Hybrid

"Nog een online shooter waar je na een kwartier klaar mee bent, pff." Dat is altijd mijn reactie als ik weer een schietspel zie verschijnen op XBLA. Wanneer de makers van Scribblenauts met een online shooter aankomen ga je er toch voor zitten. En niet geheel onterecht.

hybrid

Hybrid is namelijk in bijna alle opzichten een normale third-person online shooter. Je hebt twee teams van zes, je mikt met je dikke gun en probeert het snelst de meeste tegenstanders tot puin te schieten. Maar Hybrid haalt een basisfunctionaliteit weg om het genre naar een hoger niveau te tillen. Je bent namelijk niet vrij in je bewegingen. Je kunt geschuild wel van links naar rechts bewegen, maar je kunt niet rondrennen in een level. Je bent gebonden aan de verschillende schuilplekken. Hierdoor is het een veel meer tactisch spel waarbij meestal je positie bepaalt of je levend blijft of dat je het loodje legt.

Je bent zo gefixeerd op jezelf goed plaatsen in een level dat het schieten bijna een bijzaak is. Je verplaatst jezelf door naar een andere cover te kijken en met een druk op de A-knop vlieg je daarheen met een jetpack. Aangezien je dan even in een open gebied zit, ben je makkelijk prooi voor de vijand dus het is echt de bedoeling om goed te weten wanneer je jezelf moet verplaatsen. Hierdoor brengt het spel een soort serene rust maar is het ook chaotisch tegelijkertijd. Iets unieks in de shooter-wereld, dat heel goed uitpakt. Door deze unieke twist aan het genre is het eindelijk weer leuk om online shooters te spelen.

hybrid

Bovenop de game zelf speel je nog een soort game, namelijk de wereld veroveren. Aan het begin van het spel kies je een van de twee federaties en daar ben je de rest van de game aan gebonden. Daarna kom je in een HUB terecht wat gewoon de wereldkaart is en je kunt op alle landen klikken om daar te 'spelen'. Wat er werkelijk gebeurt is dat alle scores van alle accounts bij elkaar worden opgeteld en wie het meest wint in een land heeft daar de overmacht. Zo voer je bovenop de normale game ook nog een wereldoorlog uit, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

De game heeft technisch nog wel wat problemen. Zo kwam Hybrid met veel bombarie uit, maar dit duurde niet lang. Het spel werd direct verwijderd van Xbox Live vanwege problemen met de servers. Dit is nu opgelost, maar nog steeds is het moeilijk om een game te joinen en zijn de laadtijden wel heel erg lang. Na het lange wachten krijg je wel een grafisch mooi plaatje te zien.

hybrid

Want Hybrid heeft het audiovisueel allemaal op een rijtje staan. Voor een XBLA-game ziet het er geweldig uit, de levels zitten goed in elkaar en alle guns klinken lekker rauw. De grafische effecten laten des te meer zien dat er in die kleine zeven jaar Xbox Live Arcade behoorlijk wat is veranderd. Je kunt nu een toffe online shooter halen die uniek is voor een kleine vijftien euro. We moesten het in de begindagen nog doen met Hexic HD.

 

Conclusie:
Hybrid is precies wat je kunt verwachten als je de makers van Scribblenauts een online shooter laat maken. Het is een toffe game geworden die een unieke twist geeft aan het overvolle genre. Hierdoor voelt het weer een beetje fris aan en ben je niet na een potje alweer vergeten wat de naam van het spel is. De manier van bewegen, of eerder het gebrek daaraan, zorgt ervoor dat het spel een stuk spannender en leuker is dan een normale shooter. Hybrid vertoont een aantal technische fouten en heeft een lange laadtijd, maar desalniettemin is het een geweldig leuke online shooter. 

Exclusief op Xbox Live Arcade


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.