FOK! Jaaroverzicht 2007




Dit jaar was ook het jaar van de ondergang van Tien, de 'nieuwe' veelbesproken tv-zender van John de Mol. Hij trok half bekend Nederland naar zijn nieuwe zender, in de hoop het nieuwe kijkcijferkanon van Hilversum te worden. Een lang gekoesterde wens van de Mol ging in vervulling: zijn eigen tv-zender met een vermogen aan bekende Nederlanders.

Tien, voorheen bekend als 'Talpa', begon op 13 augustus 2005 met uitzenden vanaf 18.00 uur op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Van 16 december tot aan het einde heeft de zender 24 uur per dag uitgezonden.

De tv-zender heeft programma's gemaakt als Joling & Gordon over de vloer, Gooische vrouwen, Deal or No Deal, Koppensnellers en het Eredivisievoetbal. Veel voetballiefhebbers stoorden zich aan de manier waarop de televisiezender het Eredivisievoetbal op de buis bracht. Tijdens de uitzendingen werden er veel reclames uitgezonden en de volgorde van de wedstrijden was compleet overhoop gehaald. Dit stond in schril contrast met de uitzendingen van de NOS, die de wedstrijden voorheen uitzond. Een krant heeft nog een actie op touw gezet om het voetbal weer terug naar de NOS te krijgen. Het is ze echter niet gelukt, omdat toen al bekend werd dat Tien ermee op zou houden. Ook bleek de NOS zelfs niet genoeg geld te hebben om het voetbal terug te kopen.

Ook bedacht John de Mol een nieuw format: De Gouden Kooi. Tien mensen in een luxe villa: wie het langst erin blijft wint de villa en een flinke som geld. Het was een format dat voor veel opschudding zorgde in Nederland. De SGP wou het 'treiterprogramma' zelfs verbieden. Ook het afgelopen jaar heeft het programma, wat nog steeds te zien is op RTL5, nog regelmatig het nieuws gehaald. Zo moest bewoner Huub het huis verlaten na geweld te hebben gebruikt, maar hij mocht later weer terugkomen. Bewoners Bart en Eric verlieten uit zichzelf het huis. Bewoonster Nena is het huis uitgeschopt, nadat ze een karatetrap had uitgedeeld. Dennis heeft als laatste dit jaar het huis verlaten, na een camera gesloopt te hebben.


Gouden Kooi-inwoner sloopt camera


Maar het tv-station Tien haalde niet het succes dat verwacht werd. De kijkcijfers bleven laag en er werd besloten het station in de verkoop te gooien. In maart gingen al de roddels dat Tien met RTL in zee ging, maar ze bleken ook in gesprek te zijn met SBS. Op 26 juni werd officieel bekend gemaakt dat RTL de zender overnam. RTL nam tevens veel personeel van Tien over, maar sommige presentatoren, bijvoorbeeld Frits Barend waren niet welkom.

17 augustus 2007 gaat de boeken in als de laatste dag van Tien. Met een live-programma vanuit de tuin van de Gouden Kooi, werd terug geblikt op hoogte- en dieptepunten van Tien. Naar dit laatste programma keek overigens ook geen kip. Aan het einde van dit programma trok Gouden Kooi-bewoner Jaap de stekker uit het station, waarmee Tien op zwart ging. Op 18 augustus begon RTL8 met uitzenden op het kanaal van Tien.


De laatste minuten van Tien