Nintendo Switch Première

Kensuke en PoeHao mochten de Nintendo Switch Première in vijfsterrenhotel 'W Amsterdam' bijwonen. Kosten noch moeite werden gespaard om te bewijzen dat de Switch net zo luxe is als het hotel. Nintendo's boodschap was duidelijk: dit is een volwassen gadget waarmee je op een andere manier kunt gamen.

Nintendo Switch - hoe jij wilt spelen

Bij binnenkomst wordt je op het hart gedrukt de rode lampjes te volgen. Welkom in Amsterdam… We worden hartelijk ontvangen met drankjes en hapjes. Hamburgers, opengeklapte bapao-broodjes, authentieke Thaise loempia’s - alles vers bereid. Recepten konden naar wens en smaak van de gasten worden aangepast. De innerlijke mens werd goed verzorgd. De presentatie begon met de bekende Switch-trailer, maar dan op iets groter formaat, gevolgd door een korte toespraak.

De Nintendo Switch oogt als hardware lekker modern, zeker de kekke Neon-versie met twee verschillende Joy-Con kleurtjes. In de hand voelen de componenten ook lekker aan. Het is een heel andere indruk dan de Wii U, die meer in de richting van goedkoop speelgoed zat. Meermaals hoorden we mensen van Nintendo reppen over 'het meest volwassen apparaat dat Nintendo ooit heeft gemaakt'.

Nintendo Switch Première - impressie

De transitie van tv-modus naar handheld-modus is een mooie nieuwigheid. Je schuift de tablet in of uit de dock en onmiddellijk wordt het beeld verplaatst. De Joy-Cons in en uit de tablet schuiven voelt ook lekker, klikkende geluiden en al. Samengevat voelt het alsof Nintendo het dit keer in een keer goed heeft uitgevoerd. De Switch-hardware hoeft niet zoals gewoonlijk herzien te worden, het voelt af.

Uiteraard blijven er nog veel vraagtekens hangen rondom de marktpositie van de Switch. Met een vraagprijs van gemiddeld € 330 is de console in Europa heel prijzig. Voor die prijs kan de consument een Xbox One- of PS4 Slim samen met een game of twee kopen. Daarbij komt er nog een aantal extra kosten bij, want je moet waarschijnlijk een extra SD-kaart kopen en een Pro Controller lijkt een betere optie voor bepaalde games. Al met al moet je eigenlijk een behoorlijke Nintendo-fan zijn om al die kosten te slikken, maar dan heb je ook wat.

Qua specs is het duidelijk dat de Switch achterloopt op de concurrentie. Toch is het niet zo dat het verschil gigantisch of storend is. Breath of the Wild is een prachtige game en Mario Kart 8 Deluxe spat van het scherm af. Nintendo toont dat het goed uit de voeten kan met grafische beperking. Het feit dat dit ook een handheld is maakt veel goed natuurlijk, want deze Zelda onderweg kunnen spelen klinkt fantastisch.

We waren natuurlijk niet alleen op de première aanwezig om de hardware te zien, we mochten ook uitgebreid aan de slag met de games. Lees daar alles over in de volgende pagina.