FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 december 2022

AI Picture Gallery #62

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #800

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Portugal veel te sterk voor Zwitserland op WK

Portugal heeft zich voor de derde keer in zijn historie geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap. Zwitserland werd met maar liefst 6-1 verslagen.

Bij Portugal werd Ronaldo uit de basis gelaten en vervangen door Ramos. Dat bleek een goede keus want het was diezelfde Ramos die met een hard schot in de kruising Portugal op voorsprong schoot. Na iets meer dan een half uur kopte Pepe de 2-0 binnen. Zwitserland stelde daar maar weinig tegenover in de eerste helft. Shaqiri schoot uit een vrije trap net naast en Dalot stond in de weg bij een kopballetje van Freuler.

In de tweede helft zorgde Ramos voor de 3-0 en een paar minuten later werd het zelfs 4-0 toen Guerreiro scoorde na een fraaie aanval. Nadat Akanji namens Zwitserland wat terug had gedaan zorgde Ramos met zijn derde goal van de avond voor de 5-1. Daarna mocht Ronaldo nog wel invallen maar het was Leão die de eindstand op 6-1 bepaalde.

Portugal

6 - 1

Zwitserland

 17' Ramos
 33' Pepe
 51' Ramos
 55' Guerreiro
 67' Ramos
 90+2' Leão
   58' Akanji
 
 Gele kaart: , Schär, Cömert, (Zwitserland)
 
Stadion: Lusailstadion, Lusail
Toeschouwers: 83.720
Arbiter: Ramos (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Costa
Dalot
Pepe
Dias
Guerreiro
Otavio (Vitinha/73)
Carvalho
B.Silva (Neves/81)
Fernandes (Leão/87)
Ramos (Horta/73)
Félix (Ronaldo/73)
  Sommer
Akanji
Schär (Cömert/46)
Rodríguez
Fernandes
Sow (Seferovic/54)
Xhaka
Freuler (Zakaria/ 54)
Vargas (Okafor/66)
Embolo (Jashari/ 89)
Shaqiri

In Memoriam: Salinero

Het hart van Anky van Grunsven is gebroken. Haar paard Salinero is overleden zo meldt zij op Instagram. "Mijn held heeft ons in tranen achtergelaten. Herinneringen zullen nooit verdwijnen". 

Salinero, voluit Keltec Salinero, (1994 – 2022) was het paard waarmee Anky van Grunsven in 2004 en 2008 een gouden medaille heeft behaald op de Olympische Spelen in Athene en Hong Kong (Peking 2008). In 2006 won de combinatie op de Wereldruiterspelen in Aken.

De donkerbruine Hannoveraan was een ruin en werd in 1994 geboren. Hij had een schofthoogte van 1,76 meter. Zijn vader was Salieri en zijn moeder was St. Pr. Luna. Salinero deed mee met dressuurwedstrijden op het hoogste niveau: de Grand Prix. Op 9 augustus 2012 nam Salinero afscheid van de wedstrijdsport tijdens de Olympische Spelen in Londen met een 6e plaats tijdens de kür op muziek.

Op 16 maart 2013 is Salinero voor het laatst in de piste verschenen bij Indoor Brabant in Den Bosch. Tijdens dit laatste optreden werd Salinero live begeleid door Wibi Soerjadi. Salinero werd 28 jaar oud. 

Dead Island 2 verschijnt april 2023, veel nieuwe gameplay

Via IGN was vanavond een Dead Island 2 showcase te zien, waarin we weer even up2date werden gebracht over de status van de game. Daarnaast was er redelijk wat ruimte voor nieuwe gameplaybeelden en hebben we ook een releasedatum: 28 april 2023.

De trailer zelf staat nog niet online dus we moeten het voor nu doen met een video van de gehele showcase. Als je de volledige introductie wil zien met live-action beelden, skip dan naar 29:09. Zit je daar niet op te wachten en wil je alleen gameplay zien, skip dan naar 32:50.

Elden Ring Colosseum-update verschijnt morgen

Een verrassing van onze Japanse vrienden bij Bandai Namco: via Twitter maakten zij bekend dat de langverwachte Colosseum-update voor Elden Ring er aan komt. En eerder dan verwacht, alle platforms kunnen de update morgen verwachten en hij is helemaal gratis.

De update focust op PvP-actie, spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in verschillende Colosseums die al bestonden in de gewone game maar altijd ontoegankelijk waren. Er zijn verschillende nieuwe PvP-modi beschikbaar waaronder ook met meerdere spelers tegen elkaar. Tevens zijn bijvoorbeeld ook de spirit ashes te gebruiken in deze gevechten, de oproepbare NPC's die met je meeknokken. Bekijk de trailer hieronder voor een puike impressie van de uitbreiding. 

D66: 'Gratis menstruatieproducten voor laagste inkomens'

Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw toegankelijk zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om menstruatieproducten in 2023 gratis beschikbaar te stellen voor minima. De motie werd tijdens de begrotingsbehandeling SZW ingediend door D66 en medeondertekend door Volt en PvdA. De VVD stemde tegen.

Kans op infecties
Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis soms geen geld voor menstruatieartikelen als maandverband of tampons. Dit heet menstruatiearmoede. Deze vrouwen lopen meer kans op infecties, bijvoorbeeld omdat zij uitwijken naar wc-papier of kranten of omdat zij oude menstruatieproducten te lang gebruiken. Daarnaast kan menstruatiearmoede gepaard gaan met schaamte. De angst om door te lekken zorgt ervoor dat zij vaker thuisblijven en minder actief deelnemen aan de samenleving. Het kan hen ervan weerhouden om naar school of naar werk te gaan.

Hülya Kat: “We werken hard om armoede zoveel mogelijk tegen te gaan. Toch is bij veel meisjes en vrouwen thuis soms geen geld voor menstruatieproducten, zoals maandverband of tampons. Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals. Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen. Met gratis menstruatieproducten zorgen we ervoor dat zij weer mee kunnen doen.”

Gratis op te halen
D66 en Volt zijn van mening dat iedereen toegang moet hebben tot menstruatieartikelen. Met dit voorstel worden menstruatieartikel zoals tampons of maandverband gratis beschikbaar gemaakt voor minimagezinnen. In 2023 kunnen meisjes en vrouwen met lage inkomens deze producten ophalen bij uitgiftepunten van hulporganisaties zoals de Voedselbank, het Armoedefonds of het Rode Kruis. Sommige van deze uitgiftepunten bestaan al en zullen worden opgeschaald door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het aanbieden van gratis menstruatieproducten kan worden betaald uit het Europees Sociaal Fonds (ESF-gelden).

Politie op zoek naar identiteit tankende man vanwege ernstig geweldsdelict

De politie is naarstig op zoek naar de identiteit van de bestuurder van een grijze Peugeot die tankte bij het BP station aan de Binckhorstlaan in 's-Gravenhage. De man wordt verdacht van een ernstig recent in Nederland gepleegd geweldsdelict. Wie herkent de getoonde persoon?? 

Het delict zou plaatsgevonden hebben op 5 december aldus de detailpagina op politie.nl, maar de plaats delict wordt vooralsnog niet bekend gemaakt. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er een tipformulier ingevuld worden op de website. 

Politie op zoek naar identiteit tankende bestuurder (Afbeelding: Politie)
Politie op zoek naar identiteit tankende bestuurder (Afbeelding: Politie)

Marokko stunt met plek in kwartfinales WK door zege op Spanje via strafschoppen

Marokko heeft de kwartfinales op het WK weten te bereiken. 'De Leeuwen van de Atlas' wonnen via strafschoppen van Spanje, nadat de wedstrijd in 0-0 was geëindigd. Bij de Spanjaarden werden alle strafschoppen gemist.

Spanje had gedurende de wedstrijd veel balbezit, maar tot veel kansen leidde dat niet. Marokko probeerde het een aantal maal via counters en werden daaruit een aantal maal gevaarlijk, maar in Qatar bleef het 0-0 tussen de beide landen, waardoor strafschoppen de beslissing moest brengen voor een plaats in de kwartfinale.

En in die penaltyreeks nam Spanje die slecht. Spanje mocht aanleggen voor drie strafschoppen, maar die werden alle drie gemist. Sarabia schoot op de paal, terwijl de penalty's van Carlos Soler en Sergio Busquets werden gepakt door de doelman van Marokko. Namens Marokko scoorden Abdelhamid Sabiri Sabiri, Hakim Ziyech en Achraf Hakimi.

Daarmee zijn zeven van de acht kwartfinalisten op het WK bekend. Naast Marokko zijn dat Nederland, Argentinië, Kroatië, Brazilië, Engeland en Frankrijk.

Marokko gaat zaterdag om 16.00 uur spelen voor een plek bij de laatste vier. De tegenstander in de kwartfinales wordt de winnaar van het duel tussen Portugal en Zwitserland.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Marokko - Spanje op ons WK-forum.

Servant komt tot een einde in de trailer voor seizoen 4

De psychologische horrorserie Servant keert in januari terug voor het vierde en laatste seizoen. Apple heeft een trailer vrijgegeven om een indruk te wekken van wat we kunnen verwachten.

Na de zinderende finale van seizoen drie, brengt het vierde seizoen het laatste hoofdstuk van het verhaal van de familie Turner tot een epische en emotionele conclusie. De oorlog die Leanne voert met de Church of Lesser Saints wordt intenser, bedreigt Spruce Street, de hele stad Philadelphia, en misschien nog wel meer. Intussen moet de versplinterde familie Turner niet alleen de toenemende dreiging van Leanne het hoofd bieden, maar ook de realiteit dat Dorothy langzaam wakker wordt. Als het huis van de Turners verbrokkelt wordt langzaam duidelijk: wie is Leanne Grayson en wie is dat kind in hun huis?

Servant 4 start op 13 januari op Apple TV+.

Misleidende 'van-voor'-prijzen vanaf 1 januari 2023 verboden

Vanaf 1 januari 2023 behoort misleiding van consumenten met valse prijsverminderingen zowel online als in winkels tot het verleden. Een verkoper kan dan niet meer korte tijd de prijs van een product of dienst verhogen, de prijs daarna verlagen en dan deze ‘van-voor’-prijs vervolgens onterecht presenteren als een aanbieding of een aanzienlijke korting. Het verbod volgt uit een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Een aantrekkelijke prijsvermindering die dat eigenlijk helemaal niet blijkt te zijn, is misleiding. Veel consumenten hebben wel eens te maken gehad met valse ‘van-voor’ kortingsacties. Dat we hier iets aan gaan doen, is ook goed nieuws voor ondernemers die hierdoor ook te maken hadden met oneigenlijke concurrentie. En verkopers kunnen met deze maatregel uiteraard nog altijd zelf hun prijzen blijven vaststellen en échte ‘van-voor’ kortingsacties doen.”

De nieuwe regels bepalen dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van af gaat (de ‘van-prijs’), de laagste prijs moet zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. De regelgeving komt voort uit een Europees besluit om deze manier van prijsaanduidingen overal in de EU te gaan hanteren.

Opeenvolgende prijsverminderingen blijven mogelijk
Het kabinet kiest ervoor om in Nederland gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid voor opeenvolgende prijsverminderingen. Bijvoorbeeld korting op een kledingstuk die eerst 20% bedraagt, vervolgens 30% en daarna 50%. Hierbij mag de verkoper maximaal drie maanden blijven verwijzen naar de prijs waarover de eerste vermindering werd aangekondigd.

Producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn, zijn straks ook uitgezonderd. Na 30 dagen vervalt de uitzondering voor het betreffende product. Het kabinet kiest voor deze uitzondering, omdat het zowel voor verkopers als consumenten gunstig is wanneer nieuwe producten binnen een periode van 30 dagen met korting kunnen worden aangeboden.

Uitzondering voor producten die snel bederven of een beperkt houdbaar zijn
Ook uitgezonderd zijn producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben. Hiervoor mag de verkoper als 'van-prijs' de prijs hanteren die gold direct voorafgaand aan de prijsvermindering. Hierbij kan worden gedacht aan bederfelijke levensmiddelen zoals vis, vlees, zuivel, verse groenten en fruit die slechts enkele dagen worden aangeboden en waarvan de prijs snel kan wijzigen. Het is voor verkopers onpraktisch om de prijs hiervan gedurende die tijd bij te houden. Bovendien is het uit oogpunt van duurzaamheid belangrijk dat regels voor prijsverminderingen helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt vanaf 1 januari 2023 na invoering van de maatregel hierop toezicht en gaat handhaven bij overtredingen.

Trailer: een brute en hartverscheurende reis in The Last of Us

Fans van het spel The Last of Us die al een tijdje uitkijken naar de tv-verfilming die Chernobyl-maker Craig Mazin voor HBO maakt kunnen eindelijk hun blik werpen op de eerste officiële trailer.

The Last of Us speelt zich af in de VS, 20 jaar nadat de moderne beschaving is vernietigd. Joel (Pedro Pascal), een geharde overlevende, wordt ingehuurd om het 14-jarige meisje Ellie (Bella Ramsey) uit een quarantainezone te smokkelen. Wat begint als een kleine klus, wordt al snel een brute en hartverscheurende reis waarbij ze samen de VS moeten doorkruisen en van elkaar afhankelijk zijn om te overleven.

De serie heeft een eerste seizoen van 9 afleveringen, dat op 15 januari in de VS op HBO in première gaat. HBO Max biedt de afleveringen wekelijks vanaf 16 januari aan op het streamingplatform.


'NS vanaf 11 december armoedigste dienstverlener van het land'

De NS is vanaf 11 december met vlag en wimpel de armoedigste dienstverlener van ons land, vindt de Maatschappij Voor Beter OV. De reiziger draait op voor het conducteurstekort dat door falend personeelsbeleid is ontstaan, en dat op verschillende werkdagen verschillende dienstregelingen gelden is aan de passagier niet uit te leggen, aldus de reizigersclub.

Daarnaast schiet de NS met de beslissing om op sommige dagen nóg minder treinen te laten rijden in zijn eigen voet. Veel passagiers die nu werken op van die rustige dagen, geven aan dat ze door de verslechterde stille-dagen-dienstregeling nóg langer onderweg zijn, en besluiten hun deeltijddag te verschuiven. Het gevolg hiervan is dat er op de rustige dagen nóg minder reizigers zijn, en de treinen op de drukke dagen nóg drukker worden.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “De NS faalt door dit prutswerk opzichtig in het waarmaken van zijn maatschappelijke functie. Het is aan de nieuwe directievoorzitter om op zeer korte termijn hardhandig orde op zeken te stellen bij het bedrijf, dat totaal ‘out of control’ is geraakt.”

Thierry Baudet doet aangifte wegens 'hacken FvD-computersystemen'

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft bij de politie aangifte gedaan van het hacken van de computersystemen van de partij. Aanleiding is het lek in de koppeling tussen de website van Forum en de ForumApp, wat RTL Nieuws afgelopen week donderdag ontdekte. Zo meldt RTLNieuws.

Door het lek werd de gehele ledenadministratie openbaar. Volgens RTLNieuws was het een beveiligingsfout in de App. Baudet houdt het op hacken. 

Zie ook: Nieuwe FvD-app zo lek als een mandje, ledenadministratie op straat

Cheers-actrice Kirstie Alley (71) is overleden

De Amerikaanse actrice Kirstie Alley is op 5 december 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zo liet haar manager weten.

Een van haar eerste filmrollen was die van Vulcan Lieutenant Saavik in de Star Trek-film Wrath of Khan. In de jaren tachtig en negentig speelde Alley de vrouwelijke hoofdrol in de tv-sitcom Cheers. Een van haar bekende films is "Look Who's Talking".

Kirstie Louise Alley werd op 12 januari 1951 geboren in Wichita, Kansas, Verenigde Staten. Haar ouders zijn Robert Deal Alley en Lillian Mickie en ze heeft een zus (Colette) en een broer (Craig). Ze ging naar de Wichita Southeast High School en werd cheerleader. Vervolgens volgde ze colleges aan de Universiteit van Kansas, maar verliet deze in het tweede jaar om zich op het acteren te richten.

In 1987 kwam haar grote doorbraak met haar rol van de neurotische Rebecca Howe in de succesvolle sitcom Cheers. Hiermee vestigde ze zich definitief als actrice in Hollywood. In 1988 werd ze genomineerd voor een Emmy Award voor haar rol in Cheers.

In 1989 speelde ze samen met John Travolta in de film Look Who's Talking. De film was een groot succes en bracht meer dan $100 miljoen in het laatje. Het jaar daarop speelden ze in het vervolg Look Who's Talking Too.

In datzelfde jaar werd Alley wederom genomineerd voor een Emmy voor haar rol in Cheers, en daarnaast kreeg ze ook een nominatie voor een Golden Globe. In 1991 was het dan eindelijk raak en werd ze niet alleen genomineerd maar won ze zowel een Emmy als een Golden Globe voor de rol van Rebecca Howe.

Russische bezetters Cherson vragen mensen om geld in te wisselen voor roebels

In de door Rusland bezette Oekraïense regio Cherson (Kherson) hebben de autoriteiten mensen gevraagd hun spaargeld in te wisselen voor roebels.

De Russische bezettingschef Saldo kondigde op Telegram aan dat betalingstransacties in de Oekraïense nationale valuta hryvnia op 1 januari zullen eindigen. Alle banken zijn verplicht om het geld om te wisselen. In de geannexeerde regio's Luhansk en Donetsk is de roebel lange tijd de officiële munteenheid geweest.

De regionale hoofdstad Cherson staat weer onder Oekraïense controle. Het grootste deel van de regio is echter nog steeds bezet door Russische troepen.

Droneaanslagen op Russisch grondgebied geeft oorlog OekraÔne nieuwe wending

Maandag liet het Russische ministerie van Defensie weten dat Oekraïense drones twee militaire vliegbases in het midden van Rusland hebben aangevallen. Er lijkt hierdoor een nieuw hoofdstuk begonnen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Meer hierover bij WNL

Omdat Oekraïne niet over kruisraketten beschikt zouden de aanslagen met drones zijn uitgevoerd, wat opmerkelijk is omdat de aanslagen diep in Rusland plaatsvonden, waardoor drones langere tijd 'onder de radar' moeten hebben gevlogen. 

In Rusland is woedend gereageerd op de droneaanval. Vooral de militaire bloggers zijn woest op de hoogste militaire Russische instanties waaronder Poetin, al zal die naam niet snel genoemd worden. 

Vanmorgen heeft een drone-aanval een olieopslagtank op een vliegveld in Koersk doen ontploffen, dit ligt op 280 kilometer van de Oekraïense grens in West Rusland. De gouverneur van de regio, Roman Starovoyt, zei dat er geen slachtoffers waren gevallen bij de explosie en dat de brand 'onder controle' was.

Hoewel er door Oekraïne nog geen enkele droneaanval in Rusland is geclaimd plaatste de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak gisteren een nogal suggestieve Tweet. 

Minister YeşilgŲz-Zegerius kondigt strategie antisemitismebestrijding aan

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december organiseert de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) de 3de bijeenkomst van de Europese werkgroep antisemitismebestrijding in Den Haag. Het is de eerste keer dat deze bijeenkomst buiten Brussel plaatsvindt.

Tijdens deze conferentie zal de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, toezeggen om komend jaar een nationale strategie antisemitismebestrijding te presenteren. De Europese Commissie presenteerde haar strategie antisemitismebestrijding al in oktober 2021.

Door de werkgroep in Den Haag te organiseren, willen ze laten zien dat Nederland het probleem van antisemitisme serieus neemt. Naast de nationaal coördinatoren van de verschillende lidstaten en afgevaardigden van de Joodse gemeenschappen komt ook de Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, voor de conferentie naar Den Haag. Minister Yeşilgöz-Zegerius zal de conferentie openen.

Margaritis Schinas, Vicevoorzitter Europese Commissie: “Antisemitisme is onverenigbaar met alles waar de Europese Unie voor staat, met ons samenlevingsmodel, met onze waarden en onze manier van leven. Een jaar geleden hebben we een historische stap gezet door de allereerste EU-strategie aan te nemen om dit in al zijn vormen te bestrijden. Nu moeten we samenwerken en onze inspanningen in de hele EU opvoeren en beleid omzetten in daden. Ik prijs het initiatief van Nederland om gastheer te zijn van de werkgroep, die nationale autoriteiten en Joodse organisaties samenbrengt, en voor het starten van de voorbereidingen voor een National Strategie Antisemitismebestrijding. Dit is een teken van onze eenheid en van onze vastberadenheid om ervoor te zorgen dat het Joodse leven kan blijven bloeien als onderdeel van diverse en inclusieve samenlevingen, binnen Europa en daarbuiten.”

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie van Veiligheid: “Op 6 oktober diende ik het werkplan van onze Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding in bij de Tweede Kamer. Volgend jaar presenteer ik een nationale strategie antisemitismebestrijding op basis van dit werkplan en verdere consultaties met onder meer Joodse jongeren, overlevenden van de Holocaust en internationale vertegenwoordigers.”

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding: “De noodzaak is duidelijk, zowel in binnen als buitenland steekt onverbloemd antisemitisme de kop op, en niet alleen maar in donkere hoekjes. Ook in de politiek en de entertainmentindustrie lijkt het taboe verdwenen. Maar antisemitisme zet de zaag in de stoelpoten van de democratie. Met deze bijeenkomst en de aankondiging van een Nationale Strategie wordt een sterk signaal afgegeven, we kunnen het probleem niet langer negeren.”

Aanhoudingen in 25 landen bij internationale actie tegen money mules

Bij acties in Nederland en 24 andere landen zijn in de afgelopen drie maanden 2.469 money mules aangehouden. Deze achtste European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met onder andere Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om samen met banken aandacht voor het probleem van money mules te vragen.

Om illegaal verkregen geld wit te wassen, maken criminelen vaak gebruik van zogenoemde money mules, ook wel geldezels of katvangers genoemd. Zij stellen hun bankrekening beschikbaar voor fraude. Dat is strafbaar. ‘Je beseft het misschien niet direct, maar het probleem van money mules raakt de zware criminaliteit,’ licht cybercrimespecialist Yoanne Spoormans toe. ‘De criminelen beschikken vaak ook over vuurwapens. Daar wil je niet mee in aanraking komen. Jij bent als money mule namelijk altijd de klos.’

Ernstige gevolgen
En dat kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen banken de rekening van geldezels blokkeren en ze op een waarschuwingslijst laten zetten. Daardoor kunnen zij geen nieuwe rekening meer afsluiten, met alle gevolgen van dien. Verder kunnen money mules opdraaien voor de schade en kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd. Dan krijgen ze vaak een strafblad, dat kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat ze voor bepaalde landen geen visum krijgen. Ook kan het zijn dat geldezels geen verklaring omtrent gedrag (VOG) krijgen en dat ze door de bank als fraudeur worden aangemerkt. ‘Sta dus nooit je bankpas af en geef nooit iemand toegang tot jouw rekening,’ waarschuwt Spoormans. ‘Ook niet als zo iemand betrouwbaar lijkt en vriendelijk overkomt. De enige reden dat iemand je rekening nodig heeft, is voor criminele activiteiten. Besef dat het geld in veel gevallen van oudere mensen komt die op een doortrapte manier worden opgelicht. Daar werk je aan mee als je je pas afgeeft.’

Speerpunt van de politie
Ook in Nederland zijn van september tot en met november meerdere money mules geïdentificeerd tijdens acties en strafrechtelijke onderzoeken. Een aantal onderzoeken loopt nog. Ook de banken starten naar aanleiding van EMMA met een campagne om mensen te waarschuwen om geen geldezel te worden. Caroline Sander, programmaleider cybercrime bij de Landelijke Eenheid, is blij met die samenwerking: ‘Politie en banken trekken al langer samen rondom EMMA op om het probleem van moneymules maatschappijbreed te agenderen. Ook deze actieweek tonen verschillende banken waarschuwingen in hun bank-app en proberen ze via social media jongvolwassenen bewuster te maken over de mogelijke gevolgen.’

De politie-inzet beperkt zich niet tot die drie maanden, laat Sander weten. De politie heeft een landelijke aanpak tegen gedigitaliseerde criminaliteit ontwikkeld, waarin de aanpak van geldezels en de netwerken erachter een speerpunt is. Ook volgt er begin volgend jaar een landelijke bewustwordingscampagne het probleem van money mules. Met de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem’ wil de politie jongvolwassenen (18-27 jaar) waarschuwen voor de gevaren van het uitlenen van bankgegevens en hen alert maken op de vaak geraffineerde methodes van ronselaars. Zij zetten bijvoorbeeld ook influencers in om geldezels te ronselen via social media.

Pakkans groot
Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie. Maar de pakkans voor de geldezels is groot, omdat zij eenvoudig zijn op te sporen via hun bankrekening. ‘De money mules draaien op voor de schade, de criminelen blijven zelf buiten schot,’ zegt Spoormans. ‘Door ons op hen te richten verstoren we het criminele proces en kunnen de daders die erachter zitten het geld moeilijker wegsluizen. Bovendien levert dit ons waardevolle informatie op over die personen. Zo voorkomen we meer slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit.’

Scholte moet meer dan 4 ton ontruimings- en opslagkosten betalen

Rob Scholte moet de kosten van ontruiming van het voormalige Rob Scholte museum (ruim 3 ton) en opslagkosten (ruim € 120.000,- ) aan de gemeente Den Helder betalen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep beslist in een einduitspraak.

Ontruiming voormalig postkantoor
In maart van dit jaar oordeelde het hof al dat Scholte sinds 30 juni 2017 in het pand verbleef zonder dat hij daarop recht had. Omdat hij daar niet vrijwillig vertrok, heeft de gemeente het pand in april 2018 laten ontruimen.

Volgens de gemeente moest zo’n 600 m2 aan kunst en 10 vrachtwagens aan inboedel uit het pand worden verwijderd. Ook de opslag daarvan is kostbaar. Het hof heeft Scholte veroordeeld tot vergoeding aan de gemeente van deze ontruimings- en opslagkosten.

Veiling kunst mag doorgaan
Scholte heeft ook in deze procedure geprobeerd om de veiling van zijn kunst tegen te houden. Afgelopen zomer heeft het hof al in een kortgedingprocedure geoordeeld dat er geen reden meer was om de veiling nog verder op te houden. Scholte hoefde ook niet bij de veiling te worden betrokken. Er zijn volgens het hof geen redenen om hier nu anders over te oordelen.

Man ligt 2 maanden dood in huis, vliegen kleefden aan het raam

De politie in Alkmaar-Noord heeft gisteren het lichaam van een man gevonden in zijn woning. Aan de post en andere aanwijzingen te zien is de man reeds twee maanden geleden overleden, zo schrijft de wijkagent op Twitter. 

Afgelopen weekend was de agent langsgeweest op het adres in Koedijk, omdat men de buurman al geruime tijd niet gezien had. Echter; het was wel eens eerder voorgekomen dat de man zonder dat te melden langere tijd in het buitenland verbleef. Toch had de agent er geen goed gevoel bij, zo schrijft hij. 

Toen hij gisteren, gewapend met koevoet, terugkeerde en de poort openbrak zag hij honderden vliegen aan de binnenkant van het raam zitten en wist hij genoeg. Hij roept mensen op om als ze iets dergelijks zien, direct contact op te nemen met de politie. 

Update 09:40 uur
In overleg met de afdeling communicatie heeft de wijkagent besloten om de video te verwijderen van Twitter. Zijn boodschap blijft echter hetzelfde zo meldt hij in een nieuwe tweet.  

Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 topic #8

Al meer dan 20 jaar is Johan Derksen met z'n praatprogramma's vaste prik in huize Tong. In het begin nog met Hugo Camps en Hans Kraaij sr. De onlangs overleden Belg Hugo Camps had schrijftalent, een scherpe pen en scherpe tong. Kraaij sr alleen een scherpe tong. Een tong waar Johan Derksen ook over beschikt. Zijn pen was eveneens scherp. Maar hij ontbeerde ook maar enig schrijftalent. Met een grote mond kun je dan toch nog ver komen. Zo heeft, of had, iedereen bepaalde kwaliteiten die hun aanwezigheid in Sport aan tafel, Voetbal Insite of Veronica Inside rechtvaardigde.

NS-Dienstregeling 2023 zondag van start

Zondag 11 december start NS de dienstregeling 2023. Hierin wordt een derde van de treinen verlengd, wat met name in het weekend en in de spits meer zitplaatsen oplevert. Op maandag tot en met donderdag komt de tienminutentrein terug tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Op een aantal rustige trajecten gaan minder en kortere treinen rijden. De kans op een zitplaats gemiddeld wordt groter, op een aantal trajecten zal het ook nu nog druk worden. Reizigers die een rustige trein willen, kunnen hiervoor de drukte-indicator in de NS-app raadplegen.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “Het is duidelijk dat NS minder reizigers heeft. Bovendien reizen die op andere momenten en kan NS minder treinen rijden dan voor corona. Het afgelopen jaar leidde dat tot uitval van treinen, teleurstelling bij reizigers en een te hoge werkdruk bij onze collega’s. Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega’s meer rust. Dat is onze nieuwe basis. En wanneer die op orde is, kunnen we stap voor stap weer vooruit."

Langere treinen in het weekend
NS gaat in de dienstregeling 2023 met name in de drukke weekenden langere treinen rijden. In het weekend komen er hierdoor 85.000 zitplaatsen bij, zo’n 10 procent meer. Op werkdagen komen er 13.000 stoelen bij, met in de spits 4,5 procent meer zitplaatsen. In totaal kunnen reizigers op gemiddeld 3 procent meer zitplaatsen rekenen dan nu het geval is.

Minder uitval van treinen
In september voerde NS al een aantal wijzigingen in de dienstregeling door die nodig waren vanwege het tekort aan collega’s. In november volgde de grootste stap. Door deze maatregelen vielen er minder treinen op de dag zelf uit als gevolg van het personeelstekort.

Kerst en Oud & Nieuw
Net als andere jaren rijdt NS in de Kerst en Oud & Nieuw-weken een vakantiedienstregeling. De dienstregeling is verwerkt in de NS-app. Meer informatie staat ook op ns.nl/dienstregeling.

Werving
NS neemt verschillende initiatieven om het tekort aan collega's en de gevolgen die dat voor de treindienst heeft, te beperken. Zo is de eerste gepensioneerde machinist weer terug op de trein. Daarboven op worden actief nieuwe collega’s geworven en blijft NS zoeken naar creatieve oplossingen om uitval van treinen en drukke treinen te voorkomen en waar mogelijk verbeteringen door te voeren. Zo wil NS begin 2023 als tijdelijke noodmaatregel kantoormedewerkers en beveiligers inzetten.

Het wordt kouder: muizen en ratten zoeken beschutting

De winter staat voor de deur. De kou brengt helaas niet alleen sneeuwpret met zich mee. Ratten en muizen gaan in deze tijd van het jaar op zoek naar een warm plekje. En dat is slecht nieuws voor alle huishoudens in Nederland. “Rond deze tijd zien we het aantal meldingen van ratten en muizen flink toenemen”, zegt Peter Traas, ongediertebestrijder bij Beestjes Kwijt. “Deze knaagdieren zijn er natuurlijk het hele jaar door, maar vooral als het buiten kouder wordt, kruipen ze naar binnen.”

In de spouwmuur of op zolder
Om maar direct een breed verspreid misverstand de wereld uit te helpen: overlast van ratten of muizen staat in principe los van slechte hygiëne, zegt Traas. “Met andere woorden, iedereen kan last krijgen van ratten of muizen. Deze beestjes zijn simpelweg altijd op zoek naar eten en onderdak. Muizen hebben een goed ontwikkeld reukorgaan. Ze eten eigenlijk alles, maar hun voorkeur gaat uit naar vetrijk voedsel."

“Is dat bij jou aanwezig? Dan ruiken ze dat van ver en komen ze een kijkje nemen", legt hij uit. "Lukt het de beestjes om bij jou binnen te komen, dan hebben ze ook direct een plekje om te overwinteren. Ze nestelen zich in je spouwmuur of bouwen een nestje op zolder. Lekker warm en droog."\

Dierenvoedsel dé oorzaak van muizenoverlast
Oorzaak nummer één van de aanwezigheid van muizen en ratten is dierenvoedsel. “Kippenvoer in het bijzonder”, aldus Traas. “Heb je kippen thuis? Geef ze dan altijd ‘s morgen te eten, nooit ‘s avonds. Als het donker wordt gaan ze namelijk op stok en ligt het voer voor het oprapen. Gegarandeerd dat dit ‘s nachts wordt opgegeten door muizen en ratten.”

Ook hangen veel mensen elke winter vetbollen in de tuin. “Dat is inderdaad goed voor de vogeltjes”, zegt Traas. “Maar ook ratten en muizen smullen hiervan. Het is natuurlijk prima om vogels een handje te helpen, maar hang het voedsel dan wel op grote hoogte, zodat muizen er niet makkelijk bij komen. Doe je dat niet, dan nodig je het ongedierte eigenlijk gewoon uit om bij jou in de tuin te komen buurten. Maar ook het voer voor huisdieren trekt knaagdieren aan. Bewaar hondenbrokken en kattenvoer dan ook altijd in plastic, afgesloten bakken. Want echt, muizen en ratten ruiken het van ver en komen hiervoor via het kleinste gaatje je huis binnen.”

Houd ratten en muizen deze winter buiten
Muizen en ratten komen via allerlei manieren je huis binnen. Dat kan via een klein gaatje in je rioleringsbuis, maar ze glippen ook via ventilatieroosters in je spouwmuur, of kruipen langs de buitenmuur onder de dakpannen zo je zolder op. “Wil je ongedierte zo veel mogelijk buiten de deur houden? Loop dan eens kritisch rond je huis”, vervolgt Traas. “Stop bijenbekjes in je ventilatieroosters, dicht gaten en kieren en plaats bijvoorbeeld dakgoot egels in je goten. Bewaar daarnaast vuilniszakken niet open en bloot naast je huis, maar gooi ze direct in de kliko.”

Muizen in huis, herken de signalen
Muizen in huis herken je in eerste instantie aan de muizenkeutels. Ze poepen waar ze lopen. Maar er zijn veel meer signalen die de aanwezigheid van deze beestjes verraadt. “Muizen in huis maken altijd geluiden. Als het stil is in huis en je goed luistert, hoor je ze gewoon lopen en knagen. Ze knabbelen op alles wat los en vast zit. Dit is vervelend, maar ook gevaarlijk. Muizen zijn tenslotte dragers van ziektekiemen en besmetten zo je eten. Ook bijten muizen en ratten elektriciteitskabels kapot. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan, met brand tot gevolg.”

Verder laten ratten en muizen altijd een spoor achter. Denk hierbij aan buiksmeer en poot- of staart afdrukken, maar ook een geurspoor. Hangt er plots een penetrante urinegeur op zolder? Dan kan dat duiden op de aanwezigheid van ratten of muizen. “Houd je ogen en oren daarom altijd goed open en check regelmatig op lastig te bereiken plekken.”

Muizen en ratten zoeken binnen beschutting tegen de kou (afbeelding: Beestjes Kwijt)
Muizen en ratten zoeken binnen beschutting tegen de kou (afbeelding: Beestjes Kwijt)

Geen grootschalige houtkap, maar landelijk inzicht in resultaten bosbeheer ontbreekt

Het beeld dat de laatste jaren is ontstaan dat Staatsbosbeheer overal in het land grootschalig bossen kapt, is onjuist. Onderzoek van de Algemene Rekenkamer wijst uit dat Staatsbosbeheer niet meer oogst dan er bijgroeit. Maar of de werkwijze van de grootste bosbeheerder van Nederland en andere boseigenaren op lange termijn de beoogde resultaten geeft, is echter op landelijk niveau onbekend.

De boswachter die met haar/zijn team een bos onderhoudt, maakt weloverwogen keuzes om de verschillende doelen van duurzaam bosbeheer te bereiken. Bij Staatsbosbeheer moet het beheer bijdragen aan recreatie, het benutten van bossen en beschermen van de biodiversiteit. Hoe de optelsom van alle lokaal en regionaal genomen beslissingen over bosbeheer eruit ziet en hoeveel achterstallig onderhoud er is, weet Staatsbosbeheer op centraal niveau niet. En daardoor ontbreekt die kennis ook bij de minister voor Natuur en Stikstof. De minister en de provincies - de grootste subsidiegevers voor Staatsbosbeheer - vergaren te weinig informatie om bij te sturen of om goed toezicht te houden, schrijft de Algemene Rekenkamer op 6 december 2022 in het onderzoek Bosbeheer in beeld.

Landelijk 10 % meer bos waarschijnlijk niet te halen
De huidige regelgeving en uitvoering bieden geen garantie voor duurzaam bosbeheer. Zo is er op landelijk niveau onvoldoende verjonging van het bos. Niet alle subsidiërende provincies houden actief toezicht op de herplantplicht. Provincies met veel bosareaal als Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe zijn tevreden hoe Staatsbosbeheer de bossen in stand houdt. Doelstellingen van individuele provincies variëren echter en komen niet altijd overeen met die van het landelijk bosbeleid.

Er zijn nog geen afspraken tussen verschillende bestuurslagen wie aanleg van nieuw bos betaalt. Het is waarschijnlijk dat Staatsbosbeheer erin slaagt op eigen terreinen de komende jaren 5.000 hectare extra bos te realiseren. De landelijke bossenstrategie, door de rijksoverheid en provincies gezamenlijk in 2020 ondertekend, vereist landelijk 10 % meer bos op termijn. Die doelstelling wordt waarschijnlijk niet gehaald. Sinds 2013 verdwijnt er namelijk bij alle natuurbeheerders opgeteld meer bos in Nederland dan dat er aangeplant wordt. Er is ruim 6.000 hectare bos minder dan bij de start van de bossenstrategie.

Bij Staatsbosbeheer daalt de houtoogst. Dat komt door onder meer droogte en massale sterfte van essen en fijnsparren in de laatste jaren. Die oogst loopt naar verwachting in de komende jaren nog met een derde verder terug. Staatsbosbeheer kapt niet extra om meer inkomsten te genereren. Er is een financiële prikkel die juist tot een lagere houtkap leidt. De winst op verkoop van hout daalt al sinds 2015. Meer houtoogst is wel een van de rijksdoelen.

Zelfstandig bestuursorgaan met diverse inkomstenbronnen
Ook in andere sectoren en op andere beleidsterreinen ziet de Algemene Rekenkamer soms dat ondanks de uitvoering van publieke taken door verschillende publieke organisaties en bestuurslagen geen goede afspraken worden gemaakt over het verkrijgen van inzicht hoe het in de praktijk toegaat. Staatsbosbeheer is in 1998 op afstand van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geplaatst en moet sinds 2012 zelf voor meer inkomsten zorgen. Het is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) met een wettelijke taak: het beheren en duurzaam tot maatschappelijk nut brengen van de terreinen.

De verantwoordelijkheid voor natuur en landschap is in 2014 grotendeels gedecentraliseerd naar de provincies. Die subsidieerden afgelopen jaar Staatsbosbeheer voor landschapsbeheer met € 69 miljoen. De rijksbijdrage via LNV is veel lager: afgelopen jaar ruim € 28 miljoen (8,2 % van de totale opbrengsten van Staatbosbeheer). LNV betaalt verder ook mee aan natuurherstelprojecten.

De meeste inkomsten haalt Staatsbosbeheer als groen nutsbedrijf uit de verkoop van gekapt hout en biomassa, recreatie en verpachting van terreinen. Totaal beheert het 270.000 hectare, waarvan circa 35 procent bos. De Algemene Rekenkamer wijst erop dat vanwege de verdeling van taken en verantwoordelijkheden het van belang is dat er gedeeld inzicht is in de resultaten op het gebied van natuur- en bosbeheer.

Reactie minister
In haar reactie op het onderzoek schrijft de minister voor Natuur en Stikstof dat meer en hoogwaardiger hout produceren moeilijk te bereiken is. Zij wil de Wageningen universiteit daar nader onderzoek naar laten doen. Vanaf volgend jaar moet een nieuwe vorm van monitoring inzicht gaan geven hoe landelijk doelen van bosbeleid ingevuld worden.

Gebrek aan vervoersmogelijkheden voor 1 op de 12 Fryske huishoudens

In Fryslân had 8,4 procent van de huishoudens een hoge of zeer hoge kans op vervoersarmoede in 2020. De afstand tot de supermarkt en de nabijheid van familie spelen hierbij een belangrijke rol. Het CBS heeft vervolgonderzoek uitgevoerd naar het risico op vervoersarmoede voor de provincie Fryslân in opdracht van DataFryslân.

Vervoersarmoede betekent een gebrek aan vervoersmogelijkheden, waardoor je niet of niet goed kunt komen waar je heen zou willen. Dit belemmert mensen in hun deelname aan maatschappelijke en economische activiteiten. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij vervoersarmoede, bijvoorbeeld voertuigbezit, inkomen en gezondheid.

Van de in totaal 305.000 huishoudens in Fryslân hadden bijna 26.000 huishoudens in 2020 een hoge tot zeer hoge kans op vervoersarmoede. Het merendeel van de Fryske huishoudens had een lage of zeer lage kans op vervoersarmoede, respectievelijk 50,5 en 41,1 procent.

4 op 10 Fryske huishoudens woont ver van de supermarkt
Het risico op vervoersarmoede onder huishoudens wordt bepaald op basis van negen deelindicatoren, waaronder voertuigbezit, huishoudinkomen, kenmerken van huishoudens en nabijheid van bestemmingen. Als huishoudens niet in de buurt van een supermarkt wonen, draagt dat bijvoorbeeld bij aan een hoger risico op vervoersarmoede. Van alle Fryske huishoudens woonde bijna 44 procent op een afstand tot een supermarkt van 800 meter of meer (over de weg gemeten). Dit duidt op een hoog risico op vervoersarmoede. Daarnaast had ruim 26 procent van de huishoudens naaste familie wonen op meer dan 20 kilometer afstand, en was 23 procent van de huishoudens niet in het bezit van een auto of ander motorvoertuig.

Hoogste risico in Harlingen, Ooststellingwerf en Smallingerland
De Fryske gemeenten waar relatief de meeste huishoudens een hoog of zeer hoog risico liepen op vervoersarmoede zijn Harlingen (13,9 procent), Ooststellingwerf (11,3 procent) en Smallingerland (11,2 procent). Het kwam in deze gemeenten relatief vaak voor dat huishoudens ver van de supermarkt woonden, niet in de buurt van naaste familie woonden en/of niet beschikten over een motorvoertuig. Gemeenten in Fryslân waar relatief de minste huishoudens een hoog of zeer hoog risico hadden op vervoersarmoede zijn de Waddeneilanden. Op deze eilanden heeft maar een klein deel van de mensen geen openbaar vervoer of supermarkt in de buurt.

Energieplafond dempt koopkrachtrisico's, maar is geen structurele oplossing

In de ’Scenario’s energieprijzen’ presenteert het Centraal Planbureau nieuwe economische en budgettaire inzichten aan de hand van een aantal scenario’s voor energieprijzen. Daaruit blijkt dat het prijsplafond de koopkrachteffecten van hogere energieprijzen voor huishoudens dempt. Toch daalt de koopkracht in het basisscenario voor een doorsnee huishouden in de jaren 2022 en 2023 in totaal met ongeveer 4%, als gevolg van de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging.

Door het prijsplafond en de andere extra uitgaven die het kabinet sinds Prinsjesdag heeft aangekondigd, stijgt het overheidstekort zonder aanvullende dekking naar 3% bbp in 2023. Uit de scenario’s blijkt dat hogere of lagere energieprijzen op de korte termijn slechts beperkt effect hebben op het EMU-saldo, vanwege de meebewegende gasbaten.

Scenario's energieprijzen
Niettemin waarschuwt CPB-directeur Pieter Hasekamp naar aanleiding van de scenario’s: “Het kabinet heeft met de steunmaatregelen tijd gekocht, maar moet nu snel nadenken over een exit-strategie vanaf 2023. We zullen rekening moeten houden met structureel hogere energieprijzen. Een structureel probleem vraagt om structurele oplossingen, het huidige prijsplafond is dat niet.”

Inflatie en koopkracht
In het basisscenario komt de inflatie (cpi) in 2023 uit op 3,5%. Zonder het prijsplafond zou de inflatie 2,5%-punt hoger liggen. Vanwege de grote onzekerheid over het verloop van de energieprijzen, schetst het CPB in de publicatie naast een basisscenario op basis van de huidige gasprijsverwachtingen ook drie andere scenario’s: een lagere gasprijs, een hogere gasprijs en een hogere gasprijs in combinatie met een strenge winter en dus meer gasgebruik. De scenario’s laten zien dat het prijsplafond ervoor zorgt dat huishoudens een stuk minder gevoelig zijn voor de ontwikkeling van de energieprijzen. In beide scenario’s met hogere gasprijzen loopt de inflatie en het doorsnee koopkrachtverlies slechts met 0,2%-punt op ten opzichte van het basisscenario.

Als gevolg van het beleid worden de lagere inkomens het meest gecompenseerd voor de hoge inflatie. Er is echter ook sprake van inflatie-ongelijkheid, omdat lagere inkomensgroepen gemiddeld een groter aandeel van hun inkomen aan energie besteden. Deze verschillen in energiegebruik zijn niet meegenomen in de koopkrachtcijfers, maar wel in een nieuwe stresstest naar de kosten van levensonderhoud. Deze stresstest laat zien dat in het basisscenario ongeveer 430.000 huishoudens risico lopen om de vaste en noodzakelijke lasten (zoals voedsel, woonlasten en energiekosten) niet meer te kunnen betalen. In het ‘strenge winterscenario’ kan dit oplopen tot 500.000 huishoudens.

Overheidsfinanciën
In het basisscenario bedragen de kosten voor het prijsplafond 8,4 miljard euro en deze lopen op tot 13,1 miljard euro in het ‘strenge winterscenario’. Deze kosten en andere extra overheidsuitgaven leiden tot een verdere verslechtering van het EMU-saldo in 2023. In september bij de Macro Economische Verkenning liep dit op tot 2,5% bbp, maar nu komt het EMU-tekort uit op 3,0% bbp in 2023. Uit de scenario’s blijkt dat hogere of lagere gasprijzen slechts een beperkt effect hebben op EMU-saldo, omdat de gasbaten ook meebewegen met de gasprijs.

Structurele oplossingen
De verwachting is dat de energieprijzen ook na 2023 hoog blijven. De verslechtering van de overheidsfinanciën betekent dat de rekening doorschuift naar de toekomst. Daarbij dient bedacht te worden dat de gasbaten na 2023 naar verwachting dalen, omdat er dan conform het gasbesluit minder gas gewonnen zal worden. Generieke koopkrachtmaatregelen, zoals het energieprijsplafond, zijn ongericht; niet alle huishoudens hebben de compensatie financieel nodig.

Het neemt ook de prikkel weg tot de noodzakelijke energiebesparing en verduurzaming. Ook kan het huidige beleid de energieprijzen en de inflatie verder opstuwen en verstoort het plafond de werking van de energiemarkt, met ongewenste uitkomsten tot gevolg. Koopkrachtherstel zal uiteindelijk primair moeten komen uit een aanpassing van de lonen. Overheidsbeleid kan het beste gericht worden op verduurzaming en energiebesparing en gerichte compensatie van de meest kwetsbare huishoudens.

Politie schiet verdachte steekincident neer; zwaargewond naar het ziekenhuis

Op de Molenlaan in Rotterdam zijn op maandag 5 december meerdere personen gewond geraakt toen zij werden gestoken. Bij aankomst op de plek van de melding werd één van de agenten al direct belaagd door de verdachte. Daarop schoot de politie gericht op de verdachte. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het incident.

Rond 18.30 uur kwam de melding van het steekincident binnen bij de hulpdiensten. Het incident begon in een woning aan de Molenlaan, hierbij raakte een 53-jarige vrouw gewond. Zij vluchtte de achtertuin van de woning in en werd te hulp geschoten door een omwonende. Deze 44-jarige man raakte ook gewond door toedoen van de verdachte.

Agenten gingen direct op de melding af en troffen daar de twee gewonden. Op het moment dat de agenten aankwamen op de plek van de melding, kwam de verdachte met het mes op één van de agenten af. Hij bedreigde de agent en stak hem neer. Eén van de agenten raakte hierbij lichtgewond. Hierop schoot de politie gericht op de verdachte. De 19-jarige verdachte raakte hierbij zwaargewond. Zowel de slachtoffers van het steekincident als de verdachte zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Rijksrecherche doet onderzoek
Om objectiviteit te kunnen waarborgen, doet de Forensische Opsporing van de Eenheid Den Haag sporenonderzoek. Ook de Rijksrecherche is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart. Onderzoek door de Rijksrecherche is gebruikelijk in het geval dat de politie schiet en personen gewond raken.

Molenlaan Rotterdam (Afbeelding: Politie.nl)
Molenlaan Rotterdam (Afbeelding: Politie.nl)

Daders seksuele uitbuiting vaak opnieuw, snel en ernstig in de fout

Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting plegen vaak en snel opnieuw ernstige delicten. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de vandaag verschenen Dadermonitor mensenhandel 2017-2021. Momenteel is er geen specifiek resocialisatieprogramma voor deze dadergroep. Dit is volgens Nationaal Rapporteur Conny Rijken wel noodzakelijk.

Hoge recidive bij daders seksuele uitbuiting
Voor het eerst is herhaald daderschap van daders mensenhandel in Nederland onderzocht. Uit de Dadermonitor mensenhandel blijkt dat ruim een derde (36%) van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting binnen twee jaar opnieuw een delict pleegt.

In vergelijking met andere daders is dit veel, aangezien 26% van alle volwassen daders recidiveert binnen twee jaar. Het recidivepercentage van daders van binnenlandse seksuele uitbuiting loopt op naar 58% binnen vijf jaar en 65% binnen zeven jaar.

Bij binnenlandse seksuele uitbuiting werven daders hun slachtoffers in hetzelfde land als waar ze hen uitbuiten. Het gaat hierbij voornamelijk om Nederlandse daders en slachtoffers.

Opnieuw ernstige delicten als geweld en mensenhandel
Ook gaan daders van binnenlandse seksuele uitbuiting vaak opnieuw de fout in met ernstige delicten. Binnen vijf jaar heeft 28% van de daders zich schuldig gemaakt aan een vermogensdelict, 25% aan een geweldsdelict, 12% aan een drugsdelict en bijna één op de tien daders wederom aan mensenhandel.

Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting zijn relatief jong. Uit eerder onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat een derde jonger is dan 23 jaar ten tijde van plegen. Juist deze jonge groep daders recidiveert vaak: van de recidiverende daders is maar liefst 42% jonger dan 23 jaar.

‘Deze hoge, snelle en ernstige recidive van veelal jonge daders van binnenlandse seksuele uitbuiting is verontrustend en benadrukt de noodzaak van het opleggen van toezichtstrajecten en effectieve resocialisatie’, zegt Nationaal Rapporteur Conny Rijken. ‘Een specifiek resocialisatieprogramma voor deze dadergroep moet daarom ontwikkeld en consequent toegepast worden.’

Strafrechtelijke aanpak arbeidsuitbuiting blijft achter
De Nationaal Rapporteur vindt het daarnaast zorgelijk dat uit ruim honderd meldingen van arbeidsuitbuiting per jaar bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, er gemiddeld acht opsporingsonderzoeken naar arbeidsuitbuiting voortkomen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor de opsporing van arbeidsuitbuiting in Nederland. Uit het onderzoek naar de strafrechtelijke aanpak van mensenhandel blijkt dat slechts 7% van de meldingen van arbeidsuitbuiting van de Nederlandse Arbeidsinspectie zelf komt. De meeste meldingen komen van de politie, burgers en ngo’s.

Slachtofferbescherming in gedrang
De Nederlandse Arbeidsinspectie maakt bij meldingen onderscheid tussen ernstige benadeling en arbeidsuitbuiting. Waar arbeidsuitbuiting valt onder het strafrecht, wordt ernstige benadeling doorgaans in het bestuursrecht opgepakt. De criteria voor dit onderscheid overlappen, waardoor mogelijke zaken van arbeidsuitbuiting als ernstige benadeling worden opgepakt.

‘In de fase van signalering is nog veel onduidelijk. Door te vroege selectie kan de opsporing en vervolging van daders tekortschieten en worden slachtoffers niet goed beschermd’, zegt Nationaal Rapporteur Conny Rijken. Slachtoffers van uitbuiting krijgen door deze handelswijze niet de bescherming en voorzieningen die zij als mogelijk slachtoffer van arbeidsuitbuiting moeten krijgen.

‘Bij de signalering van arbeidsuitbuiting is het daarom belangrijk om niet meteen een onderscheid te maken tussen ernstige benadeling en arbeidsuitbuiting’, zegt Rijken. ‘De strafrechtelijke aanpak lijkt momenteel in te zetten op de meest ernstige vormen van arbeidsuitbuiting, terwijl alle arbeidsuitbuiting moet worden aangepakt. De drempel zou in de fase van signalering nog laag horen te liggen en de vraag of een vervolging succes zal hebben zou geen doorslaggevende rol moeten spelen. Daders moeten weten dat uitbuiting niet onbestraft blijft. Een boete gaat daarin niet het verschil maken.’

Volledig zicht op de strafrechtelijke aanpak ontbreekt
Een positieve ontwikkeling is de stijging van mensenhandelzaken die bij het Openbaar Ministerie worden ingeschreven. Hierbij is het streefcijfer uit de veiligheidsagenda in 2021 voor het eerst gehaald. Nationaal Rapporteur Rijken: ‘Het is positief dat mensenhandel een thema is en blijft op de veiligheidsagenda. Hiermee kan een impuls gegeven worden aan de aanpak van mensenhandel. Streefcijfers zijn daarbij een mooie eerste stap.’

Uit de Dadermonitor blijkt echter ook dat het aantal gestarte opsporingsonderzoeken en het aantal geïdentificeerde verdachten in 2021 daalden. ‘Dit laat een grillig beeld zien. Voor een effectieve strafrechtelijke aanpak is het van groot belang dat we alle aspecten binnen de strafrechtketen, van het moment van signalering tot aan de resocialisatie na berechting, in beeld krijgen en verbeteren.’

Grote schade na ramkraak in Alkmaar

Een ramkraak heeft veel schade veroorzaakt bij een kledingwinkel in Alkmaar. Dinsdag rond 03.00 uur ramde een auto de pui van de winkel aan het Ritsevoort.

Het rolluik werd vernield en de auto kwam volledig in de winkel te staan. Meerdere daders hebben daarna spullen uit de winkel gepakt en gingen er vandoor via de Touwslagersteeg. De schade aan de winkel is groot en de exacte buit nog onbekend.

De politie zoekt getuigen en / of mensen met informatie, bel 0900-8844. Ook is de politie op zoek naar beelden uit de omgeving. Mogelijk hebben camera's de witte stationwagen voorafgaand aan de ramkraak vastgelegd en daarna de vluchtende daders op een (motor)scooter.

Schansspringsters Althaus en Opseth zegevieren in Lillehammer, Kramer 3e

De beste schansspringsters van de wereld hebben in het Noorse Lillehammer twee World Cup-wedstrijden afgewerkt. Ze kwamen eerst in actie op de kleine schans, waarna ook een wedstrijd op de grote schans gepland stond, waar de thuisfans prima konden genieten van de goede Noorse resultaten.

Kleine schans
De Duitse Katharina Althaus begon bijzonder sterk en sprong in de eerste ronde naar de leiding, waarbij ze werd gevolgd door de Sloveense Nika Prevc en de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig. Abigail Strate uit Canada stond op een zeer verrassende vierde plek, voor de Duitse Anna Rupprecht en de voor Oostenrijk uitkomende Marita Kramer.

In de finaleronde wist diezelfde Kramer een betere sprong neer te zetten, waarna ze zag hoe Rupprecht flink wat posities inleverde en Strate ook net niet aan haar prestatie kwam. Pinkelnig ging er wél voorbij en pakte de leiding, Prevc viel terug naar plek zeven en Althaus mocht het afmaken. Dat deed de Duitse opnieuw overtuigend, waardoor zij de winst pakte, voor Pinkelnig en Kramer.

Grote schans
Eva Pinkelnig was in de eerste ronde de beste, maar het scheelde bijzonder weinig: de Oostenrijkse werd op minder dan een half puntje gevolgd door zowel Anna Odine Strøm als Silje Opseth, beiden uit Noorwegen. De Sloveense Ema Klinec zat er ook nog goed bij, net als Katharina Althaus uit Duitsland, met Klinec' landgenote Nika Kriznar als 'best of the rest'.

In de finaleronde wist Kriznar haar positie in elk geval vast te houden, maar Althaus sprong daar zeer ruim overheen en leek zo zelfs een aanval op de winst te doen. Klinec viel in elk geval terug tot achter de Duitse, maar Opseth ging er ruim voorbij. Strøm eindigde net achter haar landgenote en was dus zeker van een podiumplek, met alleen Pinkelnig te gaan. De Oostenrijkse hield geen stand, maar pakte wel de derde plek, achter thuisduo Opseth en Strøm. Marita Kramer moest dit keer genoegen nemen met een zevende plek.

FOK! Wat een weer: een redelijke dag

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen vandaag wederom met een code geel in (zuid) Limburg, ditmaal wegens dicte mist. Het zicht is minder dan 200 meter.

Verder is het bewokt en valt er plaatselijk een buitje. Lang gaat dat niet duren, vanmiddag is de zon geregeld te zien. In het noordwesten komen buien voor bij zo'n 6 graden. Ook vanavond vallen er een paar buitjes, de zwakke tot matige wind komt uit het noordoosten. Ook in de nacht naar woensda komen enkele buien voor. 

En wat er morgen op het programma staat, lees je dan!


Is het mist? Nee, hhet is het wegspuiten van graffiti van een muur. (Foto: Charged)
Is het mist? Nee, hhet is het wegspuiten van graffiti van een muur. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Random Pics van de Dag #894
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.