FOK! Jaaroverzicht 2007
De eerste bekende overledene dit jaar is Darlene Conley, beter bekend als haar alter ego Sally Spectra in de serie 'Bold and the beautiful'. Ze speelde bijna twintig jaar in de soapserie en overleed in januari op 72-jarige leeftijd aan maagkanker.
In februari overlijdt Anna-Nicole Smith aan een overdosis. Smith stond vooral bekend om haar relatie met een hoogbejaarde multi-miljonair die kort na het huwelijk overleed. Ook verwierf ze naamsbekendheid door voor het jeansmerk Guess model te staan.
Eind februari gaat filmregisseur Fons Rademakers van ons heen. Hij leed aan longemfyseem en stierf op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Genève. Rademakers ontving in 1986 een Oscar voor de film 'De Aanslag' naar het boek van Harry Mulisch. Deze film ontving ook een Golden Globe voor beste niet-Nederlandstalige film.
'Mr. Humphries', John Inman overleed in maart van dit jaar na een periode van ziekte. Hij haalde de respectabele leeftijd van 71 jaar. In de populaire serie 'Are you being served' speelde Inman een verwijfde verkoper en een overduidelijke homoseksueel. In het echte leven was hij ook homoseksueel. Toen de serie in 1985 stopte, verdween ook Inman meer naar de achtergrond.
Boris Jeltsin, de eerste president van het Rusland na de Sovjet-Unie, overleed in april van dit jaar aan hartfalen. Jeltsin is een van de meest belangrijke politici van de jaren negentig. Hij was vooral bekend om zijn goede relatie met de Amerikaanse president Bill Clinton, zijn liefde voor de drank wodka en zijn soms humoristische optredens. Hij is 76 jaar geworden.
Goede verstandhouding tussen Jeltsin en Clinton
Gert-Jan Dröge was de eerste die in de maand juni afscheid nam van het wereldse leven. Op 64-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van een agressieve vorm van longkanker. Dröge is vooral bekend geworden met zijn societyprogramma Glamourland. Veel mensen zullen de tekst: "Gaat het weer een beetje, meneer Dröge?" waarschijnlijk nog wel kennen.
Gert-Jan Dröge in Glamourland
Kurt Waldheim overleed in juni ten gevolge van hartfalen. Na een lange diplomatieke carrière werd Waldheim in 1972 secretaris-generaal van de VN. Na zijn aftreden barstte er een rel uit, omdat hij in zijn autobiografie gelogen zou hebben over zijn tijd bij de Duitse Wehrmacht. Hierdoor werd hij tot persona non grata verklaard in verschillende landen. Dat weerhield hem er niet van om later president van Oostenrijk te worden. Na vijf jaar zag hij af van een herverkiezing en gooide de handdoek in de ring. Waldheim werd 88 jaar.
Ook Majoor Bosshardt overleed in juni 2007. Op 94-jarige leeftijd overleed hét gezicht van het Leger des Heils. Hoewel Alida Margaretha Bosshardt officieel de rang van luitenant-kolonel droeg, bleef zij bekend onder haar koosnaam 'majoor'. Het leven van Majoor Bosshardt draaide voornamelijk om het zich inzetten voor de zwakkeren van de samenleving. In 2004 eindigde zij nog op de zestiende plaats bij de verkiezingen van de grootste Nederlander.
Majoor Bosshardt geeft kerstinterview
Een dag nadat de Majoor overleed, verruilde ook Herman Wessels het hiernamaals boven het aardse leven. De ondernemer en oud-voorzitter van FC Twente werd 53 jaar. Hij leed al enige tijd aan kanker. Ongeveer een week voor zijn dood werd hij nog onderscheiden tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Jos Brink verliet ons in augustus van dit jaar. Na een kort ziekbed overleed de 'Wedden Dat?'-presentator aan darmkanker. In 1979 zorgde hij nog voor enorme opschudding door Prinses Juliana in het openbaar te kussen, iets wat heel sensationeel was in die tijd. Hij werd slechts 65 jaar.
Jos Brink in 'Wedden dat?'
Roef Ragas, 'De Gier' uit de televisieserie 'Grijpstra en de Gier', overleed eind augustus aan een hartstilstand. Hij speelde in 36 afleveringen uit de politieserie en was ook bekend door zijn optreden in twee Pietje Bell-films als de vader van Sproet. De acteur liet een vrouw en twee kinderen achter. Voor zijn overlijden had hij nog veel plannen. Hij zou onder meer te zien zijn in de toneelbewerking van 'Knielen op een bed violen' en met een theatermonoloog van Jeroen Brouwers.
Voormalig wereldkampioen rallyrijden Colin McRae is op 39-jarige leeftijd veel te vroeg gestorven. Hij en zijn zoon kwamen om door een helikopterongeluk. De Schot is mogelijk de meest succesvolle rallycoureur ooit. Hij laat een vrouw en een dochter achter.
Colin McRae in actie
Op 71-jarige leeftijd is operazanger Luciano Pavarotti overleden aan alvleesklierkanker. Bij het grote publiek was hij vooral bekend door zijn vele televisieoptredens en door zijn uitvoering van Nessun Dorma uit Turandot van Puccini. In 1990 werd dat nummer als herkenningsmelodie gebruikt van het WK in Italië.
In de maand oktober moesten we afscheid nemen van schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers. De schrijver van onder andere het boek 'Turks Fruit' (dat later de meest succesvolle film van Nederland ooit zou worden) overleed op 81-jarige leeftijd op het eiland Texel. Hier kreeg hij samen met zijn derde vrouw Katrina een tweeling: Bob en Tom. Hij stond bekend als publiekslieveling die onverminderd actief bleef als schilder en beeldend kunstenaar.
Ook moesten wij in 2007 afscheid nemen van Arne Janssen. Hij werd bekend met het nummer 'Meisjes met rode haren'. Hij pleegde op 56-jarige leeftijd zelfmoord door zich te verhangen op zijn boerderij in Silvolde. Hij zou overspannen en neerslachtig geweest zijn.
'Die kunnen kussen...'
Ike Turner, ex-man van Tina Turner, overleed afgelopen maand in zijn slaap. Hij wordt als een grondlegger van de Rock 'n' Roll gezien, maar kwam de laatste jaren vooral negatief in het nieuws omdat hij Tina meerdere malen mishandeld zou hebben. Ook reisde hij de wereld rond met zijn band de Kings of Rhythm. Eerder dit jaar won hij een Grammy voor zijn album 'Risin' with the blues'. Ike bereikte de leeftijd van 76 jaar.
Eind deze maand verliet ook Wim Meuldijk onze wereld. Hij was de schrijver van de overbekende avonturen van Pipo de Clown. Hij overleed op 85-jarige leeftijd in Vera, Spanje.
Tot slot bereikte ons het nieuws dat de Pakistaanse oppositieleidster en ex-premier Benazir Bhutto om het leven kwam door een zelfmoordaanslag. Mogelijk zit Al-Qaeda achter de terreurdaad. Bhutto zette zich in voor democratie en vrouwenrechten in het land, maar werd door het leger afgezet voor corruptie. Bewijzen voor die aantijgingen zijn er echter nooit gekomen.
Een lijst van andere belangrijke personen die dit jaar overleden zijn: