FOK! Jaaroverzicht 2007

Het jaar 2007 was in alle opzichten een crimineel goed jaar. Het begon al goed, toen in de tweede week van januari een potentiële overvaller zijn gereedschap in het toilet van een Rotterdams casino verstopte. Helaas voor hem wist een ijverige toiletdame de overval te dwarsbomen. Dezelfde week bleek een tienjarig ettertje uit Delft een crimineel in de dop te zijn. Hij zwoer enkele agenten dat hij ze later zou doodschieten. Enkele dagen later deed een Leekster dief een gooi naar de titel 'Domste crimineel 2007', door net als Assepoester zijn schoenen achter te laten op de plaats delict.

Ook in Italië hebben ze een handje van domme streken uithalen. Zo was het voor de politie van het Piemontese Santena een koud kunstje een 69-jarige inbreekster in de kraag te vatten. De bejaarde vrouw had zichzelf, zonder het in de gaten te hebben, op de foto gezet met een digitale camera. In Hoogvliet bewezen twee inbrekers dat ze immer kind zijn gebleven. De inbrekers van 44 en 46 jaar, werden namelijk gepakt omdat zij kauwgomballen hadden meegenomen uit een winkel waar zij hadden ingebroken. Ook Limburgers blijken niet altijd even snugger te zijn. Zo werden drie Limbo's betrapt op het smokkelen van zo'n duizend XTC-pillen. Zij werden door de politie gepakt omdat hun auto een flinke wietlucht verspreidde.

Dat er bij potloodventers een steekje los zit, werd weer eens duidelijk toen tijdens carnaval een Gelderse exhibitionist zijn geslacht aan twee meisjes wilde tonen. Helaas voor hem bleken de 'meisjes' twee verklede jongens te zijn. In maart bleek een Amerikaanse crimineel een wel heel rare fetisj te hebben. De vieze kerel bood kinderen geld, in ruil voor wat urine van de koters. Hij wilde het plasje echter gebruiken om in te leveren bij de politie, omdat hij op borgtocht was vrijgelaten. Ook Friezen zijn soms echte warhoofden. Zo was het voor de politie een koud kunstje een snelheidsduivel te pakken, toen deze met een lege tank kwam te staan. Een fietsendief uit Apeldoorn bleek ook niet fortuinlijk in zijn bezigheden. Om aan de politie te ontkomen, klom hij via de balkons van een flat omhoog, om zich vervolgens in een balkonkast te verstoppen. Het was voor de politie een fluitje van een cent om hem uit de kast te krijgen.

In april bleken ze 'down under' ook domme criminelen binnen hun landsgrenzen te hebben. Bij het overvallen van een restaurant, schoot een Australische overvaller namelijk per ongeluk zijn vrouwelijke compagnon overhoop. In Amerika werden vijf scholieren opgepakt na een behoorlijk schijtgeintje. Bij wijze van grap voorzagen zij donuts van een laxeermiddel en deelden deze vervolgens uit aan hun medeleerlingen. Dezelfde maand werd een bij onze oosterburen wonende Turk opgepakt wegens het bedrijven van de liefde met een schaap. De man was er gloeiend bij, want de boer had alles opgenomen met behulp van beveiligingscamera's. Een Amerikaan werd opgepakt wegens het negeren van een rood verkeerslicht. Extra sneu voor de man was dat de politie in zijn auto een met wiet gevulde paashaas aantrof. Een 32-jarige Achterhoeker voelde zich nog lelijker in zijn kruis getast toen de politie hem oppakte. De man had namelijk uit een wasmand een ranzige string gevist en deze meegenomen. Crimineel april werd afgesloten met het bericht van een niet zo heel erg domme Japanner. Hij wist duizenden Japanners om de tuin te leiden, door hen schapen aan te smeren. Hij had hen wijsgemaakt dat de dieren bijzondere poedels waren.

In mei leggen alle vogels een ei, en ook domme criminelen zijn in die lentemaand niet van de lucht. Zo maakten twee jonge, Noorse vandalen kennis met het spreekwoord 'boontje komt om z'n loontje'. Uit baldadigheid besloten ze de lift waarin zij stonden te slopen. Helaas voor de jongens bleken de deuren zo te zijn vernield, dat deze niet meer open gingen. Een Amerikaanse bandiet meende in de meimaand hét ei van Columbus te hebben gevonden. Gewapend met een aansteker en gemaskerd met een damesslip, besloot hij een winkel te overvallen. De winkelier dacht echter dat hij in de zeik werd genomen, en weigerde de kassa te openen. De domme overvaller nam hierop gauw de benen. In Den Haag vond in deze maand ook een bijzondere diefstal plaats. En ditmaal niet alleen door politici, maar ook door heuse metaaldieven. Zij gingen aan de haal met een gevulde urn. Mei werd feestelijk afgesloten door een hongerige Amerikaan. Hij schoot de manager van een fastfoodrestaurant overhoop, omdat hij het niet eens was met de hoeveelheid chilisaus op zijn bord.

De verwachtingen voor een hete zomer waren hooggespannen, want de junimaand begon goed. Op de eerste dag van de zomer berichtten we over twee Friese jongemannen. Waarschijnlijk wegens het gemis van een echte vriendin, stalen ze posters met een schaarsgeklede dame in bikini van modehuis C&A. Enkele dagen later werd er wederom een man uit het noorden des lands opgepakt. Een 43-jarige man uit het Drentse Eexterveenschekanaal was namelijk voornemens zijn zeventienjarige buurjongen doormidden te klieven met een ronkende kettingzaag. Twee Roemenen die in onze hoofdstad op bezoek waren, zullen deze vakantie niet snel vergeten. In de hoop snel rijk te worden, besloten ze onschuldige mensen te beroven van hun portemonnee. Helaas voor de Roemenen bleek er zich ook een agent in burger onder de slachtoffers te bevinden, die de beide heren gauw inrekende. Een Amerikaanse vrouw werd voor een wel heel bijzonder vergrijp gearresteerd. Zij moest voor de rechter verschijnen omdat ze gekke bekken had getrokken naar een hond, maar is hiervoor wel vrijgesproken. Verder wilde in juni een zeventienjarige Duitser zijn 76-jarige kamergenoot uit zijn lijden verlossen door de stekker uit diens beademingsapparaat te trekken. Ondanks dat de relpuber de deur van de ziekenhuiszaal had geblokkeerd, wisten de artsen de bejaarde man alsnog te redden. De maand juni werd verder volgemaakt door criminelen die niet weten hoe ze een vluchtauto moeten gebruiken, dronken vrouwen die een sexshop willen platbranden en een goochelende, stelende priester. Een Tilburgse inbreker die zijn rijbewijs en identiteitskaart bij zijn slachtoffers achterliet, mocht de maand juni afsluiten.