I Wish

In 2005 maakte Japanse regisseur Hirokazu Koreeda het zeer aangrijpende Nobody Knows, een film over een stel verwaarloosde kinderen. Nu heeft hij weer een film gemaakt met een stel kinderen in de hoofdrol. Deze film, over twee van elkaar gescheiden broertjes die met een wens hun familie bij elkaar willen brengen, is in tegenstelling tot Nobody Knows veel opbeurender en opgewekter qua toon.

I Wish

Na de echtscheiding van hun ouders leven de twee broertjes Koichi en Ryunosuke gescheiden van elkaar. Koichi woont samen met hun moeder bij opa en oma. Ryunosuke leeft samen met pappa, een aspirerend muzikant. Vooral Koichi wil niets liever dan dat de familie weer bij elkaar komt. Op een dag komt hij erachter dat als twee hogesnelheidstreinen elkaar passeren er genoeg energie vrijkomt om je wens in vervulling te laten gaan. Samen met zijn broertje maakt hij een plan om af te spreken op een plaats waar twee van die treinen elkaar passeren, om daar samen te wensen om de hereniging van hun ouders. Maar omdat dit nogal een onderneming is voor 12- en 10-jarigen vragen ze beiden hulp van hun vriendjes, die allemaal hun eigen wens hebben. Zodat we uiteindelijk een groep van zeven kinderen hebben die op avontuur gaan.

Koreeda slaagt er heel goed in om de film te vertellen vanuit het oogpunt van kinderen, maar tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het absoluut geen kinderachtige film is geworden. Ook weet hij te omzeilen dat het een oversentimentele boel wordt. De film neemt menig zijstapje; onder andere om de wensen van de andere kinderen te verduidelijken, maar ook voor een plan van opa om rijk te worden met een traditionele cake. Dit leidt gelukkig nooit af van het basisplot en dient vooral als extra uitdieping van de karakters en de film.

I Wish

De allergrootste kracht van de film zijn de twee vertederende broertjes. Vooral de energieke Ryunosuke zal menig hart doen smelten. De twee worden gespeeld door de echte broers Koki Maeda en Oshiro Maeda en hebben daarom een uitstekende chemie met elkaar. Maar ook de rest van de cast, zowel de andere onervaren kindacteurs als de wat grotere Japanse namen in de volwassen bijrollen, doen het uitstekend. 

Daarmee is dit een aanrader geworden voor iederen die een vermakelijke, hartverwarmende familiefilm wil zien in deze grijze dagen.