FOK! Jaaroverzicht 2007




De school: het klinkt als een veilige plaats waar geleerd wordt en tieners vrienden maken. Helaas is dat vaak al lang niet meer zo. Volgens het Algemeen Dagblad, dat het aantal meldingen van seksueel misbruik, fysiek en psychisch geweld in kaart bracht, neemt geweld op school alleen maar toe. Ook in 2007 was het helaas weer flink raak.

In maart begon het gelijk heftig. In het Zadkine College in Rotterdam werd op 20 maart een jongen na een ruzie in zijn been gestoken. FOK!-users meldden kort na de evacuatie van de school dat "een man of 20" voor de deur stond te wachten. Het zou gaan om "een meisje ofzo". De verdachte kwam van buiten de school.

De volgende dag was er op de Interconfessionele Scholengroep Westland in Naaldwijk opnieuw een steekincident. Een groep, vermoedelijk skinheads, ging een 16-jarige Marokkaanse leerling met een schaar te lijf in een conciërgeruimte. Ook hier kwamen de verdachten van buiten de school. Ze handelden mogelijk met een racistisch motief.

Nog een dag later waren er weer twee steekincidenten. Op het Marcanti College in Amsterdam werd een 15-jarige scholier neergestoken door een mede-scholier. De dader en het slachtoffer hadden "irritatie gehad" over een uit de hand gelopen spelletje. Later die dag was er ook nog een steekpartij op het ROC in Oss. Iemand was met een mes de school ingegaan en had daar iemand neergestoken. Bloedvlekken waren verspreid over de vloer van de school.

Een maand later werd op de Christelijke scholengemeenschap Jan Arentz in Alkmaar de jongen Gerd Nan van Wijk doodgeslagen. Het ging de dader, Pepijn V., niet direct om de jongen, maar om zijn imago tegenover de groep. Een puberroddel was uit de hand gelopen. Opnieuw ging het om een dader die geen leerling was van de bewuste school. Doodslag kon door de rechtbank echter niet aangetoond worden. Aangezien de jongen al 8 maanden in voorarrest zat, kwam hij direct na de uitspraak weer op vrije voeten.



In oktober overleed de 16-jarige Marokkaanse scholier Youssef Mokhtari door een steekpartij bij het Technisch College in Amsterdam. Het incident begon doordat het slachtoffer de 14-jarige Turkse dader Hüseyin P. pestte door zijn achternaam te veranderen in een scheldwoord. De dader gooide daarop een pen tegen het hoofd van de Marokkaanse leerling. Na de les spraken beiden af en besloot de 14-jarige zijn vlindermes in de nek van het slachtoffer te steken. Vervolgens vluchtte hij naar een metrostation. Achtervolgers besloten de dader eerst zo te mishandelen dat hij bloed hoestte om hem vervolgens over te dragen aan de politie. Later bleek de dader al eerder leerlingen te hebben bedreigd met een mes. "Hij hield van ruzie en stoer doen".

Daarna was het raak in Rotterdam. Een 15-jarige leerling stak een medeleerling en een 51-jarige adjunct-directrice van zijn school neer. De slachtoffers hadden steekwonden aan gezicht en armen, maar waren niet in levensgevaar. Het zou gaan om een eerdere ruzie tussen de jongens. Nog in dezelfde maand raakte een 15-jarige scholier gewond bij een steekpartij in Amsterdam-Zuidoost. Hij had ruzie gekregen met twee andere leerlingen. Na de les werd hij in elkaar geslagen en meerdere malen gestoken. Gelukkig heeft hij het drama overleefd.

In november besloten veel scholieren te staken. Uiteindelijk liepen de stakingen uit de hand en leek het al lang niet meer te gaan om de toename van het aantal lesuren. Zo werden ramen ingegooid, auto's beschadigd, straatmeubilair gesloopt, vuurwerk afgestoken en voorbijgangers bekogeld met eieren. In Leiden werden er zelfs leuzen geroepen als "Hamas, hamas, joden aan het gas". Er werden 200 leerlingen opgepakt.



Later die maand vond er opnieuw een steekpartij plaats in het stadsdeel Slotervaart in Amsterdam-West. De 20-jarige dader raakte het slachtoffer in de hals, al hield het slachtoffer er geen blijvend letsel aan over. Het motief was een eerdere ruzie. Ook in Utrecht ging het opnieuw mis. Een 17-jarige jongen raakte gewond aan zijn hand door een aanval met een mes. De 17-jarige jongen probeerde een gevecht tussen een 13-jarige en een 14-jarige jongen te sussen. Uiteindelijk werd hij zelf het slachtoffer. Gelukkig viel het letsel mee en hoefde hij niet naar een ziekenhuis.

Ja het was een roerig jaar. Maar niet alleen in Nederland. Het grootste drama vond plaats in de Amerikaanse staat Virginia. Daar werden 32 personen op de Technische Universiteit van Virginia afgeschoten. Vijftien anderen raakten gewond. Na het drama sloeg de dader Seung Hui Cho, van Koreaanse afkomst, de hand aan zichzelf. De dader kon urenlang vrij rondlopen door twee gebouwen op het universiteitsterrein. Bij het schieten werd hem geen strobreed in de weg gelegd, omdat hij de deuren van de school met kettingen en sloten afgesloten had. Het motief gaf de dader weg op een afscheidsbrief en een videoboodschap. Hierin beklaagt hij zich over "rijkeluiskinderen", "losbandigheid", de Amerikaanse levenswijze en "leugenachtige charlatans".



Ook in Europa kan het helemaal misgaan. Begin november liep de 18-jarige leerling Pekka-Eric Auvinen in het Finse Jokela zijn school binnen. Daar vermoorde hij acht personen, waaronder leerlingen, medewerkers en de directrice van de school. Hij had zijn daden vooraf op YouTube al aangekondigd. Daar kwam hij uit voor zijn ziekelijke fascinatie voor seriemoordenaars. Als laatste legde ook deze jongen de hand aan zichzelf.

Dit was een droevig jaar voor alle schoolgangers. Dit jaar konden we gelukkig nog volstaan met het uittypen van alle gevallen in Nederland. Hopelijk hoeven we ons volgend jaar niet te beperken tot een lijst van incidenten. Sjoerd Slagter van de VO-Raad hoopt de problemen in de kraag te kunnen vatten door "gerichte aandacht in bijvoorbeeld themalessen en trainingen, juist om jongeren om te laten gaan met agressie, geweld en conflicten". We zullen zien of het werkt.