Als het namelijk een punt wordt voor de volgende verkiezingen, is het van de baan"

PVDA-kamerlid Lia Roefs stelde begin augustus nog dat het rekeningrijden gedoemd was te mislukken. Volgens haar dacht Eurlings alleen aan een heffing voor vrachtwagens, of aan alle weggebruikers, maar dan voor alle snelwegen. Zij gaf aan dat sluipverkeer en files daarmee niet voorkomen zouden worden. In augustus trok de VVD haar steun in voor de plannen van de kilometerheffing, omdat het kabinet zich niet aan de afspraken hield. De VVD steunde het plan eerst wel, mits de weggebruiker niet meer zou gaan betalen. Dit zou nu wel het geval zijn, volgens de VVD.

Teambazen willen kwali anders

De teambazen in de Formule 1 vergaderen dit weekend over het wijzigen van de kwalificatie. De teams zouden niet tevreden zijn met de derde sessie.

Pat Symonds van Renault F1 bevestigt dat de teambazen dit weekend samenkomen om de zaak te bespreken. Het heikele punt zou de derde sessie zijn, waarin de tien coureurs eerst hun benzine zoveel mogelijk opmaken voordat er serieuze tijden gereden worden. "We moeten een manier vinden om van die ronden af te komen. Ze zijn compleet vreemd om te rijden, aangezien we allemaal milieuvriendelijk te werk proberen te gaan," zei Symonds in een podcast op de Renaultwebsite.

De teams zullen er in elk geval niet in slagen om de kwalificatie nog dit jaar te laten aanpassen, maar zullen een voorstel maken voor 2008.

Saber toont real-life TimeShift trailer

Saber Interactives TimeShift draait om een wereld waarin een persoon de tijdlijn enigzins verknoeid heeft. De mensheid is bijna uitgeroeid en het is aan een lone ranger in de vorm van Michael Swift om de situatie te herstellen. Om dit te doen zul je de mogelijkheid ook hebben tijdens het spel om de tijd te stoppen, vertragen en zelfs terugspoelen, zonder dat het jou als speler beïnvloedt.

Om aan te geven hoe gaaf dit zou zijn in de dagelijkse wereld heeft Saber een filmpje vrijgegeven dat je daarvan een idee moet geven.

De trailer is hier in HD te bekijken.

Molyneux: "Xbox Live zal games meer beïnvloeden dan Wii"

In een interview met CanalJuegos praatte Peter Molyneux onlangs weer over Fable 2 en wat hij daarmee allemaal wil bereiken. Toen hem de vraag werd gesteld of hij dacht dat hij zich met de PC en 360 in het juiste kamp bevond, gezien de huidige situatie op de consolemarkt, meldde Molyneux heel luchtig dat hij uiteraard achter zijn keuze stond en ook dat hij de gamesmarkt veel meer beïnvloed zag worden in de toekomst door Xbox LIVE, dan door iets als een Wii-controller:

"All I can say is that Microsoft is an incredibly smart company and I never fail to be impressed by just how clever they are. Don’t forget this is the company which pioneered LIVE which I believe will ultimately be far more impactful on video games in the long term than something like the Wii controller."

Film: Mr. Brooks

Mr. Earl Brooks heeft het goed voor elkaar: Hij is een succesvol zakenman met een mooie vrouw, een lieve dochter, woont in een prachige villa, en leidt aan de oppervlakte een zorgeloos bestaan. Wat niemand echter weet, is dat meneer Brooks verslaafd is. Zijn schizofrene persoonlijkheid is verslaafd aan het op perfecte wijze vermoorden van willekeurige mensen. Twee jaar lang was meneer Brooks “clean”, maar nu is de honger dan toch teruggekeerd…een honger die eigenlijk nooit echt is weggeweest.


Film: Wedding Daze

Wedding Daze is een nieuwe film van Michael Ian Black, die hiermee zijn eerste grote film maakt. De eerste twee dingen, waar je aan denkt als je de filmposter ziet, zijn American Pie en Wedding Crashers. Waarom? Ten eerste omdat het ook een romantische komedie is en dat zowel Jason Biggs als Isla Fisher te zien zijn en die hadden weer een rol in de eerder genoemde films. De logische vraag is dan of Wedding Daze een leuke frisse komedie is of een slap aftreksel van American Pie en Wedding Crashers.

Federer eenvoudig door

Roger Federer heeft de halve finales bereikt van de US Open. Voor de 14de keer in 15 ontmoetingen was Andy Roddick de mindere van de Zwitserse nummer één van de wereld. Federer won met 7-6 (5), 7-6 (4) en 6-4.

Roddick maakte nauwelijks fouten, sloeg flink wat winners en zijn service liep lang als een trein. Maar Federer was ook in topvorm, waardoor de uitkomst van de partij eigenlijk al vast lag. De Zwitser wachtte geduldig zijn kansen af en hij sloeg toe op de grote punten. In de loop van de derde set ging bij een moedeloos geworden Roddick het kaarsje uit.

Boek: Gisa Kloenne - En het woud zwijgt

SubheaderIn een typisch groot Duits woud wordt het ontklede lijk van een man gevonden. Het lag op een wildkansel en werd ontdekt door boswachter Diana Westerman. Ondanks het feit dat het lijk er al twee weken lag en al behoorlijk was aangevreten, lukt het de politie toch om de man te identificeren. Judith Krieger en haar collega Manfred, Manni, Korzilius nemen de taak op zich om de weduwe, Juliane Wengert, aan de tand te voelen. Tijdens het onderzoek komen ze ook in contact met de boswachter en met de mensen van de ashram Sonnenhof. Sonnenhof is een yoga-centrum bij het woud Erlengrund, dat wordt geleid door Heiner en Beatte von Stetten. Het wordt al snel duidelijk dat niet alleen de weduwe een motief had om Andreas, Andi, Wengert te vermoorden.

Black Inc. onthult aantal units van WorldShift

Onder het mom van geclassificeerde informatie zijn veel van de units waar je meer zult spelen in WorldShift momenteel nog niet te zien. Langzamerhand komt daar verandering in, want in de loop der tijd zal uitgever Black Inc. de units niet zozeer tonen -veel stonden er al in screenshots- maar vooral zullen de beestjes namen gaan krijgen. Uiteraard begon het bedrijf met de meest voorkomende menselijke unit, de Trooper en vandaag komen daar de Judge en de Ripper bij.

Judge

Simply said, the Judges are Troopers’ bosses. In the Megacities, the Judges act as sheriffs, leading their Troopers as a police force to enforce law and order in the name of the city Senate. When supporting expeditions, they command the Troopers into battle against foreign threats: mutants from the Tribes, rival task forces from other cities, or the creatures of the Plague. Judges do not like to dally around; they fulfill their mission swiftly and effectively, with no excessive formalities. The sight of a marching Judge in his magnificent armor is a source of fear and respect in the streets of the city and a constant nightmare for the lowlifes.


Een aantal judges in actie

Ripper

In spite of being the most common combat machines in the Megacities, Rippers are far from harmless. Indeed, ranged weaponry is reserved for their smarter and more powerful cousins; however, Rippers’ razor-sharp melee claws shred most materials like butter. In the narrow city corridors or dense Wasteland jungles, often firepower is not so much of an advandage, and a whirlwind of blades has no less stopping power than a pointed gun.


Een groepje Rippers in de aanval

Reus: "Volgend jaar terug in peloton"

Wielrenner Kai Reus denkt dat hij volgend jaar terug zal keren in het peloton. In juli lag de Nederlander ruim twee weken in coma nadat hij tijdens een training over de kop was gegaan.

"Het herstel gaat langzaam, maar ik ga terugkeren in het peloton. Dat is mijn doel. Volgend jaar wil ik terug zijn," aldus Reus die zich weinig van zijn ongeluk kan herinneren. "Ik was met mijn vriendin nog wat aan het bijtrainen en reed de Iseran op. We genoten boven wat van het uitzicht. Op de top zei ik 'dag schat, ik zie je zo', en dook de afdaling in. Helaas liet ik mijn helm in de wagen liggen. Ik dook de afdaling in, toen werd alles zwart. Ik weet er helemaal niets meer van. Pas in Nederland besefte ik wat me was overkomen."

Voetballer liever met neus in boeken

Dat voetballen niet altijd het belangrijkste is in de wereld, bewijst Srgio Kawarmala. De speler van Helmond Sport heeft besloten om per direct te stoppen.

De verdediger/middenvelder heeft zijn contract ingeleverd bij de eerstedivisionist uit Brabant omdat hij weer wil gaan studeren. Kawarmala kwam vorig seizoen achttien keer uit voor Helmond Sport en wist daarin een keer tot scoren te komen.

Luciano Pavarotti overleden

Icoon MuziekIn zijn woonplaats Modena is de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti overleden. Hij leed al een tijd aan kanker. Hij is 71 jaar geworden.

Gisteren kwamen er al berichten dat de toestand van Pavarotti slecht was geworden. Vorig jaar werd een kwaadaardige tumor bij de tenor verwijderd. Bij het grote publiek was hij vooral bekend door zijn vele tv-optredens en door zijn uitvoering van Nessun Dorma uit Turandot van Puccini. Dat werd in 1990 gebruikt als herkenningsmelodie van het WK voetbal in Italië. Vanaf toen was Pavarotti niet meer uit de publiciteit weg te denken.

Pavarotti debuteerde als operazanger in 1961 in Reggio Emilia, in een opera van Puccini. Zijn definitieve doorbraak kwam elf jaar later in New York, in de opera La Fille du Régiment van Donizetti. In de jaren '90 lokte hij honderdduizenden mensen naar z'n openluchtconcerten in onder meer Central Park in New York, en bij de Eiffeltoren in Parijs. Een groot succes was ook zijn samenwerking met de tenoren Placido Domingo en Jose Carreras (de drie tenoren).

De laatste jaren trok hij zich terug in zijn familie- en vriendenkring.


Luciano Pavarotti

Met dank aan Viking84 en Keiichi voor de submit.

Inbreker maakt twee krentenbollen buit

In de nacht van dinsdag op woensdag klonk er groot alarm op een bedrijventerrein in Ede. De politie ging samen met een beveiligingsmedewerker een kijkje nemen bij het bedrijf.

Achter een stapel kratten bleek een dertigjarige man uit Heerewaarden zich te hebben verschanst. In de kratten bevonden zich etenswaren. De man biechtte op te hebben gesmuld van twee krentenbollen die in een krat lagen.

Madurodam gaat daklozen opvangen

Vandaag zal het eerste opvangtehuis voor dak- en thuislozen van Madurodam zijn deurtjes openen. Een dergelijk tehuis in Groningen heeft model gestaan voor de Madurodamversie. Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie, zal de opening van het centrum voor haar rekening nemen.

Het opvangtehuis voor de allerkleinsten is gemodelleerd naar de gebouwen in de Groningse Schoolstraat, waarin zich een verzorgingssalon, een opvangcentrum en een sociaal pension bevinden. De keus is onder meer gevallen op het Groningse opvanghuis vanwege de smaakvolle kwaliteiten van het gebouw, zo laat een woordvoerder van Madurodam weten. Het opvangcentrum van het park krijgt een mooi plekje in het historische stadscentrum.

De stad Groningen zal vandaag een delegatie van twee wethouders en medewerkers van een woningcorporatie afvaardigen naar het park in Den Haag. Ook enkele daklozen en personeelsleden van de stichting Huis voor thuis- en daklozen zullen van de partij zijn.

Weer storing bij internetbankieren Postbank

Icoon InternetKlanten van de Postbank hebben gisteravond opnieuw niet kunnen internetbankieren. Van 19.30 tot 23.00 uur was er een storing op de Postbanksite. Die was het gevolg van onderhoudswerk.

Klanten konden wel inloggen, maar als ze geld wilden overmaken kregen ze een foutmelding. Onlangs bleek uit een onderzoek dat de Postbank de enige grote bank is die geregeld grote storingen heeft bij het internetbankieren.

Eerder werd de Postbank onder andere getroffen door een stroomstoring. Deze zomer heeft de bank zeker vijf keer te maken gehad met technische storingen bij het internetbankieren.

B52 vliegt per ongeluk met kernbom

Icoon ShockingOpnieuw een relletje met een atoombom. Dit keer in de Verenigde Staten. Een bommenwerper vloog van het noorden naar het zuiden met zes atoombommen aan boord. Maar de piloten wisten dat helemaal niet.

Oude raketten moesten worden vervoerd van de ene staat naar de andere, maar iemand was vergeten de kernkoppen eraf te halen. Een luchtmachtcommandant is ontslagen en de medewerkers die de B52-bommenwerper hebben geladen, zijn geschorst.

De luchtmacht heeft president Bush meteen ingelicht en is snel nagegaan of de rest van de kernwapens wél is waar ze moeten zijn. Het Pentagon benadrukt dat er nooit gevaar is geweest en dat de bommen niet waren afgegaan als de raketten van het toestel waren gevallen.

'Goedkope cholesterolverlager riskant'

Icoon GezondheidAls patiënten met een verhoogd cholesterol van het merkgeneesmiddel Lipitor overstappen naar een goedkoper en ouder middel, verhoogt dat de kans op hart- en vaatproblemen met 30 procent. Dat blijkt uit Engels onderzoek onder ruim 11.000 patiënten.

Het onderzoek is woensdag gepresenteerd tijdens een Europees congres van cardiologen in Wenen. Uit kostenoverwegingen moedigen veel zorgverzekeraars artsen aan om de patiënt over te zetten op goedkopere pillen.

"We moeten iets voorzichtiger zijn met dit switch-gedrag", zegt Peter Lansberg, die is verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. "Het is niet in het belang van patiënten om een universeel beleid te voeren waarbij de medicatie wordt omgezet naar goedkopere statines."

Lansberg meent dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen patiënten die voordeel hebben van de generieke statines en de patiënten die een grote kans op een hartaanval hebben. Die laatste categorie zou een agressievere behandeling nodig hebben.

Vorig jaar zorgde de Nederlandse huisarts Hans van der Linde voor opschudding door te stellen dat de Nederlandse volksgezondheid per jaar 100 miljoen euro kan besparen door niet Lipitor maar een naar zijn mening even goed en goedkoper alternatief voor te schrijven. Pfizer, de fabrikant van het dure middel, bestrijdt die opvatting.

Dodental door orkaan Felix stijgt

Icoon RampHet dodental als gevolg van orkaan Felix is in Nicaragua opgelopen tot zeker 21. Het natuurgeweld richtte grote verwoestingen aan in het Latijns-Amerikaanse land. Zeker 5500 huizen werden verwoest. Naar schatting 50.000 mensen zijn op een of andere manier getroffen door de orkaan, meldden de autoriteiten woensdag.

President Daniel Ortega bezoekt het rampgebied. "Er worden meer dan tweehonderd mensen vermist", aldus het staatshoofd in het zwaargetroffen Puerto Cabezas. Veel vermisten woonden vlak aan de kust of op kleine eilandjes voor de kust. De marine probeert getroffen dorpen te bereiken.

In Puerto Cabezas (63.000 inwoners) rukte de orkaan met windsnelheden tot 300 kilometer per uur 90 procent van de daken af. Felix heeft inmiddels Honduras bereikt, maar de orkaan is ondertussen afgezwakt tot een tropisch lagedrukgebied. De regen kwam met bakken uit de hemel en zeker 28.000 mensen moesten geëvacueerd worden vanwege overstromingen en modderstromen. In Honduras zijn voor zover bekend geen doden gevallen.
Meer informatie over orkanen kun je op het FOK!forum vinden.

Wendy weer weldoenster

Icoon ShowbizzRTL4 posteert presentatrice Wendy van Dijk opnieuw in een rol als weldoenster, zoals ze die destijds ook had in het SBS6-programma Hart In Aktie. Vanaf 19 oktober is ze namelijk te zien in het programma Wendy: Heel Holland Helpt, vertelde een RTL-woordvoerder gisteren.

In die show geven de programmamakers aan vierhonderd willekeurige mensen ieder 1000 euro én de opdracht om daar iets goeds mee te doen voor een ander. Ze mogen dat bedrag overigens ook (op commerciële wijze) proberen te vermeerderen en er daarna charitatieve dingen mee doen. De deelnemers krijgen een videocamera waarmee ze verslag kunnen doen van hun goede daad.

Na haar overstap naar RTL Nederland kwam ze terecht in het genre talentenjachten. Ze presenteerde X FACTOR en gaat de nieuwe reeks Idols aan elkaar praten. Nu komt daar dus het achtdelige weldoenersprogramma bij.

Van Dijk kijkt uit naar de initiatieven van de eerste honderd deelnemers: "Geweldig om de hartverwarmende reacties te zien van de mensen die hun uiterste best gaan doen om iemand een welverdiend steuntje in de rug te geven. Ik hoop van harte dat heel Holland de deelnemers gaat helpen."

Wendy: Heel Holland Helpt kent veel verrassingen. Niet alleen laten wekelijks vijftig mensen het resultaat zien van hun actie, ook worden in de studio elke uitzending vijftig mensen uit het publiek gekozen met dezelfde opdracht: doe iets goeds voor een ander, ervaar het gevoel van geven en geef dit door.

BBC : De kunst van documenteren

Sinds dat televisie bestaat is de BBC -oftewel the British Broadcasting Coorporation- toonaangevend geweest als maker van onafhankelijke, acurate en prachtig weergegeven beelddocumentaires. Al bijna honderd jaar legt de BBC de wereld vast op een manier die anderen nauwelijks kunnen evenaren. Op Stage6 heb ik een aantal BBC Horizon uitzendingen gevonden die toch wel een blog waard zijn:

'Geen diploma bij onvoldoende basiskennis'

Icoon OnderwijsAls leerlingen op het havo- of vwo-examen een onvoldoende hebben voor Nederlands, Engels of wiskunde, krijgen ze geen diploma. Dat stelt de Onderwijsraad, een belangrijk adviesorgaan van minister Ronald Plasterk (Onderwijs) in een donderdag verschenen advies.

Op deze manier kan volgens de raad de basiskennis in deze vakken beter worden gewaarborgd. In het advies laten het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten weten dat ze beter kunnen en willen presteren.

Het waarborgen van basiskennis verbetert de aansluiting tussen voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Om verder geharrewar te voorkomen over waar de zwartepiet ligt voor kennistekorten, wil de raad dat het vwo, het havo, het mbo, het hbo en het wo samen afspreken wat de aanvangsniveaus zijn voor opleidingen in het hoger onderwijs.

Deze afspraken worden uitgewerkt in toetsen die beschikbaar zijn via internet. Studenten kunnen zelf daarmee precies nagaan of zij over de vereiste basisbagage beschikken en zich, zo nodig, bijscholen.

Het onderwijs is het eens met de raad over het verhogen van de onderwijsnormen. Een hoger opgeleide moet beschikken over brede kennis: van een (inter)nationale cultuurhistorische canon tot ontwikkelingen in de bètavakken en techniek.

Op hun beurt moeten studenten veel meer de ambitie hebben om de studie een wezenlijker deel te laten zijn van hun leven: de studiejaren komen maar één keer. Om ze intensiever onderwijs te laten volgen, stelt de raad voor onderzoek te doen naar hoe studenten hun tijd indelen en naar wijzigingen in de studiefinanciering en de fiscale regeling van bijbaantjes.

Seksimperium wallenkoning ten einde

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Wallenkoning Charles Geerts staat op het punt zijn hele seksimperium in de Amsterdamse rosse buurt van de hand te doen. Volgens bronnen rond de seksbaas zijn de onderhandelingen in de laatste fase beland en is het een kwestie van tijd voordat de handtekeningen gezet worden.

Kopende partij is N.V. Vastgoed, een honderd procent dochter van woningbouwvereniging Het Oosten. In totaal zijn er met de deal zeventien panden en drieënvijftig peeskamers gemoeid, ongeveer een vijfde van het totaal aantal ramen op de Wallen.
Bekijk de video voor meer informatie!

Michelin laat zich zien in PGR4 screenshots

Er is weer wat nieuwe informatie verschenen van Project Gotham Racing 4, waaronder ook een aantal screenshots. De ontwikkelaars zijn hard bezig met het afmaken van de game zodat hij gecertificeerd kan worden en op 12 oktober in de Europese winkels kan liggen.

In PGR4 zal een Arcade Mode zitten, zoals we kennen van de vorige series. Hierbij is het de bedoeling om medailles te halen in verschillende races en uiteindelijk overal goud te halen. Maar waar PGR4 eigenlijk om gaat is de Career Mode. Hier begin je als 76e van de wereldranglijst en zul je je omhoog moeten werken naar de top. Dit gaat in verschillende seizoenen, en je moet natuurlijk wel de wedstrijden winnen.

Multiplayer is wederom erg belangrijk en ze hebben een soort van het systeem van Halo 2 overgenomen. Je kunt nu met een groep vrienden bij elkaar blijven en zo van playlist naar playlist kunnen verhuizen. Cat and Mouse is gebleven en verbeterd, nu ook met motoren. De meest interessante modus is Bulldog. Hierbij start de Bulldog in een open stad (dus geen hekken) en moet de Bulldog iedereen aantikken.

Kudos zijn dit keer nog belangrijker geworden en je kunt ze gebruiken om allerlei ingame artikelen te kopen. Je kunt bijvoorbeeld auto-pakketten kopen, picture-packs en nieuwe game-modi. Het mooiste is ook dat je screenshots in de game 3D kunt maken. Dit gebeurt met behulp van een 3D-brilletje en het speciaal renderen in de kleuren rood en groen (net als Boogie op de Nintendo DS).

Project Gotham TV is terug en heet nu PGR Demand. Het is uiteraard veel uitgebreider dan in deel drie en binnenkort zullen we meer info hierover kunnen lezen.




Het Slaapmutsje

Weet je, ik ga vanavond eens lekker tegen jullie aan zeuren. Ik heb namelijk het vermoeden dat jullie geen idee hebben hoeveel gigantisch lelijke mokkels ik per dag voorbij zie komen, voordat ik een geschikt Slaapmutsje heb gevonden. En als je d'r dan een gevonden hebt die er goed uit ziet, krijg je dit.

Kan iemand die doos even uitleggen dat ze het verkeerd om doet?! En dan een panty! Als ik snotverdomme ergens niet opgewonden van raak...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.