Dvd: The Illusionist

Wellicht denk je bij deze titel direct aan Edward Norton die zich een weg door het leven tovert een aantal jaren geleden. Niets is minder waar; The Illusionist is een animatiefilm van Sylvain Chomet naar origineel script van Jaques Tati. De film gaat echter wel over een goochelaar.

The Illusionist dvd cover

Voordat je nu afhaakt omdat het niet een grote Hollywood-film betreft, lees toch even door. The Illusionist is namelijk een klein pareltje op het gebied van animatiefilms. Verwacht geen Disney/Pixar-achtige kunsten van deze film, want dan kom je zeer bedrogen uit. Het is namelijk meer een tekenfilm, eentje die zijn kracht haalt uit het feit dat het juist heel klein gehouden is. 

Tatischeff is een oude, gedesillusioneerde goochelaar die in steeds kleinere theaters en zaaltjes in Frankrijk moet spelen om zijn brood te verdienen. Omdat hij voorbij wordt gestreefd door rocksterren en hij uiteindelijk voor twee man en een paardenkop staat te spelen, besluit hij naar Schotland te gaan om daar zijn geluk te beproeven. 

The Illusionist screencover

Aangekomen in Schotland -via Engeland, waar je ook schitterend getekende beelden van ziet- komt hij in zijn hotel de jonge Alice tegen. Zij is er van overtuigd dat Tatischeff echt kan toveren en is heftig van hem onder de indruk. Tatischeff op zijn beurt denkt dat Alice verliefd op hem is en legt haar met zijn zuurverdiende centen behoorlijk in de watten. Het feit dat ze elkaar tegen zijn gekomen heeft beide levens verrijkt, maar de vraag blijft of de relatie tussen de twee een lang leven beschoren is.

 

The Illusionist screenshot

The Illusionist is een schitterende tekenfilm geworden die bol staat van de mooie vergezichten van het Schotse land. In de film wordt overigens niet gesproken, je hoort slechts een paar keer iemand iets zeggen dat je kunt verstaan en de rest is 'jabber'. Desondanks voel je wel de emotie die in de film verscholen ligt; de uitgerangeerde goochelaar die de aandacht van een jong meisje krijgt en in de wolken is dankzij haar, en het meisje, dat denkt dat Tatischeff echt kan toveren. Je moet wel even wennen aan de setting, het niet praten en de andere vorm van animatie. Zodra je gewend bent, besef je wel dat je een schitterende film zit te kijken. Zeker als je van het genre houdt, moet je The Illusionist zeker kijken.