Killzone 2 Perspresentatie

Waar Clipse de kriebels kreeg in zijn hele lichaam van de intro in 1080p, daar kreeg Nebo enkel kriebels in zijn voet nadat een fotografe bij het verlaten van de zaal een van de gigantische speakers om stootte. Deze belandde vervolgens met een harde dreun op zijn kleine teentje. Door even op zijn tanden te bijten en te beseffen dat hij bij Guerrilla was, verdween de pijn snel en konden we ons rap bij de rest voegen. We werden in drie groepen ingedeeld, die ieder haar eigen route volgde. Wij sloten ons aan bij de groep die geleid werd door producer Steven ter Heide. De eerste halte was de afdeling die de animaties voor Killzone 2 verzorgt. We kregen kort te zien hoe het gezicht van hoofdpersonage Sev gemanipuleerd kon worden op alle mogelijke manieren. Ook werd ons verteld dat Killzone 2 meer dan vierduizend verschillende animaties kent, een aantal dat ongekend is in de game-industrie. Ondertussen genoten we van de details in deze ruimte. Van Batmanpoppetjes tot posters van de Gorrilaz, de ruimte had het allemaal. Hieruit kan goed opgemaakt worden dat de sfeer bij Guerrilla erg casual is, ondanks de druk die op hun schouders ligt.

Wij vervolgen onze rondleiding naar een afdeling waar druk aan de omgevingen wordt gewerkt. De levels zijn uit verschillende lagen opgebouwd, en ze krijgen hier als het ware bouwblokjes aangeleverd van een andere afdeling om de levels aan te kleden met vuilnisbakken en dergelijke. Om te verkomen dat er twee exact dezelfde tegels naast elkaar liggen, gebruiken ze een simpele shading techniek om verschillen te creëren. Zo lieten ze ons zien hoe er in bepaalde delen op de vloer barsten en dergelijke werden toegevoegd door middel van iets wat op de spuitbusoptie in paint lijkt. Het zit uiteraard niet zo simpel in elkaar als het leek, maar voor het gemak van de rondleiding werd alles even in snelvaart behandeld. De volgende halte was een afdeling die vol stond met grote witte borden die omgedraaid leken te zijn. Er werd ons verteld dat ze hier stap voor stap bedachten wat er in Killzone 2 moest komen te zitten. Door middel van eenvoudige post-its werden ideeën opgeschreven en op de witte borden geplakt. We mochten niet zien wat er op dat moment allemaal voor wilde ideeën op het bord geplakt waren, maar wij vermoeden dat het iets te maken heeft met mogelijke downloadable content. Misschien toch een co-op modus voor Killzone 2? De tijd zal het leren.

We lopen door naar een van de zolderkamertjes bij Guerrilla waar het geluid voor Killzone 2 wordt verzorgd. Hier vertelt Sound Director Mario Lavin ons meer over hoe de geluiden en muziek voor Killzone 2 tot stand zijn gekomen. Hij legt uit dat de intensiteit van de orkestrale muziek in de game afhangt van de intensiteit van de actie. Dat houdt in dat je in rustige stukken, en dat zijn er vrij weinig, rustige muziek en tussen de explosies en het geschreeuw van de Hellghast bombastische muziek zal horen. De overgang tussen deze muziekstukken hangt nauw samen met hoe snel spelers door het spel gaan en de overgang zal feilloos zijn zonder dat spelers het idee krijgen dat bepaalde muziekstukken zomaar worden afgekapt. Lavin vertelt ons verder dat veel geluiden opgenomen zijn in de legendarische geluidsstudio Abbey Road Studios waar de Beatles ook vaak te vinden waren. Tot slot liet hij ons een cutscene zien om de kracht van 7.1 surround sound niet alleen te laten horen, maar ook voelen. Om onze oorschelpen even rust te gunnen lopen we door naar de ruimte waar hard gewerkt is aan de Artificial Intelligence. Omdat dit een redelijk complex stukje programmeren is, krijgen wij alleen even wat oppervlakkige uitleg en een demonstratie waaruit blijkt op hoeveel manieren de Hellghast op jouw acties kunnen reageren.

We sluiten onze rondleiding af op een afdeling waar gebrainstormd is over het uiterlijk van de wapens en omgevingen. Jan-Bart van Beek legt uit dat er veel inspiratie is opgedaan in een straal van vijfhonderd meter rondom het pand van Guerrilla. Zo moeten er containers in de game te vinden zijn die wel heel erg veel weg hebben van de containers om de hoek en is er regelmatig iemand op pad gegaan met een fototoestel om dit soort inspiratiebronnen vast te leggen. Ook voor de wapens zijn de heren van Guerrilla buiten de deur op zoek geweest naar inspiratie. De VC21 Bolt Gun, die spelers de mogelijkheid biedt om Hellghast te spiesen met explosieve pinnen, moest eruit zien alsof het bestond uit onderdelen van de schroot, en dus zijn er veel foto\\\'s van onder andere autowrakken gemaakt. Verder werd ons verteld dat Guerrilla voor de bekende wapens zoals de LS13 Shotgun het oude model uit de eerste Killzone heeft genomen. Dit is vervolgens opgepoetst en heeft een hoop details gekregen die in de eerste Killzone niet mogelijk waren. Tot slot kregen we te zien hoe de omgevingen reageren op de inslag van kogels en vuur. Een vlag die langzaam weg smeult, een gasfles die begint te sissen nadat deze doorboord is met een kogel, het kan niet gek genoeg. Achter ons is er zelfs iemand bezig met het modelleren van een kogel. Ook hier wordt enorm veel aandacht besteed en de kogel ziet er schitterend uit. Oog voor detail staat bij Guerrilla duidelijk hoog in het vaandel.

Hiermee werd de rondleiding afgesloten en was het tijd voor de lunch. Wij liepen als hongerige beren met de groep mee richting de kleine kantine van Guerrilla. Hier stond een in een cirkel lopende band klaar met allerlei hapjes, waaronder sushi en vleesspiesjes. Nebo had nog nooit sushi gegeten en koos dan ook voor het avontuurlijke pad, terwijl Clipse het veilig deed met satéstokjes. Tijdens de lunch kregen we eindelijk de kans om Killzone 2 zelf te spelen. Nebo was zo sociaal om de Playstation 3 niet langer dan een kwartiertje bezet te houden, zodat anderen ook konden spelen. Clipse daarentegen was niet meer weg te slaan en zat wel prima in de Killzone 2 zitzak. Uiteindelijk was het wel mooi geweest en besloten we het pand te verlaten. We hadden immers beiden een exemplaar gekregen van de game en konden niet wachten om er grondig mee aan de slag te gaan. Het bezoek aan Guerrilla was in ieder geval erg geslaagd. Het is prachtig om te zien waar het allemaal tot stand is gekomen al doet de casual sfeer iets heel anders vermoeden. Over twee weken kunnen we allemaal aan de slag met Killzone 2; het wachten zal zeker beloond worden.

 



Nebo ontdekt Sushi, Clipse ontdekt dat Guerrilla knappe serveersters heeft. Rechts een impressie van de hal met Managing Director Herman Hulst op de achtergrond.<\/center>