Het nutteloze feitje van de dag: Snelweg als parkweg

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie over het Veluwe-deel van de A28 rijdt zal het zijn vast al eens opgevallen zijn, wat zijn er veel parkeerplaatsen en zelfs een aantal zonder tankstation. Dat laatste zie je niet veel meer langs de snelwegen. Dat komt omdat het stuk A28 dat de Veluwe kruist is aangelegd volgens het 'parkway' principe. Dat houdt hier in Nederland in dat er een groot aantal kleinschalige parkeerplaatsen en een begroeide middenberm is.

"Er zijn in totaal 13 verzorgingsplaatsen (VZP, red) langs dit stuk A28, inclusief 7 tankstations. Vroeger waren er nog 4 parkeerplaatsen meer. Een totaal van 17 VZP's over slechts 57 kilometer is bijzonder hoog te noemen. Dit is een sterk contrast met de A28 verder richting Utrecht waar in beide richtingen helemaal geen verzorgingsplaatsen zijn. De meeste VZP's zijn erg eenvoudig en bestaan enkel uit parkeerstroken zonder voorzieningen", zo legt WegenWiki uit. "Ook wordt dit stuk snelweg gekenmerkt door een begroeide middenberm."

De A28 bij Nunspeet (WegenWiki/Chris)
De A28 bij Nunspeet (WegenWiki/Chris)