De Nijmeegse Vierdaagse

Een paar jaar geleden kwam mijn vader opeens thuis met de mededeling dat hij de Vierdaagse van Nijmegen zou gaan lopen. Vrienden van hem hadden hem meegevraagd en dus ging mijn vader mee. Op de een of andere manier is de Vierdaagse van Nijmegen een soort virus, want nadat mijn vader hem had gelopen wilde mijn moeder ook, en vervolgens mijn zwager. Na de zoveelste bewering dat ‘de Nijmeegse Vierdaagse echt wel meevalt’ heb ik gezegd dat ik wel mee zou lopen als mijn zus dat ook zou doen. Helaas was haar reactie hierop positief en stond er de afgelopen week dus een weekje Nijmegen in de planning.

Vooraf
Hoewel de Nijmeegse Vierdaagse pas half juli plaats vindt, begint de voorbereiding voor het overgrootte deel van de mensen al in januari. Aangeraden wordt om ongeveer driehonderd kilometer te lopen als training, en dan in verschillende tochten die oplopen in lengte. Nou klinkt driehonderd kilometer niet als heel erg veel, maar als je dat omrekent in tijd dan kom je uit op zo’n 60 uur lopen. Aangezien ik van mening was dat ik dat toch echt niet nodig had, ik liep tenslotte af en toe een kilometer of drie van mijn huis naar mn oude werk of m'n ouders huis, heb ik vrijwel niet voorbereid, alleen de week voor de vierdaagse heb ik één keer een uurtje gelopen. Mijn moeder en zus hebben daarentegen fanatiek minstens één keer per maand, maar meestal een keer of drie, alle grote wandeltochten in de regio afgelopen. Zij zijn beide ook al op vrijdag avond richting de camping bij Nijmegen vertrokken, terwijl ik nog even een vrijgezellen feestje bijwoonde en een toernooi speelde dat weekend en dus al moe daar aankwam.

Op zich is op maandag aankomen geen probleem, sinds dit jaar kun je namelijk je startkosten op maandag én zondag ophalen, waardoor er veel kortere rijen staan bij de registratiebureau’s. Een nadeel van maandag pas je startkaart ophalen is echter wel dat je geen toegangskaartje voor de opening van de vierdaagse kunt halen, want deze vindt al op zondagavond plaats. Doordat ik pas op maandag aanwezig was heb ik deze opening helaas moeten missen, maar het schijnt erg leuk te zijn om een keer mee te maken. De opening bestond uit een vlaggenparade waarbij verschillende landen zichzelf promoten in een show. Dit alles wordt begeleid door militaire bands die het geheel voorzien van muziek. Als loper is een toegangskaartje gratis, en maandag hoeft er nog niet gelopen te worden, dus er is geen reden om niet te gaan.

De overnachting
De Vierdaagse van Nijmegen heeft jaarlijks zo’n 40.000 deelnemers, die allemaal ook ergens moeten slapen. Natuurlijk heeft Nijmegen een hele rits beschikbare hotels, maar daarvoor moet je er wel erg vroeg bij zijn. Naast de hotels zijn er ook een heleboel andere overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je een slaapplaats boeken bij iemand die in Nijmegen woont (op eigen houtje, of georganiseerd) en zijn er verschillende locaties die omgebouwd worden tot een tijdelijke overnachtingsplaats zoals een school en voetbalvelden. De camping in Lent, waar ik zat, was ook zo’n tijdelijke camping en ook deze Vierdaagse was de camping weer helemaal volgeboekt. Vanaf de camping was het zo’n tien minuten fietsen naar de Wedren, het begin en eindpunt van de Vierdaagse, en op de camping zelf was een verzorgingspost voor blaren en vermoeide spieren.