FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 januari 2024

Tour de Ski: Diggins en Amundsen vergroten voorsprong, ontknoping nadert

De Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, nadert haar ontknoping. In het Zwitserse Davos is de vijfde etappe afgewerkt, een achtervolging in de klassieke stijl over 20 kilometer, met de uitslag van de kwalificatie voor etappe vier als startlijst.

Vrouwen
De omstandigheden voor de vrouwen waren vooral in het begin lood- en loodzwaar: de sneeuw kwam met bakken naar beneden en de Zweedse koploopsters Linn Svahn, Maja Dahlqvist en Johanna Hagström - drie sprintsters - hadden al heel snel door dat het verstandiger was om zich in te laten lopen door de grote groep, met daarbij onder meer de na een val uit de kopgroep gezakte Amerikaanse Tour de Ski-leidster Jessie Diggins.

Lange tijd bleef er zo een forse groep samen, niemand had zin om zich op te offeren en als sneeuwploeg te fungeren. De Amerikaanse Rosie Brennan en Kerttu Niskanen uit Finland waren wel constant het sterkst op de klimmen, zij profiteerden daar optimaal van de gripwax onder hun ski's, tegenover de glijwax - die bergop minder grip bieden maar op het vlakke sneller zijn - van de meeste anderen.

Op de slotklim wisten Niskanen en Brennan zich los te werken van de rest en dit keer bleven ze weg, waarna Niskanen in een sprint der stervende zwanen de sterkste was. Brennan werd tweede, Diggins werkte zich nog knap naar plek drie, voor de Zweedse Junna Sundling en Frida Karlsson en met Heidi Weng uit Noorwegen op de zesde plek.

In het algemeen klassement gaat Diggins nog altijd aan de leiding, haar voorsprong is zelfs gegroeid naar 44 seconden. Niskanen steeg van de achtste naar de tweede plek en liep meer dan een minuut in op Diggins - voor het klassement werd de nettotijd genomen van de achtervolging en Niskanen moest beduidend later starten. Sundling staat op 52 seconden op plek drie, voor Weng (+0:57) en Karlsson (+0:58).

Mannen
De hevige sneeuwval was inmiddels wel voorbij, voorin was het sprintwinnaar Lucas Chanavat uit Frankrijk die in de eerste paar kilometer de leiding had - hij ging vol voor de sprintpunten en liet zich daarna terugzakken. De Zweedse sprinter Edvin Anger hield langere tijd stand met een solo vooraan, maar na een kilometer of twaalf moest hij zich gewonnen geven tegen het grote peloton.

Na zo'n vijftien kilometer begonnen de Noren Martin Løwstrøm Nyenget, Henrik Dønnestad en Tour de Ski-leider Harald Østberg Amundsen het tempo flink op te voeren, maar Nyenget moest het tempo van zijn twee landgenoten al snel laten gaan. Dønnestad en Amundsen gingen op de finish af en na een fraaie sprint was het Amundsen die de snelste bleek - Dønnestad pakte een fraaie tweede plek, Nyenget completeerde het Noorse podium door de Fransman Hugo Lapalus nog nét van diens eerste World Cup-podium af te houden.

Amundsen zag zijn voorsprong in het klassement flink groeien: de sprinters achter hem vielen weg, net als de met ziekte afgehaakte Amerikaan Gus Schumacher, waardoor zijn voorsprong ineens een forse 1:39 minuten op Dønnestad bedraagt. Nyenget volgt eveneens op 1:39 minuten, met Lapalus en de Duitser Friedrich Moch op 1:41 minuten, Beda Klee uit Zwitserland op 1:43 en de Noor Erik Valnes op 1:47.

Fantastische Groenewoud pakt EK-goud op 3km, Nederlands 1-2-3'tje op 1000m

In Heerenveen is vrijdagavond het Europees kampioenschap afstanden van start gegaan. In Thialf stonden de eerste vier sets medailles op het spel: twee individuele afstanden en twee in ploegverband.

Teamsprint vrouwen
Bij Nederland had Antoinette Rijpma-De Jong het moeilijk om het tempo van Marrit Fledderus en Femke Kok te volgen, waardoor het even fout leek te gaan, maar ze herstelde zich en bracht voor Nederland het goud binnen in 1:27,36 minuten. Zilver ging in 1:28,06 naar Andzelika Wojcik, Iga Wojtasik en Karolina Bosiek uit Polen, voor de 1:28,83 van Carina Jagtøyen, Julie Samsonsen en Martine Ripsrud namens Noorwegen.

Ploegenachtervolging mannen
Op één team stond totaal geen maat: Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen reden namens Noorwegen op ongelooflijk indrukwekkende wijze naar het goud én een nieuw wereldrecord van 3:34,22 minuten. Op grote afstand ging het zilver in 3:40,47 naar het Italiaanse trio Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti, dat de Nederlandse ploeg met Marcel Bosker, Chris Huizinga en Bart Hoolwerf (3:41,36) het nakijken gaf.

3000m vrouwen
De sterk van haar zwangerschap teruggekeerde Italiaanse maakte met 4:00,96 minuten een uitstekende indruk, maar in de twee laatste ritten ging het echt los. Irene Schouten moest álles uit de kast trekken om in 3:58,70 te winnen van Elisa Dul, die met 3:59,30 een fraai PR reed. De slotrit ging echter nóg harder: Marijke Groenewoud knalde er met twee 29'ers keihard in, hield indrukwekkend goed vol en pakte met een dik PR van 3:56,27 minuten de Europese titel. Schouten pakte wel zilver, voor de Noorse wereldkampioene Ragne Wiklund, die met 3:59,09 voor het eerst sinds november 2022 verslagen werd op de drie kilometer.

1000m mannen
Met 1:08,83 reed de Pool Marek Kania een vroege snelle tijd, maar de ogen waren gericht op rit zes: de 19-jarige sensatie Jenning de Boo kon zijn fenomenale NK-rit niet helemaal evenaren, maar met 1:08,14 reed hij wel weer een prima tijd. Tim Prins kwam er met 1:08,20 bijzonder dicht in de buurt, maar het goud ging naar Kjeld Nuis: hij snelde overtuigend naar het goud in 1:07,87 minuten, terwijl zijn tegenstander, de Est Martin Liiv, in 1:08,41 met plek vier net tekort kwam voor een zeldzame medaille. Die gingen allemaal naar Nederland: Nuis, De Boo en Prins completeerden de 'sweep'.

Vrouw lastiggevallen in Amsterdam; 'explosie van geweld'

Twee mannen hebben op nieuwjaarsdag twee vrouwen en een man zwaar mishandeld op de Jan Evertsenstraat te Amsterdam. Dat gebeurde nadat ze even daarvoor één van de vrouwen hadden lastiggevallen.

De slachtoffers waren net van een feestje gekomen. De vrouwen gingen rond 7.00 uur naar een shoarmazaak. De man wachtte in de auto en een van de vrouwen ging eerder naar buiten dan de ander. Zij werd op straat aangesproken door twee mannen.

Geslagen en geschopt
"Deze twee mannen dringen zich aan haar op, waarop ze de jongens van haar afduwt", schrijft de politie. "Hierna escaleert de situatie gelijk en volgt er een explosie van geweld. De twee vrouwen worden geslagen en geschopt. De man die dan nog in de auto zit, ziet het gebeuren en schiet hen te hulp. Dan is ook hij aan de beurt. De man ontvangt rake klappen en schoppen. Ook als hij ten val komt, gaat het slaan en schoppen gewoon door. Zelfs tijdens zijn vlucht moet hij nog een laatste klap op zijn kaak incasseren."

De drie waren na de mishandeling behoorlijk gewond. Ze hebben naast het fysieke letsel volgens de politie er ook mentaal veel last van en vragen zich af wie de daders zijn. 

Beelden
De politie heeft al beelden waarop het geweld te zien is. Beide daders hebben een slank en lang (+/- 1.80 meter) postuur, zijn tussen de 20 en 25 jaar oud en hebben een lichte tot licht getinte huidskleur. Getuigen, mensen die meer beelden hebben of de daders kennen worden gevraagd zich te melden. Dat mag ook anoniem. 

Ook overweegt de politie om de beelden waarop de verdachten te zien zijn op een later moment te publiceren. 

Tong's voetbalverhalen #221

Het strafschoppensyndroom van de Italianen werd ironisch genoeg gestopt door het Nederlands Elftal. Dat van Nederland kreeg verder zijn konturen. Nederland speelde, als thuisland, Italië weg in de halve finale van het EK-2000. Echter werd kans na kans onbenut gelaten. Sterren als Bergkamp, Overmars, Seedorf en Davids leken zelfs in hun "eigen" Arena niet op de Toreadors uit hun kleurrijk voetbalverleden. Ook de Top Gunner schoot niet met scherp. Een non flying Dutchman vleuggellam.

Halsema: "Zonder fundamentele koerswijziging kan Nederland narcostaat worden"

Burgemeester Femke Halsema is van mening dat als er geen koerswijziging in de wereld komt om de drugscriminaliteit aan te pakken, dat Nederland dan een narcostaat dreigt te worden. Volgens de burgemeester is Amsterdam een bestemming geworden voor drugsbaronnen om hun geld wit te wassen of weg te sluizen. "De war on drugs werkt niet." Zo meldt AT5.

Die uitspraken doet Halsema vandaag in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Volgens de burgemeester raakt de drugscriminaliteit het dagelijkse leven en de economie hard. Dat valt te zien aan de toename van drugsvangsten in Rotterdam, maar ook de steeds jonger wordende daders en de moorden in de omgeving rond kroongetuige Nabil B.: zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. 

Grote rol voor Amsterdam
Amsterdam speelt volgens Halsema een grote rol in de drugscriminaliteit. "Amsterdam fungeert, als internationaal financieel centrum, nu als marktplaats waar de vraag naar drugs wordt bepaald en waar vanuit de hele wereld onderhandelingen en betalingen plaatsvinden." Het is ook een bestemming voor drugsbazen om hun geld wit te wassen. "Hun geld vervuilt steeds meer de legale economie, vooral in de vastgoedsector, de zakelijke dienstverlening en de horeca."

De burgemeester is van mening dat zonder veranderingen het drugsgeld de Nederlandse economie gaat overspoelen en dat het geweld 'recordhoogtes gaat bereiken', Nederland wordt dan een narcostaat. "Dit leidt tot sociale ontwrichting, de achteruitgang van buurten, generaties kwetsbare jongeren die in de criminaliteit worden gelokt en de ondermijning van de rechtsstaat."

Verandering wereldwijd nodig
Halsema vindt dat de problemen die Nederland nu kent niet komen door het liberale drugsbeleid dat jaren is gevoerd, maar juist het tegenovergestelde door drugs te verbieden. Om de problematiek aan te pakken is er een wereldwijde verandering nodig, aldus Halsema. "Het drugsverbod is vastgelegd in internationale verdragen die de ruimte voor nationaal drugsbeleid beperken, wat betekent dat we nieuwe internationale allianties zullen moeten smeden die prioriteit geven aan gezondheid en veiligheid boven strafmaatregelen." De burgemeester pleitte eerder al voor het legaliseren van de verkoop en gebruik cocaïne

Marktregulering, overheidsmonopolies of voorzieningen voor medische doeleinden zijn volgens de burgemeester drie mogelijke opties om de drugsproblematiek aan te pakken. Wel weet Halsema dat het wel even kan duren voor er profijt van de maatregelen te zien is. "Criminelen hebben laten zien dat ze geweld zullen gebruiken om hun winsten te beschermen. Dit betekent dat we doelbewust en doordacht van koers moeten veranderen en ook rekening moeten houden met een tijdelijke terugslag."

Toch moet dat de wereld niet tegenhouden, zo stelt de burgemeester. "De toekomst van onze jongeren, onze levenskwaliteit, de stabiliteit van onze economie en de rechtsstaat staan op het spel."

Vorst in aantocht: stormloop bij schaatsenslijpers

Er is vorst in aantocht en volgens verschillende weerkenners wordt het zo koud dat er een goede kans is dat er over een week geschaatst kan worden op natuurijs. Weliswaar op ondiepe slootjes of opgespoten weilanden, maar toch, bij de schaatsliefhebbers gaat het hart sneller kloppen. Om goed voorbereid te zijn, lopen velen nu alvast naar de sportzaak om de schaatsen  te slijpen. Zo meldt AT5.

De temperatuur komt momenteel nog niet in de buurt van het vriespunt, maar in SkateZone aan de Ceintuurbaan te Amsterdam stijgt het kwik rap. Eigenaar Jeffrey Telgenkamp werkt zich een slag in de rondte om de schaatsen te slijpen die in steeds grotere getalen worden binnen gebracht. "Het is gekkenhuis", vertelt hij achter zijn slijpapparatuur. "De telefoon staat roodgloeiend. Er staan nog geen rijen, maar dat zal niet lang meer duren."

Rust
Waar het stormloopt in de schaatswinkel heerst er serene rust bij de IJsbaan in Oostzaan. Toch weten ze zeker: als de vorst komt en het ijs ligt zijn ze er klaar voor. "We kunnen als we zeggen vanmiddag: we gaan morgen open, dan draait het circus op volle toeren", vertelt voorzitter Martin Vonk. "Dan moeten we zorgen dat de chocomelk en gevulde koeken er zijn. De rest wordt door mensenhanden gedaan, door vrijwilligers."

In Oostzaan kan men nog rustig het weer afwachten, voor Jeffrey is dat er niet meer bij. "Ik heb de hele nacht doorgewerkt", aldus de schaatsspecialist. "Ik had 80 paar ofzo, dus in mijn eentje is dat wel veel hoor. Ik heb weinig geslapen, drie of vier uur ofzo."

Niet bot wegleggen
En hij drukt zijn klanten altijd zijn stelregel op het hart, in de hoop de schaatsen en zijn nachtrust van goede kwaliteit te houden. "Altijd zorgen dat je je schaatsen geslepen hebt", luidt het advies. "Als je ze weglegt, dat je ze dan niet bot, maar geslepen weglegt. Dan hoef je ook niet in de rij te staan en kunnen wij het ook beter aan."

Of en wanneer er ijs ligt is natuurlijk nog afwachten. De vorst start waarschijnlijk in de nacht van zondag op maandag.

Gezicht Jan Smit is te gewoon

Slecht nieuws voor zanger Jan Smit: zijn gezicht is te gewoontjes. De Volendammer wil zijn gezicht al jaren laten registreren als merk, maar het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) vind Smit's hoofd niet bijzonder genoeg.

Manager Aloys Buys vindt de uitspraak bijzonder en geeft aan bezwaar in te gaan dienen. Opnieuw, want dat deden ze ook al toen in 2016 een eerder verzoek geweigerd werd. Op dat bezwaar is nu eindelijk gereageerd, de EUIPO noemt Smit's gezicht zelfs een 'face in the crowd' - kortom, niks bijzonders.

Buys laat het er dus niet bij zitten, volgens hem kan 'Jan en alleman anders met je gezicht aan de haal gaan'. De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat vindt jij het meest bijzondere gezicht?

Eigen postzegels voor de Spice Girls

De Royal Mail geeft een serie postzegels uit van de Spice Girls ter ere van hun 30 jarig jubileum. Ze zijn de eerste Britse vrouwelijke band die geëerd wordt met een eigen postzegel, eerder hadden onder meer de Beatles en de Rolling Stones deze eer.

De Britse post geeft speciale postzegels uit die gewijd zijn aan de Spice Girls om de oprichting van de meidengroep 30 jaar geleden te herdenken. De motieven tonen de muzikanten Emma Bunton, Victoria Beckham, Geri Halliwell-Horner, Melanie Chisholm ('Mel C') en Melanie Brown ('Mel B') tijdens eerdere optredens.

De 15 postzegels tonen niet alleen gezamenlijke optredens van een van de meest succesvolle meidengroepen aller tijden van 1997 tot 2012, maar ook individuele afbeeldingen van de vijf vrouwen. Zangeres Geri draagt bijvoorbeeld haar beroemde jurk met de 'Union Jack', de Britse vlag, op één afbeelding.

De band, die werd opgericht in 1994, bestormde de hitlijsten halverwege de jaren 90 met hun nummer 'Wannabe'. De Spice Girls kwamen uit een auditie en zongen nummers als '2 Become 1', 'Spice Up Your Life' en 'Viva Forever'.

"Toen we de Spice Girls oprichtten, hadden we nooit kunnen dromen dat we 30 jaar later de eerste vrouwelijke band zouden zijn waar een eigen serie postzegels van zou worden gemaakt," zeiden de muzikanten in een verklaring.

Dit is de eerste keer dat de Britse postdienst een vrouwelijke muziekgroep eert met speciale postzegels. Eerder waren er al aparte postzegels uitgegeven voor de Beatles, Pink Floyd, Queen, de Rolling Stones en Iron Maiden. Jaren later worden dergelijke postzegels beschouwd als collector's items. Een set met alle 15 Spice Girls postzegels kost rond de £20 en gaat op 11 januari in de verkoop.

India stuurt oorlogsschip naar gekaapt vrachtschip voor kust Somalië

Voor de kust van Somalië in de Arabische Zee werd een vrachtschip met een Indiase bemanning aan boord gekaapt. De Indiase marine zei dat ze na een noodoproep was begonnen met volgen en de situatie nauwlettend in de gaten hield. De torpedobootjager INS Chennai nadert de MV Lila Norfolk om hulp te bieden, vervolgde de marine.

Volgens berichten van het Indiase persbureau ANI zijn er minstens 15 Indiase bemanningsleden aan boord van de onder Liberiaanse vlag varende 'MV Lila Norfolk'.

De bemanning moet ongedeerd blijven
De marine zei niet of het vrachtschip momenteel in handen was van kapers. De marine verklaarde echter dat een patrouillevaart ervoor had gezorgd dat de bemanning veilig was.

Het British Maritime Observatory zei donderdag dat vijf tot zes gewapende mensen aan boord van het schip waren gegaan, ongeveer 460 zeemijl ten oosten van de Somalische stad Eyl. Volgens de kapitein barricadeerde de bemanning zich in de citadel van het schip.

Pas eind december kondigde India de inzet aan van drie oorlogsschepen en een verkenningsvliegtuig in de Arabische Zee na een reeks aanvallen op koopvaardijschepen.

De kust bij Somalië is een broeinest van piraterij
De kust voor Somalië was een paar jaar geleden een hotspot voor piratenaanvallen. Als gevolg van de EU-missie ‘Atalanta’, die sinds 2008 actief is om piraterij daar te bestrijden, zijn de aanvallen aanzienlijk afgenomen.

Volgens het IMB Piracy Reporting Center was er op 14 december opnieuw een aanval waarbij een vrachtschip werd gekaapt en naar Somalië werd gevaren.

Somalië ligt in de Hoorn van Afrika, aan de andere kant van de Golf van Aden ten opzichte van Jemen. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog herhaaldelijk schepen in de Rode Zee aangevallen om te voorkomen dat ze doorvaren naar Israël.

De Rode Zee wordt beschouwd als een van de belangrijkste scheepvaartroutes voor de wereldhandel, omdat deze via het Suezkanaal in Egypte de Middellandse Zee met de Indische Oceaan verbindt. Veel rederijen leiden momenteel hun schepen om de Rode Zee te vermijden.

Minder coronapatiënten opgenomen, minder virusdeeltjes in riool

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, net als het aantal virusdeeltjes dat in het riool wordt gemeten. “We verwachten dat we de piek hebben gehad. Het is wel afwachten of dit doorzet, hoe dit zich ontwikkelt als kinderen straks weer naar school gaan en volwassenen weer naar hun werk”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut denkt dat mensen in de afgelopen tijd weerstand hebben opgebouwd door vaccinatie of doordat ze besmet zijn geweest.

Ziekenhuizen behandelen donderdag 676 mensen die positief zijn getest op het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor het eerst in bijna een maand komt dat aantal onder de 700 uit. Na dat punt begin december nam de instroom snel toe. Binnen een week tijd steeg het totale aantal patiënten van bijna 700 naar ruim 900. Het LCPS meldt niet of mensen om hun coronaklachten zijn opgenomen, of dat ze andere klachten hadden en toevallig besmet bleken. Lees verder bij Skipr.

Australië: giftige slang in openbaar toilet

Er is een giftige slang aangetroffen in een openbaar toilet in Australië. Het dier werd door een ervaren slangenvanger uit de stortbak gehaald en in een zwarte zak gedaan voordat de slang uiteindelijk in de wildernis werd vrijgelaten.

Tennille Banks, de slangenvanger die de gevlekte zwarte slang uit het toilet haalde, zei dat ze een "natuurlijk instinct hebben om in holen te gaan" en dat toiletten een plek zijn om af te koelen of om een hapje te nuttigen - meestal kikkers.

Alaska: ijsbeer ontdekt die besmet is met vogelgriep type H5N1

Voor het eerst is bij een dode ijsbeer het vogelgriepvirus aangetroffen. Dat heeft de Environmental Protection Agency van de Amerikaanse staat Alaska bekendgemaakt. De ijsbeer werd in december ontdekt. 

Hij is waarschijnlijk besmet geraakt tijdens het eten van een dode vogel - op deze manier zijn al talloze roofdieren besmet geraakt met het H5N1-virus, bijvoorbeeld vossen in Europa.

Het virus is ook op Antarctica aangekomen: volgens deskundigen zijn daar al honderden zeeolifanten gestorven. Er bestaat ook de vrees dat pinguïns het slachtoffer zouden kunnen worden van het virus.

Het zeer besmettelijke virus is al enkele jaren wijdverspreid onder wilde vogels. Er wordt geschat dat hierdoor al miljoenen dieren zijn gestorven. Maar er zijn ook duizenden zoogdieren aan overleden, waaronder zwarte en bruine beren.

Vanaf maandag mogelijk massale stakingen en blokkades in Duitsland

Volgens Duitse media zijn er mogelijk vanaf maandag 8 januari grote stakingen en blokkades op komst. Mogelijk zelfs de grootste blokkades van de afgelopen decennia. Boeren hebben aangekondigd om vanaf 8 januari te gaan staken en hebben grootschalige blokkades aangekondigd van o.a. snelwegen.

Ook bij de spoorwegen borrelt het want de vakbonden (GDL) zijn nog niet tevreden over de onderhandelingen van eind vorig jaar en hebben toen gezegd dat ze tot 7 januari geen nieuwe acties zouden ondernemen maar die datum is dus ook vanaf maandag verstreken en mogelijk sluiten zijn zich aan. Tevens zijn transporteurs en expediteurs ontevreden en gaan wellicht ook meedoen.

Boerenorganisaties willen dat de bezuinigingsmaatregelen in de Agrarische sector (het intrekken van subsidies voor landbouwdiesel en het voorstel om de vrijstelling van de motorrijtuigen belasting voor agrariërs) van tafel gaat. De leider van de boerenorganisaties liet weten dat Duitsland acties tegemoet kan zien die het land "nog nooit eerder heeft gezien". In december waren er al verscheidene protestacties van boeren tegen de bezuinigingsmaatregelen. Vanaf maandag is er een actieweek aangekondigd die volgens de boeren grote consequenties gaat hebben. Verwacht wordt dat de hoofdsteden van de provincies zware acties tegemoet kunnen zien. Er zijn al protestacties aangekondigd rondom Bremen, Hamburg, Erfurt, Kiel, Mainz, Munchen, Magdeburg en Schwerin. Ook is aangekondigd dat snelwegen geblokkeerd gaan worden, onbekend is waar dat gaat gebeuren. Op 15 januari worden grote acties in en rond Berlijn verwacht.

Ook de spoorwegen sluit zich dus mogelijk aan. GDL (Spoorwegvakbond van Duitsland) chef Weselsky liet weten dat mensen vanaf 8 januari rekening moeten houden met langere reistijden en uitval van treinen. De Spoorwegen willen dat een arbeidsweek voor werknemers naar 35 uur gaat ipv de huidige 38. Tevens is er discussie over de voorgestelde loonsverhogingen vanaf 1-1-2024. Deze gesprekken zitten sinds eind december muurvast. De Duitse spoorwegen spreekt van een actieperiode van drie tot vijf weken maar sluit niet uit dat het in de toekomst meer worden en wil in een rechtszaak tegen GDL de acties voorkomen.

Ook transporteurs sluiten zich dus mogelijk aan, o.a. vanwege de tolverhogingen (LKW-Maut) die vanaf 1 december zijn doorgevoerd. Zij willen dat meer geld (o.a. van de tolopbrengsten) gaat naar de wegen en de transporteurs want volgens de transporteurs zijn zij diegene die Duitsland economisch groot houden en zij vinden dat zij het zwaarst getroffen worden door deze maatregelen en eisen meer compensatie. 

Epstein Files: groot netwerk, veel namen al bekend

Een Amerikaanse rechtbank heeft onlangs documenten openbaar gemaakt met daarin de namen van personen die verbonden waren met de overleden zakenman en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Onder deze namen worden ook oud-president Bill Clinton en de Britse prins Andrew genoemd.

Volgens zijn jongere broer Mark had Jeffrey Epstein informatie over Donald Trump en de Clintons die zo schokkend was, dat het de presidentsverkiezingen van 2016 overhoop had kunnen gooien als hij details naar buiten had gebracht.

Projectontwikkelaar Mark, 69, wilde echter niet verder in gaan op verdere  vragen en zei dat zijn broer hem nooit precies had verteld wat hij wist over de toenmalige presidentskandidaten. Van beide kandidaten was bekend dat ze zich in Epsteins kring bewogen, direct of indirect. Volgens vluchtlogboeken vloog Trump zeven keer in Epsteins privéjet in de jaren '90, waarbij hij heen en weer vloog tussen Palm Beach, Florida, en New York, minstens twee keer vergezeld door familieleden.

De documenten zijn afkomstig van een civiele rechtszaak uit 2015 waarin beschuldigingen tegen Ghislaine Maxwell centraal stonden, zij werd gezien als de rechterhand van Epstein. De zakenman werd verdacht van seks en seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes en samenzwering, maar is nooit veroordeeld omdat hij in 2019 dood werd aangetroffen in zijn cel in New York. Maxwell is daarentegen wel veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar vanwege haar betrokkenheid bij het seksueel misbruik door Epstein.

Het in de documenten genoemd staan betekent niet dat iemand  actief is geweest in het misbruiknetwerk van Jeffrey Einstein, alleen dat zijn of haar naam genoemd is in de civiele rechtzaak.

Er zijn in totaal 943 pagina's aan documenten vrijgegeven. Deze zijn hier te downloaden in PDF om te bekijken.

Bevolking in 2023 minder sterk gegroeid dan een jaar eerder

De Nederlandse bevolking is in 2023 naar verwachting met 140 duizend inwoners gegroeid, tot 17,9 miljoen. De bevolking groeide minder sterk dan een jaar eerder, toen er 221 duizend inwoners bij kwamen. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente ramingen.

De bevolkingsgroei in 2023 komt volledig voor rekening van buitenlandse migratie. Er overleden namelijk meer mensen dan er geboren werden. De definitieve cijfers kunnen nog veranderen door ontwikkelingen in de laatste weken van het jaar.

Minder immigranten en meer emigranten dan in 2022
In 2023 kwamen er minder immigranten naar Nederland dan in 2022. Er kwamen vooral minder mensen vanuit Oekraïne, maar ook vanuit de meeste andere landen (behalve Amerika en Oceanië) daalde de immigratie. De emigratie is onder alle herkomstlanden juist toegenomen, behalve onder Nederlanders. Het migratiesaldo (immigratie minus emigratie) komt uit op 138 duizend tot 1 december 2023, dat zijn er 79 duizend minder dan in die periode in 2022.

Per saldo kwamen de meeste in het buitenland geboren migranten uit Europa (59,3 duizend) waarvan het merendeel uit de voormalige Sovjet-Unie (24,5 duizend). Verder kwamen 16,5 duizend migranten uit Syrië, 10,7 duizend uit Turkije, 7,6 duizend uit India en 6,6 duizend uit Polen.

Opvang van Oekraïense vluchtelingen in Europa
Tot 1 november 2023 heeft Nederland sinds de start van de oorlog in Oekraïne 139,6 duizend vergunningen afgegeven aan Oekraïense vluchtelingen in het kader van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne. Zij hoefden geen asielverzoek in te dienen. Hiermee zijn er 7,8 Oekraïense vluchtelingen per duizend inwoners opgevangen. Daarmee zit Nederland onder het gemiddelde van 9,3 per duizend inwoners in de Europese Unie. In totaal zijn er in de Europese Unie 4,2 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Hoewel Duitsland in absolute aantallen de meeste vluchtelingen opving (1,2 miljoen) liggen de verhoudingen anders bij het aantal per duizend inwoners. Tsjechië, Estland, Polen, Bulgarije en Litouwen vingen elk meer dan 25 Oekraïense vluchtelingen per duizend inwoners op.

Minder kinderen geboren
In 2023 werden naar schatting 165 duizend kinderen geboren, bijna 3 duizend minder dan in 2022. Het vruchtbaarheidscijfer in Nederland daalt sinds 2010, en kwam in 2023 naar verwachting uit op gemiddeld 1,43 kinderen per vrouw. Dat is iets lager dan begin jaren tachtig, toen het vruchtbaarheidscijfer een dieptepunt bereikte. De sterfte daarentegen bleef relatief hoog: hoewel de oversterfte in 2023 iets is afgenomen wordt het aantal overledenen geschat op 169 duizend, vergelijkbaar met 2022. Hierdoor is de bevolking door natuurlijke aanwas (geboorten minus sterftegevallen) volgens de raming met ruim 4 duizend mensen afgenomen.

FOK! Wat een weer: motregen

winterbanner

Goede morgen en uiteraard nog de beste wensen voor 2024!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Het weer voor vandaag:

Vanochtend is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen regenen. Vooral in het noorden en westen kan er plaatselijk ook een felle bui tussen zitten. Op steeds meer plaatsen komt de wind uit een richting tussen zuid en zuidwest. In het zuiden wordt de wind matig tot vrij krachtig, aan de Zeeuwse kust is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het noorden komt de wind uit het oosten en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag valt er van tijd tot tijd regen of motregen. In het noorden wordt het niet warmer dan 2-3°C. In het midden en zuiden liggen de maxima rond 7°C. De wind komt in het noorden uit een noordoostelijke richting en is daar matig, aan zee (vrij) krachtig. In het zuiden staat er een matige tot vrij krachtige wind uit west.

Vanavond is er veel bewolking met af en toe (mot)regen. De wind is overwegend matig, in het zuiden westelijk, in het noorden is de wind noordoostelijk.

Vannacht valt er af en toe (mot)regen. In het noordoosten is er ook kans op lichte (natte) sneeuw. Het koelt af naar 1°C in het uiterste noordoosten tot rond 5°C in Zeeland. De wind is noord- tot noordoost en neemt langs de kust toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

                   

 Gelukkig waren er ook droge momenten gister (Foto: _UserName_)
Gelukkig waren er ook droge momenten gister (Foto: _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Hamas liet minderjarigen munitie overbrengen door tunnelnetwerk

Beelden van kinderen in tunnels onder Gaza zijn donderdag vrijgegeven door Israël, dat beweerde dat Hamas minderjarigen gebruikte om "munitie af te leveren".

Op beeld is te zien hoe een groepje jongens door een ondergrondse structuur lopen, in de richting van wat een zwaar bewapende Hamas terrorist lijkt te zijn.

De video werd naar verluidt opgenomen in de belangrijke zuidelijke stad Khan Younis, waar Israëlische troepen de afgelopen weken zware gevechten hebben geleverd. De video maakte deel uit van een verzameling bewijsstukken zoals  documenten, beelden en foto's die de IDF deze week vrijgaf als bewijs dat Hamas kinderen rekruteert en gebruikt om hun terreurdoelen te behalen.

Het giftige afval van ecstasy, speed of crystal meth

Of het nu gaat om ecstasy, speed of crystal meth, de productie van illegale synthetische drugs genereert giftig afval. Dit komt vaak terecht in het plaatselijke milieu en vormt een bedreiging voor mensen, dieren en het land. DW bekijkt voorvallen in Nederland en Duitsland.

Zouden we nu pas het topje van de ijsberg zien? Hoe groot is het probleem van afval van illegale drugsproductie? In Nederland - het Europese centrum van de illegale productie van synthetische drugs - is een publiek debat aan de gang over de gevaren van giftig afval. Maar in Duitsland is men zich nog weinig bewust van het probleem. Onderzoekers luiden echter steeds vaker de noodklok: de ontdekking van clandestiene drugslaboratoria heeft aangetoond dat de kartels uit Nederland ook actief zijn in Duitsland - en hun afval daar illegaal lozen.

De productie van 1 kg amfetaminen genereert tot 30 kg giftig afval. In Nederland vindt de politie elk jaar ongeveer 250.000 kilo van dit afval. Deskundigen schatten dat dit slechts ongeveer een derde is van de werkelijke hoeveelheid giftig afval die wordt geproduceerd. De bendes ontdoen zich van de rest op manieren die onopgemerkt blijven - zoals het dumpen in natuurgebieden, waar het in de grond sijpelt, het gieten in vijvers en beken, waar het vissen en andere waterdieren vergiftigt, of het mengen in de vloeibare mest van boeren, die vervolgens over de velden wordt verspreid.

Deze documentaire onderzoekt een onderwerp dat tot nu toe weinig aandacht heeft gekregen. De documentaire bevat exclusieve opnamen van het grootste drugslaboratorium dat ooit in Duitsland is gevonden en onthult een schokkend geval waarbij de drugsfabrikanten hun giftige afval loosden via een speciaal gegraven put, waardoor omwonenden in gevaar werden gebracht. De filmploeg gaat ook undercover met een onderzoeker van de Nederlandse politie. Samen doen ze een ongelooflijke ontdekking.

Baasjes in shock nadat hun hond 4000 dollar op had gevreten

Een hond (Cecil-kruising golden retriever en een poedel) is viraal gegaan nadat hij een envelop met geld van zijn baasjes had opgevreten. Die hadden de 4000 dollar klaargelegd voor een aannemer. De eigenaren, Clayton en Carrie Law uit Pensylvania, hebben veel van de opgevreten briefjes kunnen terugvinden in de hondenpoep en het braaksel van de hond. Ze moesten wel even puzzelen welke biljetdelen bij elkaar hoorden. Er mist nog zo'n 450 dollar.

IS claimt aanslag bij graf Soleimani op, minstens 84 doden in Iran

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag tijdens de herdenkingsceremonie in Kerman, Iran. Dit werd gemeld door het Britse persbureau Reuters op basis van een verklaring op het Telegram-kanaal van IS.

Ten minste 84 mensen kwamen om bij de aanslag, hoewel het exacte aantal slachtoffers nog niet duidelijk is. De aanslag vond plaats in de buurt van de begraafplaats waar op dat moment een herdenking plaatsvond voor de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Tijdens de herdenking vonden twee explosies plaats. Eerst leek het erop dat twee gasflessen ontploft waren, maar later verklaarden de Iraanse autoriteiten dat het om bomaanslagen ging.

Het was niet direct duidelijk wie er achter de aanslag zit, gezien Iran meerdere vijanden heeft. Het Iraanse regime is een bondgenoot van militante groeperingen zoals Hezbollah en Hamas, maar ook binnen Iran zijn er actieve militanten die regelmatig aanslagen plegen.

Lees ook: Iran: bijna 100 doden door explosies bij graf Soleimani, wat is bekend?

Wordt illegaal vuurwerk minder interessant als dat onder wet Wapens en Munitie valt

De politiek zit in hun maag met vuurwerkgooiende relschoppers tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was de Tweede Kamer al voor een strengere aanpak, bijvoorbeeld door illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen. Wordt illegaal vuurwerk minder interessant als dat onder De wet Wapens en Munitie valt?

Boem! (@kjparheter on Freepik)
Boem! (@kjparheter on Freepik)

Rode Kruis: Nederlanders niet goed voorbereid op overstromingen

De afgelopen weken staat het water in Nederland op veel plekken hoog. In Friesland, Volendam en Hoorn liggen zandzakken om huizen te beschermen. Woensdag spoelde in Limburg een woonboot weg door het hoge water. Toch blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis dat 7 op de 10 Nederlanders amper voorbereid is op een overstroming. Twee derde van de ruim 1000 ondervraagden denkt dat de kans (zeer) klein is dat ze persoonlijk worden getroffen door een overstroming. 

Een overstroming kan nare gevolgen hebben. De elektriciteit kan uitvallen, kelders lopen onder water, tv en internet werken niet meer en het is lastig voor de brandweer en ambulance om ter plaatse te komen. Toch heeft 87% van de mensen geen voorzorgsmaatregelen getroffen voor een overstroming. 

Nederland kwetsbaar voor hoog water
Door klimaatverandering zien we meer weersextremen, zoals hevige regenval. Daar komt het hoge water uit rivieren nog bij. Gemeenten en waterschappen werken met man en macht om wateroverlast te voorkomen. Tegelijkertijd zijn Nederlanders amper voorbereid als het water echt komt, terwijl Nederland kwetsbaar is voor hoog water. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat mensen weten hoe ze zich kunnen voorbereiden op een overstroming, bijvoorbeeld door een noodpakket in huis te hebben.

Dit zit er in een noodpakket
Nu is 70% van de mensen amper voorbereid op een overstroming. Het Rode Kruis raadt iedereen aan om zich voor te bereiden op een noodsituatie met een noodpakket. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan één op de vier Nederlanders een noodpakket in huis heeft, terwijl dit cruciaal is bij een overstroming. Hierin zitten onder andere de volgende items: 

  • Houdbaar voedsel
  • 3 liter water per persoon per dag
  • EHBO-set
  • Reddingsdeken
  • Zakmes met gereedschap
  • Touw (om spullen mee vast te zetten) 
  • Radio
  • Zaklamp 
  • Fluitje
  • Kaarsen 
  • Waterdichte lucifers 

Daarnaast is het verstandig om een opgeladen powerbank, een kopie van je identiteitsbewijzen en contant geld toe te voegen. In deze video wordt uitgelegd wat er in een noodpakket hoort te zitten. Ook zijn tips te vinden op de website van het Rode Kruis. 

Random Pics van de Dag #1149

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.