Our Idiot Brother

Als Ned (Paul Rudd) uit de gevangenis komt, waarin hij zat vanwege het verkopen van wiet aan een agent, blijkt dat hij niet meer welkom is bij z'n vriendin (Kathryn Hahn) op hun biodynamische boerderij. Daarom trekt hij één voor één in bij zijn drie zussen. Deze zussen hebben natuurlijk hun eigen drukke leven en zitten niet echt te wachten op hun rare broer met zijn ultiem positieve gedrag. 

Our Idiot Brother

Want zoals al meteen in de openingscène te zien is, als hij in al zijn vriendelijkheid een agent helpt aan wat wiet na een zware week, is Ned iemand die het volle vetrouwen heeft in andere mensen. Iemand die altijd van het beste uitgaat. Cynisme is hem compleet vreemd. Daarmee lijkt Ned wel uit een hele andere tijd te komen en staat hij in sterk contrast met zijn zussen, die wel duideliijk producten zijn van de 21ste eeuw. Zij hebben stuk voor stuk hun eigen moderne problemen. De eerste, Liz (Emily Mortimer), heeft een vastgeroest huwelijk en geen oog voor de echte wensen van haar zoontje. De tweede, Miranda (Elizabeth Banks), is bereid om ethische grenzen te overschreiden om carrière te maken als journalist en heeft ondertussen niet door dat die leuke buurman (Adam Scott) de perfecte partner voor haar is. De derde, Natalie (Zooey Deschanel) heeft een lesbische relatie met Cindy (Rashida Jones), maar gaat vreemd met een man. Ned zet met zijn ontwapenende eerlijkheid en geloof in de goedheid van de mens het leven van zijn zussen op zijn kop. Eerst krijgt hij daar natuurlijk de volle schuld van, maar daarna beseffen de zussen dat hij hen heeft geholpen en dat die rare broer helemaal niet zo gek en dom is als ze denken.

Our Idiot Brother

De grote verdienste van de film is dat Ned met zijn hippiegedrag nooit irritant wordt. Dit is vooral te danken aan de innemende Paul Rudd, die met al zijn charme de titelrol met verve vervult. Dit is overduidelijk zijn film. Naast Paul Rudd bestaat de cast uit een scala van sympathieke acteurs en actrices. Allemaal leveren ze prima werk, ook al speelt men hier en daar wat op de automatische piloot.

Qua plot is de film weinig verrassend. Daarnaast bevat het enkele ongeloofwaardigheden. Zo is het moeilijk te geloven dat zijn zussen Ned een lange tijd als een idioot zien, terwijl ook voor hen duidelijk moet zijn dat hij misschien een aparte levensvisie heeft, maar wel ook over een prima werkend stel hersenen beschikt. Maar gelukkig bevat de film genoeg grappige momenten om dit soort minpuntjes door de vingers te zien.