FOK! Jaaroverzicht 2007
2007, het was het jaar van 'groen'. Ok ok, de film An Inconvenient Truth kwam in de Verenigde Staten vorig jaar al uit, maar de echte groene doorbraak is hier pas in 2007 tot uiting gekomen. Groen is hip, groen is cool. Als je er in 2007 een beetje bij wil horen koop je duurzame producten, heb je een groene hypotheek, vlieg je klimaatneutraal naar Live Earth en gebruik je uiteraard spaarlampen en een waterbesparende douchekop.
Hoe zat het ook alweer? De mens stoot broeikasgassen als CO2 uit. Wetenschappelijke grafieken laten zien dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de laatste honderd jaar dubbel zoveel is dan onder natuurlijke omstandigheden het geval zou zijn. Broeikasgassen die zich in de dampkring bevinden zorgen voor de opwarming van de aarde. Hierdoor wordt de Noordzee zomers de nieuwe Rivièra en krijgen we heerlijke zachte winters. Mooi toch, zul je denken? Nou niet dus. De zeespiegel stijgt, ecosystemen worden aangetast, neerslag neemt toe, mensen, dieren en planten lopen gevaar, wereldwonderen worden aangetast en natuurrampen (als een 'superstorm') komen vaker voor. Geen prettig idee als ook nog eens blijkt dat Nederland niet goed voorbereid is op rampen. Er wordt zelfs gesteld dat het einde der mensheid nabij is.
Voordat er actie ondernomen kan worden, moet er een bewustzijn gecreëerd worden. Vroeger was klimaat alleen een issue voor de echte hardcore hippies, maar oppergoeroe Al Gore heeft met zijn film voor verandering gezorgd. Deze film, waar Al Gore (foto) een Nobelprijs en een Emmy mee gewonnen heeft, was zelfs gratis te zien in de bioscoop om het probleem aan te kaarten. Daarna werd in juli het Life Earth-concert georganiseerd. Madonna en alle andere celebrities kwamen natuurlijk klimaatneutraal met hun privéjet aan om van de klimaathype te kunnen profiteren. Niemand ontkwam aan de boodschap: de NS zond het concert zelfs live uit op treinstations. En het heeft gewerkt. Bijna iedereen in de VS kent het probleem. En in Nederland maken zelfs kinderen zich zorgen om klimaatverandering.
Tijd voor actie. Maar wat kan je doen? Het licht uitzetten. Iedereen zou als signaal donderdag 1 februari om 20.00 uur vijf minuten het licht uitzetten. Hier deden echter weinig mensen aan mee omdat er gewaarschuwd werd voor massale stroomuitval. De Eiffeltoren stond wel vijf minuten in het donker. Als je 's avonds toch iets wil zien kan je spaarlampen gebruiken. De gemeente Rotterdam deelt ze gratis uit. Denk er ook aan dat je beter de auto kan nemen in plaats van te wandelen naar de supermarkt.
Maar niet alleen de burger hoeft in actie te komen. Ook milieudelegaties en koeien blijken teveel CO2 uit te stoten. Ook zullen hun gedrag moeten veranderen. Wetenschappers willen een schild om de aarde aanleggen. Ook de politiek wordt geacht iets te doen aan het probleem. Zo zijn er al verschillende klimaattoppen geweest. Eerst was er een klimaattop in Washington. Daarna werd er een akkoord gesloten in Bali over het vervolg van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. De Nederlandse minister van Milieu Jacqueline Cramer pleitte daarbij voor harde acties. Dit staat overigens in schril contrast met het bouwen van vijf extra kolencentrales in Nederland. Groot-Brittannië heeft de boodschap echt begrepen, het land wil voor de kust 7000 windmolens neerzetten.
Iedereen weet dat de Verenigde Staten centraal staan bij dit onderwerp. De VS zijn namelijk de grootste vervuiler ter wereld. Zo is alleen de staat Texas al vervuilender dan heel Groot-Brittannië. Volgens het Wereldnatuurfonds (WNF) is de VS ook de 'grootste boosdoener', omdat het land om economische redenen het Kyotoprotocol niet geratificeerd heeft. De uitstoot van broeikasgassen neemt overigens wel af in het land van de onbegrensde mogelijkheden.
Maar niet alleen de VS hebben het niet zo met het klimaat. Ook een andere groep mensen wil niets weten van de hype; de zogenaamde klimaatsceptici. Zo liet de film The Great Global Warming Swindle zien dat de mens niet de reden zou zijn van de opwarming van de aarde. Ook is er een theorie dat de zon de aarde opwarmt en een theorie dat de aarde zichzelf van binnenuit opwarmt. Zelfs het International Panel for Climate Change (IPCC) stelde dat het met de zeespiegelstijging allemaal wel meevalt.
Ook Gore maakt zich niet zo'n zorgen. Hij doet niet mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waardoor hij veel minder kan betekenen voor de oplossing van het probleem. Tevens blijft ook hij, als een echte Amerikaan, gewoon doorgaan met vervuilen.