De 9 Europa Cup-finales van Ajax

6. 1987 Europa Cup 2: Ajax - FC Lokomotive Leipzig 1-0

In 1986 startte Ajax in het Europa Cup 2-toernooi, het toernooi voor bekerwinnaars. Via Bursaspor, Olympiakos Piraeus, Malmö FF en Real Zaragoza bereikte Ajax de finale in het Olympisch Stadion in Athene. In de eindstrijd troffen de Amsterdammers de Oost-Duitse FC Lokomotive Leipzig. Nadat Ajax in 1969 de primeur had van de eerste Nederlandse Europa Cup-finale, hadden ze nu de eer de eerste Nederlandse club te zijn om in de finale te strijden om de Europese beker voor bekerwinnaars.

Na de successen van begin jaren '70 stond Ajax eindelijk weer in de finale. Onder leiding van trainer Johan Cruijff speelden de Amsterdammers met (toekomstige) sterren als Marco van Basten, Jan Wouters, Aron Winter en Dennis Bergkamp. De eindstrijd in Athene trok vooral Ajax-fans, de vakken met fans uit Nederland zaten bomvol. Verder was het rustig in het stadion, de Oost-Duitsers lieten maar weinig supporters het land uit gaan.

Qua spel was het geen bijzondere wedstrijd, maar geen Ajacied die daar om maalde na de 1-0 van Van Basten. De rest van de wedstrijd kwam de club uit Amsterdam niet meer in de problemen en zo mocht Ajax een Europa Cup 2 aan hun prijzenkast toevoegen.