FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 oktober 2016

Uitslagen WK Kwalificatie UEFA 08/10/2016

De groepen C, E en F werken zaterdagavond hun tweede groepswedstrijd af in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers en rode kaarten. Onderop ook de standen in de groep na twee wedstrijden. 

Groep C
Azerbeidzjan 1-0 Noorwegen
 11' Medvedev 1-0

Duitsland 3-0 Tsjechië 
 13' Müller 1-0
 49' Kroos 2-0
 65' Müller 3-0

De Duitsers winnen met 3-0 van Tsjechië. (PRO SHOTS/Witters)
De Duitsers winnen met 3-0 van Tsjechië. (PRO SHOTS/Witters)

Noord-Ierland 4-0 San Marino 
 26' Davis 1-0 (pen)
 47' Palazzi (San Marino/2g)
 79' Lafferty 2-0
 85' Ward 3-0
 90' Lafferty 4-0


Groep E
Armenië 0-5 Roemenië
 2' Malakyan (Armenië)
 4' Stancin (pen) 0-1
 10' Popa 0-2
 12' Marin 0-3
 29' Stanciu 0-4
 59' Chipiu 0-5

Montenegro 5-0 Kazachstan
 24' Tomacevic 1-0
 59' Vukevic 2-0
 64' Jovetic 3-0
 73' Beciraj 4-0
 75' Savic 5-0

Polen 3-2 Denemarken 
 20' Lewandowski 1-0
 37' Lewandowski 2-0
 47' Lewandowski 3-0
 49' Glik (e.d.) 3-1
 69' Paulsen 3-2


Groep F
Engeland 2-0 Malta
 29' Sturridge 1-0
 38' Alli 2-0 

Schotland 1-1 Litouwen
 59' Cernych 0-1
 89' McArthur 1-1

Slovenië 1-0 Slowakije 
 74' Krovatic 1-0

Uitmuntende Van Gerwen herovert titel World Grand Prix na zege op Anderson

Michael van Gerwen heeft zijn World Grand Prix-titel terug. Nadat hij vorig jaar in de finale verloor van Robert Thornton, was Mighty Mike vanavond met 5-2 in sets te sterk voor Gary Anderson. Het is zijn derde titel in Dublin. 

Van Gerwen was goed weg en had in vier minuten de eerste set te pakken. Anderson pakte vervolgens de openingsleg van set twee. Van Gerwen stoomde door echter door met 3-1 won hij ook de tweede set. De derde set opende met een break van Anderson, maar in twaalf pijlen maakte Van Gerwen de break direct ongedaan. Van Gerwen maakte raakte vervolgens alles en liep uit naar 3-0. Hij had op dit moment ondanks het dubbel in dubbel uit-principe een gemiddelde van 110.

In de vierde set stokte de motor van Mighty Mike een beetje. Anderson sloeg direct toe en pakte de vierde set met 3-0. In de vijfde set is voor het eerst een vijfde leg nodig. Anderson kon de openingsdubbel niet vinden, waardoor Van Gerwen eenvoudig naar 4-1 kon uitlopen.

Een verslapping van Van Gerwen in de tweede leg van de zesde set zorgde ervoor dat Anderson toch nog een set kon pakken. Hij won die set met 3-0 en kwam terug tot 4-2. De wereldkampioen stoomde door en wist direct Van Gerwen te breaken in set zeven. Van Gerwen brak echter direct terug. De Brabander maakte de partij in stijl af met een 160-finish. 

Voor Van Gerwen is het zijn 21e titel dit seizoen. Het darten gaat volgende week verder met de tiende en laatste Euro Tour van het seizoen in het Duitse Hildesheim. De beste 32 darters op de Euro Tour spelen eind deze maand voor de European Championships. 

Van Gerwen wint voor de derde keer de World Grand Prix. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gerwen wint voor de derde keer de World Grand Prix. (PRO SHOTS/Action Images)

Gekrenkte Melania Trump vergeeft haar man

Melania Trump heeft haar echtgenoot zijn laatdunkende en seksistische uitspraken over andere vrouwen vergeven. Zijn gesnoef over het betasten van vrouwen en zijn pogingen een getrouwde vrouw tussen de lakens te krijgen waren voor haar "onacceptabel en krenkend", zei zij.

"Dit is niet de man die ik ken. Hij voelt en denkt als een leider. Ik hoop dat mensen net zoals ik gedaan heb zijn excuses aanvaarden en zich richten op de belangrijke kwesties waarmee ons land en de wereld geconfronteerd worden."

Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, deed zijn uitspraken in 2005, luttele maanden nadat hij met Melania, zijn derde vrouw, in het huwelijk was getreden.

Gekrenkte Melania Trump vergeeft haar man
Gekrenkte Melania Trump vergeeft haar man (Foto: ANP)

Veto Rusland tegen Franse Syrië-resolutie

Rusland heeft zaterdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto uitgesproken over een Franse resolutie die een onmiddellijk eind verlangde aan de luchtaanvallen op de stad Aleppo in het noorden van Syrië. De resolutie vroeg ook om een staakt-het-vuren om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Het is de vijfde keer in het 5,5 jaar oude conflict in Syrië dat Rusland in de Veiligheidsraad een resolutie met een veto blokkeert. De vier voorgaande keren kreeg Moskou steun van Peking, maar deze keer onthield China zich van stemming.

Ook Angola onthield zich, terwijl Venezuela tegen stemde. Elf van de vijftien leden van de raad stemden voor. Om te worden aangenomen moet een resolutie de steun van minstens negen landen krijgen. De vijf permanente leden - de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China - hebben vetorecht.

Veto Rusland tegen Franse Syrië-resolutie
Veto Rusland tegen Franse Syrië-resolutie (Foto: ANP)

Honkballer Legito neemt afscheid met titel

Honkballer Raily Legito heeft zijn loopbaan afgesloten met een landstitel. De 38-jarige recordinternational won vandaag met zijn club Neptunus met 4-3 van de Amsterdam Pirates en won daarmee zijn negende titel.

"Dit was mijn laatste wedstrijd en dat heb ik aan niemand verteld", zei de derdehonkman na de wedstrijd. "Dit is een goed moment om te stoppen, een hoogtepunt. Nu ga ik er even tussenuit; wedstrijden kijken en die andere jongens steunen."

Legito kwam dertien jaar uit voor Neptunes won met die club negen landstitels. Ook speelde hij 249 interlands en kwam in 2000, 2004 en 2008 voor Oranje uit op de Olympische Spelen.

IMF worstelt met dreiging van protectionisme

De politieke onrust in de VS en Europa en de vrees voor protectionisme drukten afgelopen dagen hun stempel op de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar werd bij elke mogelijkheid het belang van handel en samenwerking benadrukt, samen met de risico's als iedereen alleen nog naar zichzelf kijkt.

In hun slotverklaring beloofden de 189 lidstaten van het IMF meer te zullen doen om de handel te stimuleren, om zo de hele economie een oppepper te geven. Bij een betere verdeling van de voordelen onder alle lagen van de bevolking kan de roep om grenzen te sluiten dan in de kiem worden gesmoord, hoopt het IMF.

De naam Donald Trump werd in officiële bijeenkomsten niet genoemd, maar het IMF schaarde de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen samen met de brexit wel expliciet bij de meest acute risico's voor de wereldeconomie. De groei daarvan is in de ogen van het fonds toch al "te lang te laag" en dreigt nog verder in de verdrukking te komen, als wordt toegegeven aan de protectionistische neigingen waarmee politici als Trump campagne voeren.

Zorgen
De overtuiging dat handel en overleg tussen landen de wereldeconomie vooruit helpt, is decennialang niet zó op de proef gesteld als nu, hield IMF-topvrouw Christine Lagarde de ministers van Financiën en centrale bankiers in Washington voor. "Onze oprichters zouden bezorgd zijn als ze hier nu waren."

Om de schade van protectionisme te schetsen, berekende het fonds de gevolgen als handelsbarrières de importprijzen wereldwijd binnen drie jaar met 10 procent laten stijgen. De productie en consumptie zouden daardoor wereldwijd met 2 procent dalen, terwijl de investeringen nog harder zouden afnemen.

De-globalisering
De Chinese minister van Financiën Lou Jiwei wees als voorzitter van de G20 op een onderliggende trend van "de-globalisering". Ondanks alle retoriek tegen vrije handel zei hij op korte termijn echter alleen "oppervlakkige veranderingen" te verwachten in de internationale economie.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank benadrukte het belang van handel als pilaar voor de Nederlandse welvaart. "De voordelen daarvan hebben we wellicht te makkelijk voor lief genomen." De "win-winsituatie" van handel moet daarom beter worden uitgelegd, stelde hij.

Lagarde riep zaterdag nogmaals op tot een allesomvattende aanpak van de economie, zodat centrale banken er niet langer alleen voor staan. "Laten we daarmee aan de slag gaan en wat actie tonen. Als we de krachten bundelen, kunnen we meer groei leveren."

IMF worstelt met dreiging van protectionisme
IMF worstelt met dreiging van protectionisme (Foto: ANP)

Toch geen staking Griekse verkeersleiders

Griekse luchtverkeersleiders hebben hun voor zondag en maandag aangekondigde stakingsacties zaterdagavond op het laatste moment afgeblazen. Dat besluit werd volgens de bond van verkeersleiders genomen na een "constructief en open gesprek" met de minister van Verkeer.

Touroperators en luchtvaartmaatschappijen hielden er rekening mee dat door de stakingsacties tientallen vluchten zouden uitvallen. Sommige vluchten werden vervroegd, andere uitgesteld.

Eigenlijk wilden de verkeersleiders tot komende donderdag vier keer gedurende 24 uur het werk neerleggen. Ze verzetten zich tegen reorganisatieplannen voor de Griekse burgerluchtvaartdienst.

Toch geen staking Griekse verkeersleiders
Toch geen staking Griekse verkeersleiders (Foto: ANP)

Colombiaanse schaatser maakt indruk in Salt Lake

De Colombiaanse schaatser Pedro Causil heeft zaterdag indruk gemaakt tijdens wedstrijden in Salt Lake City. De veelvoudig wereldkampioen inlineskaten wil zich in 2018 als eerste Zuid-Amerikaanse schaatser ooit plaatsen voor de Olympische Winterspelen en lijkt steeds meer kans te maken.

Vorig seizoen mocht Causil al een aantal keer meedoen aan diverse World Cups, maar alleen in de B-divisie. Met zijn tijd van 35,60 seconden op de 500 meter lijkt hij kans te maken om komend seizoen ook in de A-divisie in actie te mogen komen. Dat zou de eerste keer ooit zijn voor een Zuid-Amerikaanse schaatser. 

Het resultaat van Causil in Salt Lake laat overigens ook zien dat hij in de zomer enorme vooruitgang heeft geboekt: eind vorig seizoen verbrak hij voor de zoveelste keer het Colombiaans record, maar de 36,52 van destijds was ver verwijderd van zijn nieuwe toptijd. De 25-jarige Causil kwam ook op de 1000 meter in actie: met 1:10,92 plaatste hij zich ook daar voor de World Cup, maar bleef hij nog wel zes tienden boven zijn nationale record. 

Win een UMI Plus Smartphone!

De UMi Plus krijgt op veel (China-)gadgetsites de laatste tijd veel aandacht. Dit komt voornamelijk door de goede looks en gunstige prijs in combinatie met een leuke set specificaties. 

En om te vieren dat UMI dit toestel net heeft gelanceerd, heeft FOK! de eer om als een van de eerste een toestel te mogen weggeven!

In de preview kan je lezen wat de eerste bevindingen zijn met de UMI Plus, maar we willen een lezer van FOK! natuurlijk ook de kans geven om het toestel te testen. 

umi

umi

 

De UMI plus kenmerkt zich door: 

  • 5.5-inch Sharp FHD IPS-scherm met 2.5D afgerond glas
  • 4GB werkgeheugen, 32GB interne opslag
  • Helio P10 8-core processor
  • 13 MP Samsung camera, met snelle focus en veel instelmogelijkheden
  • 4000mAh batterij van SONY 
  • AW8738 HiFi Chip

Het toestel is te vinden in de digitale schappen voor $179

Winnen?!
In samenwerking met UMI mogen wij een UMI Plus weggeven:

Wil je het toestel winnen, doe dan HIER mee met de prijsvraag!

UMi Plus, voorproefje en prijsvraag!

De UMi Plus heeft weer eens een toestel uitgebracht voor een interessante prijs van rond de $179 met de verschillende flash-sales. Nu gaan we zelf het toestel een keer aan de tand voelen wat het te bieden heeft en geven we alvast een voorproefje in deze preview. Daarnaast hebben we ook maar gelijk besloten om er één weg te gaan geven via een prijsvraag, zodat je zelf ervaringen kan opdoen.

De Wijn schiet Kampong langs Holcombe in Euro Hockey League

Hockeyclub Kampong heeft zijn eerste, en waarschijnlijk lastigste, wedstrijd in de eerste ronde van de Euro Hockey League met 2-1 gewonnen van het Engelse Holcombe. 

De Utrechters kwamen aanvankelijk nog op achterstand, toen Sam Ward na 21 minuten het doel vond. In de tweede helft kwam Kampong echter sterk terug. Sander De Wijn scoorde vlak na rust uit de rebound van een strafcorner. De Wijn bleek de man van de wedstrijd te worden. Een kwartier voor tijd besliste hij de wedstrijd met een prachtige goal met de backhand.

Zondag speelt Kampong nog tegen AZS AWF Poznan uit Polen. De Polen verloren de eerste wedstrijd met 8-1 van Holcombe. Kampong heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales van de EHL. Amsterdam en Oranje Rood hebben zich al geplaatst voor de knockoutfase van het belangrijkste Europese toernooi voor clubteams. 

Alle doelpunten uit de wedstrijd. (Bron: Twitter.com/EHLHockeyTV) 

'FBI sluit onderzoek naar Brad Pitt'

Brad Pitt wordt niet vervolgd voor de vermeende mishandeling van zijn zoon Maddox. De FBI heeft namelijk het onderzoek naar de 52-jarige acteur gesloten, meldt TMZ.

De Amerikaanse versie van jeugdzorg was een onderzoek begonnen naar Pitt. Hij zou namelijk Maddox zijn aangevlogen toen hij tussen hem en zijn ex Angelina Jolie kwam tijdens een fikse ruzie in hun privéjet. Het onderzoek werd overgedragen aan de FBI, omdat de federale instantie jurisdictie heeft over het luchtruim.

Ingewijden onthullen dat de FBI nooit echt een onderzoek is begonnen. De overheidsinstantie vindt namelijk dat de zaak nooit bij haar terecht had moeten komen. Het officiële standpunt van de FBI is dat er momenteel nog informatie wordt verzameld, maar bronnen zeggen dat de zaak nergens toe zal leiden en eigenlijk gesloten is.

Maddox hield geen verwondingen aan het incident over. Sommige getuigen zeggen ook dat Brad zijn zoon geheel per ongeluk raakte. Angelina zou dan ook niet willen dat haar ex hiervoor wordt vervolgd.

'FBI sluit onderzoek naar Brad Pitt'
'FBI sluit onderzoek naar Brad Pitt' (Foto: BuzzE)

Vilhena vervangt geblesseerde Sneijder in Oranje

Danny Blind heeft Tonny Vilhena opgeroepen voor het duel met Frankrijk. De middenvelder van Feyenoord vervangt de geblesseerde Wesley Sneijder.

Sneijder werd vrijdagavond tijdens het duel met Wit-Rusland in de rust gewisseld. De middenvelder kampte met klachten aan zijn hamstring en is onzeker voor het duel met Frankrijk. De oud-speler van Ajax blijft deel uitmaken van de selectie, maar Vilhena is er hierdoor door Danny Blind bij geroepen.

Blind liet na het duel met Wit-Rusland al weten dat hij tegen Frankrijk niet op Sneijder rekent. De kans is echter nog aanwezig dat de aanvoerder snel herstelt, waardoor hij nog altijd deel uitmaakt van de selectie.

Vilhena kwam tot nu toe één keer uit voor het Nederlands elftal, toen hij eerder dit jaar mocht invallen tegen Oostenrijk. Maandag neemt Oranje het in de Amsterdam Arena op tegen Frankrijk.

Stekelenburg: "Als het aan mij ligt kiest Blind voor mij"

Maarten Stekelenburg keerde vrijdagavond bij het Nederlands elftal terug onder de lat. De doelman kreeg de voorkeur boven Jasper Cillessen en Jeroen Zoet.

Stekelenburg was jaren lang de vaste keeper van Oranje, maar na tegenvallende seizoenen kwam de doelman niet meer in aanmerking voor een plek onder de lat bij het Nederlands elftal. Afgelopen seizoenen kwam Stekelenburg weer vaak in actie bij zijn clubs, waardoor hij door Danny Blind werd uitgenodigd voor Oranje.

De doelman overtuigde de bondscoach op de trainingen, waardoor hij vrijdag tijdens het duel met Wit-Rusland in de basis mocht starten. Als het aan Stekelenburg ligt, zal dit de komende wedstrijden zo blijven.

"Ik speelde niet meer bij mijn clubs, waardoor ik hard moest knokken om ervoor te zorgen dat ik ergens anders wel minuten zou kunnen maken. Als het aan mij ligt dan kiest Blind voorlopig voor mij", vertelde Stekelenburg tegenover Ziggo Sport.

"Ik ga er van uit dat ik komende maandag tegen Frankrijk gewoon weer speel, maar de bondscoach beslist natuurlijk", aldus Stekelenburg, die er niet in slaagde om zijn doel schoon te houden tegen Wit-Rusland. Het Nederlands elftal won het duel met 4-1.

Trump peinst niet over terugtreden

Donald Trump beloofde zaterdag aan te blijven als Republikeinse presidentskandidaat, ondanks dat prominente partijgenoten hun steun aan hem introkken, na het opduiken van een video waarin de omstreden politicus zich vulgair uitlaat over vrouwen. "Ik geef niet op. Ik heb nog nooit op opgegeven", zei Trump in een interview met de Washington Post. Ook de Wall Street Journal kreeg van Trump te horen dat er "nul kans bestaat" dat hij stopt.

Drie Republikeinse senatoren kondigden openlijk aan dat ze niet voor Trump zouden stemmen en zijn partijgenote Carly Florina vroeg Trump zich terug te trekken.

Vrijdag werd een video gepubliceerd uit 2005 waarin Trump over vrouwen zegt: "Grijp ze in hun kruis. Je kunt alles doen, als je een ster bent".

Na het vertonen van de beelden bood Trump zijn excuses aan, maar de reacties, met name die van partijgenoten, waren vernietigend.

Trump peinst niet over terugtreden
Trump peinst niet over terugtreden (Foto: ANP)

VS vragen Europa op te schuiven bij IMF

Europese landen dienen hun belofte om nog een zetel op te geven in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) snel na te komen. Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de jaarvergadering van het IMF.

De EU-lidstaten beloofden in 2010 om twee van hun acht zetels bij het IMF af te staan, om ruimte te maken voor opkomende economieën. In dat kader besloten Nederland en België in 2012 hun zetel te gaan delen. Verdere stappen zijn echter nog niet gezet.

"Onze Europese collega's moeten deze belangrijke stap volledig en direct zetten", zei Lew tegen zijn collega-ministers in Washington. "Het bestuur vormt zo een betere weerspiegeling van de veranderende wereldeconomie."

VS vragen Europa op te schuiven bij IMF
VS vragen Europa op te schuiven bij IMF (Foto: ANP)

Veel slachtoffers bij bombardement Jemen

Bij een luchtaanval op Houthi-rebellen die een rouwdienst hielden in de Jemenitische hoofdstad Jemen zijn zaterdag veel slachtoffers gevallen. Het persbureau Saba maakte melding van minstens 140 doden of gewonden.

Door gevechtsvliegtuigen afgevuurde raketten troffen een hal waar een wake werd gehouden voor sjeik Ali al-Roweishan, wiens zoon Galal minister van Binnenlandse Zaken is in de regering van de rebellen. Ooggetuigen verklaarden dat ambulances af en aan reden. Een hulpverlener zei dat er veel verminkte en verkoolde lijken lagen, maar noemde geen exacte aantallen.

Sjiitische Houthi-rebellen en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh hebben Sanaa en grote delen van het noorden van Jemen in handen. De vliegtuigen die de aanval uitvoerden behoorden tot een door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die vecht aan de kant van de nieuwe president Abed Rabbo Mansour Hadi.

Veel slachtoffers bij bombardement Jemen
Veel slachtoffers bij bombardement Jemen (Foto: ANP)

Honderden varkens dood in stal Raalte

In een varkensstal in Raalte (Overijssel) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vele tientallen varkens omgekomen doordat de ventilatie uitviel, aldus de brandweer. Volgens lokale media zou het gaan om honderden zeugen en biggen.

Volgens een woordvoerster was de ventilatie uitgevallen in de zeugenstal, waardoor de dieren niet voldoende zuurstof kregen. Het is nog niet bekend waardoor de ventilatie uitviel. De brandweer heeft wel een groot aantal biggen kunnen redden.

Honderden dode zeugen en biggen moesten zaterdag worden geruimd.

Honderden varkens dood in stal Raalte
Honderden varkens dood in stal Raalte (Foto: ANP)

Opnieuw gewonden door schietpartij Amsterdam

Door een schietpartij zaterdagmiddag in Amsterdam-West zijn twee personen gewond geraakt. Volgens de politie deed het incident zich voor op het Koningin Wilhelminaplein. Wat de aanleiding is voor de schietpartij is nog onduidelijk. De politie roept getuigen op zich te melden.

Eerder op de dag werd er ook al geschoten in Amsterdam-West. Een 44-jarige man overleefde dat incident niet. Hij werd door meerdere kogels getroffen. Twee andere mannen van 44 en 50 jaar raakten gewond door de schietpartij op de Jan Evertsenstraat.

Opnieuw gewonden door schietpartij Amsterdam
Opnieuw gewonden door schietpartij Amsterdam (Foto: ANP)

Britse bedrijven pleiten tegen harde brexit

De Britse overheid moet luid en duidelijk aangeven dat ze niet van plan is de toegang tot de gemeenschappelijke Europese markt op te geven. Dat stelden vertegenwoordigers van het Britse bedrijfsleven zaterdag in een reactie op groeiende zorgen over een 'harde brexit', die kan leiden tot handelsbarrières tussen de Britten en de EU.

De Britten dreigen met een slecht handelsakkoord te worden opgescheept als wordt vastgehouden aan andere eisen in de onderhandelingen met de EU, waarschuwde werkgeversorganisatie CBI. Daarbij werd gewezen op het streven van de Britse overheid om in ieder geval een einde te maken aan het vrije verkeer van EU-burgers naar Groot-Brittannië.

"We zouden graag zien dat de zwartste scenario's op dit vlak worden uitgesloten", zei CBI-directeur Carolyn Fairbairn tegen de BBC. "Dat is urgent, met het oog op investeringsbeslissingen die nu worden genomen."

Britse bedrijven pleiten tegen harde brexit
Britse bedrijven pleiten tegen harde brexit (Foto: ANP)

Jongere met schuld kan straks beter rondkomen

Jongeren tot 21 jaar die met schuldeisers te maken krijgen, houden bijna geen geld meer over om van rond te komen. Dat gaat veranderen. Het bedrag waar schuldeisers niet aan mogen komen (de zogenoemde beslagvrije voet) wordt voor deze groep verhoogd van 300 euro naar 800 tot 900 euro.

Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid ) zaterdag in het tv-programma Kassa. Het voorstel moet nog door beide Kamers, maar ze verwacht dat het plan nog in deze kabinetsperiode kan worden gerealiseerd.

Klijnsma vereenvoudigt het systeem om de beslagvrije voet vast te stellen. Omdat het nu nog zo complex is, gebeurt het vaak dat de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld waardoor mensen te weinig geld overhouden voor het levensonderhoud.

De beslagvrije voet wordt gebaseerd op de bijstandsnorm. Omdat die voor jongeren tot 21 jaar heel laag is, krijgen ze dus ook een lage beslagvrije voet. In het kader van de vereenvoudiging wordt iedereen gelijk getrokken waardoor de ophoging van de beslagvrije voet voor deze kwetsbare groep mogelijk wordt. Ze krijgen zo een kans om hun leven weer op te bouwen, aldus Klijnsma.

Jongere met schuld kan straks beter rondkomen
Jongere met schuld kan straks beter rondkomen (Foto: ANP)

Aanhoudingen in Chemnitz na klopjacht

In Chemnitz heeft de politie drie verdachte personen aangehouden die in contact zouden staan met de 22-jarige Syriër die door de politie wordt gezocht op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Twee personen werden bij het centraal station van de Oost-Duitse stad aangehouden. Een derde bevond zich in de stad. Een politiewoordvoerder bevestigt dat het om bekenden van de hoofdverdachte gaat.

De 22-jarige Syrische man wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Na een tip van de inlichtingendienst deed de politie zaterdag een inval in een woning in het zuiden van Chemnitz die door de man wordt gebruikt. Een deel van de woonwijk werd daarbij ontruimd. De politie bestormde de woning maar trof de man daar niet aan. Wel werden er explosieven gevonden. Na grondig onderzoek bleken er nog meer explosieve middelen in de woning te liggen, die door de politie buiten de woning onschadelijk moeten worden gemaakt.

De politie van de deelstaat Saksen heeft inmiddels een foto van de verdachte verspreid, die wordt bestempeld als "gevaarlijk".

Aanhoudingen in Chemnitz na klopjacht
Aanhoudingen in Chemnitz na klopjacht (Foto: ANP)

'AT&T wil stoppen met Note 7'

Een nieuwe tegenslag voor Samsung dreigt. Provider AT&T overweegt helemaal te stoppen met de verkoop van de Galaxy Note 7. Persbureau Bloomberg meldt dat op basis van een bron binnen het bedrijf. AT&T heeft 130 miljoen klanten en is daarmee een van de grootste mobiele providers in de Verenigde Staten. Het is bovendien een van de belangrijkste klanten van Samsung.

De Note 7 moest kort na de lancering al worden teruggeroepen, omdat de batterij kon ontploffen. Samsung heeft wereldwijd enkele miljoenen vervangende toestellen geleverd, maar ook daar zijn een paar incidenten mee geweest. Zo moest een vliegtuig in de Verenigde Staten deze week worden ontruimd omdat een Note 7 begon te smeulen. De problemen kosten Samsung waarschijnlijk miljarden.

'AT&T wil stoppen met Note 7'
'AT&T wil stoppen met Note 7' (Foto: BuzzT)

Honkballers Neptunus pakken zeventiende landstitel

De honkballers van Neptunus hebben voor de vierde keer op rij en voor de zeventiende keer in de clubhistorie de landstitel veroverd. In Rotterdam werden de honkballers van Amsterdam Pirates met 4-3 verslagen. Neptunus besliste daarmee de Holland Series in Rotterdams voordeel.

Amsterdamse werper Rob Cordemens kreeg na twee hits in de derde inning nog steun met een knap dubbelspel, maar een beurt later kreeg hij opnieuw twee runs tegen. Raily Legito bracht met een verre slag Dwayne Kemp binnen en kon even later zelf scoren na een worp van catcher Max Clarijs over het derde honk heen.

Een inning later kwam ook Christian Diaz namens Neptunus over de thuisplaat, waarmee Neptunus op 3-0 kwam en de wedstrijd beslist leek. Het werd echter spannend omdat Neptunus-werper Diegomar Markwell in de zevende inning in de problemen kwam. Kenny Berkenbosch opende met een honkslag, Linoy Croes werd geraakt door de werper, waarna Rashid Gerard er met een tweehonkslag voor zorgde dat Berkenbosch en Croes konden scoren. Op een honkslag van Michael Duursma kon Gerard ook scoren. Daarmee kwam de stand op 3-3.

De wedstrijd kon weer alle kanten op en de relievers van Pirates en Neptunus wisten beiden nog een situatie met alle honken bezet op te lossen. In de achtste inning sloeg Raily Legito een honkslag, waarna hij het tweede honk stal. Op een honkslag van Rien Vernooij kon Legito de 4-3 scoren voor Neptunus. In de laatste inning kwam Amsterdam niet meer tot scoren, zodat de landstitel voor de vierde jaar op een rij naar Rotterdam gaat. 

Robert de Niro haalt uit naar Donald Trump

Robert de Niro heeft ongenadig hard uitgehaald naar de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. In een video op social media maakt de acteur hem met de grond gelijk.

"Hij is zo ongelooflijk stom. Hij is waardeloos, hij is een hond, hij is een varken, hij is een oplichter, een straathond die niet weet waar hij over praat, iemand die zijn huiswerk niet doet, het ook niet boeit, denkt dat hij heel wat is, zijn belasting niet betaald. Hij is een idioot", somt De Niro op.

"Het maakt me woedend dat dit land tot het punt is gekomen om deze idioot te brengen waar hij nu is", gaat De Niro verder, die zelfs nog een stapje verder wil gaan. "Hij zegt dat hij het leuk vindt om mensen in het gezicht te slaan? Nou, ik zou hem graag eens in het gezicht slaan. Is dit iemand die we president willen maken? Ik denk het niet."

De video was al gemaakt voordat Trump zaterdag door het stof moest vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken.

Politie Bangladesh doodt 11 islamisten

De politie van Bangladesh heeft zaterdag bij invallen op verschillende plaatsen in het midden van het land elf vermoedelijke islamisten gedood: negen in het district Gazipur en twee in Tangail. Bij het doorzoeken van twee schuilplaatsen in Gazipur stuitte de politie op een machinepistool, munitie, explosieven en een kapmes.

Onder de doden in Gazipur zou de lokale commandant zijn van de verboden groep Jamaatul Mujahideen Bangladesh. De JMB zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de terreuraanval van 1 juli op een bij buitenlanders geliefd café in de hoofdstad Dhaka, waarbij twintig bezoekers en twee politiemensen werden gedood.

Of ook bij de inval in Tangail wapens werden gevonden is onduidelijk.

Politie Bangladesh doodt 11 islamisten
Politie Bangladesh doodt 11 islamisten (Foto: ANP)

Bewoners Nieuwegein weer naar huis na brand

De bewoners van circa vijftig woningen in Nieuwegein die zaterdagochtend moesten worden geëvacueerd wegens brand kunnen weer terug naar huis. Dat maakte de gemeente zaterdagmiddag bekend.

De brand brak omstreeks 05.15 uur uit in een voormalige dansschool aan de Erfstede, waar nu een waterpijpvereniging is gevestigd. De brandweer liet het vuur gecontroleerd uitbranden. Er is geen asbest vrijgekomen. Het pand wordt nu gesloopt.

De omwonenden die hun huizen moesten verlaten, werden opgevangen in een zorgcentrum. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bewoners Nieuwegein weer naar huis na brand
Bewoners Nieuwegein weer naar huis na brand (Foto: ANP)

40 miljoen voor studerende schoolleiders

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs trekt de komende jaren 40 miljoen euro uit om schoolleiders meer tijd te geven om te studeren. Van het geld kunnen schoolleiders worden vervangen wanneer ze colleges volgen.

"Dit biedt ze de kans om een master te halen en biedt jong talent de kans om ervaring op te doen als schoolleider", aldus Dekker zaterdag voorafgaand aan de Nationale Schoolleiders Top in Utrecht.

Schoolleiders krijgen nu al geld om te studeren. Maar het komt nog te vaak voor dat ze afhaken omdat omdat er geen vervanging is. "Dat knelpunt willen we oplossen. In het belang van de schoolleider, maar ook in het belang van het hele onderwijs", zegt Dekker.

"We streven naar een goede schoolleider voor elke school. Een masteropleiding kan daarbij helpen."Het ministerie verwacht dat jaarlijks 250 schoolleiders gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming.

40 miljoen voor studerende schoolleiders
40 miljoen voor studerende schoolleiders (Foto: ANP)

Lady Gaga volgende gast in Carpool Karaoke

Talkshowhost James Corden heeft weer een grote naam gestrikt voor het populaire programmaonderdeel Carpool Karaoke in The Late Late Show. Dit keer is Lady Gaga bij de presentator in de auto gestapt.

Gaga maakte het nieuws zelf bekend door een foto van haar en Corden te twitteren. "Leuke dag gehad met @JKCorden! Binnenkort te zien", schrijft de zangeres erbij.

Tijdens Carpool Karaoke rijdt Corden met een celebrity rond door Los Angeles terwijl hij diegene interviewt en ze samen zijn of haar grootste hits meezingen. Onder anderen Britney Spears, Mariah Carey, Justin Bieber, Adele, Jennifer Lopez en zelfs Michelle Obama gingen Lady Gaga voor.

Lady Gaga volgende gast in Carpool Karaoke
Lady Gaga volgende gast in Carpool Karaoke (Foto: BuzzE)

'Groei Chinese economie zwakt licht af'

De economische activiteit in China groeide in september in het laagste tempo van de afgelopen drie maanden. Dat meldden onderzoeksbureau Caixin en Markit zaterdag op basis van hun inkoopmanagersindexen.

De uit de ontwikkelingen in de industrie en dienstensectoren samengestelde graadmeter voor de Chinese economie zakte in september van 51,8 naar 51,4. De index bleef daarmee voor de zevende maand hoger dan 50, de stand die de grens tussen toe- en afnemende activiteit weergeeft.

De daling kwam vooral door een beperkte groei van de productie in de Chinese industrie. De marginale toename daar was de kleinste van de afgelopen drie maanden.

De graadmeter voor de Chinese dienstensector bleef nagenoeg stabiel, op 52.

'Groei Chinese economie zwakt licht af'
'Groei Chinese economie zwakt licht af' (Foto: ANP)

Vliegtuig met vakantiegangers op weg naar Kos

Nederlanders die bij Neckermann een reis hadden geboekt en zondag en maandag naar hun vakantiebestemming op de Griekse eilanden Kos en Rhodos zouden gaan, zijn zaterdagmiddag al vertrokken. De extra vlucht met ruim 180 vakantiegangers vertrok eerder omdat Griekse verkeersleiders een staking hadden aangekondigd.

Een woordvoerster van moederbedrijf Thomas Cook zei zaterdag dat de reisorganisatie de meeste mensen die zondag en maandag wilden vertrekken, konden omboeken. De reisorganisatie neemt de kosten voor de extra nacht(en) voor haar rekening.

De staking van de verkeersleiders begint zaterdagavond 21.00 uur Griekse tijd en duurt 48 uur.

Vliegtuig met vakantiegangers op weg naar Kos
Vliegtuig met vakantiegangers op weg naar Kos (Foto: ANP)

Voetbal verraadt voortvluchtige Italiaan

De politie heeft in het Colombiaanse Bogota een 35-jarige voortvluchtige Italiaan kunnen arresteren, die zijn schuilplaats had verraden door zijn passie voor voetbal. Dat melden Italiaanse media.

De voormalige spoorwegpolitiebeambte Emiliano D'Aguanno had in 2008 in Milaan een zwerver doodgeslagen en geschopt, waarvoor hij tot elf jaar en vier maanden gevangenisstraf was veroordeeld. De man vluchtte naar Colombia, waar hij een nieuw leven leidde.

Verbonden aan de universiteit van Bogota schreef hij zich in voor het voetbalelftal van de universiteit, waarna zijn profiel ook op de website van de onderwijsinstelling werd geplaatst. De Italiaanse speurders kwamen de man zo op het spoor, waarna hij tijdens de voetbaltraining gearresteerd kon worden.

Voetbal verraadt voortvluchtige Italiaan
Voetbal verraadt voortvluchtige Italiaan (Foto: ANP)

Haas met beide wagens in top tien

Het team van Haas mag morgen de wedstrijd met beide auto’s in de top tien aanvangen. De Haas-coureurs kwalificeerden zich als achtste en tiende. Na een moeizaam weekend in Maleisië is dit een welkome opsteker voor de Amerikaanse renstal. 

Voor het eerst dit seizoen wisten Romain Grosjean en Esteban Gutiérrez beiden het laatste deel van de kwalificatie te bereiken. Grosjean vangt de wedstrijd aan op een achtste plek, terwijl Gutiérrez met een tiende plek zijn beste kwalificatie van het seizoen evenaart.

"Een zeer goede dag voor ons en ik ben blij voor het team." meldt de Fransman aan Formula1.com. "We hebben alle updates meegenomen die we hadden en hebben de nieuwe voorvleugel laten werken. De hele sessie verliep erg goed. Als de balans morgen net zo goed is als vandaag, dicht ik ons goede kansen toe."

Teamgenoot Gutiérrez deelde mee: "Ik ben zo blij voor het hele team. Het was verrassend om de top tien te bereiken na een moeilijk begin van het weekend. We verloren een hoop tijd in de tweede vrije training en we waren niet geheel blij met de balans van de wagen. We wisten echter als team de problemen compleet op te lossen, een vaardigheid die het verschil maakte vandaag."

Het team van Haas heeft de afgelopen zeven races geen punten gescoord. Toch hoopt de dit seizoen debuterende renstal, na een sterke seizoensstart, ook morgen weer mee te kunnen doen om de punten. Haas heeft tot nu toe 28 punten op het scorebord genoteerd.


Haas met beide wagens in top tien
Haas met beide wagens in top tien (PROSHOTS/Action Images)

Gordon zet villa weer te koop

Er staat weer een te koop-bord in de tuin van Gordons woning in Blaricum. De zanger en presentator wil van zijn villa af, weet de site bekendeburen.nl. Kopers moeten wel een flink bedrag neertellen voor het huis: 2,9 miljoen euro is de vraagprijs.

Gordon probeerde het huis in 2013 ook al eens te verkopen, toen zonder succes. Na een jaar haalde hij het optrekje, dat toen bijna drie miljoen moest opleveren, uit de verkoop. Zelf kocht Gordon de villa in september 1999 voor een prijs van 1,2 miljoen euro. Volgens bekendeburen.nl gaat hij er desondanks geen winst op maken omdat er nog een flinke hypotheek op de woning rust.

Het huis in het Gooi heeft een woonoppervlakte van 471 vierkante meter en bevat in totaal acht kamers. Ook is de woning voorzien van een zwembad met bar, een sportruimte en luxe keuken.

Gordon zet villa weer te koop
Gordon zet villa weer te koop (Foto: BuzzE)

Virtuele training als wapen tegen overvallen

Met het in gebruik nemen van een nieuwe virtuele training tegen overvallen heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zaterdag in Den Haag de Week van de Veiligheid geopend. De training is bedoeld voor horeca- en winkelpersoneel.

Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwierp een aantal 360-gradenvideo's waarbij de overvallen zo natuurlijk mogelijk worden nagebootst. "We roepen ondernemers op hun medewerkers goed voor te bereiden op overvallen en winkeldiefstal. Voorbereid personeel is immers criminaliteit de baas", aldus Van der Steur.

Het CCV ontwikkelde de training samen met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland. Thema van de Week van de Veiligheid is dit keer 'Ben jij voorbereid op criminaliteit?'

Virtuele training als wapen tegen overvallen
Virtuele training als wapen tegen overvallen (Foto: ANP)

50PLUS en PvdD kijken naar lijstverbinding

50PLUS en de Partij voor de Dieren onderzoeken een lijstverbinding voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Op die manier hopen ze een extra restzetel in de wacht te slepen.

Partijvoorzitter Jan Nagel van 50PLUS zei zaterdag op de Algemene Ledenvergadering van de partij in Hilversum dat zijn partij positief staat tegenover een lijstverbinding met de partij van Marianne Thieme. De Partij voor de Dieren beslist hierover volgende maand.

Volgens Nagel komt het stemgedrag van beide partijen in veel gevallen overeen. Ook steunen ze vaak elkaars moties.

De Tweede Kamer wil juist af van lijstverbindingen bij verkiezingen. Zowel 50PLUS als de Partij voor de Dieren steunden vorig jaar een motie van de VVD om dat te bewerkstelligen.

Op de ledenvergadering zal Henk Krol worden aangewezen als lijsttrekker.

50PLUS en PvdD kijken naar lijstverbinding
50PLUS en PvdD kijken naar lijstverbinding (Foto: ANP)

DENK heeft eerste gemeenteraadslid

De politieke beweging DENK heeft vandaag in Alkmaar 'historisch nieuws' gebracht. Ze hebben namelijk hun eerste gemeenteraadslid: Mohamed Keskin, die eerder dit jaar de PvdA-fractie verliet.

Het werd groots aangekondigd. Gister ging er een persbericht uit waarin stond dat DENK een 'unicum in de Nederlandse politieke geschiedenis zou mededelen'. Ook werd er gister een kansloos filmpje gemaakt door de twee afsplitsturken Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk waarin ze 'het historische nieuws' op een tenenkrommende manier aankondigden.

Iedereen toch nieuwsgierig, wat voor idioots zouden ze nu weer naar buiten brengen? Nouja, dit dus. Een Turks-Nederlands raadslid in Alkmaar dat zich nu bij DENK heeft aangesloten. Hij verliet in mei dit jaar de PvdA omdat 'die partij de schuld voor de moeizame integratie van moslims ten onrechte neerlegt bij mensen zoals hij'. Formeel blijft Keskin trouwens wel een onafhankelijk raadslid. DENK deed namelijk niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, en kan dus ook geen raadsleden hebben.

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk, zelf ook ex-PvdA, zegt dat Keskin het eerste, maar zeker niet het laatste raadslid zal zijn dat zich aansluit bij DENK. De komende maanden zullen er volgens hem tot aan de verkiezingen meer nieuwe namen bekend worden gemaakt. Het gaat daarbij niet alleen om raadsleden die van de PvdA afkomstig zijn, maar ook van andere gevestigde partijen. We zijn benieuwd. Zal het voor de verandering eens een keer een autochtone Nederlander zijn die zich aansluit, of blijft het bij Turkse-, Marokkaanse- en Surinaamse-Nederlanders?

Eerste raadslid ooit voor DENK
Eerste raadslid ooit voor DENK (Foto: ANP)

Microsoft geeft Paint een likje verf

Een van de bekendste Windows-programma's van vroeger krijgt een nieuw jasje. Microsoft gaat een nieuwe versie maken van Paint. Het wordt een app voor Windows 10. Tech-sites The Verge en TechRadar melden dat.

De nieuwe Paint moet het onder meer mogelijk maken om driedimensionale voorwerpen te tekenen. Volgens The Verge is Microsoft inmiddels bezig met alpha-tests.

Microsoft heeft eind deze maand een event waarbij het nieuwe plannen uit de doeken doet. Mogelijk maakt de opgefriste Paint daar ook deel van uit.

Microsoft geeft Paint een likje verf
Microsoft geeft Paint een likje verf (Foto: BuzzT)

Regeringspartij PJD grootste in Marokko

De Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van premier Abdelilah Benkirane mag zich voorzichtig de winnaar noemen van de verkiezingen in Marokko. De islamisten hebben 125 zetels verworven in het parlement, dat 395 leden telt. De vooruitstrevende Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM) kwam uit op 102 afgevaardigden.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt als definitieve uitslag. Zo'n 16 miljoen Marokkanen konden vrijdag hun stem uitbrengen op een van de tientallen partijen die meededen. De behoudende Istiqlal, in grootte de derde fractie in de volksvertegenwoordiging, kreeg 46 zetels.

Regeringspartij PJD grootste in Marokko
Regeringspartij PJD grootste in Marokko (Foto: ANP)

Facebook Events krijgt eigen app

Facebook komt met een nieuwe app, voor Facebook Events. Gebruikers kunnen daar, net als op hun Facebook-profiel, aangeven welke evenementen ze zullen bezoeken. "Met honderden miljoenen evenementen die elk jaar worden gedeeld op Facebook wordt de angst om iets te missen verleden tijd", aldus het netwerk.

Gebruikers kunnen zoeken op tijd en plek. Ook kunnen ze kijken welke evenementen passen bij hun interesses. Het is ook mogelijk om alvast te zoeken op bijvoorbeeld feesten in een andere stad, voor wie op reis gaat. De evenementen kunnen in een kalender worden gezet, die kan worden gekoppeld aan de kalender van de telefoon.

Facebook Events is beschikbaar voor iPhone-gebruikers in de Verenigde Staten. Later komt hij ook beschikbaar voor Android. Het is niet bekend wanneer Nederland aan de beurt is.

Facebook Events krijgt eigen app
Facebook Events krijgt eigen app (Foto: BuzzT)

Zondag met Lubach gaat door in 2017

Het satirische programma Zondag met Lubach gaat door in 2017. De VPRO zendt vanaf eind januari weer een serie van tien afleveringen uit, maakte producent Human Factor zaterdag bekend.

"Ik ben altijd blij met een nieuw seizoen, maar nu helemaal, want dit voorjaar zijn natuurlijk de Tweede Kamerverkiezingen. Dan voel ik me als een kind in een snoepwinkel, als een VVD'er in een corruptieschandaal", stelt presentator Arjen Lubach in een reactie.

In ZML nemen Lubach en zijn team op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De serie kreeg veel lovende kritieken en werd eerder dit jaar bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.

Het aantal kijkers is in het vijfde seizoen, dat nu wordt uitgezonden, weer toegenomen: afgelopen zondag keken er 623.000 televisiekijkers naar de uitzending. Ook online worden de filmpjes van Lubach wekelijks honderdduizenden keren bekeken.

Zondag met Lubach gaat door in 2017
Zondag met Lubach gaat door in 2017 (Foto: BuzzE)

Hamilton boos om Snapchat-ophef

Formule 1-coureur Lewis Hamilton is boos over de ophef die is ontstaan nadat hij tijdens een persconferentie vooral had zitten spelen met zijn smartphone. Na de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan zaterdag weigerde hij vragen van de pers te beantwoorden.

Hamilton had donderdag, tijdens het verplichte persgesprek, wat bewerkte foto's via Snapchat de wereld in gestuurd. Hij plaatste onder meer een foto van zichzelf met konijnenoren. Daarbij schreef hij "ik word gek van deze onzin". Daarnaast gaf hij collega Carlos Sainz een bambigezicht. Toen een journalist Hamilton vroeg wat hij aan het doen was, antwoordde hij: "Luister man, we doen deze persconferenties al heel lang en het is iedere keer hetzelfde, dus ik moet er wat nieuwe dingen aan blijven toevoegen."

Het snapchatten kwam Hamilton op de nodige kritiek te staan. De 31-jarige Brit kwam daar zaterdag op terug. Hamilton voldeed gewoon aan zijn verplichtingen op de persconferentie met de top drie en tijdens de tv-interviews, maar weigerde vragen van de pers te beantwoorden in het motorhome van Mercedes. Hij hield het daar slechts bij een verklaring. Hamilton zei: "Die lach op jullie gezichten zal snel verdwijnen. Ik heb besloten geen vragen te beantwoorden. Veel van jullie mag ik graag, maar helaas proberen sommigen hun voordeel te doen met bepaalde dingen. Wat donderdag gebeurde, was gewoon voor de 'fun'. Ik wilde niet respectloos zijn. Wat wel respectloos is, is wat daarna wereldwijd werd geschreven. Ik heb daarom weinig zin meer om voor zulke dingen te komen opdraven. Sorry daarvoor, hopelijk genieten jullie van de rest van het weekeinde", aldus Hamilton, die daarna vertrok.

Hamilton had eerder al gepleit voor een andere opzet van de persconferenties voorafgaand aan de grands prix. "Het ligt niet aan de media of de presentator, het gaat om het format. Die is al tien jaar hetzelfde. De fans zouden de vragen moeten stellen."

Hamilton boos om Snapchat-ophef
Hamilton boos om Snapchat-ophef (Foto: BuzzT)

'Amerikaanse hack-claim voedt hysterie'

Rusland zegt dat er geen enkel bewijs is voor de Amerikaanse beschuldiging dat Moskou verantwoordelijk is voor een paar grote politieke hacks in Amerika. Rusland beschuldigt het Witte Huis van het voeden van "ongekende anti-Russische hysterie".

De huidige Amerikaanse regering is "niet vies van vuile trucs" in de campagne voor de presidentsverkiezingen, zei Sergej Riabkov zaterdag. Riabkov is de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten hebben Rusland vrijdag voor het eerst openlijk beschuldigd van het hacken van politieke servers en het lekken van e-mails. De hacks zijn zo groot en zo gevoelig, dat de "hoogste functionarissen" het moeten hebben goedgekeurd, aldus Washington.

Hackers hebben de laatste tijd onder meer interne e-mails van de Democratische partij in handen gekregen. Dat is de partij van president Barack Obama en presidentskandidate Hillary Clinton, die minister van Buitenlandse Zaken was.

'Amerikaanse hack-claim voedt hysterie'
'Amerikaanse hack-claim voedt hysterie' (Foto: BuzzT)

Syrisch leger meldt succes in Hama

Het Syrische leger heeft met steun van zijn bondgenoten successen geboekt in de westelijke provincie Hama. Verscheidene steden en dorpen zijn heroverd en de rebellen, die de voorbij weken hun macht in de streek hadden versterkt, zijn verdreven. Dat hebben regeringsgezinde media zaterdag gemeld. Het gaat onder meer om al-Talisiya, al-Qahira and Tel al-Usud.

Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten was dit de eerste keer dat de troepen van president Assad zich aan het front vertoonden sinds de aanval van de islamistische opstandelingen in augustus. Die namen toen de controle in veel stedelijke gebieden over.

Syrisch leger meldt succes in Hama
Syrisch leger meldt succes in Hama (Foto: ANP)

Bieber-fans bestormen GelreDome

De eerste Justin Bieber-fans hebben zichzelf een plekje toegeëigend voor het grote podium waar hun idool zaterdagavond optreedt in de GelreDome in Arnhem. Toen de hekken opengingen werd het station zo'n beetje bestormd door sprintende tienermeiden die al gillend een plekje vooraan zochten.

Op een filmpje van De Gelderlander is te zien dat de bestorming voor gevaarlijke taferelen zorgt. Enkele fans kwamen in hun haast ten val, waardoor ze dreigden onder de voet te worden gelopen. Concertbezoekers waren niet eerder dan om 11.00 uur welkom op het terrein van de GelreDome, waardoor het laatste stuk al rennend moest worden afgelegd voor degenen die vooraan wilden staan.

Concertorganisator Greenhouse Talent riep fans eerder deze week op om vooral niet met een slaapzak voor de hekken te gaan liggen. Desondanks waren er volgens De Gelderlander toch nog zo'n vijftig die de nacht in de buurt van het stadion doorbrachten.

Bieber-fans bestormen GelreDome
Bieber-fans bestormen GelreDome (Foto: BuzzE)

Werk verpestte leven Willibrord Frequin

Willibrord Frequin heeft nooit voldoening kunnen halen uit zijn carrière. De ellende die hij vaak tegenkwam op zijn reportages voor KRO Brandpunt, hakte er flink in. "Mijn werk heeft mijn leven verknald", aldus de voormalig presentator.

"Ik had geen rust, kon niet slapen", zegt Willibrord zaterdag in De Telegraaf. "Kwam ik thuis, was mijn zoontje met zijn bolle toet aan het zeiken dat-ie geen twee lolly's kreeg. Eentje was niet genoeg. Hij kon er niks aan doen, maar ik zag die derde wereld-uk met hongerbuik en vliegen in de mondhoeken voor me", vertelt hij. "Ik kan niet tegen die onredelijkheid in het leven. Ik wilde de wereld veranderen en was er heilig van overtuigd dat ik dat kon."

De wereld is dan ook niets opgeschoten met zijn missies, vindt Willibrord. Zelf is hij er ook niet beter van geworden. "Ik kan niet meer naar het journaal kijken, dan komt er soort trauma over me heen, dan stort ik in een ravijn. Van de week permitteerde ik het me heel even. Aleppo, teringzooi."

De 75-jarige tv-coryfee probeert zich nu vooral op zijn gezin en zijn vriendin Gesina te richten. Daardoor weet Willibrord zich nu ook eindelijk te ontspannen. Naar eigen zeggen is hij 'verlost van alle stress'. "Ik maakte me altijd overal druk om. Nu is dat niet meer dwingend. Een wijze les van Gesina. Zij zei: ga er nou eens van genieten, man. Dat kan ik nu."

Werk verpeste leven Willibrord Frequin
Werk verpestte leven Willibrord Frequin (Foto: BuzzE)

Duitse flat ontruimd om dreiging

De Duitse politie heeft zaterdag een appartementencomplex in de Oost-Duitse stad Chemnitz ontruimd, vanwege een "serieus bedreigende situatie", aldus de politie via Twitter. Verdere details wilde de politie vooralsnog niet geven, maar het gebied in de woonwijk werd afgezet en een woordvoerder van de politie sprak van een "ernstige bedreiging".

Een woning werd door de speciale eenheid van de politie bestormd, maar verdachte werd niet aangetroffen.

De bevolking werd opgeroepen het gebied te mijden en geen foto's of video's te plaatsen op sociale media.

Duitse flat ontruimd om dreiging
Duitse flat ontruimd om dreiging (Foto: ANP)

Telefoon: Blackview A8 Max; Solide budgettoestel

Blackview is een Chinese fabrikant van smartphones. Het bedrijf is in 2013 opgericht en richt zich naar eigen zeggen op de budgetmarkt met de slogan: ''Smartphone for everyone''.

Blackview is een merk dat zich dus richt op de budgetmarkt. Dit doen ze al een aantal jaren zoals de Alife S1 die we vorig jaar hebben bekeken, en de meer recentere Blackview BV6000

In deze review bekijken we de 5.5'' Blackview A8 Max, het iets duurdere broertje van de Blackview A8. Met dank aan Blackview voor het beschikbaar stellen van de Blacview A8 Max. 

Blind ziet veel verbeterpunten

Bondscoach Danny Blind kan steeds rustiger op zijn stoel in de dugout van Oranje zitten. Toch ziet hij nog veel verbeterpunten bij zijn ploeg. Oranje won met 4-1 van Wit-Rusland en boekte de eerste WK-kwalificatiezege. "Ik zit wel rustig. Ik heb goede dingen gezien, maar ook minder goede. Daar moet je rustig onder blijven, maar daar kunnen we ook wel weer wat mee de komende dagen", zegt Blind tegen de NOS.

"We begonnen als team goed in de eerste dertig, vijfendertig minuten. We zetten de wedstrijd naar onze hand." Toch ging het fout en werd het 2-1. "Het is inderdaad verbazingwekkend. We gingen slordig spelen, verspeelden een ingooi, daarna ging Virgil iets te makkelijk met de passing om."

"Dan ontstaan er drie grote kansen en mag je God op je blote knieën danken dat je niet met 2-1 de rust ingaat. De rust heb ik aangegrepen om de boel op scherp te zetten. Dan trek je dat door en dat kan niet. Tegen grote ploegen is dat dodelijk."

Blind durft niet met zekerheid te zeggen dat Oranje maandag, net als de vorige ontmoeting, in 5-3-2 tegen Frankrijk gaat spelen. "Ik heb altijd gezegd: het hangt van de wedstrijd en het kaliber van de tegenstander af. Dat geldt nog steeds, maar ik heb een goed gevoel bij hoe we 4-3-3 hebben gespeeld de laatste twee wedstrijden. Dat we de vorige keer niet goed speelden, kwam niet door het systeem."

Sneijder onzeker voor Frankrijk

De kans dat Wesley Sneijder maandag kan spelen tegen Frankrijk is klein. Dat zei bondscoach Danny Blind na afloop van het WK-kwalificatieduel met Wit-Rusland tegen de NOS.

Sneijder raakte in de met 4-1 gewonnen wedstrijd geblesseerd en werd in de rust vervangen door Davy Pröpper. De middenvelder van Galatasaray, die tegen de Wit-Russen zijn 124ste interland speelde, zat in de aanloop naar de interland al met een hamstringblessure en die speelde in De Kuip weer op.

"Wesley had inderdaad weer last en daarom bleef hij in de kleedkamer achter. De kans is heel klein dat hij maandag kan spelen tegen de Fransen", aldus de bondscoach voor de camera van de NOS.

Sneijder zelf wilde nog niet op de zaken vooruitlopen, maar stelde wel dat wisselen in de rust een logische keuze was. "Ik kon niet verder. Dan moet je altijd kijken naar maandag. Je gaat geen risico's nemen als je thuis met 2-0 voor staat. Morgen kijken hoe we richting maandag gaan werken."

Nederland won van Wit-Rusland door doelpunten van Quincy Promes (2), Davy Klaassen en Vincent Janssen. Sneijder was de hangende linksbuiten, en zou tegen Frankrijk op die plek weleens vervangen kunnen worden door Luciano Narsingh.

Woningen ontruimd bij brand Nieuwegein

De hulpdiensten hebben zaterdagochtend vroeg zeven woningen ontruimd vanwege een grote brand in Nieuwegein. Andere omwonenden krijgen het advies om vanwege de rook ramen en deuren te sluiten.

Het vuur woedt in een voormalige dansschool, waar volgens de veiligheidsregio inmiddels een waterpijpvereniging is gevestigd. Het pand staat vlakbij winkelcentrum Cityplaza. "Het is nog onduidelijk wat voor effect het heeft op het winkelcentrum", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Omwonenden die hun huizen moeten verlaten, worden opgevangen in een zorgcentrum. Voor zover bekend zijn geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

F1: Uitslag kwalificatie GP van Japan

Nico Rosberg heeft voor de derde keer op rij de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Japan. Op het circuit van Suzuka was de Duitser zoals het hele weekeinde de snelste, hoewel het verschil met teamgenoot Lewis Hamilton bijzonder klein was: slechts iets meer dan één honderdste van een seconde. Hamilton vertrekt zondag vanaf plek twee, de positie die hem de vorige twee edities de zege opleverde.

De Ferrari's waren op zaterdag de best of the rest. Vooral Kimi Räikkönen maakte grote indruk en zijn 1:30,949 was op drie tienden van Rosberg goed voor de derde plek. Sebastian Vettel noteerde weliswaar de vierde tijd, door een straf naar aanleiding van zijn onbezonnen actie in Maleisië moet hij als zevende vertrekken. 

Max Verstappen en Daniel Ricciardo zaten weer eens ontzettend dicht bij elkaar. De twee Red Bull-coureurs moesten een dikke halve seconde toegeven op de Mercedessen, maar waren op hun beurt wel weer veel sneller dan de naaste belagers. Verstappen was aan het eind zo'n zes honderdsten rapper dan zijn teamgenoot en vertrekt zondag vanaf plek vier, voor Ricciardo en Sergio Perez.

De race in Japan gaat zondagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd van start.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:30.647   6
2 L. Hamilton Mercedes 1:30.660 +0:00.013 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:30.949 +0:00.302 6
4 S. Vettel* Ferrari 1:31.028 +0:00.381 6
5 M. Verstappen Red Bull 1:31.178 +0:00.531 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:31.240 +0:00.593 6
7 S. Perez Force India 1:31.961 +0:01.314 3
8 R. Grosjean Haas F1 1:31.961 +0:01.314 3
9 N. Hülkenberg Force India 1:32.142 +0:01.495 3
10 E. Gutierrez Haas F1 1:32.547 +0:01.900 3
11 V. Bottas Williams 1:32.315   4
12 F. Massa Williams 1:32.380 +0:00.065 4
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:32.623 +0:00.308 6
14 C. Sainz Toro Rosso 1:32.685 +0:00.370 5
15 F. Alonso McLaren 1:32.689 +0:00.374 6
16 J. Palmer Renault 1:32.807 +0:00.492 6
17 J. Button McLaren 1:32.851   6
18 K. Magnussen Renault 1:33.023 +0:00.172 6
19 M. Ericsson Sauber 1:33.222 +0:00.371 7
20 F. Nasr Sauber 1:33.332 +0:00.481 7
21 E. Ocon Manor 1:33.353 +0:00.502 9
22 P. Wehrlein Manor 1:33.561 +0:00.710 9

* Verliest drie plaatsen door een gridpenalty

Zack Snyder sluit opnames Justice League af met video

Justice League is klaar. Nou ja, de opnames zijn afgerond. De film zelf, die over ruim een jaar in de bioscopen verschijnt, moet nog in elkaar worden gezet in postproductie en er moeten nog hele legers aan visual effects-artiesten aan de slag om alles er goed uit te laten zien, maar alle scènes zijn opgenomen.

Het einde van de opnames werd door regisseur Zack Snyder aangekondigd in een video die hij op Twitter plaatste. Hierin worden beelden van de opnames getoond, alsmede fragmenten uit de eerder vrijgegeven teaser trailer en een aantal beelden van de acteurs in training. Snyder zelf bedankt het Verenigd Koninkrijk voor de gastvrijheid; de opnames vonden plaats nabij Londen in Leavesden, waar Warner Bros. een eigen studio heeft, plus in Londen, Schotland, Los Angeles en IJsland.

Net als de eerdere teaser voor Justice League toont ook deze video niets van Henry Cavill, die in de film de rol van Superman speelt. De film begint naar verluidt initieel zonder zijn personage, in verband met de gebeurtenissen aan het einde van Batman v Superman: Dawn of Justice, maar de verwachting is dat de Man van Staal zich uiteindelijk bij het team voegt.

Justice League vertelt over de vorming van een bijzonder team van superhelden. Bruce Wayne (Ben Affleck) en Diana Prince (Gal Gadot) proberen de hulp van Victor Stone/Cyborg (Ray Fisher), Adam Curry/Aquaman (Jason Momoa) en Barry Allen/The Flash (Ezra Miller) in te roepen nadat de gebeurtenissen in Dawn of Justice bij Wayne voor het idee hebben gezorgd dat er een dreiging is die alleen gestopt kan worden door een bijzonder team van 'metahumans'.

Naar verluidt draait de dreiging voornamelijk om drie Mother Boxes; buitenaardse technologie die onder andere gebruikt kan worden om portalen van en naar andere werelden te openen. Eén van de boxes is onderdeel van het cybernetische lichaam van Cyborg, terwijl de andere twee mogelijk te vinden zijn in Themyscira en Atlantis, respectievelijk de thuishavens van Wonder Woman en Aquaman.

Justice League verschijnt in november 2017. Overige rollen in de film zijn voor Amy Adams, J.K. Simmons, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Willem Dafoe en Amber Heard.

Nieuwe teaser en trailer voor Doctor Who-spinoff Class

Alsof het nog niet genoeg is dat we een teaser voor de kerstspecial van Doctor Who hebben gekregen, heeft de BBC ook een teaser en direct erna een volledige trailer voor de Doctor Who-spinoff Class vrijgegeven.

Class vertelt over een aantal leerlingen en leraren op het fictieve Coal Hill Academy, een school die al sinds 1963 te zien is in Doctor Who. De serie is gericht op een wat jonger publiek en vertelt daarom over hun onderlinge relaties en problemen, vermengd met monsters, tijdreizen en zelfs een cameo van de Doctor zelf.

In de teaser is hier al een beetje van te zien; de Doctor zelf is bovendien de voice-over van de video.

De trailer toont hier logischerwijs iets meer van, en geeft daardoor een betere indruk van de toonzetting van de serie, alsmede de focus op de personages.

Class gaat op 22 oktober van start op BBC Three, dat echter al een tijdje niet meer als regulier tv-kanaal opereert en dus niet in Nederland te zien is. Het is niet duidelijk of bijvoorbeeld de op het Nederlands publiek gerichte zender BBC First de serie zal uitzenden.

Superhelden in overvloed in Legends of Tomorrow 2

De vier DCTV-series die deze weken van start gaan op de Amerikaanse tv-zender The CW komen eind volgende maand bij elkaar om samen een crossover-verhaal met al hun belangrijkste personages te vertellen, maar de trailer voor het tweede seizoen van DC's Legends of Tomorrow is de eerste die daar iets van laat zien.

In de trailer, die natuurlijk voornamelijk de verhaallijn van de serie zelf promoot, duiken uiteindelijk ook The Flash, Green Arrow en Supergirl op. Legends of Tomorrow is een spin-off van Arrow en The Flash, terwijl Supergirl, waarvan het tweede seizoen maandag begint, recent is verhuisd van CBS naar The CW. Deze stap is door de producers (alle series zijn van dezelfde producent) aangegrepen om een fan-wens in vervulling te laten gaan, namelijk het schrijven van een verhaal waar al de helden samen in spelen.

Legends of Tomorrow zelf vertelt over een groep personages die oorspronkelijk te zien waren in Arrow en The Flash. Ze zijn bijeen gebracht om een tijdreizende schurk tot stoppen te brengen. In het tweede seizoen maken ze onder andere kennis met de Justice Society of America en moeten ze het opnemen tegen schurken die, wederom, oorspronkelijk bekend zijn uit Arrow en The Flash.

DC's Legends of Tomorrow wordt niet in Nederland uitgezonden, maar het eerste seizoen is wel online verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Seizoen 2 start komende week op The CW.

Doctor Who kondigt kerstspecial aan in teaser trailer

Het is alweer herfst, en dat betekent dat we hard op weg zijn naar Kerstmis, en met Kerstmis komt ook de Doctor Who kerstspecial. Voor deze special heeft de BBC nu een teaser trailer en de titel vrijgegeven.

In New York vindt momenteel New York Comic Con plaats, waar de serie aanwezig is voor promotie. De teaser trailer is dan ook oorspronkelijk bedoeld voor bezoekers van de conventie, maar zoals dat inmiddels gebruikelijk is, is de video daarna ook online geplaatst. De teaser heeft een opvallend format: het is niet een gebruikelijke korte (of 'vage') trailer, maar meer een blik achter de schermen. De video meldt ook dat de titel van de aflevering The Return of Doctor Mysterio is.

In de kerstspecial vormt de Doctor een team met een heuse superheld en een onderzoeksjournalist om New York te redden van een buitenaardse dreiging. De superheld, Grant geheten, wordt gespeeld door Justin Chatwin (War of the Worlds, Orphan Black, Shameless) en is geïnspireerd op Superman. Of zoals schrijver Steven Moffat het omschrijft, zijn alter ego: "Mijn favoriete superheld is Clark Kent. Niet Superman, Clark Kent." Het lijkt er daarom ook op, als we de video beoordelen, dat van Grant ook zijn alter ego een plek heeft in het verhaal.

Doctor Who: Justin Chatwin als Grant
Justin Chatwin als Grant

Andere rollen in de aflevering zijn voor Matt Lucas, die terugkeert als Nardole, Adetomiwa Edun (Lucifer, Bates Motel), Aleksandar Jovanovic en Logan Huffman (V). De journalist wordt gespeeld door Charity Wakefield.

Steven Moffat heeft de aflevering geschreven; met het komende tiende seizoen van Doctor Who als zijn laatste voordat Chris Chibnall de rol van showrunner overneemt, is het waarschijnlijk ook de laatste keer dat hij een kerstspecial schrijft. The Return of Doctor Mysterio, een titel die verwijst naar de Latijns-Amerikaanse naam 'Doctor Misterio' voor Doctor Who, is geregisseerd door Ed Bazalgette, die eerder voor Doctor Who de afleveringen The Girl Who Died en The Woman Who Lived regisseerde.

De special is logischerwijs op 25 december te zien op BBC One.

Dodental orkaan Matthew blijft oplopen

Het aantal doden in Haïti door orkaan Matthew is volgens lokale autoriteiten opgelopen tot 877. Inmiddels is duidelijk dat in afgelegen dorpen zeker 175 mensen om het leven zijn gekomen.

De ravage door de storm is enorm. Tienduizenden Haïtianen zijn dakloos geworden en op sommige plaatsten is cholera uitgebroken. Volgens de autoriteiten zitten nog ruim 61.000 mensen in opvangcentra.

Klinieken op het platteland hebben de handen vol aan gewonden die soms al dagen rondlopen met gebroken botten of ander letsel. Doordat wegen onder water zijn gelopen, hebben hulpverleners grote moeite sommige plaatsen te bereiken.

Inwoners zijn daardoor vooral op elkaar aangewezen voor hulp. "Mijn huis was niet verwoest, dus ik vang mensen op. Het is net een tijdelijk opvangcentrum", zegt Bellony Amazan uit de plaats Cavaillon, waar ongeveer twaalf mensen om het leven kwamen.

Dodental orkaan Matthew blijft oplopen
Dodental orkaan Matthew blijft oplopen (Foto: ANP)

'Politie België blunderde voor aanslagen'

De Belgische politiediensten hebben zeker dertien kansen gemist om de daders te ontmaskeren van de terreuraanslagen in Parijs. Dat kwam in zes gevallen door een gebrek aan personeel, blijkt volgens De Tijd uit een onderzoek van toezichthouder Comité P.

De toezichthouder onderzocht na de bloedige aanslagen wat over de daders bekend was bij de Belgische politie. Daaruit bleek dat die al in februari 2015 telefoongegevens in handen kreeg waaruit bleek dat Salah Abdeslam contact had met terreurverdachten. Door een gebrek aan politiemensen werden die data niet onderzocht.

Ook over zelfmoordterrorist Bilal Hadfi was volgens de krant uitgebreide informatie beschikbaar. Die bleef echter zes maanden liggen, opnieuw door een gebrek aan mankracht. Ook met informatie dat de broers Abdeslam radicaliseerden, zou te weinig zijn gedaan.

'Politie België blunderde voor aanslagen'
'Politie België blunderde voor aanslagen' (Foto: ANP)

Trump: ik zal een betere man worden

Donald Trump is diep door het stof gegaan nadat een video uitlekte waarin hij zich vulgair uitliet over vrouwen. "Ik beloof een betere man te worden", zei de presidentskandidaat in een filmpje op zijn Facebookpagina.

Trump bood eerder al schriftelijk excuses aan, waarbij hij overigens wel benadrukte dat Bill Clinton "veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan". Dat haalde de kou echter niet uit de lucht. Veel prominente Republikeinen reageerden woedend op zijn uit 2005 stammende uitspraken.

De presidentskandidaat deed in een video een nieuwe poging de gemoederen te kalmeren. "Ik heb het gezegd. Ik had het mis. Ik bied mijn excuses aan", somde hij op. Trump noemde de ruim tien jaar oude opname een "afleiding" van belangrijkere politieke kwesties.

Ook greep hij de excuusvideo aan om zijn rivaal Hillary Clinton en haar man onder vuur te nemen. "Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt en Hillary heeft zijn slachtoffers gepest, aangevallen, vernederd en geïntimideerd."


Politiebaas: investeren in moderne techniek

De nieuwe baas van de Nationale Politie, Erik Akerboom, wil investeren in moderne techniek. Dit om het korps klaar te stomen voor de toekomst, zegt hij zaterdag in een interview in De Telegraaf.

Het nadeel dat er de komende jaren duizenden agenten en rechercheurs met pensioen gaan, kan daarbij volgens hem ook een voordeel zijn. "Het vertrek van al die ervaring is een verlies", vindt Akerboom. "Maar het stelt ons ook in staat nieuwe talentvolle mensen in dienst te nemen. Medewerkers die de moderne techniek doorgronden en kunnen gebruiken bij misdaadbestrijding."

"Er is bij het korps zoveel data voorhanden, maar de systemen zijn onvoldoende aan elkaar gekoppeld. We hebben behoefte aan mensen, die dat kunnen én aan mensen die deze gegevens kunnen analyseren. Die in feite al kunnen voorspellen waar en in welke vorm misdrijven gaan plaatsvinden", legt de korpschef uit. "Met digitale technieken wordt misdaad inzichtelijk gemaakt en gevisualiseerd. De waarheidsvinding is daarbij gebaat, omdat rechters zich niet meer alleen van papier hoeven te overtuigen maar ook daadwerkelijk zien wat er is gebeurd."

Met name de criminaliteit via internet baart Akerboom zorgen. "Cybercrime is een groot gevaar. Voor de integriteit van de samenleving maar ook voor het veiligheidsgevoel bij burgers. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat het internet veilig is. Om die wereld goed te doorgronden hebben we echt experts nodig, die samen met ervaren tactische rechercheurs een antwoord moeten vinden op de oneindig lijkende mogelijkheden voor criminelen om het internet te misbruiken. Boeven gebruiken het net nu als schuilplaats."

Politiebaas: investeren in moderne techniek
Politiebaas: investeren in moderne techniek (Foto: ANP)

Ook derde vrije training prooi voor Rosberg

Nico Rosberg heeft ook tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijd neergezet. De Duitser in dienst van Mercedes was drie tienden sneller dan Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door de Nederland Max Verstappen, die het snelste was in de eerste sector maar door verkeer geen goede ronde neer kon zetten. Lewis Hamilton kwam op mediums niet verder dan de zevende tijd.

De sessie begon rustig: het heeft afgelopen nacht geregend in Suzuka waardoor de baan nog vochtig was. Omdat er een droge race verwacht wordt bleven de veel teams vooral in de pits aan het begin van de training, terwijl anderen alleen een installatierondje reden.

Na dik twintig minuten kwam de eerste actie van Esteban Guiterrez. De Haas-coureur vond dat het wel wat sneller kon maar daar vergiste hij zich in: na eerst al rechtdoor geschoten te zijn en via de uitloopstrook terug op de baan te komen, spinde hij later in datzelfde rondje ook nog.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.092   14
2 D. Ricciardo Red Bull 1:32.394 +0:00.302 10
3 S. Vettel Ferrari 1:32.731 +0:00.639 13
4 M. Verstappen Red Bull 1:32.784 +0:00.692 9
5 K. Räikkönen Ferrari 1:33.011 +0:00.919 12
6 F. Massa Williams 1:33.271 +0:01.179 13
7 L. Hamilton Mercedes 1:33.284 +0:01.192 12
8 J. Palmer Renault 1:33.639 +0:01.547 13
9 K. Magnussen Renault 1:33.639 +0:01.547 10
10 N. Hülkenberg Force India 1:33.646 +0:01.554 11
11 F. Alonso McLaren 1:33.714 +0:01.622 12
12 E. Gutierrez Haas F1 1:33.787 +0:01.695 16
13 V. Bottas Williams 1:33.865 +0:01.773 9
14 S. Perez Force India 1:33.921 +0:01.829 11
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:34.037 +0:01.945 12
16 R. Grosjean Haas F1 1:34.272 +0:02.180 13
17 F. Nasr Sauber 1:34.388 +0:02.296 12
18 M. Ericsson Sauber 1:34.544 +0:02.452 13
19 J. Button McLaren 1:34.548 +0:02.456 11
20 E. Ocon Manor 1:35.230 +0:03.138 13
21 P. Wehrlein Manor 1:37.256 +0:05.164 10
22 C. Sainz Toro Rosso 1:56.323 +0:24.231 3

FOK! Wat een weer.. Wolken en zon

Goeiemorgen! Wolkenvelden worden afgewisseld met perioden met zon. Dit is vandaag zo, morgen zo en waarschijnlijk ook een heel groot deel van volgende week zo. Saaier kunnen we het niet maken, wel eentoniger.

Misschien dat er her en der een spatje regen of motregen valt. De Wadden en het oosten maken daar nog de meeste kans op. Het wordt ongeveer 14 graden en er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Hopelijk kan ik morgen wat meer weer aanbieden.

Fijn weekend!

Zon op 07:52
Zon onder 19:02
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Boven de mist uit. De koude tijden naderen weer dus neemt de kans op mist ook weer toe. (Foto: Stephan5)
Een archieffoto: Een mistige avond in Haarlem. Het wordt kouder dus neemt de kans op mist ook toe. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1871 Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.
1934 Bruno Hauptmann wordt aangeklaagd voor de moord op Charles Lindbergh Jr.
1967 Che Guevara wordt in Bolivia gevangen genomen.
1984 Bart Vos claimt als eerste Nederlander de Mount Everest te hebben beklommen.
2015 Zanger Jim Diamond (Ph.D) overlijdt.

Twee gewonden bij schietincident Amsterdam

Zeker twee mensen zijn zaterdagochtend vroeg gewond geraakt door een schietincident in Amsterdam. Over de toestand van de slachtoffers is volgens een politiewoordvoerster nog niets bekend.

De schoten zouden tegen vier uur 's ochtends zijn gelost aan de Jan Evertsenstraat. De politie onderzoekt nog wat de toedracht is van het schietincident.

Trump: 'Ik mag vrouwen betasten'

De eerste 'October surprise' lijkt binnen. The Washington Post heeft een opname bemachtigd waarin Donald Trump beweert dat hij 'als ster' aan vrouwen mag zitten.

"Als je een ster bent laten ze je alles doen, je mag ze bij hun poes pakken", zegt de Republikeinse presidentskandidaat in het filmpje uit 2005. Ook zegt hij avances te hebben gemaakt op getrouwde vrouwen, en dat hij "als een bitch" vrouwen  altijd meteen probeert te zoenen.

Dat dit niet zomaar een akkefietje is blijkt uit het feit dat Trump excuses heeft aangeboden - en dat is de eerste keer. Volgens hem gaat het om mannenpraat, maar heeft Bill Clinton hem op de golfbaan veel ergere dingen verteld. Had Trump dat nou ook maar opgenomen.

Zondag is het tweede debat tussen Trump en Hillary Clinton. Daar wilde de Republikein zijn tegenstandster uit haar tent lokken met beschuldigingen over het verleden van manlief Bill. Die strategie zal hij nu mogelijk moeten laten varen.

Een 'October surprise' over Clinton zou overigens ook nog in de pijplijn kunnen zitten. Naar verluidt komt Wikileaks met onthullingen, onder meer dat Clinton zich hardop afgevraagd zou hebben of Julian Assange niet kon worden doodgedroned.

Analisten betwijfelen of de campagne van Trump deze affaire nog wel te boven kan komen, met nog een maand te gaan tot de verkiezingen. Maar de vastgoedmagnaat is natuurlijk al vaker afgeschreven.

VS beschuldigt Moskou van politiek hacken

De Amerikaanse regering heeft vrijdag de Russische regering voor het eerst openlijk beschuldigd van het hacken van computerservers van politieke instellingen en het lekken van e-mails. Het doel hiervan zou het "verstoren van het Amerikaanse verkiezingsproces" zijn.

"Wij zijn er op grond van de omvang en gevoeligheid van deze pogingen van overtuigd dat alleen de hoogste Russische functionarissen deze activiteiten kunnen hebben goedgekeurd", aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Bureau van de Nationale Inlichtingendirecteur.

"Dergelijke activiteit is Moskou niet vreemd - de Russen hebben in Europa en Eurazië soortgelijke tactieken en technieken gebruikt om, bijvoorbeeld, de publieke opinie daar te beïnvloeden."

De Amerikanen willen de Russische regering "nu niet" beschuldigen van pogingen om in de verkiezingscomputersystemen van enkele staten in te breken. Volgens de verklaring zijn het "scannen en beproeven" van die systemen in de meeste gevallen echter wel terug te voeren op servers van een Russische onderneming.

Een woordvoerder van het Kremlin heeft de Amerikaanse aantijgingen als "nonsens" van de hand gewezen, aldus het persbureau Interfax.

De beschuldigingen vallen samen met toenemende spanningen tussen Washington en Moskou over uiteenlopende internationale kwesties, van het Midden-Oosten tot Oekraïne en internet.

VS beschuldigt Moskou van politiek hacken
VS beschuldigt Moskou van politiek hacken (Foto: BuzzT)

Obama heeft al gestemd

President Obama heeft al zijn stem uitgebracht in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tijdens een bezoek aan de stad Chicago maakte hij vrijdag gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te gaan stemmen. De vraag op wie beantwoordde Obama met een grijns. Hij voert al geruime tijd campagne voor zijn partijgenote Hillary Clinton.

De eigenlijke verkiezingsdag is 8 november. In 37 Amerikaanse staten en de hoofdstad Washington kunnen mensen echter al eerder naar de stembus. Vier jaar geleden maakten bijna een derde van de kiezers gebruik van die mogelijkheid, dit jaar worden het er waarschijnlijk nog meer.

In theorie zijn ongeveer 200 miljoen Amerikanen stemgerechtigd. Het aantal mensen dat daadwerkelijk gaat stemmen is doorgaans veel lager. Dat komt voor een deel ook doordat vele hordes genomen moeten worden voordat men zich als kiezer kan laten registreren.

Obama heeft al gestemd
Obama heeft al gestemd (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.