FOK! Jaaroverzicht 2007

Het jaar 2007 beloofde weer een bijzonder muzikaal jaar te worden. Op nieuwjaarsdag maakte een van de grootste bands aller tijden, The Police, bekend bezig te zijn met een heuse comeback. In juni begonnen de vijftigers met touren; de aftrap voor hun wereldtournee werd gegeven in het Canadese Vancouver. In september deden Sting en de zijnen tweemaal ons land aan, alleen lukte het hen niet de ArenA vol te krijgen. Ruim vijftien jaar na de dood van Freddie Mercury werd de band Queen door de luisteraars van BBC Radio 2 benoemd tot 'grootste Britse band aller tijden'. En terecht, want ondanks een ludieke FOK!actie, prijkt Queens 'Bohemian Rhapsody' doodleuk weer op de eerste plaats in de Top 2000. De actie volgde op het weren van de Groningse zanger Ede Staal in de muzieklijst van Radio 2, hetgeen door velen hypocriet werd gevonden.

In navolging van The Police, besloten meer bands de strijdbijlen te begraven. Wellicht gedreven door geldgebrek, besloten acts als de Dolly Dots, Twarres, The Eagles, The Scene, the Spice Girls, Hepie en Hepie, Genesis en Van Halen weer bij elkaar te komen. Ook Michael Jackson werd voor de gelegenheid weer aan elkaar geplakt. Maar helaas vielen er ook enkele groepen uit elkaar. Na veertig jaar eenzaam aan de top te hebben gestaan, vond dé palingpopband, BZN, het mooi geweest. Ook de heren van Jovink and the Voederbietels en de heren van Audioslave besloten hun gitaren aan de wilgen te hangen. Ons land was een tijd diep geschokt toen het populaire Idolsduo Roef en Marian bekend maakte hun samenwerking te beëindigen. Gelukkig ging de meest talentvolle van de twee, zanger Roef, in zee met de producer van Jannes, zodat we nog veel van hem zouden horen. Sterallures zijn hem in elk geval niet vreemd, want naar eigen zeggen liggen de vrouwen aan zijn voeten. Zelf ligt Roef ook graag aan andermans voeten, getuige zijn openbaring al zeven jaar seksslaaf te zijn. Alphense concertgangers waren echter niet blij met de zoetgevooisde Roef, want zij trakteerden de zanger op een welverdiende bierdouche. Ondanks dat Marian met medewerking van Johan Vlemmix onder de naam MZR (Marian Zonder Roef) aan een comeback werkte, hebben we tot op heden nog niets van de bebrilde zangeres vernomen.

Dit jaar werd ook het nieuwe Wembleystadion in Londen geopend. Aan niemand minder dan George Michael de eer om er het alleerste optreden te verzorgen. Verder dreigde Whitney Houston dit jaar weer te gaan zingen, kwam er een heuse Pinkpop classic, won dj Armin van Buuren een internationale prijs en besloot Paul de Leeuw Marco Borsato op te volgen in de succesvolle 'Symphonica in Rosso'-reeks. Servië won het Eurovisie Songfestival, terwijl de Nederlandse leeuw weer eens met de staart tussen de benen moest afdruipen. Ook kreeg Queen-gitarist Brian May dit jaar de titel 'doctor' en was 2007 het jaar van de Live Earth-concerten. Dit jaar stonden Nederlandse artiesten in de rij om een duet met de overleden Andre Hazes op te nemen, oordeelde een rechter dat Michael Jacksons 'You are not alone' puur jatwerk was en werd bekend dat Jan Smit zes maanden lang zijn mond moet houden.

Het jaar 2007 bleek ook het jaar te zijn van de comeback van een vergeten genre. Na jarenlang te zijn verguisd is het levenslied weer helemaal terug. Artiesten als Jannes, Marianne Weber, Gerard Joling, Jan Smit en Jeroen van der Boom hoorden er weer helemaal bij. Zo scoorde de Drentse kamper Jannes in juli zijn eerste nummer 1-hit. Uiteraard moest deze hit, 'Laat de zon maar schijnen', vergezeld gaan van een geile videoclip. FOK!tv was bij de opnames aanwezig, maar helaas werd de clip té sexy bevonden, en werd derhalve afgekeurd. Toch kon het jaar voor de sympathieke Drent niet meer stuk toen zijn nieuwste cd al in de voorverkoop 35 duizend exemplaren had verkocht. Dat is goed voor goud dus. Het album 'Mijn naam is Jannes', leverde zelfs een record op. Nog nooit eerder was een artiest erin geslaagd drie keer vanuit het niets op de eerste positie van de Mega Album Top 100 te belanden in drie jaar tijd. Zijn verdiende succes noopte hem zelfs zijn promotieconcert in de MediaMarkt af te zeggen. Ook Gerard Joling ging het dit jaar muzikaal voor de wind. Met de single 'Blijf bij mij' wist hij al vier keer de hoogste positie van de Top 40 te behalen. Hij was zelfs nog een tijd in de running om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, maar gelukkig mag Hind in 2008 namens Nederland een pleefiguur slaan. Ook de koningin van het levenslied, Marianne Weber, had dit jaar veel succes. Ze wist met haar nieuwe album 'Tranen van geluk' de hoogste positie van de Album Top 100 te bereiken. Ook Jeroen van der Boom kwam dit jaar eindelijk met succes als zanger aan de bak. Het imago van 'gladde Calltv-presentator' schudde hij van zich af, en hij leverde met 'Jij bent zo' en 'Eén wereld' twee aanstekelijke singles af. Met 'Jij bent zo' wist Jeroen deze zomer zelfs Jannes te verslaan in de strijd om de eerste plaats. Later dit jaar bereikte ook zijn tweede single de hoogste positie.