FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 december 2022

AI Picture Gallery #66

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #804

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Fun met Funda over de grens #8: 'Varend paleisje voor een handige mechanicus'

Voormalig binnenvaart vrachtschip dat door de huidige eigenaar is heringericht tot een comfortabel varend Belgisch Woonschip.

De techniek is in 2007 geüpgraded met onder andere een nieuwe dieselmotor met een 230 Volt generator aan de motor alsmede de PTO ten behoeve van de hydraulische boegschroef.

De stuurhut is klapbaar waardoor er een doorvaart hoogte te realiseren is van ca. 2,85 m.

In de salon is een ruime keuken geplaatst en verder naar voren bevindt zich de eigenaarshut met riante badkamer.

De achterroef dient nog naar eigen idee verder afgewerkt te worden. Voorzien van kunststof ramen en dubbel glas is het een schip dat uitstekend geschikt is om aan boord te wonen en/of lange reizen mee te ondernemen.

De huidige woonligplaats, die gehuurd wordt van de De Vlaamse Waterweg NV, is overdraagbaar waarmee de nieuwe eigenaar zich in de gemeente kan inschrijven. Het betreft een ligplaats aan een doorlopend kanaal in de regio Antwerpen.

Vraagprijs

€ 174.500 kosten koper (geen overdrachtsbelasting)

Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)
Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)

Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)
Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)

Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)
Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)

Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)
Een varend paleisje voor een handige mechanicus (Foto's: Funda)

Kijk terug rond 18.20 uur kwam Orion terug na maanmissie Artemis 1

Na meer dan 25 dagen keertde Orion terug naar de aarde na een reis rond de maan te hebben gemaakt voor de Artemis 1-missie.

Update 20.45 uur: Rond 18.40 uur Nederlandse tijd is de Orion-capsule geland in de Stille Oceaan, voor het schiereiland Baja Californië te Mexico. Door de succesvolle missie wordt de weg vrijgemaakt voor de volgende maanvlucht in 2024, ditmaal met astronauten aan boord.

Eerdere berichtgeving: De terugkeer begint naar verwachting om 12:20 uur EST ( 17:20 UTC). Als een platte steen op het water moet het ruimteschip afketsen op de atmosfeer voordat het de dampkring in duikt, waarna Orion zo'n 20 minuten later zal neerkomen in de Stille Oceaan om 12:40 uur EST ( 17:40 UTC). Dat is om 18.40 uur Nederlandse tijd

"Het wordt spannend, want het gaat echt hard", volgens een medewerker van ESA. Bij de maan waren er gedeeltes dat Orion maar 100 kilometer per uur ging, maar hij keert vandaag terug met een duizelingwekkende 40.000 kilometer per uur, dat is 32 keer de snelheid van het geluid. Meer hierover bij de NOS

De onbemande Artemis 1-missie werd gelanceerd vanaf de Space Launch System-raket om 01:47 uur EST ( 06:47 UTC) op 16 november. De Orion is op een 26-daagse missie waarbij hij om de maan is gevlogen en weer terug naar aarde keert. 

De missie is een testvlucht om de systemen van de SLS-raket en het Orion-ruimtevaartuig te verifiëren voordat met dit systeem in 2024 mensen naar de maan worden gestuurd

 

Na 65 jaar eindelijk een identiteit voor vermoord kind (4) in kartonnen doos

Rechercheurs in Philadelphia identificeerden het slachtoffer van de beruchte coldcase zaak "Boy in the Box" als Joseph Augustus Zarelli. Het is een moord die onderzoekers al 65 jaar met stomheid slaat. Een niet-geïdentificeerd jongetje (4) werd op 25 februari 1957 in Philadelphia gevonden, naakt en doodgeslagen in een kartonnen doos. Tot nu toe stond op zijn grafsteen: "Zegen deze onbekende jongen." 

De "Boy in the Box" is al lang een van Philadelphia's meest beruchte onopgeloste moorden. Zijn lichaam werd gevonden in 1957, maar alle onderzoeken liepen op niets uit. Dankzij nieuwe technologie kan een team van rechercheurs hem nu identificeren en mogelijk binnenkort de moordenaar vinden.

Op een koude februaridag in 1957 vond een student het lichaam van een jongen in een doos in een bosrijke omgeving in het noordoosten van Philadelphia. Een dag later meldt hij zich na een gesprek met een priester bij de politie. Decennia lang liepen alle politieonderzoeken op niets uit en was het zelfs niet mogelijk om de identiteit van het kind te achterhalen. Tot nu.

65 jaar na de vondst van het lichaam zorgden ultramoderne DNA-technieken voor de doorbraak. De "Boy in the Box" is Joseph Augustus Zarelli, zei de politie tijdens een speciale persconferentie. De jongen, die werd begraven als "America's Unknown Child", vertoonde duidelijke tekenen van mishandeling en was in een deken gewikkeld. Uit de autopsie bleek dat hij letterlijk was doodgeslagen. Volgens het National Center for Missing and Exploited Children was hij al enkele dagen dood en ondervoed toen hij werd gevonden. Zijn haar was ruw en tot op de hoofdhuid afgeknipt. 

Uit de onderzoeken in 1957 bleek dat het om een jongen van vier tot zes jaar ging. Er is echter nooit een melding van vermiste personen ingediend die de politie aan het kind kon koppelen. Het onderzoek eindigde in een impasse.

"Vergeet nooit"
Desalniettemin ontroerde de zaak de mensen van Philadelphia decennialang en in 2008 werd een boek gepubliceerd met de titel "Boy in the Box". "Al 65 jaar achtervolgt het verhaal van America's Unknown Child deze gemeenschap, de politie van Philadelphia, ons land en de wereld", zegt Danielle Outlaw, politiecommissaris van Philadelphia. Generaties politieagenten, sommigen dood, hadden aan de zaak gewerkt. "Ondanks het feit dat Joseph Augustus Zarelli werd ontdaan van zijn volledige identiteit en rechtmatige aanspraak op zijn eigen bestaan, werd hij nooit vergeten", zei Outlaw.

Net als bij andere cold cases groeide de hoop op nieuwe onderzoeksresultaten met de opkomst van nieuwe forensische onderzoeksmogelijkheden. In april 2019 verleende een rechtbank onderzoekers toestemming om het lichaam op te graven en een geavanceerde DNA-analyse uit te voeren.

De resultaten van die tests werden geüpload naar DNA-databases, volgens politievertegenwoordiger Jason Smith. Familieleden in de moederlijke familie van het kind werden uiteindelijk opgespoord met de hulp van genealogen van Identifinders International, een forensisch genetisch genealogisch bedrijf. Hierdoor konden onderzoekers de biologische moeder identificeren. Verder onderzoek leidde uiteindelijk tot de persoon, van wie later werd bevestigd dat hij de vader van het kind was door middel van aanvullende tests. Zowel de vader als de moeder van Joseph Augustus Zarelli zijn al overleden, maar er zijn nog levende broers en zussen. De politie heeft hun namen echter niet gegeven om hun identiteit te beschermen. 

Smith zei dat agenten nog niet wisten wie de jongen had vermoord of onder welke omstandigheden hij is gestorven. Het onderzoek zou echter worden voortgezet. "We hebben vermoedens wie verantwoordelijk is, maar het zou onverantwoord van mij zijn om die vermoedens te delen, aangezien dit een actief en lopend strafrechtelijk onderzoek blijft", zei Smith.

Op FOK!-forum wordt in CRI over deze zaak en andere cold cases gediscussieerd.

Skiester Holdener wint weer op slalom, Bassino zegeviert voor thuispubliek

De World Cup alpineskiën bij de vrouwen streek dit weekeinde neer in het Italiaanse Sestrière, waar twee technische wedstrijden op het programma stonden. Op de Giovanni Agnelli-piste werd zaterdag de reuzenslalom afgewerkt, zondag kwam men in actie op de slalom.

Reuzenslalom
Marta Bassino opende het bal in de eerste run en de tijd van de Italiaanse was goed, maar werd nog wel verbeterd: Petra Vlhova uit Slowakije dook er zeven honderdsten van een seconde onderdoor. Bassino bleef wel op plek twee staan en werd gevolgd door de Française Tessa Worley (+0,40), met vlak daarachter nog de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,44), Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen (+0,47) en de Zweedse Sara Hector (+0,50) - ook thuisskiester Federica Brignone stond op +0,96 nog net binnen een seconde van Vlhova op de zevende plek.

Brignone leverde een meer dan uitstekende tweede run af en ging met 1,38 seconden naar de leiding, maar Hector dook er gelijk nog eens 0,55 seconden onderdoor. Mowinckel stapelde fout op fout en zakte vier plekken terug en ook Shiffrin kreeg het niet voor elkaar: +1,85 seconden en twee plekken kwijt. Worley gaf 1,15 seconden toe en schoof achter Brignone in op plek drie, waarna Bassino met 0,11 seconden dan wél de leiding over wist te nemen. Vlhova mocht het afmaken, maar dat lukte de Slowaakse niet: derde op 0,40 seconden, achter de dolgelukkige thuiswinnares Bassino en Hector.

Slalom
Petra Vlhova was in de eerste run de snelste, en er waren er niet veel die bij de Slowaakse in de buurt konden blijven. De Zwitserse Wendy Holdener stond op 0,24 seconden, voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,33) en de Duitse Lena Dürr (+0,49), terwijl Anna Swenn Larsson uit Zweden op 0,77 seconden al de laatste was die binnen één tel van Vlhova bleef - het Kroatische supertalent Zrinka Ljutic zat er met 1,07 seconden op plek zes ook nog wel uitstekend bij.

Wereldjuniorenkampioene Ljutic deed het in run twee prima, maar leverde wel twee plekken in: de jonge Zweedse Hanna Aronsson Elfman, zestiende na run één, ging met nog vijf dames te gaan aan de leiding. Swenn Larsson kwam 0,08 seconden achter haar jonge landgenote terecht en Dürr haalde het óók niet: 0,23 seconden te langzaam en vier plekken verloren. Shiffrin hield het wél vol en pakte met 0,58 seconden de leiding, met nog twee dames te gaan. Holdener was nog eens 0,47 seconden sneller en dat bleek de winst op te leveren: Vlhova gaf 0,70 seconden toe en werd achter Shiffrin derde, waardoor Aronsson Elfman nét niet haar eerste podiumplek ooit pakte, maar wel knap vierde werd.

Nominaties Sportgala 2022 bekend

De nominaties voor het Sportgala 2022 zijn bekend. Uit een voorselectie zijn er uit elke categorie drie namen overgebleven.

Op 21 december word bekend wie er zijn gekozen tot sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar. De coaches en sporters kunnen hiervoor stemmen en dit telt 50% mee. De andere 50% wordt bepaald door de vakjury.

Sportman van het jaar

Naam Sport Prestaties
Thomas Krol Schaatsen Olympisch kampioen 1.000m, zilver 1.500m
Harrie Lavreysen Baanwielrennen Wereldkampioen sprint en keirin
Max Verstappen Formule 1 Wereldkampioen, wint 15 GP's

Sportvrouw van het jaar

Naam Sport Prestaties
Irene Schouten Schaatsen Olympisch kampioen 3.000m, 5.000m & massastart
Suzanne Schulting Shorttrack Olympisch kampioen 1.000m & relay
Annemiek van Vleuten Wielrennen Wint Giro, Tour, Vuelta & WK

Sportploeg van het jaar

Naam Sport Prestaties
Aflossingsploeg vrouwen Shorttrack Olympisch kampioen
Estafetteploeg 4x400 vrouwen Atletiek Europees kampioen & zilver WK indoor
Jumbo-Visma Wielrennen Wint geel, groen & 6 etappes in Tour

Paralympische sporter van het jaar

Naam Sport Prestaties
Diede de Groot Rolstoeltennis Wint alle vier Grand Slams
Jetze Plat Handbike wereldkampioen weg, tijdrit & triatlon
Sanne Voets Paardensport driemaal wereldkampioen dressuur

Coach van het jaar

Naam Sport Prestaties
Eelco Meenhorst Roeien Tien medailles op WK
Jeroen Otter Shorttrack olympisch kampioen met Schulting&Relay
Sarina Wiegman Voetbal Europees kampioen met Engeland

Advocaat verliest eerste duel met ADO Den Haag

Dick Advocaat heeft bij zijn eerste duel als trainer van ADO Den Haag een pijnlijke nederlaag geleden. Op bezoek bij Almere City FC werd er met 4-1 verloren.

ADO Den Haag kwam nog wel op voorsprong dankzij Malik Sellouki en het kreeg ook kansen op de 0-2, maar deze werden niet benut en één goal werd afgekeurd. Jeredy Hilterman zorgde daarna voor de gelijkmaker waarna het duel kantelde. Na rust mistte Hilterman nog een penalty maar even later sloeg Daryl Werker met zijn hand de bal uit de goal. Rood en opnieuw een penalty voor Almere, deze keer nam Lance Duijvestijn hem en nu was het wel raak. Dankzij wederom Hilterman en Álvaro Peña liep Almere uiteindelijk uit naar een ruime overwinning.

Bij Willem II gaat het er steeds slechter uitzien voor trainer Kevin Hofland. Zijn ploeg wist voor de vierde keer op rij niet te winnen, nu werd er in eigen huis met 1-2 verloren van NAC Breda. Koploper Heracles Almelo won in Kerkrade van Roda JC, 1-3. Het heeft nu vijf punten voorsprong op PEC Zwolle dat morgen nog speelt tegen Helmond Sport.

'Trotse mamma's zijn master ❤️ '

Even los van Qatar en het tuig wat het verschil niet kent tussen vieren en klieren, er was gisteren een mooi moment te zien na de wedstrijd Marokko-Portugal.

Voetballer Sofiane Boufal nam zijn moeder mee het veld op om met haar te feesten na de onverwachte 1-0 overwinning van zijn ploeg op Portugal.

Nadat Cristiano Ronaldo in tranen wegliep, vierden de Marokkaanse spelers feest met fans en hun familie, terwijl een stralende Boufal aan de kant van het veld danste met zijn moeder en naar het juichende publiek zwaaide. Het team treft op woensdag 14 december Frankrijk in de halve finale.

Zeg nou zelf, zo'n trotse moeder gun je toch de beker?

Topadvocaat Knoops stapt naar de Hoge Raad voor dwaling in 'butlermoord'

Advocaat Geert-Jan Knoops verzoekt de hoogste rechter van ons land om de meest opzienbarende zaak van de jaren 80 ‘de Butlermoord’ te heropenen. Volgens Knoops heeft de man onschuldig vastgezeten.

In deze zaak draait het om de moord op een rijke weduwe. Haar homoseksuele butler trouwde in het geheim vijf weken voor haar dood met de vrouw. Deze butler door de rechter veroordeeld voor moord, maar nu blijkt dat de vrouw een natuurlijke dood is gestorven. Zo meldde Knoops bij WNL.

De 'butler' is in 2020 overleden en heeft altijd zijn onschuld volgehouden. Volgens de processtukken zou de man de moord hebben gepleegd door de weduwe soep te serveren waaraan hij zogenaamde Surinaamse rum, 90% alcohol, had toegevoegd. Dit, terwijl hij wist dat zij een hartkwaal had en zij tekenen vertoonde van lichamelijk onwel bevinden. Hij had geen medische hulp ingeroepen, terwijl hij wist dat haar bloeddruk extreem hoog was, meer dan 200 mm/Hg bovendruk.

Nader onderzoek heeft afgestorven weefsel in de hartspier van het slachtoffer aangetroffen, wat zou wijzen op een eerder opgetreden hartinfarct, een infarct dat al meerdere uren bezig was alvorens het letaal verliep. Dit proces was onomkeerbaar, waardoor reanimatie niet zou hebben geholpen. 

Skiërs Odermatt en Braathen domineren in Val d'Isère

De beste mannelijke skiërs ter wereld op de technische onderdelen zijn dit weekeinde in actie gekomen in Frankrijk. In skioord Val d'Isère stond zaterdag een reuzenslalom op het programma, zondag mocht men in actie komen op de slalom.

Reuzenslalom
In de eerste run kwam Marco Odermatt als tweede naar beneden en de Zwitser zette een dijk van een tijd neer. Alleen de Oostenrijker Manuel Feller kwam met 0,45 seconden een klein beetje in zijn buurt, de rest stond al op meer dan een seconde: de Duitser Alexander Schmid volgde op 1,19 seconden. Atle Lie McGrath uit Noorwegen stond op 1,32 seconden, gevolgd door landgenoot Henrik Kristoffersen en de Zwitser Loïc Meillard (beiden +1,49). De Belg Sam Maes stond er op 2,36 seconden met een veertiende plek uitstekend bij, Maarten Meiners finishte run één niet.

Meillard leverde in run twee vier plekken in, Zan Kranjec uit Slovenië was op dat moment de leider. Ook Kristoffersen kwam er niet aan, de Noor was 0,21 seconden langzamer dan Kranjec, zijn landgenoot McGrath gaf zelfs maar drie honderdsten toe. Schmid zakte op 0,26 seconden van Kranjec drie plekken terug en dus was de Sloveen zeker van het podium. Feller maakte gehakt van Kranjec' tijd en pakte met 0,65 seconden de leiding, met alleen Odermatt te gaan. Op de Zwitser stond absoluut geen maat en met een daverende run pakte hij met 1,40 seconden voorsprong de winst, voor Feller en Kranjec - Maes was in run twee lekker onderweg, maar de Belg maakte een foutje en finishte niet.

Slalom
De Noren stonden er erg lekker op in de eerste run: Henrik Kristoffersen noteerde de snelste tijd, Lucas Braathen gaf slechts zeven honderdsten toe op zijn meer ervaren landgenoot. De Oostenrijker Manuel Feller zat er al 0,56 seconden achter en werd op de voet gevolgd door de Zweed Kristoffer Jakobsen (+0,59), Loïc Meillard uit Zwitserland (+0,65) en de Fransman Alexis Pinturault (+0,67). Ook Marco Schwarz uit Oostenrijk (+0,75) en de Zwitser Daniel Yule (+0,82) stonden nog binnen een seconde van Kristoffersen.

Yule wist in run twee in elk geval zijn positie vast te houden en ging met 0,50 seconden ook voorbij aan Schwarz. Pinturault dook vier honderdsten onder Yule's tijd door, maar zag Meillard nog eens 0,35 seconden harder gaan. Jakobsen kwam acht honderdsten tekort, maar Feller ging met 0,14 seconden naar plek één, met alleen de twee Noren nog te gaan. Braathen deed niet aan kleine verschillen: met liefst 0,84 seconden knalde hij naar plek één. Kristoffersen ging alle kanten op en haalde het niet: zesde op 1,35 seconden. Braathen pakte zo de winst, voor Feller en Meillard.

Schaatsers Roest en Snellink snellen naar 1-2'tje op 5km in Calgary

Op de ijsbaan van Calgary zijn zaterdagavond weer vier wedstrijden afgewerkt in de World Cup langebaanschaatsen. Bij de mannen kwamen de sprinters in actie, net als de mannen van de lange adem, terwijl de vrouwen het dit keer met de middellange afstanden mochten doen.

1500m vrouwen
In de zesde van tien ritten ging Jutta Leerdam er als een dolle vandoor, maar die start moest ze bekopen en tegenstandster Ayano Sato ging er zelfs nog langs. Antoinette Rijpma-De Jong deelde het totaal anders in en kwam tot een stuk snellere 1:52,93 minuten in een fraaie rit tegen de Noorse Ragne Wiklund (1:53,26). Goed voor de winst was dat allemaal niet, want in de voorlaatste rit wisten Miho Takagi en Nadezhda Morozova elkaar flink op te jutten: de Japanse klokte een sterke 1:52,54 minuten, Morozova finishte in 1:52,82 minuten. Rijpma-De Jong werd wel derde, Leerdam zevende (1:54,12), Marijke Groenewoud tiende (1:54,65) en Joy Beune elfde (1:54,80).

500m mannen
In rit één ging het gelijk al loeihard: de Japanner Tatsuya Shinhama kwam voor het eerst dit seizoen in actie en moest dus vroeg starten, maar in zijn kenmerkende stijl knalde hij al gelijk naar 34,18 seconden. De één na de ander beet zich stuk op die tijd, tot de allerlaatste rit: thuisfavoriet Laurent Dubreuil zette een geweldige volle ronde neer en finishte met de winnende tijd van 34,01 seconden. Shinhama werd wel tweede, net voor de Zuid-Koreaan Kim Jun-ho (34,19) en de Japanner Yuma Murakami (34,20). Merijn Scheperkamp was met 34,46 en plek zes de beste Nederlander, Dai Dai N'tab (17e in 34,81) en Janno Botman (19e in 34,85) maakten geen goede indruk.

5000m mannen
Het begon lekker met een diskwalificatie voor Ted-Jan Bloemen in rit één, wegens nota bene een dubbele valse start. Vervolgens reed de 18-jarige Noor Sigurd Henriksen met 6:13,84 een dijk van een race, waarna Beau Snellink en de Italiaan Davide Ghiotto er in de voorlaatste rit een mooie strijd van maakten. Snellink had aan het eind net wat meer tempo en finishte in een fraai PR van 6:09,58 minuten, tegen Ghiotto's 6:10,66. In de slotrit nam Patrick Roest het op tegen het Noorse toptalent Sander Eitrem en vooral Roest schoot kneiterhard uit de startblokken. Hij hield het hoge tempo lang vol, beet nog eens op de tanden en finishte in een zeer sterke 6:05,60 minuten, terwijl Eitrem in de slotfase wat inleverde: 6:11,54 en vierde. Kars Jansman werd in 6:15,14 zevende, Marcel Bosker in 6:20,48 negende.

Ploegenachtervolging vrouwen
Reina Anema, Marijke Groenewoud en Irene Schouten leken de slag nooit echt te kunnen vinden en met 3:00,50 en een vierde plek kwamen ze dan ook niet in de buurt van de winst. Die ging zeer overtuigend naar thuisfavorieten Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann in 2:54,49 minuten, dik drie tellen sneller dan Japan (2:57,67) en de VS (2:57,95).

Van Empel te sterk voor Pieterse in Dublin en boekt zesde wereldbekerzege

Fem van Empel heeft de Wereldbeker in Ierland gewonnen. De 20-jarige veldrijdster was in Dublin in de slotronde te sterk voor Puck Pieterse. Denise Betsema legde beslag op de derde plaats.

De eerste ronde verliep rommelig voor zowel Fem van Empel als Puck Pieterse. Beide veldrijdsters kende geen beste start nadat ze in de eerste bocht even waren gehinderd en van hun fiets af moesten. Van Empel herstelde snel en nam al snel de leiding, terwijl Pieterse na de slechte start ook nog in de fout ging op de balken.

Pieterse moest in de achtervolging en al snel reed de Nederlandse al snel weer op de tweede plaats, alleen Van Empel reed nog voorop in Dublin. Pieterse zou daar ook vrij snel de aansluiting vinden en kregen we een tweestrijd tussen de twee jonge Nederlandse veldrijdsters.

Ondanks verschillende aanvallen bleef Van Empel en Pieterse tot aan de slotronde samen en daarin probeerde Pieterse halverwege de slotronde het verschil te maken, maar Van Empel beantwoorde de aanval en in het slot was ze te sterk voor Pieterse. Voor Van Empel was het alweer haar zesde wereldbekerzege. Denise Betsema werd op ruim anderhalve minuut derde.

Results powered by FirstCycling.com

Qatar-gate: ontslag vicevoorzitter Europees Parlement wegens corruptie

Het ontslag van vicepresident Kaili, die is gearresteerd op beschuldiging van corruptie, wordt in gang gezet in het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Metsola nodigde de fractievoorzitters uit voor een discussie hierover morgenmiddag. Dat meldt persbureau AFP.

Metsola had de vice-president zaterdag al alle bevoegdheden ontnomen. De leden van het Europees Parlement moeten nu beslissen of Kaili moet worden ontslagen. Tegen vier van de gearresteerden zijn inmiddels arrestatiebevelen uitgevaardigd, aldus de officier van justitie. Twee verdachten zijn door de rechter-commissaris vrijgelaten. Verdere details werden niet gegeven. Kaili, oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, werd vrijdag al uit haar partij, de Panhelleense Socialistische Beweging (Pasok), gezet. Ook de Sociaal-Democratische Fractie in het Europees Parlement heeft haar lidmaatschap opgeschort.

Omgekocht door Qatar?
Kaili en de vier andere verdachten – allen afkomstig uit Italië – zijn vrijdag in Brussel gearresteerd als onderdeel van onderzoeken naar een corruptieschandaal in het Europees Parlement. Het gaat om het vermoeden dat Qatar met geld en giften heeft geprobeerd beslissingen te beïnvloeden. Naast Kaili arresteerde de Belgische politie ook haar partner, die voor de Socialistische Fractie in het Europees Parlement werkt, en voormalig Italiaans parlementslid Panzeri.

Zakken vol bankbiljetten aangetroffen
De Belgische krant "L'Echo" meldt dat rechercheurs tassen met bankbiljetten in beslag hebben genomen in Kaili's appartement. Volgens het Belgische parket werd bij de invallen zo'n 600.000 euro in beslag genomen.

Op 21 november hield Kaili een toespraak in het Europees Parlement over het huidige WK voetbal in Qatar. Daarin beschreef de 44-jarige politica het sportevenement als het bewijs dat sportdiplomatie een historische verandering teweeg kan brengen in een land waarvan de hervormingen de Arabische wereld hebben geïnspireerd. Qatar zou bijvoorbeeld een pionier zijn als het gaat om arbeidsrechten.

Opheldering
Ondertussen klinkt de roep om een alomvattende opheldering van de beschuldigingen van corruptie steeds luider. De Europese beleidswoordvoerder van de Uniefractie in de Duitse  Bondsdag, Krichbaum, zei dat de sociaaldemocratische fractie in het EU-parlement haar eigen werk moet onderzoeken op mogelijke invloed door het Griekse parlementslid. Het is belangrijk om duidelijk te maken aan welke onderwerpen Kaili werkte en welke groepsbeslissingen ze beïnvloedde, vertelde Krichbaum aan het redactienetwerk Duitsland.

De Groenen-fractie in het EU-parlement had eerder opgeroepen tot een uitgebreid onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie. "We accepteren niet dat het zo doorgaat", aldus de parlementaire fractie. Parlementsvoorzitter Metsola verzekerde gisteren de Belgische gerechtelijke autoriteiten en de politie dat ze uitgebreid zouden meewerken aan het onderzoek.

Fracties willen visumonderhandelingen met Qatar opschorten
Als gevolg van het corruptieschandaal willen verschillende facties de onderhandelingen over visumfacilitering voor Qatarese burgers opschorten. "Wij van de Groenen zijn er tegen dat Qatar in de huidige situatie visumfacilitering krijgt", zei Groen Europarlementslid Marquardt na de arrestatie van vicevoorzitter Kaili van het Europees Parlement.

SPD-Europarlementariër Lange sprak over een fundamentele klap voor het Europees Parlement. Het Parlement moet nu zorgen voor volledige transparantie. De SPD-politicus eiste dat alle EU-besluiten met betrekking tot de Golfstaat Qatar zouden moeten worden herzien. Ook hij sprak zich uit voor het stopzetten van de onderhandelingen over een visumovereenkomst met Qatar.

Hightech als wapen tegen voedselverspilling

Er bederven miljoenen tonnen voedsel wereldwijd dat daardoor in de vuilnisbak belandt. Speciale verpakkingen en sensoren zouden voedselbederf moeten kunnen vertragen of signaleren.

Een van de producten die daartoe momenteel wordt ontwikkeld, is een sensor van een bedrijf uit Stockholm: op basis van de microbiële groei in de verpakking geeft deze aan of het verpakte vlees nog veilig is om te eten. Een ander product is een sticker die het rijpen van groenten en fruit zal vertragen, hier wordt in de VS en België aan gewerkt.

Voedseltechnologie is opeens een 'hot' onderwerp, meldt Elizabeth Mitchum van de University of California. "Zelfs gevestigde bedrijven praten nu over wat ze in deze richting kunnen doen."

Randy Beaudry van de Michigan State University legt uit dat sommige projecten zijn mislukt vanwege de complexiteit. Hij werkte samen met een groot verpakkingsbedrijf aan een container die tomaten zou beschermen tegen schimmel. Maar daarbij hadden de tomaten op maat moeten worden gesorteerd en met de steel naar boven in de verpakking moeten worden ingestoken. Uiteindelijk werd het project gestopt.

Het weggooien van voedsel is naast verspilling ook problematisch voor het milieu. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency vormt voedselafval, waarvan bij de ontbinding het broeikasgas methaan vrijkomt, het grootste deel van de Amerikaanse gemeentelijke stortplaatsen.

Verdachten vernieling snoepautomaat op station Sloterdijk herkenbaar in beeld

In de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 mei 2022, rond 02.30 uur, vernielen twee vermoedelijk jonge verdachten een snoepautomaat in de stationshal op Station Sloterdijk. De automaat wordt door het duo opengebroken, vernield en geplunderd. De verdachten hebben twee weken de tijd gehad om zich bij de politie te melden. Omdat zij dit niet hebben gedaan, delen ze nu de ongeblurde beelden. Wie herkent deze verdachte(n)?

De schade van deze specifieke vernieling, waar deze twee mannen van verdacht worden, is fors en bedraagt ruim € 10.000. In het voorjaar van dit jaar moesten, in één maand tijd, ook enkele andere snoep- en frisdrankautomaten op station Sloterdijk het ontgelden, met een totaalbedrag van 50.000 euro aan schade. Het getoonde duo wordt hier niet van verdacht. Deze incidenten zijn erg vervelend voor de eigenaar van de automaten, de NS en de reizigers, die opdraaien voor de schade én hierdoor geen gebruik meer kunnen maken van de automaten.

Signalementen

Signalement dader 1:
- jonge man
- lichte huidskleur
- donkere kleding
- donkere pet met NY-logo
- donkere handschoenen

Signalement dader 2:
- jonge man
- lichtgetinte huidskleur
- donker haar, opgeschoren aan zijkant
- donker Adidas trainingsjack
- donkere broek

Bij onze collega's van AT5 is een video van de verdachten te bekijken. De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Dodelijk verkeersongeval in Breda

Bij een ernstig verkeersongeval met een auto, kwam zondag 11 december op de Heerbaan in Breda een van de inzittenden om het leven. Het gaat om een 24-jarige man uit Breda. De bestuurder van de auto, een 27-jarige man uit Breda, moest door de hulpdiensten uit zijn benarde positie worden bevrijd en ligt gewond in het ziekenhuis. Bij het ongeval waren geen andere auto’s of personen betrokken.

De meldkamer werd rond 06.30 uur gebeld over een ogenschijnlijk ernstig verkeersongeval. Politiewagens, ambulances en de brandweer reden direct met spoed naar de locatie om hulp te verlenen. Bij aankomst zagen zij op het wegdek een grote ravage. Er lagen veel brokstukken en er stond een ernstig beschadigde personenauto. De bestuurder zat gewond in het voertuig. De brandweer bevrijdde hem uit zijn benarde positie, waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De andere inzittende is door de aanrijding uit het voertuig geslingerd en lag levenloos op de grond. Voor hem mocht hulp helaas niet meer baten.

Om veilig te kunnen werken en de sporen in tact te houden, sloot de politie de omgeving van het ongeval af. In de omgeving van het ongeval is te zien dat de desbetreffende auto een verkeerspaal en een reclamezuil heeft geraakt, maar de exacte toedracht wordt nog onderzocht. Experts van Team Verkeer en FO-Verkeer en kwamen naar de locatie voor tactisch en technisch onderzoek. Zij proberen aan de hand van het sporenbeeld te achterhalen wat er precies is gebeurd. Zowel het voertuig als de sporen op het wegdek worden hierbij bekeken. Ook bloedonderzoek bij de bestuurder is onderdeel van het onderzoek.

FOK! Wat een weer: eerste ijsdag is een feit

winterbanner

Hallo!

Iets later dan julie gewend zijn, ik mocht soort van uitslapen na een 6 daagse werkweek welke werd afgesloten met de eerste (lokale) ijsdag dit seizoen. In Eelde was de maximumtemperatuur gister -0,2 graden. Komt er vandaag nog een bij?

Wat er wel bij komt is een dag met code geel in de provincies Friesland, Goningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord Holland door gladheid. 

Het is de gehele dag bewolkt en er kan een buitje vallen, afhankelijk van de lokale temperatuur kan dit motregen of motsneeuw zijn. Het oosten maakt de meeste kans op motsneeuw door een maximum rond het vriespunt. Verder naar het westen is de maximumtemperatuur 2 graden. De wind, die amper aanwezig is draait van het zuidwesten naar het zuiden.

De komende week blijft het koud met kans op ijsdagen, vooral dinsdag en woensdag is de kans daarop het grootst. Daarna wordt het geleidelijk weer wat warmer, maar tegen die tijd kan alles weer anders zijn. Dus vertel ik morgen eerst hoe het er dan uit ziet. Tot dan!

Een mistig begin van de dag in Wormerveer (Foto: DJMO)
Een mistig begin van de dag in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Langlaufster Niskanen verrast, Golberg toont topvorm

In het Noorse Beitostølen zijn tijdens alweer het derde World Cup-weekeinde voor de langlaufers de individuele wedstrijden afgewerkt. De mannen en vrouwen kregen tien kilometer voor de kiezen en wel in de klassieke stijl.

Vrouwen
De Zweedse Frida Karlsson begon prima, maar halverwege kwam ze net niet meer aan de tussentijden van de Finse Kerttu Niskanen en de Noorse Anne Kjersti Kalvå. Ook na 7,5 kilometer was die volgorde nog hetzelfde, hoewel Niskanen inmiddels ruim vijf seconden voorsprong had. De Finse had een sterke slotronde neergezet en dat leverde haar de winst op: Kalvå kwam op 12,7 seconden binnen, Karlsson's tijd was 16,5 seconden te langzaam.

Mannen
In het ijskoude Beitostølen had Pål Golberg er goed de sloffen in, hoewel de verschillen uiterst klein waren. Nadat iedereen door was gekomen zat de top-12 halverwege nog binnen tien seconden, maar na 7,5 kilometer waren er nog vier echte kanshebbers over: Golberg, zijn landgenoten Martin Løwstrøm Nyenget en Didrik Tønseth en de Brit Andrew Musgrave. Golberg zag vanaf zijn hotseat hoe Iversen op 13,0 seconden binnen kwam en daarmee uiteindelijk het podium mis liep: Musgrave pakte op 10,3 seconden een zeldzame Britse podiumplek, Tønseth werd op 7,6 seconden tweede achter de World Cup-leider.

Noorse biatleten domineren estafette, Simon pakt achtervolging

In het Oostenrijkse Hochfilzen zijn zaterdag tijdens de World Cup biatlon weer twee wedstrijden afgewerkt. Voor de vrouwen stond de achtervolging op het programma, de mannen hadden de estafette op de planning staan.

Achtervolging vrouwen
Denise Herrmann-Wick had twee dagen eerder de sprint gewonnen en mocht dus als eerste starten, wat aanvankelijk prima ging. Bij de tweede schietbeurt schoot de Duitse echter één keer mis, waardoor de nummers twee en drie van de sprint - Marketa Davidova uit Tsjechië en de Française Julia Simon - haar konden passeren.

Dat duo kwam gezamenlijk bij de eerste staande schietbeurt aan, waar Davidova met twee missers afhaakte. Simon schoot één keer mis en werd zo vergezeld door de sterk opkomende Zweedse Linn Persson, die het bij de laatste schietbeurt echter uit handen gaf: twee missers, Simon hield het bij de ene die ze al had staan.

Simon kon zo toch overtuigend naar de zege langlaufen, terwijl vanuit de achterhoede de als dertiende vertrokken Noorse Ingrid Landmark Tandrevold met één misser naar voren was gekomen en als tweede eindigde. Davidova herpakte zich keurig en werd derde, voor de Zweedse Elvira Öberg en Herrmann-Wick, die de schade prima wist te beperken.

Estafette mannen
Eigenlijk al vanaf het eerste moment hadden de Noren de touwtjes keurig in handen. Sturla Holm Lægreid had bij zijn tweede schietbeurt al zijn drie reservepatronen nodig, maar toch gaf hij als leider het stokje door aan Filip Fjeld Andersen. Die hield die plek niet vast, maar zat wel maar vijf tellen achter de Italiaanse leiders, dus was er niks aan de hand.

Kopman Johannes Thingnes Bø herstelde die schade en sloeg met tien treffers én snel langlaufen gelijk een definitief ogend gat van meer dan een minuut naar de eerste achtervolgers. Slotloper Vetle Sjåstad Christiansen had het bij het staand schieten even flink lastig, maar hij hield het hoofd wel koel genoeg om zonder noemenswaardige problemen de overwinning binnen te slepen.

Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling en Sebastian Samuelsson zaten er voor Zweden rond de tweede plek constant bij en op twintig seconden van de Noren finishten ze dan ook als tweede. Duitsland werd met Justus Strelow, Johannes Kühn, Roman Rees en Benedik Doll derde, vooral door een ijzersterk optreden van slotloper Doll, die de Fransen van het podium stootte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.