Telefoon: Blackview A8 Max; Solide budgettoestel

5. Prestaties & software

Prestaties

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen, waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Blackview A8 Max in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6737 processor geklokt op 1.3GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 3GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

 Antutu Score A8 max

Geekbench A8  max sing

Geekbench A8  max mul

 

Wil je een speciale benchmark zien? Of heb tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.

Connectiviteit

Hieronder kan je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS

De GPS van het toestel is matig tot redelijk, meestal heeft het toestel wel zeven of acht connecties. Helaas heeft het af en toe een drop naar 3/4 connecties, dit zorgt ervoor dat het signaal voor navigatie gewoon niet goed genoeg is. 

Waarschijnlijk komt dit door gebruik van goedkopere antennes, helaas is dit iets wat we vaker bij budgettoestellen hebben gezien. 

Wifi

De Blackview is uitgerust met een standaard MTK radio, deze chipset heeft naast de WIFI ook de GPS en andere mobile connecties aan boord. 

De WIFI radio heeft WIFI 2.4GHz en er is geen ondersteuning voor 5GHz en WIFI AC. 

Het signaal van de WiFi is redelijk goed te noemen; het bereik is voldoende en doet niet onder voor andere toestellen die ik eerder bekeken heb. De doorvoersnelheid is op enige afstand ook nog redelijk. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

3G / 4G

De Blackview A8 Max werkt op de volgende 4G banden: 

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar ik kwam tot 59Mbps tijdens een aantal testjes. 

Software:

De Blackview komt met Android 6.0. Bovenop Android heeft Blackview een aantal standaard Mediatek functies geinstalleerd. Daarnaast heeft het toestel een lichte skin. 

A8 max interface

De launcher en de icoontjes zijn niet geheel in de stijl die ik wil, en een app drawer ontbreekt. De launcher werkt overigens prima maar toch heb ik deze vervangen, de launcher heeft namelijk bijna geen instelmogelijkheden. 

Standaard zijn er een aantal apps meegeleverd waaronder Facebook en Twitter; deze zijn wel te verwijderen maar het doel hiervan ontgaat mij een beetje. Ook heeft Blackview een aantal Mediatek aanpassingen doorgevoerd in het systeem zoals de gesture settings; hier kun je een gebaar instellen om het toestel een app te laten starten als het scherm uit is. Deze komen we bij veel toestellen met Mediatek processor tegen. Deze functies werken in de praktijk allemaal wel redelijk. Wel ontbreekt naar mijn mening de meest nuttige dubble tap to wake gesture. Waarom deze er niet in zit is mij een beetje een raadsel. 

A8 max interface 2

 

Het toestel kwam vanuit de fabriek met de augustus patch van Android, ik vraag mij wel af of het toestel ooit nog een update zal zien; ondanks dat het toestel pas net uit is en OTA beschikbaar is. 

Al met al is de software simpel maar stabiel; iets dat ik graag mag zien.