The Falcon and the Winter Soldier

Doordat Marvel ervoor koos om WandaVision eerder uit te brengen dan The Falcon and the Winter Soldierweten we dat er wel degelijk meerwaarde zit in de Disney+-tak van Marvel Studios. Want de eerste aflevering van deze nieuwe miniserie overtuigt daar, in de eerste aflevering, nog niet helemaal in.

Als Phase Four van het Marvel Cinematic Universe ergens door gekenmerkt wordt, dan is dat, tot nu toe, de nasleep van de 'Blip' en het verlies dat de Avengers in de strijd met Thanos geleden hebben. Zo trok Wanda het niet dat ze haar leven met Vision aan zich voorbij moest laten gaan en heeft Sam Wilson, de Falcon, moeite met de acceptatie van de titel 'Captain America'. Hij vindt dat die titel aan de als overleden beschouwde Steve Rogers toebehoort, niet aan hem. Als deze serie ten einde is, verschijnt vervolgens Black Widow in de bioscopen; een flashback naar een niet eerder verteld hoofdstuk uit het leven van nóg een overleden Avenger.

WandaVision bood vervolgens voldoende materiaal om het verhaal verder vooruit te duwen en natuurlijk verwachten we dat ook van The Falcon and the Winter Soldier, die in de eerste aflevering, die we ter recensie bekeken, nog geen scènes heeft waarin James 'Bucky' Barnes en Sam samen voorkomen en daarom vooral inleidend aanvoelt.

The Falcon and the Winter Soldier: Anthony Mackie

De situatie is als volgt; het is enkele maanden na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame. De halve wereld is vijf jaar mysterieus afwezig geweest en verwoeste levens worden weer langzaam opgepakt. Sam werkt voor de Amerikaanse overheid (nee, geen link met S.W.O.R.D., vooralsnog) en Bucky (Sebastian Stan) is vooral bezig zich persoonlijk te verantwoordelijk voor de decennia waarin hij gehersenspoeld als Hydra-agent de huurmoordenaar heeft gespeeld. Het zit hem, begrijpelijkerwijs, behoorlijk dwars dat hij feitelijk driekwart eeuw diende als moordmachine en om dat te verwerken is hij in therapie.

Tegelijk heeft Sam (Antony Mackie) te maken met een familiekwestie; zijn zus wil uit geldnood een vissersboot van hun ouders verkopen en dat wil hij koste wat kost voorkomen, dus hij houdt zich bezig met haar onderneming en helpt met het aanvragen van een lening bij de bank.

Het zijn persoonlijke verhaallijnen; zaken waar in de Captain America-films geen ruimte voor was. En daar uit zich de meerwaarde van een zesdelige tv-serie; meer ruimte voor karakterontwikkeling. Als de aanzet van deze eerste aflevering als indicatie gezien mag worden voor de rest van het seizoen leren we Sam en Bucky nu eindelijk iets beter kennen en zien we ze hopelijk groeien als duo. Het zal ze helpen uit de schaduw van Steve Rogers te stappen nu ze daar niet langer de sidekicks van zijn.

Maar The Falcon and the Winter Soldier is vooral het volgende hoofdstuk in de Captain America-filmserie. Dat blijkt direct, naast de muziek van Henry Jackman, uit de opening, een actiescène waarin Sam in zijn Falcon-gear een reddingsactie in de lucht uitvoert. Het is typische lichtvoetige Marvel-actie met slechteriken, een superheld (is Sam eigenlijk een superheld?) en weinig twijfel over de uitkomst. Het moment had het wellicht goed gedaan op een groot scherm, maar hier is het weinig overtuigend; het is waar de serie mee opent en er is wel ruimte voor gedurfde keuzes, maar die blijven uit. De regie en montage zorgen er bovendien voor dat het allemaal maar lastig te volgen is.

Betere actie is er verderop in de eerste aflevering, als een bondgenoot van Sam, John Walker (Wyatt Russel) in aanraking komt met een terroristische organisatie. Hier laat een andere onbekende krachtpatser zich zien en dit leidt tot een bescheiden vechtpartij die risicovoller aanvoelt dan Sams vliegkunsten. Het zet bovendien de eerste stappen in het opzetten van de Big Bad van deze serie; het valt te verwachten dat deze organisatie iets te maken heeft met Helmut Zemo, de Sokoviaanse aanstichter van het conflict in Civil War die in dit seizoen de te kloppen partij wordt.

Het is eigenlijk niet te doen om een tv-serie te beoordelen op slechts één aflevering, maar wat we in The Falcon and the Winter Soldier lijken te gaan krijgen is vertrouwde actie, aangevuld met meer karakterontwikkeling. Daarnaast valt te verwachten dat er iets gebeurt met de titel 'Captain America', maar of uiteindelijk Sam het schild oppakt wordt waarschijnlijk pas duidelijk in de tweede helft van dit zesdelige seizoen.

The Falcon and the Winter Soldier is vanaf vandaag, met wekelijks een nieuwe aflevering tot 23 april, te zien op Disney+.