Derksen nog steeds onder vuur: 'Johan wil niet verder met VI'

Johan Derksen ligt flink onder vuur nadat hij dinsdag bij het programma Vandaag Inside lachend een verhaal vertelde over een seksueel grensoverschrijdende handeling waar hij zich 50 jaar geleden schuldig aan heeft gemaakt.

Update 22.15 uur: Een schuldbewuste Derksen gaf vanavond aan het verhaal van 'de kaars' zich dinsdag niet goed te herinneren en er maar een smeuïg verhaal van te hebben gemaakt. Daarna sprak hij openlijk zijn twijfel uit of er nog wel toekomst is voor een programma als Vandaag Inside. "Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor dit programma. De cancel- en woke cultuur is groot en is tegen ons. Als we nu door zouden gaan, dan zitten we hele tijd met de handrem erop te praten.” Verschillende radiozenders waar hij programma's maakte hebben naar aanleiding van alle ophef de samenwerking opgezegd. De Talpa directie had gevraagd om excuus te maken en daarna te zullen beslissen wat ze met het programma zouden doen, ze wilden zelfs een voorgekauwd excuus meegeven. Derksen wil die beslissing niet afwachten en stapt dan liever zelf op. 

Update 19.00 uur: De Toto stopt per direct de ‘jarenlange samenwerking’ met tv-programma Vandaag Inside vanwege de uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag die Johan Derksen dinsdag en woensdag deed in het programma. Dat meldt een woordvoerder van De Nederlandse Loterij, waar Toto onder valt. Toto gaat ook niet meer adverteren in de reclameblokken rond het tv-programma. Eerder vandaag maakte e-bikespecialist Stella Fietsen al bekend vanwege die uitspraken de sponsoring van tv-programma per direct stop te zetten.

Update 15.00 uur: Johan Derksen gaat vanavond in het programma Vandaag Inside excuses maken voor het ‘kaarsenverhaal’. Dat laat Talpa Network weten in een korte verklaring. 

Talpa heeft laten weten ‘ferm afstand’ te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen aan de tafel, die hier erg om moesten lachen. "Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen”, laat Talpa weten. "Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken.” 

Eerdere berichtgeving: Woensdagavond nuanceerde hij zijn eerder vertelde verhaal enigzins, waarbij de door hemzelf als geclassificeerde 'verkrachting' van een bewusteloze vrouw met een kaars werd afgezwakt tot een 'foute grap'. De eerder genoemde kaars zou niet zijn gebruikt voor penetratie 'in' de vrouw, maar 'rechtop' tussen de benen van de vrouw zijn gezet volgens Derksen.

De nuancering maakt volgens velen niet uit, het lachen om slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag is een voorbeeld van een toxische mannencultuur en vraagt om nadere acties door Talpa, die Derksen onder contract heeft.