Schrijver veroordeeld wegens moord in boek

Icoon OpmerkelijkDe 34-jarige Poolse schrijver Krystian Bala is veroordeeld tot 25 jaar cel wegens moord. Hij werd veroordeeld omdat hij drie jaar na dato de moord tot in de kleinste details wist te beschrijven in zijn boek ‘Amok’. De rechter gaf aan dat er geen feitelijke bewijzen zijn dat Bala ook daadwerkelijk de moord gepleegd heeft.

Bala werd op basis van voornamelijk indirect bewijs veroordeeld wegens ‘het beramen en leiding geven aan de moord’. Het motief voor de moord volgens de rechtbank zou ‘ziekelijke jaloezie’ zijn geweest. Hij zou niet hebben kunnen verkroppen dat zijn ex-vrouw een relatie had met het slachtoffer Dariusz Janiszewski.

Onopgelost
Janiszewski werd in december 2000 gevonden langs de oever van de Oder door een aantal vissers. Hij was slechts gekleed in zijn ondergoed en een overhemd. Zijn lichaam vertoonde tekenen van uithongering en marteling. Zijn handen waren op rug vastgebonden en vastgemaakt aan een strop die om de nek van het slachtoffer bevestigd was.

Dariusz Janiszewski werd geïdentificeerd en bleek vier weken eerder als vermist opgegeven te zijn. Nadat de politie een half jaar aan de zaak gewerkt had en niet tot een oplossing kon komen werd de zaak in het archief gestopt. Een tip die vijf jaar later werd gegeven leidde de politie naar het boek ‘Amok’ waarin een vrouw vermoord wordt door een man genaamd Chris. Hij bindt de handen van de vrouw achter haar rug vast en bevestigt ze aan een strop om haar nek. Het boek verscheen drie jaar na de moord op Dariusz Janiszewski.

Gelijkenis
Omdat de overeenkomsten zeer treffend waren, werd Bala gearresteerd op verdenking van moord. Hij ontkende echter hardnekkig. De rechters oordeelden dat het indirecte bewijs overvloedig is. Zo is er onder andere een telefoonkaart waarmee op de ochtend van Janiszewski’s verdwijning met zijn kantoor en later ook met zijn mobiele telefoon gebeld is.

Diezelfde kaart werd gebruikt om vrienden en de ouders van Bala te bellen. Vier dagen na de verdwijning van het slachtoffer werd de mobiele telefoon van Dariusz Janiszewski verkocht op internet door iemand die gebruik maakte van het account van Bala. Hij heeft zelf geen verklaring hiervoor.

Aandacht op televisie
In 2003 werd op de Poolse televisie aandacht besteed aan de onopgeloste moord op Janiszewski. Korte tijd hierna werd de website van het programma bezocht vanaf computers die in Singapore, Zuid-Korea en Japan stonden. De politie heeft vastgesteld dat ten tijde van de betreffende hits, Bala zich op de genoemde plaatsen bevond.

Psychologen hebben vastgesteld dat Bala, die op het internet zich doorgaans van de naam Chris bediende, ‘sadistische neigingen’ vertoont, en daarmee leek op de hoofdpersoon in het boek ‘Amok’. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar cel, hoewel niet bewezen is dat Bala de moord ook daadwerkelijk gepleegd heeft.