FOK! Jaaroverzicht 2007




Wat voetbal betreft was 2007 een druk jaar. Voetballiefhebbers konden genieten van de spannendste competitie-ontknoping ooit en heel Nederland zat voor de televisie toen Jong Oranje opnieuw Europees kampioen werd. 2007 was ook het jaar waarin het 'grote' Nederlands elftal een absoluut dieptepunt bereikte en het jaar waarin het vrouwenvoetbal geïntroduceerd werd. Traditioneel was er afgelopen zomer weer veel transfergeweld en kwamen sommige spelers positief, maar ook negatief, in het nieuws.

Foppe de Haan heeft zich in het afgelopen jaar populair gemaakt en is inmiddels een nationale held geworden. In 2006 won hij met Jong Oranje het EK -21 in Portugal door Oekraïne te verslaan. Dit jaar een moeilijkere opgave: de titel verdedigen op een toernooi in eigen land. De verwachtingen waren hoog gespannen maar Jong Oranje (foto) was volgens succescoach Foppe geen titelfavoriet. De spelers moesten nog ingespeeld raken en grote spelers als Huntelaar konden niet meer uitkomen voor het talententeam. Uiteindelijk verraste Jong Oranje en plaatste het zich vrij eenvoudig voor de finale. In een uitverkochte Euroborg begon Foppe's keurkorps twijfelend aan de finale maar uiteindelijk stond er na 90 minuten een 4-1 stand op het scorebord: Jong Oranje werd voor de tweede keer op rij Europees kampioen.



Het jaar 2007 zal ongetwijfeld de boeken in gaan als het jaar met de meest spannende competitie ontknoping ooit. AZ, Ajax en PSV konden allen kampioen worden en de verschillen waren minimaal. De drie ploegen stonden op 72 punten en de doelsaldo's (respectievelijk +53, +47 en +46) ontliepen elkaar niet veel. Menig 'kundig' analyticus meende dat AZ de koppositie niet meer uit handen zou geven maar dat verliep op zondag 29 april heel anders. Op papier had AZ met Excelsior de eenvoudigste tegenstander en kon PSV het wel eens moeilijk krijgen tegen Vitesse. Ajax ging op bezoek in Tilburg en speelde tegen Willem II. Wat werkelijk niemand had verwacht gebeurde toch: AZ ging onderuit tegen Excelsior en PSV werd met één doelpunt verschil opnieuw landskampioen. De Amsterdammers kwamen één doelpunt tekort en moesten het doen met een plaatsje bij de Champions League play-offs.


De ontknoping van het seizoen 2006/2007


In het afgelopen jaar investeerden veel Nederlandse clubs geld in nieuwe spelers. Feyenoord had het meest behoefte aan versterkingen en die kwamen dan ook. De Rotterdammers contracteerden routiniers zoals Van Bronckhorst, De Cler, Hofland en Makaay. Het grote talent van de club, Royston Drenthe, koos voor het grote geld en vertrok naar Real Madrid. Ajax zag de meeste kwaliteit vertrekken: Babel ging naar Liverpool en Sneijder maakte voor een recordbedrag van 27 miljoen euro de transfer naar Real Madrid. Eerder dit jaar keerde Davids terug naar zijn jeugdliefde Ajax, maar 'de pitbull' brak in de voorbereiding van het nieuwe seizoen zijn been en is op dit moment nog niet fit. Ook moet Ajax het zonder Stam stellen, deze beëindigde zijn carrière in november per direct. PSV versterkte zich vooral in de breedte en trok geen echte vervangers voor Cocu en Alex aan. AZ faalde op de transfermarkt en slaagde er niet in om topschutter Alves te contracteren. Hieronder de top 10 van de Eredivisie transfers.



De populariteit van het Nederlands elftal (foto) heeft onder leiding van Marco van Basten een absoluut dieptepunt bereikt. Nederland heeft zich weten te plaatsen voor het EK van 2008, maar het voetbal was vaak niet om aan te zien. De bondscoach stipt vooral aan dat hij het opnieuw 'geflikt' heeft maar het volk weet ook dat Oranje niet in de zwaarste kwalificatiepoule zat. Ondanks de tegenvallende resultaten is de Nederlandse inbreng volgend jaar op het EK bijzonder groot. Leo Beenhakker plaatste zich voor het EK met Polen. Guus Hiddink kreeg op het laatste moment ook nog een EK-plaats voor Rusland toen Engeland op Wembley verloor van Kroatië. Ondanks de vele Nederlanders zal Oranje zelf flink aan de bak moeten op het toernooi in Zwitserland en Oostenrijk. Het keurkorps van Marco van Basten zal het moeten opnemen tegen wereldkampioen Italië, runner-up Frankrijk en poulewinnaar Roemenië. Na het toernooi zal 'San Marco' het stokje overdragen aan een nieuwe bondscoach.



Met ingang van het lopende seizoen heeft Nederland er weer een professionele competitie bij. De KNVB introduceerde een Eredivisie Vrouwen en wil daarmee het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau tillen. De competitie bestaat uit zes clubs: AZ, FC Twente, ADO Den Haag, Willem II, SC Heerenveen en FC Utrecht. In het Arke Stadion werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen FC Twente en SC Heerenveen. Op het moment van schrijven zijn er negen speelrondes afgewerkt en staan de dames van AZ bovenaan.

Al met al was het een bewogen voetbaljaar met zowel hoogte als dieptepunten. In het komende jaar zal het transfergeweld natuurlijk weer losbarsten en zal men kritisch kijken hoe het Nederlands elftal het doet op het EK. Wat er verder gaat gebeuren? Dat gaan we in het komende jaar zien!