'Goedkope cholesterolverlager riskant'

Icoon GezondheidAls patiënten met een verhoogd cholesterol van het merkgeneesmiddel Lipitor overstappen naar een goedkoper en ouder middel, verhoogt dat de kans op hart- en vaatproblemen met 30 procent. Dat blijkt uit Engels onderzoek onder ruim 11.000 patiënten.

Het onderzoek is woensdag gepresenteerd tijdens een Europees congres van cardiologen in Wenen. Uit kostenoverwegingen moedigen veel zorgverzekeraars artsen aan om de patiënt over te zetten op goedkopere pillen.

"We moeten iets voorzichtiger zijn met dit switch-gedrag", zegt Peter Lansberg, die is verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. "Het is niet in het belang van patiënten om een universeel beleid te voeren waarbij de medicatie wordt omgezet naar goedkopere statines."

Lansberg meent dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen patiënten die voordeel hebben van de generieke statines en de patiënten die een grote kans op een hartaanval hebben. Die laatste categorie zou een agressievere behandeling nodig hebben.

Vorig jaar zorgde de Nederlandse huisarts Hans van der Linde voor opschudding door te stellen dat de Nederlandse volksgezondheid per jaar 100 miljoen euro kan besparen door niet Lipitor maar een naar zijn mening even goed en goedkoper alternatief voor te schrijven. Pfizer, de fabrikant van het dure middel, bestrijdt die opvatting.