Concert: Joan as Police Woman

Afgelopen donderdag betrad Joan Wasser, aka Joan as Police Woman, voor het laatst dit jaar een Nederlands podium. Tivoli de Oudegracht was de locatie van dit slotstuk. Met drie studioalbums als oeuvre onder haar arm heeft deze pezige, inmiddels 41-jarige vrouw genoeg materiaal voor een heerlijk luisteravondje. De setlist die ze zelf tien minuten voor aanvang op de houten vloer van het podium kwam plakken telde een dozijn nummers (inclusief toegift). Rond 21.30 kwam ze voor het echte werk het podium op, gehuld een in rode outfit en bijpassende blokhakken. Ze heeft de uitstraling van een sterke, zelfstandige vrouw die weet wat ze wil en plezier heeft in de dingen die ze doet.

Joan Wasser en haar twee overige bandleden zetten in met het lange nummer 'Flash' van de laatste plaat, maar qua geluid was de start nogal rommelig. De diepe lage tonen vielen over elkaar de speakers uit en de timing leek tijdens de kick-off nog niet optimaal. 'Hard White Wall' vervolgde gelukkig in stijgende lijn de set en tegen de tijd dat het derde nummer 'To Be Loved' door de zaal heen klonk waren de kinderziektes eruit. Sterker nog, bij het betoverende 'Run For Love' kwam het kippenvel al opzetten, maar de zaal kwam pas echt los toen haar laatste single 'The Magic' aan bod kwam. De aanstekelijke melodie, de pakkende synths en die mooie, maar geplaagde, stem van Joan Wasser die ze meermaals met wat kruidenthee moest smeren. Het leek haar niet te deren. Ze vertolkte haar muziek met steeds meer verve, ze begon zich losser te bewegen en wisselde haar pretoogjes en lieve glimlach af met een intense grimas als ze weer eens flink uithaalde. Na dit opbeurende moment greep ze terug naar één van haar eerste liedjes, het vrij kale 'Stagger' van haar eerste EP. Bij het daaropvolgende 'Chemmie' kwam het kippenvel weer terug en bleef overeind staan bij 'Human Condition'.

Aangezien er een stijgende lijn in de performance van het drietal zat was het einde van de setlist en de toegift het toefje slagroom. Joan zwierde er lustig op los en schreeuwde haar teksten zuiver in de dubbele microfoons. Ze lijkt het gevoel van haar muziek bij bijna elke noot te voelen. Met haar laatste wapenfeit stelde ze zeker dat iedereen dit in de drukke zaal van Tivoli dat ook deed: 'Real Life' van haar debuutalbum kwam keihard binnen en werd ongelooflijk breekbaar en intens gebracht. Het was het concert van de stijgende lijn, van de chaos aan het begin en de verbluffende souplesse van het trio tegen het einde van de show. Gelukkig had Joan het mooiste en beste voor het laatst bewaard...

Setlist:

01. Flash

02. Hard White Wall

03. To Be Loved

04. Run For Love

05. The Magic

06. Stagger

07. Chemmie

08. Human Condition

09. Kiss The Specifics

10. Save Me

--------------

11. Christobel

12. Nervous

13. Real Life

Foto's en tekst: Joost Melis