Opvallende gadgets op CES-beurs

Sommige van de vreemdste gadgets die worden gepresenteerd op de internationele elektronicabeurs CES in Las Vegas zijn ontworpen om problemen op te lossen waarvan je in eerste instantie niet wist dat je ze had. Eet je te snel? Een digitale vork vertelt het je. Blijft je kleuter op het potje zitten? De iPotty is de oplossing. Verveelt het je iedere dag in een vierwielig voertuig te stappen om op je werk te komen? Klim in een zevenhonderd kilo zware mechanische spin voor je dagelijkse pendel.

Natuurlijk zullen niet alle prototypes die op de beurs worden getoond ook slagen op de consumentenmarkt. Maar de uitvinders die hun waren etaleren doen dat met een stoutmoedigheid die slechts geëvenaard wordt door de eigenaardigheid, de opzichtigheid en de aantrekkelijkheid van hun vindingen.

Een zoektocht naar de vreemdste (en wellicht meest nutteloze) elektronische snufjes van dit jaar leverde onder andere het volgende op:

Motörhead-koptelefoon
Koptelefoons die met name lage bastonen goed laat doorklinken en namen van beroemdheden als Dr. Dre dragen zijn immens populair. Liefhebbers van rockmuziek zijn minder bedeeld - tot nu toe. De Britse metalband Motörhead brengt een nieuwe reeks koptelefoons uit waarmee je het volume open kunt gooien. Zanger en bassist Lemmy Kilmister verklaart: "Ik zei alleen: maak ze luider dan alles wat al bestaat. Dus dat is het enige criterium en dat alle tonen even goed te horen moeten zijn, niet alleen de bas."

Voor wie zijn ze bedoeld? Mensen die geen zier om hun gehoor geven of om de persoon die naast ze in de trein zit. Ideaal voor Motörhead-fans, aldus Kilmister. "Hun gehoor is toch al beschadigd."

Motörhead-koptelefoon
Motörhead-koptelefoon

Oog-detecterende televisie
Een prototype van een oog-detecterende televisie gooide nog geen hoge ogen. Een kijker zou met zijn ogen een cursor op het scherm moeten kunnen bewegen, bijvoorbeeld om een programma uit te kiezen. Door te knipperen maak je een keuze. Maar er zitten nog heel wat haken en ogen aan de techniek. Het toestel heeft bijvoorbeeld de nodige moeite met brildragers en de cursor heeft een afwijking van enkele centimeters. Een andere probleem: het toestel moet voor iedere kijker opnieuw worden afgestemd.

Voor wie is het bedoeld? Mensen die te lui zijn om hun armen te bewegen.

Oog-detecterende televisie
Oog-detecterende televisie

Parrot Flower Power
Het bedrijf dat de Flower Power op de markt brengt wil het leven van je planten vergemakkelijken. Een speciale sensor is ontworpen om je via je mobiel met een vracht aan informatie op de hoogte te houden van het wel en wee van je plant en zijn omgeving. Steek de sensor in de aarde in de plantenbak en download de bijbehorende app.

"Het is in feite een sensor met bluetooth. Hij registreert licht, zonlicht, temperatuur, vochtigheidsgraad en de aarde en kunstmest in de pot. Je kunt hem zowel binnen als buiten gebruiken", aldus Peter George, onderdirecteur sales en marketing van de Amerikaanse tak van Parrot.

Voor wie is het bedoeld? Mensen met groene vingers en planten met de wil tot leven.

Parrot Flower Power
Parrot Flower Power

HAPIfork
Als je niet let op wat je in je mond stopt, dan doet deze vork dat voor je. De dikke steel van de HAPIfork bevat allerlei elektronica en een batterij. Een bewegingssensor weet wanneer je de vork naar je mond beweegt. Als je te snel eet, maant de vork je vibrerend tot kalmer disgedrag. Volgens fabrikant HapiLabs is een tempo van 60 tot 75 vorkbewegingen in twintig tot dertig minuten ideaal.

Desondanks weet de vork niet hoe zwaar of gezond de hap voedsel is die je naar je mond verplaatst, waardoor het opschrokken van een bord vol rucola als ongezonder wordt beoordeeld dan het rustig wegwerken van een berg vet spek. Geen woord overigens over slimme lepels of eetstokjes.

Voor wie is het bedoeld? Schrokkers en mensen die hun verzameling keuken-gadgets willen aanvullen.

HAPIfork
HAPIfork

iPotty
Een kleuter correct gebruik van het toilet aanleren is geen sinecure. De iPotty van CTA Digital biedt uitkomst door de mogelijkheid een iPad aan het potje te bevestigen. Op die manier kan de aandacht van de spruit worden vastgehouden terwijl hij zijn behoefte doet.

Er bestaat al een hele reeks apps die een oplossing bieden voor dit dilemma. De fabrikant overweegt ook bevestigingen voor andere tablets uit te brengen.

Voor wie? Ouders die ten einde raad zijn.

iPotty
iPotty

Mondo Spider, Titanboa
Een tweetal gigantische hydraulische en door lithium-polymeer-accu's voortgedreven monsters van de Canadese kunstorganisatie eatART trok de aandacht op de beurs. Het achtpotige creatuur Mondo Spider weegt ruim zevenhonderd kilo en kan op een batterijlading een uur lang met een snelheid van acht kilometer per uur voortbewegen. De 550 kilo zware slangachtige Titanboa glibbert voort met nog onbekende snelheid.

De twee apparaten zijn ontworpen om meer kennis op te doen over energiegebruik, zei een van de ontwerpers, Hugh Davidson. Eén les die uit het gebruik van de slang getrokken werd is dat zijwaartse bewegingen, zoals een slang zich voortbeweegt, de meest efficiënte manier van voortbewegen vormen op een zachte ondergrond als zand.

Titanboa is gemodelleerd naar een vijftien meter lang fossiel van een reptiel van vijftig miljoen jaar oud. De mechanische slang moet de discussie over klimaatverandering losmaken, aldus Davidson.

Een eerste versie van de Mondo Spider werd getoond op het Burning Man-festival in Nevada in 2006.

Voor wie? Voor het kind in de mens, voor bezoekers van Burning Man en voor mensen met grote woonkamers.


Mondo Spider (Foto's: Novum)