Het giftige afval van ecstasy, speed of crystal meth

Of het nu gaat om ecstasy, speed of crystal meth, de productie van illegale synthetische drugs genereert giftig afval. Dit komt vaak terecht in het plaatselijke milieu en vormt een bedreiging voor mensen, dieren en het land. DW bekijkt voorvallen in Nederland en Duitsland.

Zouden we nu pas het topje van de ijsberg zien? Hoe groot is het probleem van afval van illegale drugsproductie? In Nederland - het Europese centrum van de illegale productie van synthetische drugs - is een publiek debat aan de gang over de gevaren van giftig afval. Maar in Duitsland is men zich nog weinig bewust van het probleem. Onderzoekers luiden echter steeds vaker de noodklok: de ontdekking van clandestiene drugslaboratoria heeft aangetoond dat de kartels uit Nederland ook actief zijn in Duitsland - en hun afval daar illegaal lozen.

De productie van 1 kg amfetaminen genereert tot 30 kg giftig afval. In Nederland vindt de politie elk jaar ongeveer 250.000 kilo van dit afval. Deskundigen schatten dat dit slechts ongeveer een derde is van de werkelijke hoeveelheid giftig afval die wordt geproduceerd. De bendes ontdoen zich van de rest op manieren die onopgemerkt blijven - zoals het dumpen in natuurgebieden, waar het in de grond sijpelt, het gieten in vijvers en beken, waar het vissen en andere waterdieren vergiftigt, of het mengen in de vloeibare mest van boeren, die vervolgens over de velden wordt verspreid.

Deze documentaire onderzoekt een onderwerp dat tot nu toe weinig aandacht heeft gekregen. De documentaire bevat exclusieve opnamen van het grootste drugslaboratorium dat ooit in Duitsland is gevonden en onthult een schokkend geval waarbij de drugsfabrikanten hun giftige afval loosden via een speciaal gegraven put, waardoor omwonenden in gevaar werden gebracht. De filmploeg gaat ook undercover met een onderzoeker van de Nederlandse politie. Samen doen ze een ongelooflijke ontdekking.