Games voor iPhone 5

Need for Speed Most Wanted

Firemonkey Studios heeft de mobiele versie van Need for Speed: Most Wanted onder handen genomen. Van het moment van opstarten ben ik onder de indruk van het grafische aspect van het racespel. Het voelt snel aan, het ziet er gedetailleerd uit, maar wegens een kleiner scherm zijn er toch wat beperkingen. Need for Speed staat bij mij voor openwereld en straatraces. De openwereld is niet aanwezig in de iOS-versie. Je racet wel in Fairhaven en ondanks dat het er grafisch prachtig uitziet op mijn iPhone 5 mist het iets. Het is geen levendige stad, dus ik heb meer het idee dat ik op een circuit aan het rijden ben met per ongeluk een keer een tegenligger, dan dat ik me al crashvermijdend door het reguliere verkeer moet worstelen.

Need for Speed: Most Wanted

De verschillende racetypes zijn prima, van een doodnormale straatrace overdag tot het racen in een SUV waar je binnen een bepaalde tijd over de finishlijn moet gaan. Alleen gaat er hier iets mis bij het spel. Ik had namelijk nog geen SUV. Je kunt geen auto's stelen: je moet ze kopen met ingame-geld en daar had ik er simpelweg nog niet genoeg van. Het wordt dus of een grindfest door races opnieuw te doen, of je kunt ingame-geld kopen. Ik snap dat er wat verdiend moet worden, maar als speler word je daar constant aan herinnerd dat je toch sneller door het spel kunt gaan door middel van een in-app-aankoop. Het spel is €5,99 en geen €0,79. Bij de laatste prijszetting verwacht ik een zooi meldingen over in-app-aankopen, bij de eerste prijs mag het er best inzitten, maar niet zo overdadig.

Need for Speed: Most Wanted

De besturing is vrij wennen, maar met een beetje oefenen simpel onder de knie te krijgen. Standaard staat het ingesteld om gebruik te maken van de gyroscopen in de iPhone, maar dat is aan te passen naar een virtueel stuurtje op je scherm. Dat stuurtje is vrij gevoelig, maar na flink wat experimenten in de settings voelt het dan goed aan. De multiplayer stelt teleur. Nadat ik FIFA 13 online gespeeld had tegen menselijke tegenstanders en er bij dit spel met grote letters werd aangekondigd dat je je vrienden kunt uitdagen met Need for Speed: Most Wanted had ik meer verwacht dan alleen online leaderboards. Auto-log wordt ondersteund, dat dan weer wel.

Need for Speed: Most Wanted

Need for Speed: Most Wanted is een mooi racespel. Het wordt voor mobiele maatstaven voor een goede prijs verkocht, maar door de ingame aankopen krijg je het gevoel dat ze wel erg graag veel meer willen verdienen. Een FIFA 13, voor dezelfde prijs, heeft daar veel minder last van. En die heeft dan echte multiplayer, niet enkel leaderboards. Houd je van racen, dan is er naast het af en toe opnieuw moeten spelen van banen om aan genoeg geld te komen, weinig mis. En natuurlijk kun je er voor kiezen om wel een ingame-aankoop te doen, maar het zou de makers sieren om de spelers op de mobiele markt niet te zien als een onbeperkte geldkraan. Voor de drie biertjes die je moet laten staan is Need for Speed: Most Wanted zeker het aanschaffen waard.

Vier sterren

Prijs: € 5,99
Gespeeld op iPhone 5 en als scherm op iPad 3. Ook beschikbaar op Android.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.